Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 19 voltbol 16volt hogyan?

Témaindító: suhanc, idő: Máj 24, 2008
Lapozás: OK   1 / 1
(#) suhanc hozzászólása Máj 24, 2008 /

Kérdésem a következö van egy toshiba 19 v adapterem de nekem 16 volt kellene és nincs ötletem hogy csináljam .
segítségetek köszönöm elöre is.
Suhanc
(#) Feri007 válasza suhanc hozzászólására (») Máj 24, 2008 /

Hány ampert szerenél kiszedni 16V-on?
(#) suhanc válasza Feri007 hozzászólására (») Máj 24, 2008 /

19 volton most 3,42a van, nekem lehet hogy jó lenne mert a laptophoz kellene és a laptopnak a rá írt 4,5 a akkor kell ha aksit is töltenie kell .én igy tudom szoval olyan 3,5- 4 a közöt maradjon
(#) bbalazs_ válasza suhanc hozzászólására (») Máj 24, 2008 /

Szerintem legegyszerubben a tapegyseget szetkapni es a feszultsegosztot atrakni vagy becsapni egy parhuzamosan kotott potmeterrel.
(#) suhanc válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 24, 2008 /

én egy elenálásra gondoltam de sajnos a müszerem meghalt és nem tudom kimérni sehogy.ha mondanál egy számot pl 1kOhm akkor keresek egy olyan elenálást hátha van ithon. vagy ez hülyeség?
hirtelen nem tudom a szinezést de mondjuk egy
barna fekete narancs barna
az jó lenne?
üdv: Suhanc
(#) Atis57 válasza suhanc hozzászólására (») Máj 24, 2008 /

Szia!
sajna műszer nélkül --NEM IS ÉRDEMES ! ! -----elég a 800Ft os Digitmérő is....
túl nagy a kockázat / laptop halál? / akku puffadás .....
+ ismerni kellene a másik 2-t ellenállást is....
(#) bbalazs_ válasza suhanc hozzászólására (») Máj 24, 2008 /

A masik ket ellenallas nelkul nem tudom megmondani, igazabol azt sem tudom, hol van rajta a feszoszto.
A valasz elmeleti valasz volt.

Egyebkent hott egyszeruen tedd ra kozvetlenul a toltore. 3V tobbletet a kapcsuzemu szabalyzok siman elbirnak, a kondik pedig ugyis 25V-osak.

Az az ellenallasos otlet nem jo, mert a laptop valtoztatja az 'ellenallasat'.
Inkabb nehany nagyaramu dioda sorbakotve.
(#) maTaKee hozzászólása Máj 24, 2008 /

Az net televan ellenállás színkód táblázatokkal, ha műszer nincs!
(#) Einstein válasza suhanc hozzászólására (») Máj 24, 2008 /

Helló!
Lehet hogy jó lenne egy emitterkövető kapcsolás amin csak egyszer bekéne állítani a feszt és már jó is.
Holnap felszkennerem a kapcsolást.
(#) Einstein válasza suhanc hozzászólására (») Máj 24, 2008 /

Az ellenálás csak az áramot korlátozná a fesz ugyan akkora maradna, és 3-4 amper menne át rajta ami azt jelenti, hogy valami nagyonnagy ell. kéne ami fűtene rendesen.
(#) incanto válasza suhanc hozzászólására (») Máj 24, 2008 /

Vegyél 4 db, minimum 5A-es diódát, kösd sorba őket. Ezeken egyenként 0,7V esik az áramerősségtől függetlenül, így a végén lesz 16,2V feszültséged.

dioda.gif

(#) zenetom válasza suhanc hozzászólására (») Máj 24, 2008 /

Szia!
használj LM317-et, azzal bebírod állítani 1,2V-37V-is a feszültséget, bekötöd az IC-t és beállítod egy potival a 16V-ot. Ja és műszerrel méred a feszültséget, majd ha megvan a 16V, úgyhagyod.

LM317T.pdf

(#) SzervízMacska válasza suhanc hozzászólására (») Máj 25, 2008 /

Szia!

Beütöd a keresőbe "voltage regulator ic" akkor jópár találatot kapsz. :google: Bármelyik szabályozható kimenetű jó lesz Neked, csak az a lényeg, hogy nagyobb terhelhetőségű legyen ( 5A ). A standard tipusoknak általában 2-3V különbségre van szükségük a be- és kimenet között. Mindegyikhez kell pár kondi, ellenállás és poti a beállításhoz. Ne feledkezz meg az IC hűtéséről sem!

Egyébként az előző hsz-ban szereplő LM317 is teljesen hibátlan a célra, csak azért írtam, hátha a fiókban valamelyik más megfelelő tipus ott fetreng, vagy a boltban éppen nincs 317. Nekem így séróból az LM 2940 jutott eszembe.
(#) Einstein válasza Einstein hozzászólására (») Máj 25, 2008 /

Itt a kapcsolás.
Kell egy feszmérő amivel beállítod a feszt, utána teszi a dolgát.
A tranyó valamilyen teljesítmény legyen,(szerintem a 2N3055 is jó, vagy rossz pc tápegységből kibányászott tranyó) amit hűteni kell, magyarul egy alumínium lapra vagy ha van egy hűtőbordára ráteszed és kész.
A poti értéke nem annyira van megkötve, kb 10kohm-os jó is lessz, de ha van nagyobb az sem baj.
Jó mulatást!
(#) proba válasza suhanc hozzászólására (») Máj 25, 2008 /

Hosszútávon jobban jársz egy új táppal ,(max 5-6 E forint a laptophoz képest nem egy nagy összeg) és nem melegszik nincs zárlatveszély kényelmes .
Vagy bbalázsra hallgatsz és keresel valakit aki át tudja alakítani a te tápodat igényeid szerint.
(#) suhanc hozzászólása Máj 28, 2008 /

Köszi a sok segítséget majd keresek LM tipusu icket mert volt sok.Azzért nem veszek mert csak iddeiglenesen kllene kb 3 honbapra ja és az erredetii táp használtan 10e és az után gy. is újonan....
De köszönöm szépen a segítséget .
(#) watt válasza suhanc hozzászólására (») Jún 2, 2008 /

Az LM IC-k nem jók neked, mert 1A-nél többet nem tudnak(A TO3as tokosak is csak 3-at!)! Meg aztán az a tápegység sem jó neked, mert a laptop többet fogyaszt, mint 3,5A, ebben biztos lehetsz! Ha akkor fogyaszt 4,5A-t mikor töltöd, akkor töltéssel és működéssel együtt akát 5-6A-t is felvehet! Jobb Einstein kapcsolása(de zenerrel kellene megoldani inkább a fesz beállítását, mert nem lesz stabil soha!), de még azt is hűteni kéne rendesen. Persze lefogadom, hogy az a 19V-os tápod simán összezuhan terhelésre, tahát ezért se lesz jó.

Vegyél egy odavalót, olcsóbb lesz, mint laptopot cserélni!
(#) prst14 válasza Einstein hozzászólására (») Jún 17, 2008 /

hali
nekem a motoromba kellene valami bazi egyszerű megoldás ,hogy a 12V-ból 3V legyen.A PC tápból kiszedem a tranyót meg egy poti és kész is???kicsit egyszerűen hangzik.
(#) SzervízMacska válasza prst14 hozzászólására (») Jún 17, 2008 /

Ha pici a terhelés, elég két ellenállás, vagy 1 potméter, mert azt ugye nem írtad, hogy mit akarsz üzemeltetni vele.
De akkor inkább nagyobb értékűekkel csináld az osztót!
(#) Mickey5 válasza suhanc hozzászólására (») Jún 17, 2008 /

Szerintem az igazán jó megoldást ezen az oldalon találod. Keresd meg az 555-ös időzítővel felépített áramkört! Részletes teszteket és tippeket ír a kollega. Leírja pl., hogy a BD140-es tranzisztorral csak 1A-ig jó a kapcsolás, de az IRF530-as változat akár 14A-t is tud. Bár annak kicsit húzós az ára (500 Ft körül). Tegnap akartam venni, de csak IRF540-es volt, ami viszont már 28A-t tud (nekem pedig jelenleg az 5A is túlzás).
Van ott egy kapcsolás LM324-el is nekem az is tetszik, de bátran böngészd át az egész honlapot, mert sok ügyes ötletet közöl! Az ne zavarjon, hogy eredetileg a PC hűtőventillátor zaját akarja csökkenteni ezekkel a kapcsolásokkal, mert ez csak méretezés kérdése.
(#) prst14 hozzászólása Jún 17, 2008 /

hali
tök igazad van nem írtam hogy mire kell.
nos...
a motorom 12 Vról üzemel ,robogó!
a sisaktartóba egy számítógéphangfalpár került ,ami szól is rendesen MP4-ről ,csak amikor jár a motor ,gondolom én ,zavart jel érkezik a hangfalon keresztóül a MP4-re ,és az ettől indulgat újra és újra.
Lehet hogy egy feszstabilizátorral kiküszöbölhető lenne ,de az MP4 em nekem sokat ér!
Ezért próba képp beleraktam egy walkman-t ,ami rendesen szól ,csak amikor merül az ellem ,ami ugye nem energizer ,és nem bírja tovább mint 30-40 perc...szóval gagyi ellem.
Ezért arra gondoltam ,hogy a akku 12V-ját meg kellene csatolni ,és előállítani közel 3V-ot.
Azért írom hogy közel ,mert ugye a discman elektronikája szerintem 20% tűréshatárt simán megenged ,nem mint az MP4.
Szóval a walkman oldalán van egy DC+3V jelöléssel egy tépcsatlakozó.
Csatlakozóm akad ,csak a motortól kellene DC+3V...
Erre kellene egy fesszabájozó....
Mórickarajzot elfogadok ,mert ez hogy ,,elég két ellenállás, vagy 1 potméter" nem épp sokat mondd...
pont azt akarnám megtudni hogy a poti lábait hova kössem ,szükség van e feszIC-re ,meg STB STB...
szóval egy mórickarajz a jó öreg painttal ,és azt beilleszt ,és pisti nagyon hálás érte
előprre is köszi
(#) Mickey5 válasza prst14 hozzászólására (») Okt 13, 2008 /

Láttam, hogy ebben a hozzászólásban megoldást kerestél a 3V-os eszköz működtetésére 12V-ról.
Ha még aktuális akkor próbáld meg az Einstein által javasolt kapcsolást de úgy, hogy a tranzisztor bázisára ne a potit kösd, hanem húzd fel a pozitívra egy 10k-s ellenállással és egy 3,6V körüli Zener-diódával kösd a negatívra ugyancsak a bázist. Ez 3V-ot kell, hogy a kimeneten adjon. Ha továbbra is gondjaid vannak a gyújtás okozta zavarokkal, akkor tegyél elé egy mezei 7805-öt, a bemenetére minimum 470µF-os kondival, a kimenetére pedig 100nF-os kondival. Szerintem ez a hűtés szempontjából is előnyösebb, mert a 7805 diszcipálja a hő egy részét és a második "fokozatra" sokkal kisebb feszültség jut. Másrészt stabil 5V-ról járatod a 3V-os részt, tehát ennek a kimenete is stabilabb lesz.
Ha kell még, írj! Próbaképpen összedobom és le is rajzolom Neked.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem