Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   368 / 507
(#) btoti válasza Iszkakof István hozzászólására (») Okt 20, 2011 / 1
 
A külön gerjesztő generátoros megoldás kényszerből (vannak felhasználható gépeink) járható lehet. Az 1900-s évek első felében jellemző iparszerűen gyártott generátor típus volt a közös tengelyre szerelt gerjesztő és üzemi generátoros megoldás. A sárbatiport Ganz is gyártott ilyeneket. A nagyteljesítményű félvezetők elterjedésével azonban háttérbe szorult az egyszerűbb, olcsóbb félvezetős gerjesztésszabályzás lehetősége miatt. Gerjesztési veszteség mindkettőnél van, de a félvezetősnél jelentősen kisebb. A nagy, >100 kW generátoroknál ez a veszteség csak 2-3%, míg a néhány 100 W-oknál akár 20-30 %-ot is eléri! (Bár én erre azt szoktam mondani, hogy fél méterrel nagyobb átmérőjű szélkereket kell készíteni, és máris pótolva ez a veszteség.) A fordulatszám igény sokkal nagyobb gond! Bármelyik generátor a névleges fordulatának 10-15 %-a alatt nemhogy teljesítményt nem ad le, de a legtöbb fel se gerjed!
Ha kW körüli szélerőműhöz illő, generátor építésben kívülállóként javasolhatok, akkor a 3f-ú aszinkron motor állandó mágnesessé alakítására teszem le a voksot, lehetőleg a 4 p-p-ú 6-700-s fordulatúakra. Nagyobb pólusszámút sajnos nemigen gyártanak kW-s kategóriában. Az átalakításhoz persze megfelő gépek is kellenek.
(#) Iszkakof István válasza gaspa hozzászólására (») Okt 21, 2011 /
 
Tényleg nagyon kicsi a 60 mm átmérő a szélgépem fordulatához. Most ennek a generátornak a tengelyére van téve egy 2 m átmérőjű, hat lapátos szélkerék. már olyan kis szélben is elindul, amit még az anemométer nem is mér. Természetesen a termelt energia is hasonló. Csak ledet tud üzemeltetni, azt is villogtatva. Egy tengelyfordulat hat villanás. Olyan est is volt már, hogy tudtam számolni a villanásokat. Bizonyára a sziriusz vasalótalpát nem melegítene fel annyira, hogy kávét fűzzön rajta.
Az átalakitásról olvastam, de még egyenlőre nem vágom akkora fába a baltám.
(#) Iszkakof István válasza btoti hozzászólására (») Okt 21, 2011 /
 
"Bár én erre azt szoktam mondani, hogy fél méterrel nagyobb átmérőjű szélkereket kell készíteni, és máris pótolva ez a veszteség" - Ezzel a kijelentéseddel teljes mértékben egyet értek, abban az estben, ha az ember tényleg áramot akar termelni. Amennyiben csak kísérletezni és a tökéletes rendszert akarja kialakítani, van rá pénze és műhely háttere, hát hajrá !
(#) Iszkakof István válasza szestvan hozzászólására (») Okt 21, 2011 /
 
Szia szestvan
Rég nem hallottam rólad. Amennyiben időd engedi, örvendeztess meg bennünket egy két jó hírrel a tanyán lévő áramellátással kapcsolatban. Még nem próbáltam, de van egy kütyü, amit úgy hívnak Tesla-Switch. Sipy nevű fórumtárs már épített párat az -Inglenenergia gépek- topicban találsz rá. Ennek az áramkörnek a segítségével az égőt hatszor több ideig tudja működtetni egy ólom akkumulátor. Tanyán való világításnál ez igen jól jönne.
(#) btoti válasza Iszkakof István hozzászólására (») Okt 21, 2011 /
 
Hasonlóan gondolom én is. A lényeg, hogy alkotó, és ne csak elmélkedő "szélőrültek" maradjunk. A kisérletek eredménye előbb, vagy utóbb ténylegesen hasznot hozó saját szélerőmű lesz (Legyen!). A kisérletekből meg mindannyian okulunk. Amit pedig meg lehet tanulni, kérdezni, azok újra felfedezésére ne fecséreljük az energiánkat.
Megyek is "alkotni", mert lassan belep a hó és mérés még sehol.
(#) sziriusz hozzászólása Okt 21, 2011 /
 
Visszaolvastam egy keveset, és sajnálattal láttam, hogy mennyi szélkerék ment tönkre. Megnéztem a szélkerékre ható centrifugális erőt. Én PVC lapátot akarok készíteni, a lapát hosszát 2 méterre tervezem. Az 5,5-es gyorsjárású lapát 8 m/sec szélben üresben felpörögve 360 kp centrifugális erőt produkál. Ez az érték kissé meglepett.
(#) athor77 válasza sziriusz hozzászólására (») Okt 22, 2011 /
 
Csak a lapátok merevítését kell megoldani.
Mondjuk hosszabb lapáttartókkal.
Nekem a PVC lapátokkal a legnagyobb átmérőm 2,2 m volt.
25cm-es rögzítéssel lapátonként.
(#) btoti hozzászólása Okt 22, 2011 /
 
A lapátok felületénél jelen levő turbulenciák is komoly veszélyt jelentenek a centrifugális erőn túl. Esetleg segíthet, ha a vasúti kocsik, teherautók laprugói mintájára a sugár feléig dupla, ~1/3-áig háromszoros réteget alakítunk ki a domború oldalon inkább szegecselt, mint ragasztott egymáshoz rögzítéssel. Így talán még 3-4 m átmérőig is el lehet menni pvc lapátokkal.
A KG, KGY (narancssárga) védőcsövek jelentősen erősebbek a sima PVC-nél. Inkább ilyet használnék, ha egyenlőre nem kizárólag függőleges tengelyűben gondolkodnék. Anno ~120-800 mm átmérővel gyártották, a napi járatos méreteket nem ismerem.
(#) gaspa válasza sziriusz hozzászólására (») Okt 22, 2011 /
 
Egy dologra felhívnám a figyelmeteket,mivel műanyag feldolgozással is foglalkoztam,bár nem pvc csövet gyártottam.A műanyagok nagyon érzékenyek az UV sugárzásra pár év alatt elveszítik szilárdságuk nagy részét napsugárzásnak kitéve..Az élettartamot stabilizátorok hozzáadásával növelik,de akkor is 5-10év,ha beleteszik.Mivel a lefolyócsövek föld alá,vagy épületen belül kerülnek felhasználásra,biztos hogy nem raknak bele drága stabilizátort.Ha megnézitek egy ilyen telepen a felhalmozott csöveket a felső sor általában más színű,mint a többi,ilyent még lefolyónak is kockázatos felhasználni.
(#) sziriusz válasza gaspa hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
A PVC cső UV érzékenysége jogos felvetés. Megoldható a probléma festéssel. Főleg fából készült dolgok festésére készítenek olyan festéket, amelyiknek a pigment (színező részecskék) tartalma UV álló. A világos színre festés egy picit még a nap hőhatását is csökkenti.
(#) joco21 válasza btoti hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Szia btoti.

A Piggott oldalon leírt generátor, amelyre utalsz miért nem légmagos?
(#) sziriusz válasza athor77 hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Az írod: "csak a lapátok merevítését kell megoldani". Én ebből azt értem, hogy a lapát forgás közben hajlik, majd nekiütődve az oszlopnak széttörik.
Boros_Sándor (908737 hozzászólás) írta le egyértelműen, hogy a túlpörgés miatt a lapát a tövüknél szétrobbant (az a gyönyörű járókerék).
Ez utóbbit persze okozhatta volna a lapátra ható hátrahajlító erő is. Ezért én a tengelyirányú erőt két módszerrel is kiszámoltam, de az nem bizonyul veszélyesnek. Miután tisztázódott az erők nagysága, a szakmám szabályait alkalmazva nem probléma a megfogása a lapátnak. Ide kívánkozna egy elméleti rész, hogy ne csak csináld, hanem értsd is, miért és hogyan kell egy adott dolgot alkalmazni. Ha ez érdekel, Neked (de másnak is) szívesen elmondom.
(#) pudding1 hozzászólása Okt 23, 2011 /
 
Bővebben: Link
2 ilyet telepítettek a közelünkben, úgy néztem légmagos generátor. A forgalmazó szerint az 5kW-os amit itt felszereltek évi 20.000kWh-t termelhet....amit én erőteljesen kétlek. Sajna nem találtam utalást a termelési adatokra, hálás lennék ha valaki a nyomára akadna.
A forgalmazó:
(#) pudding1 válasza pudding1 hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Képek:
(#) Barret válasza pudding1 hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Biztos lesz,aki ki tudja a teljesítményét számolni.
Tudjuk a súrolt levegő felületet,és ez elég hozzá.
(#) btoti válasza joco21 hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Szia!
Szigorúan nézve a tekercsek légmagosak. Leírások és számítások szerint is az egyik legjobb tárcsagenerátornak tartom (a másik a 2 mágnestárcsás - csak ebbe kétszer annyi mágnes, kétszer annyi Ft-ért kell).
Légmagos tárcsagenerátoron az egy mágnestárcsa előtt elhelyezett légmagos tekercseket értettem bármiféle egyéb erővonal eltérítés, tekercsen belüli, vagy külső vasmag nélküli indukció növeléssel.
A tárgyhoz, hogy tárcsagenerátorban az én álláspontom szerint minél több (24, 36 db mágnes) pólusszámúban kell gondolkodni, hogy minél alacsonyabb legyen a névleges fordulatszám. Ha építenék energia hasznosításra (mérőgenerátornak talán csinálok is) tárcsagenerátort, akkor sokkal inkább a kerékgenerátor méretekben készíteném a külső vasmaggyűrűs változatot. 0,5-1,0 m átmérővel egész jól használhatót lehetne barkácsolni házi erőműhöz. A féktárcsást én kicsinek tartom, pólusszámban mindenképp.
(#) btoti válasza pudding1 hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Ha a szélkerék méreteit (átmérő x teljes magasság) ismernénk, akkor elég jó közelítéssel számolható lenne az éves energia kinyerés.
(Pl.: az excelemmel)
5 kW beépített-, vagy névleges (10-12 m/s szélsebességnél) teljesítményű a "fizika és meteorológiai tudományok szerint" magyarországi szélviszonyoknál évi kb. 2.000 és nem 20.000 kWó kinyerésére képes.
(Már megint "h.."-nek néznek a marketingesek minket.)
(#) Barret válasza btoti hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
forgórész külső átmérő 2,25m
forgórész belső átmérő 1,49m
forgórész magasság 3,75m
megadott teljesítmény 6 KW.
(#) sziriusz válasza pudding1 hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
A termelési adatot ki lehet számolni. A számolgatás jósága a kiinduló adatoktól függ. Erre jó példa a jelen helyzet. Az első link alapján a szélgép hatásos felülete 32 négyzetméter, a Forgalmazó termék oldalán (második link) 6 kW-ról van szó és 8,4 négyzetméter hatásos felületről. (a Te géped hatásos felülete 9,6 négyzetméter). Megjegyzem, hogy a 6 kW egy értelmetlen adat, nincs rá megállapodás vagy szabvány, hogy mit jelent. Ha még pár adatot rosszul adok meg, jó nagy butaságokat számolhatok ki.
Jó reklám, semmit nem lehet megtudni belőle, mégis többen szóltak hozzá.
Ja, a Te géped évi 600 kWh-t ad le.
(#) btoti válasza Barret hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
A számított értékek egyre rosszabbak, pontosabban valóságosak lesznek minél több konkrét adat gyűlik össze:

A = 2,25m x 3,75m = 8,4m2
A Canstein rotor átlagos hatásfokát vehetjük 0,3-nak.
A talán tárcsagenerátorét precízen legyártva 0,7-nek.
Az össz. átlagos hatásfoka így = 0,2.
A Weibull fügvény szerinti éves szélsebesség eloszlással számolva 2,5 m/s-s meteorológiai átlagos szélsebességű helyen 15 m szélkerék-középmagasságra szerelve az éves várható kivehető villamos energia ~1.000 kWó!!!
Ezek után teljesen közömbös, hogy a reklámcédulára mit írnak!
(#) Barret válasza btoti hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Tehát a Magyarországi átlagos szélben még el sem kezd termelni. De ez a honlapon is írva van,csak ki kell olvasni
Fogyasztói társadalom... Legjobb fogkrém az ultra,ha a fogorvosok szövetsége ajánlja!
(#) btoti válasza Barret hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Hát ez az!
Még elgondolkodtatóbb, hogy egy átlagos lakás évi energia szükséglete fűtéssel együtt kb. 15-20 000 kWó. Gondolom a marketingesek erre a 20 000 kWó-ra gondoltak mézes madzagként.
(#) erbe válasza pudding1 hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
A képek alapján elég ronda barkácsmunka.
Kereskedelmi forgalomba hozott terméknél a minimum lenne, hogy a generátor köré legalább egy vékony lemezből esővédő szoknyát kerítek. Függőlegesnél ez különösen egyszerű. Este rácsapódik a pára, reggelre belefagy a vékony légrésbe aztán szél legyen a talpán, amelyik megpörgeti, míg a nap ki nem olvasztja.
(#) pudding1 hozzászólása Okt 23, 2011 /
 
Na akkor most hogy mindenki kiszörnyülködte magát, jöhet a hab a tortára. Az ára kiviteltől függően 6,5-8,5 Milla! (Gondolom a "kiviteltől függőent" a szerint kell érteni hogy hány méter magas oszloppal adják)
Azt mondták hogy hamarosan meglesz az adatküldés a netre, hát megmondom őszintén baromira kíváncsi vagyok hogy ennyi pénzért mit fog csinálni. (Gyanítom hogy ha egy huzatosabb napon elkezdenék papírpénzt lapátolni kifelé az ablakon és a másik szoba nyitott ablakában várnám hogy mit hoz vissza, az nyereségesebb lenne.....de ne legyen igazam.)
(#) erbe válasza pudding1 hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Van egy jó nagy szívlapátom, segítek.
(#) Barret válasza pudding1 hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Nekem ez a gép nagyon bejönne,ha a Kékestetőn laknék...
És ingyen kapnám...Mert így még ott se fizetnék érte ennyi pénzt...Töredékéért kapok gyári gépet megfelelő teljesítményűt.
(#) jani5 válasza pudding1 hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Én nem értek ehhez a turbinához, de szerintem olyan furcsán állnak a lapátjai. (Lehet hogy ez a titok benne)
(#) pudding1 hozzászólása Okt 23, 2011 /
 
Találtam róla egy videót. Ha valami érdekeset mondanak benne, írjátok meg légyszi, nem értek külföldiül...
(Olyan magasra tették hogy ha én ezt itthon el akarnám sütni az építésügyi hatóságon, egy hétig fetrengenének a röhögéstől.)Bővebben: Link
(#) btoti válasza pudding1 hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Jó, hogy bedobtad a témát. Jól kikacagtuk magunkat kollektíven - ránk fért már az együtt röhögés.
(#) btoti válasza jani5 hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
A titok ennél inkább a pénzes balekokra vadászásban keresendő.

A használt Canstein lapátok egyébként nagyon biztató mérési adatokat mutatnak a hazai és általában az európai szárazföldi területek szeleivel. Alig ismert lapát típus, jórészt német amatőrök foglakoztak vele.
(Canstein (C-rotor) az oldal vége fele)
Következő: »»   368 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem