Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RF távirányító építés
 
Témaindító: Laki, idő: Ápr 3, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 10
(#) Sinike hozzászólása Jún 4, 2010 /
 
Hali Skacok!

Van egy kis gondom, segítsetek megoldani, légyszi!
Létezik a mostanság kapható távirányítós 2(3) dugalj. A vevőt egy HX2272 L2 ic dekódolja és kapcsolja. Bővebben:Link Bekapcsoláskor ugyi a 13 (DATA3) lábon "1" lesz és addig az is marad, míg a másik gombbal ki nem kapcsolom.
Megoldható-e valahogy, hogy csak addig legyen "1"-ben a 13 láb, míg nyomom a távirányítót? Vagy elég, ha csak fél másodpercre is marad úgy. Csak egy impulzusrelét akarok vele kapcsolgatni.
(rajz is van a linkelt oldalon) Link

Köszönöm
(#) kobold válasza Sinike hozzászólására (») Jún 4, 2010 /
 
Ha egyetlen relét szeretnél kapcsolgatni, akkor - a linkelt "adatlap" szerint - a vevő 17-es (VT) lába kellene neked, ez magas szintre vált érvényes kód fogadásakor. A leírás nem túl részletes, de feltételezhető, hogy nem marad örökké magas szinten, adott idő után vissza kellene billennie alacsonyra, hogy jelezhesse a következő sikeres vételt (lásd pl. MC145027 adatlap). Ha ez így van, akkor legfeljebb nyújtani kell ezt az impulzust egy monostabil időzítővel (ha az impulzusrelé bemenete miatt szükséges).
Amennyiben mégsem billenne vissza (bár abban hol lenne a logika), megint csak egy monostabil áramkört lehetne utána kötni, aminek a kimenete az IC tápja, alapértelmezésben magas szintű, de a triggerelést követő idő után alacsonyra vált, azaz reset-et fog okozni, ami garantáltan alacsonyra billenti a VT lábat.
(#) Sinike válasza kobold hozzászólására (») Jún 5, 2010 /
 
Kobold, Isten vagy , kipróbálom ezt a 17 lábat, logikus a felvetésed!!!
Előre is köszönöm, beszámolok az eredményekről
(#) Sinike válasza kobold hozzászólására (») Jún 12, 2010 /
 
Hálásan köszönöm, remekül működik! Sztár vagy Kobold!
Csak érdekességképp: átvizsgálva a kapcsolást, amikor megnyomom a gombot, akkor ad csak tápfeszt az IC és az adó is, tehát esélye sincs magas szinten maradni a 17 lábnak
(#) Sanyi88 hozzászólása Nov 4, 2010 /
 
Sziasztok!
Nekem egy olyan távirányító kellene (vevővel), ami négy eszközt tud vezérelni.
A project a következő:
Egy távirányítóval le-, illetve fel lehet húzni 2 függönyt (természetesen külön-külön vezérelhetőek).
Azért gondolom, hogy 4 csatorna kell, mert a fel és a le irány 1-1 és két motor van, így 4.
Ha valakinek van valami jobb ötlete, azt is szivesen fogadom!

U.i.: Az első oldalon volt már egy ilyesmi kapcsolásról egy pdf, de a távirányító rajza (kapcsolása) nem volt benne...
Nekem az is jó, ha valakinek megvan és elérhetővé teszi...
Valamint nem vagyok analfabéta, de profi sem az elektronikához!
Minden segítséget előre is köszönök!
(#) pucuka válasza Sanyi88 hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
Gondolom, egy ilyen megfelelne. Elég sok olcsó RC autóban van. Ha erősebb motorra van szükséged, szerintem a két H hidat megerősíted, jó lessz. A 7. és 8. oldalon van az ajánlott kapcsolás.
(#) Sanyi88 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
Köszönöm a gyors választ pucuka!
Faterom örülni fog a karácsonyi ajándéknak...
(#) Pixi hozzászólása Nov 17, 2010 /
 
Hali!

Van egy távirányítós központizár vezérlőm ami 10 fok alatt nem hajlandó működni!
Mellékelek egy képet a vevő részről.
Valaki tudna segíteni, hogy mi lehet a hiba?
Ja, és a vevő kimenetét, hogy tudom letesztelni? Mert ugye bekötném egy stab IC-n át, de nem tudom a 3. lábon mit kell mérni.
Előre is köszi!

vevő 001.jpg
    
(#) Pixi válasza Pixi hozzászólására (») Nov 23, 2010 /
 
Senki sem tud segíteni?
Amúgy mivel tudnám kiváltani ezt a vevő egységet ami kompatibilis lenne az adóval, és a meglévő elektronikával?
(#) fater964 hozzászólása Dec 5, 2010 /
 
Szép jó napot mindenkinek!
Egy RF távirányítású kutya nyakörvvel kapcsolatos kérdésem lenne.Az a probléma ,hogy a hatótávolsága elég rövid lett .Na most ez egy vadász kutyusra való jelzős kis kütyü.Hanggal és ha kell meg is csípi egy kicsit.Na most a csípés az nem volt elég hatásos mert észre sem vette.Az egész szerkezet eredetileg három volttal üzemel és ezt emelték fel kilencre.Így már észre veszi a kutya csak a hatótáv negyedére esett vissza és ezen kellene javítani.Többet nem tudok róla az adó antennája 20cm hosszú.Na ez így nem sok információ róla de egyenlőre csak enyit tudok.Fényképet hasikerül teszek fel.
Segítséget előre is köszönöm:fater
(#) elswanko hozzászólása Dec 23, 2010 /
 
Üdv!
Találtam egy kapcsolást: Link
A hiányos szakmai, és angol tudásom miatt kérdezném, hogy itt, ha az egyik kapcsolót zárom, akkor megjelenik valami jel a vevő egyik OP lábán?
A másik kérdés ezzel kapcsolatban, hogy ilyen ICket hol lehet Magyarországon beszerezni, mert még külföldi oldalt is alig láttam, ahol árulják.
(#) Jax hozzászólása Jún 13, 2011 /
 
Sziasztok!
Olvasgattam, keresgéltem, nem találtam.
Tudom, mindenkinek ugyan ez a kérdése, és megint egy amatőr, aki ugyanazt keresi, mégsem találja, de azért megpróbálkozok vele.
Én egy rádió frekvenciás távirányítóval vezérelhető fűnyírót szeretnék irányítani, hasonló képp, egy RC táv. autóhoz, gondoltam arra, hogy kiszedem a kapcsolást, egy olyanból, de mégse, mert ha a szomszéd kisfiú jatszadozni kezd egy ugyan azon frekin működö kisautóval, elszabadulna a masina.
Tehát, egy 4 csatornás adó, és vevő kellene, de mindenféleképpen kapcsolási rajz, mert építeni szeretném, nem megvenni a készet.
Arra gondoltam, hogy reléket vezérelnék, és azokkal kapcsolgatnáám a feszültséget, 2 db villanymotorra.
Annyiban különbözne a működés, a kisautóétól, hogy mind 2 motor, a hátsókereket hajtaná, és elöl, két bolygókerék helyezkedne el. tehát, ha a bal oldalit előre, a jobb oldalit hátra hajtanám, jobbra fordulna a gép, és fordítva.
Valaki tudna segíteni?
Fontos, hogy csak kapcsolási rajz, működési elv kellene, de sajnos nem tudok HT-12-icéket se szerezni. Ha valakinek van hasonló szerkentyűje, és hangulata/türelme hozzá, megrajzolhatná a kapcsolásirajzát, és feltolhatná, sokat segítene azzal is.
Még nézelődök neten, gondolkozok, esetleg hogyan/miből lehetne kialakítani egy ilyet, de kíváncsian várom a válaszokat.
Előre is köszönöm a segítségeket!

Üdv.: Jax
(#) danca válasza elswanko hozzászólására (») Jún 14, 2011 /
 
Az RF600 ic-ket a Farnell-nél lehet kapni
(#) pözsó hozzászólása Jún 28, 2011 /
 
Kész, távirányítós autóból kiszedni a vezérlést ( 4 csatornás )? 3000Ft-os autó
(#) Jax válasza pözsó hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 

na igen, de az a gond van, amit l is írtam, hogy mi van akkor, ha a szomszéd kisfiú elkezd játszani egy ugyan azon frekin működő kisautóval
oda lenne a gépezet, elszabulna
De azért köszi

üdv.: Jax
(#) pucuka válasza Jax hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
A rádiós távvezérlést úgy kell megépíteni, ha bármely ok miatt megszűnik az összeköttetés (pl zavar miatt), ne történjen drasztikus változás. Az ilyen távvezérlőkben alkalmazott enkóder/dekóder páros ezt a feladatot ellátja, magyarul az utolsó értéket tartja, amit beállítottunk, a következő változásig. Tehát RF zavar esetén (amivel mindíg számolni kell) semmi különös nem fog történni. Ráadásul minden vevőnek van zavar védelme, ami az azonos frekvenciás zavarok ellen véd, ha a hasznos jel egy meghatározott értéknél nagyobb, mint a zavaró jel, akkor nem zavarja a fűnyíródat, hacsak nem közvetlenül mellette van a szomszéd gyerek távirányító adója.
Úgyhogy az olcsó RC autó elektronikáját nyugodtan használhatod. Csak ne Te használj azonos frekvencián egymás mellett két vezérlést.
(#) Jax válasza pucuka hozzászólására (») Júl 2, 2011 /
 
Értem
Köszönöm, akkor megpróbálom ezt a módszert
Üdv.: Jax
(#) Jax hozzászólása Okt 11, 2011 /
 
Sziasztok!
Találtam egy pár adó vevő kapcsolási rajzot, az egyik nagyon meg tetszett.Ez lenne az.
A kérdésem az lenne, milyen tranzisztort célszerű az adóra kötn, illetve mekkora antennát? És hogy a vevőbe milyen tranzisztort rakjak, milen antennával, és milyen IC-t?
A választ előre is köszönöm.
Üdv.: Jax
(#) Dave87 hozzászólása Nov 9, 2011 /
 
Sziasztok! Valaki dolgozott már ezzel a típusú HM-R868S adó-vevő párossal? Kis segítség jól jönne
(#) BlackStar hozzászólása Nov 14, 2011 /
 
Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni. Van egy kapcsolási rajzom 433MHz adóhoz. Távirányítóba kellene beleépítenem. A gondom, hogy nekem 868MHz kellene. Gondolom a SAW rezonátor kicserélése (868MHz) nem lenne elég. Esetleg tud valaki segíteni abban, hogy a C3,C4,L1 milyen értékekre kell módosítanom.
A válaszokat előre is köszönöm.

RF433.jpg
    
(#) pucuka válasza BlackStar hozzászólására (») Nov 14, 2011 /
 
Meg a tranzisztort, gyakorlatilag mindent kicserélhetsz, így egyszerűbb, ha az egész modult kicseréled.
(#) BlackStar válasza pucuka hozzászólására (») Nov 14, 2011 /
 
Esetleg nincs egy kapcsolási rajzod 868MHz távirányító megépítéséhez? Az RF részhez sajnos nem értek. Fontos hogy távirányítóba beépíthető legyen. A linkelt kapcsolás tökéletesen üzemelt 433MHz-en. Viszont most 868MHz-re kellene távirányítót összeraknom. Előre is köszönöm.
(#) Suncorgo hozzászólása Dec 15, 2011 /
 
Sziasztok. Az lenne a kérdésem hogy találtam itthon elfekvőbe TDA7021T SMD ict. 2dbot. Ezeket szeretném felhasználni. Építeni szeretnék belőle egy RF vevőt, és hozzá egy adót. A hatótáv kb 10-20 méter is elég lenne. A TDA ic adatlapja szerint 1.5Mhz-től 110Mhzig működőképes. Mindenképpen alacsony frekin szeretném használni őket hiszen így tudnék mérni rajta a szkópommal. 10Mhz alatt. Ez az ic FM vételre alkalmas. A másik oldala a dolognak az adó. Megoldható e ilyen kicsi vivő frekinél az FM moduláció valami kavarcos oszcillátorral a stabil adófreki miatt? Nem tudom hogy mennyire lehetne pl egy varicap diódával elhangolni egy kvarcoszcillátort.

A másik kérdésem hogy forgatom itt egy jó ideje a TDA adatlapját és nem igazán lelek benne olyan méretező képletet ahol a rezgőkörét lehetne kiszámolni adott frekire. Valaki tud ebben segíteni?

Üdv: Suncorgo
(#) pucuka válasza Suncorgo hozzászólására (») Dec 15, 2011 /
 
Tudom, jó játéknak tűnik, de ne építs adó-vevőt. Előbb utóbb úgyis antennát tennél rá, és abból csak problémák származnának.
Ezek az áramkörök nem is alkalmasak rá, kifejezetten FM műsorvevő céljára készültek, az érzékenységük sem megfelelő. Ha mégis játszani van kedved, akkor esetleg a 27 MHz sávban próbálkozhatsz. Bár az oszcilloszkóp nem valószínű, hogy működne, de nem tudom milyened van. A vevőnél levő igen kis szintek miatt amúgy sem alkalmas, még ha frekvenciában meg is felelne. Az RF technika kicsit másabb mint a hangtechnika.
Előbb tisztába kellene jönnöd a moduláció/demoduláció fogalmával, és sokkal inkább feszültség szintek, és frekvenciák pontos mérésére van szükség.
(#) Suncorgo válasza pucuka hozzászólására (») Dec 15, 2011 /
 
Esetleg tudsz ajánlani valami hozzáférhető könyvet e-book formájában amiben a rádiózás elvét tárgyalják (lehetőleg magyarul,de az angollal is megbirkózom)? Kicsit művelődnék a témában.
(#) pucuka válasza Suncorgo hozzászólására (») Dec 15, 2011 /
 
Bővebben: Link
Itt találhatsz dolgokat.
(#) Suncorgo hozzászólása Dec 16, 2011 /
 
Nem tudjátok hogy hol lehet ilyeneket venni? Bővebben: Link
(#) Dave87 válasza Suncorgo hozzászólására (») Dec 16, 2011 /
 
(#) Suncorgo válasza Dave87 hozzászólására (») Dec 16, 2011 /
 
Köszi! Ezek használhatóak nagyobb frekire is?
(#) Suncorgo hozzászólása Dec 16, 2011 /
 
Rezgőkörök hangolásához milyen módszerek vannak? Mint ha valahol olvastam hogy van valamilyen LC oszcillátor kapcsolás aminek a kimeneti frekvenciája az LC rezgőkörtől rezonancia frekije, és akkor nem kell mást csinálni csak megmérni a kimeneti frekijét. Melyik ez a kapcsolás? (tudom hogy ki lehet számolni de az induktivitást nem tudom pontosan megmérni, egy Maxwell digi multiméterem van hozzá ami tud L-t mérni)
Következő: »»   5 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem