Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás
 
Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   4 / 200
(#) MaSTeRFoXX válasza nano hozzászólására (») Ápr 22, 2006 /
 
Ha már pc táp átalakításról van szó: A hagyományos AT-s tápok nagyrészét át lehet "hangolni" , vagyis kisebb illetve nagyobb feszt lehet belőlük kivenni.
Én már párat átalakítottam...
(#) Sebi válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Ápr 22, 2006 / 1
 
Csatlakozom. Én akkutöltőt csináltam belőle 14,4V 12A-rel. Amit jó tudni a PC-tápokról: A stabilizált kimenet a +5V - erről van a szabályzó IC-re (TL494 és tsai) visszavezetve a leosztott fesz. - az összes többi kimenet terhelésfüggő, nem stabil. Hogy a gondokat elkerüljék, komparátorok hasonlítják össze - általában a +5V-ot a -12V-al, a -5V-ot a +12V-al - így az aránytalan terhelésnél is leáll v. el sem indul a táp.
Az átalakításkor ki kell herélni ezt a komparátoros áramkört, a szabályzást - átméretezett osztóval - a +12Vos kimenetre átkötni, a +12V schottky diódapárját a +5V-éval megcserélni (mert ez utóbbi a 30A-es)
Ha olyan a táp, hogy impulzus-áramváltós a túlterhelésvédelme, ebből 1szerűen lehet áramkorlátot is kialakítani.
(#) MaSTeRFoXX válasza Sebi hozzászólására (») Ápr 22, 2006 /
 
A történet nálam úgy kezdődöt hogy egyszer sétáltam az utcán és látom hogy az egyik PC szerviz előtt egy nagy konténer volt, és hajigálták bele a PCtápokat. Gyorsan felhívtam az ősöket hogy jöjjenek kocsival, mikor odaértek gyorsan behajítottam kb 30tápot a csomagtartóba....Javarésze rossz volt, de 6 darab jó volt belőlük, (ezek Vargáné és Tsa-i, meg EAST gyártmányok voltak) csak általában a ventik zörögtek. Egyszer egyszer egy PC tuning oldalon olvastam hogy az illető rutinszerűen alakított át tápokat valamilyen célra, azt mondjuk nem írta hogy hogy. Egy szép napon kitaláltam hogy kipróbálom, hátha összejön valahogy:
Szétszedtem, leporoltam, megvizuáltam .
A kimenet felé ahol vannak az elkók (+12 és +5V), ott ezeknek jó nyagy nyák-felületük van, és ezekből 1-1 darab sáv egymás mellet haladt a tl494 es ic felé. A végén egy feszültségosztóban találkoztak. A feszültségosztó "alja" 1 darab ellenállásból állt, a "leágazása" ment az IC re, a "teteje" meg 1-1 darab ellenállásból áll, amik mentek 5 ill 12 v ra.
Az 5 voltosat kiforrasztottam (az úgyse kell ). És a megmaradt ellenállásokat hasonló ellenállású trimmerekre cseréltem. Egy kis szórakozással be lehett állítani a kivánt feszültségre
Mondjuk kicseréltem a kondikat 16v-osról 25V-osra, mert a feszültséget egészen 20+ voltig fel lehet húzni (itt azé már nem járatnám).
Jelenleg 1 ilyen tápom van használatban: egy 2*28W-os erősítő szól róla (TDA7375), és így megy lassan már 2 éve, 17,5V-ról (18-at bír max el az IC ). Volt egy másik is, akkutöltőnek, addig míg valaki fordítva rá nem rakta az akkura .... (nem én voltam )
(#) Tomi20 válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Ápr 24, 2006 /
 
Szevasztok!
az lenne a kérdésem, hogy szerintetek egy gép mehet két táppal? Úgy gondoltam, hogy az egyik táp megy alaplapra, a másik meg vincseszterekre, meg CD-DVD íróra. ATX-es tápokról lenne szó.Nagyon fontos lenne, mert nem akarok sok pénzt kidombi nagyobb tápra, mikor van egy jópár kisebb itthon.
(#) Báddzsó válasza Tomi20 hozzászólására (») Ápr 24, 2006 /
 
szerintem simán, csak ne felejtsd el bekapcsolni mind a kettőt meg a negatívokat sztem kösd össze vagy nemtudom
(#) Tomi20 válasza Báddzsó hozzászólására (») Ápr 24, 2006 /
 
ok, kössz
(#) Tomi20 válasza Tomi20 hozzászólására (») Ápr 24, 2006 /
 
És nincs itt valaki, aki már kipróbálta, és működött neki? Jó lenne, ha valaki kicsit bővebben tudna erről írni valamit, hogy milyen veszélyekkel számolhatok.
(#) patexati válasza Tomi20 hozzászólására (») Ápr 25, 2006 /
 
Hát léphet fe gond nem mindegy mi hogyan melyik tápon van ha sajnálod a gépet nem javasolnám mert találkozhat a két táp pozitívja és abból semmi jó nem sül szerintem ki
(#) eSDi válasza patexati hozzászólására (») Ápr 25, 2006 /
 
Csatlakozom! Csúnya káros áramok keletkezhetnek a potenciálkülömbségekből.

16eF-ér olyan tápot tudsz venni, hogy ihaj! 480W, 1db 12cm-vent van benne de az is olyan lassan forog, hogy a zajszint 14dB amit nem is lehet hallani hacsak nem hajolsz oda.

Szerintem érdemesebb befektetni egy ilyenbe. egy jó darabig biztos nem kell majd tápot venned!
(#) micimacko válasza Tomi20 hozzászólására (») Ápr 26, 2006 /
 
Sziasztok!
Nekem már egy éve megy két táppal a gépem.
Az egyikről (ATX) megy az alaplap, rendszervinyó, DVD író, a másikról (AT) pedig a SCSI eszközök, meg a "RAID" kártyára kötött 4 db vinyó. Az ATX tápon megjelenő 12V kapcsol egy kis relét, ami az AT tápnak kapcsolja a hálózati feszt. A tápok "0"-i nincsenek közvetlenül összekötve, mert a tápon belül a "0" pont az érintésvédelemmel össze vannak kötve!, ami a táp fém házával, valamint a tápvezeték érintésvédelmi csatlakozójával van összekötve...
(#) Tomi20 válasza micimacko hozzászólására (») Ápr 26, 2006 /
 
Köszönöm az összes hozzászólást.
Akkor inkább adok ki érte kicsit több pénzt, és akkor biztos nem lesz baj. Mert most már tudom, hogy nem veszélytelen a két táp. Tudom, vannak, akiknek stabilan megy, de amilyen szerencsétlen vagyok nekem első bekapcsoláskor leégetné az alaplapomat.
(#) EcoPityu válasza Dióda hozzászólására (») Ápr 27, 2006 /
 
Nos... Sziasztok!
PC-táp... hihihi Én egy d-osztályú erősítő táplálásárhoz alakítottam át két egyforma ATX-es tápot. Így most 2x25 v-ot lehet róla levenni, kb 5A áramerősséggel. Egyébként sajnos a tápok csak elveikben egyeznek egymással,így kapcsrajzot én is csak egy hasonló tápról tudtam keríteni. A lényeg, hogy a visszaszabályzás feszosztójának arányváltoztatásával lehet a kimeneti feszültséget megnövelni./elkók 25v-osak/ De a -12v -os/mostmár -25v-os kimenet egymagában nem terhelhető csak a +12-es ággal azonos mértékben, mert itt nincs feszültségutánhúzás/FEEDBACK/ezt bele kell építeni.../1 tranyó+2ell/aztán ott a rusnya rövidzárvédelem, amit át kell verni, hogy a hirtelen terhelésnövekedésre ne kapcsoljon le... Egyébként a maxx ami kijöhet a tápból visszaszabályozatlanul, az 2x28 volt, ezért a tartalékok miatt nem érdemes 25 fölé menni, mert nem lesz stabil. A táp párhuzamosításról meg annyit, hogy én 5db 300w-os tápot kötöttem össze így van 50A /13,8v-om... Autóerősítőket tesztelek róla...A lényeg az azonos feszültségre hozás és akimenetekkel sorbakötött hűthető shottky diódapár/ugyancsak PC-tápból bontva/.. Egyelőre ennyi.
(#) Stefan válasza Inhouse hozzászólására (») Ápr 28, 2006 /
 
ez most egy nagyon gyoker kerdes lesz elore is bocs,..
melyik ket vezeteket kell oszekotni hogy bekapcsoljon a tap?
(#) bensfregen válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Ápr 28, 2006 /
 
Akkor meg tudnám azt oldani hogy a +5V és +3,3V-ról üzemelő panelomat(swich hub) úgy tudjak At-s tápról üzemeltetni hogy nem teszek köéjük egy szbályzó áramkört?
Tehát megoldható az hogy a +12V-t levinni +3,3V-ra úgy hogy stabil maradjon? (2A-nél nem terhel nagyobbat 3,3V-on a panel)!
Valaki esetleg tudna ebben részletesebben ezügyben segyíteni?
(#) deguss válasza bensfregen hozzászólására (») Ápr 28, 2006 /
 
A két PC táp átalakítás topic egyesítve...
(#) Dzót válasza deguss hozzászólására (») Máj 21, 2006 /
 
Elvileg ha összekötöm a -12 és a 12 voltos kimenetet max mekkora áramerősséggel terhelhetem a tápot ha a -12 voltos kimentnek önmagában 0,8 Amper a terhelhetősége?
(#) eSDi válasza Dzót hozzászólására (») Máj 21, 2006 /
 
Ha összekötöd a - és a + 12V-os kimenetet akkor úgy lekapcsol a táp hogy csak úgy "zörög". A benne lévő védelemnek köszönhetően.
(#) Dzót válasza eSDi hozzászólására (») Máj 21, 2006 /
 
24 voltot szeretnék belőle nyerni! lehetséges ?
(#) eSDi válasza Dzót hozzászólására (») Máj 21, 2006 /
 
Lehetséges de a gyengusz -12V miatt nem lehet nagy teljesítményt kihozni belőle. Jobb esetben nem fog lekapcsolni a táp.

-12 on kb 0.8A vehető ki. nem stabilizált és nagyon kicsi teljesítményű diódákkal van egyenirányítva. És a +12V-ból nyerik.
(#) Inhouse válasza eSDi hozzászólására (») Máj 22, 2006 /
 
Bocs, de a -12V-ot nem a +12V-ból nyerik...
Külön leágazás van a trafóról és egyenirányítás, csak kis teljesítményre, mert a PC tápban ennyi kell.

*****
Pár sorral feljebb írta valaki, hogy neki 3,3V kell, és 12V-ból akarja átalakítani, de minek? Kell egy ATX táp és már van is 3,3V!

Üdv
Inhouse
(#) eSDi válasza Inhouse hozzászólására (») Máj 22, 2006 / 1
 
Szerintem meg igen!

Kukkants csak a képre! Én eddig csak ilyen megoldással találkoztam.

atx.gif
    
(#) Inhouse válasza eSDi hozzászólására (») Máj 23, 2006 /
 
Légyszi írd már meg, hogy hol látod ezen a rajzon (vagy másikon), hogy a +12V-ból csinálnak -12V-ot!
Ezt csak plussz elektronikával lehet megoldani, pl. 555 és pár alkatrész, Pl. itt is volt téma: 12V DC-ből -12V-ot 555-tel

Üdv
Inhouse
(#) Slope válasza Tomi20 hozzászólására (») Máj 23, 2006 /
 
A GND kanócokat mindenképp kösd össze... ne az IDE kábel vigye az esetleges potenciálkülönbséget.
(#) eSDi válasza Inhouse hozzászólására (») Máj 23, 2006 /
 
Jó akkor, hogy tisztázzuk hogy nem vagyok hüle!
Nem konkrétan a +12V-ból csinálják, hanem abból a tekercsből vadásszák le két diódával mint amiről a +12V-ot nyerik. Tehát nincs külön szekunder tekercs a -12V számára.

Slussz passz......
(#) Inhouse válasza eSDi hozzászólására (») Máj 24, 2006 / 1
 
Nem írtam rólad ilyet.

Az biztos, hogy amit előtte írtál, hogy a +12V-ból csinálják a -12V-ot nem igaz. A trafó azonos tekercseiből csinálhatják külön-külön egyenírányítással, ez igaz, de nem minden tápnál. Van ahol külön tekercs van a minusz ágnak. pl.:At power supply

Üdv
Inhouse
(#) vmark válasza eSDi hozzászólására (») Máj 24, 2006 /
 
Ha már áramerősségeknél tarunk, hadd kérdezzem meg, hogy kb mekkora áramfelvétele van egy tápban levő ventinek? (ATX Codegen 300W) A venti elé be akarok pakolni egy ellenállást hogy leszabályozzam.
(#) MaSTeRFoXX válasza vmark hozzászólására (») Máj 24, 2006 /
 
A venti méretétől, sebességétől stb függ, de egy átlagos 8cm-es ventilátor 100-150mA, de inkább a legelterjedtebb az 1W-os típus ami 120mA.

De ha jót akarsz magadnak, akkor kiveszed, és leméred
(#) tatabike válasza Dzót hozzászólására (») Máj 24, 2006 /
 
Én is "játszottam" már jó pár pc-táppal. Megprópáltam kivezetéseket sorba kötni, és így nagyobb feszt nyerni, de nem jött össze. Mindig letiltott a pc-táp, még akkor is, ha másik táppal próbáltam "összeházasítani", volt, hogy gallyra vágtam néhányat...én feladtam, szerintem nem érdemes velük kínlódni....
(#) luxmanpower válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Máj 24, 2006 /
 
A ventikre rászokták írni az áramfelvételét...
(#) Thom válasza luxmanpower hozzászólására (») Máj 24, 2006 /
 
Hali!
Kérem valaki írja le a PC táp védelmi jellemzőit jelölő betűk jelentését!
A múltkor valahol láttam a neten de az istenért sem sikerül megtalálnom, hogy hol...
Köszönöm!
Következő: »»   4 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem