Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelemek fajtái
 
Témaindító: Pet91, idő: Szept 18, 2008
Lapozás: OK   1 / 7
(#) Pet91 hozzászólása Szept 18, 2008 / 1
 
Kedves fórumtárs.
Nem állítom hogy napelemekkel szeretném burkolni a házam, -szerintem a szélgenerátor jobb ár/telj. hányadossal bír- de tény hogy érdekel a téma, és szeretnék pár panelt.
A kérdésem az, hogy látni mostanság ilyet hogy amorf szilicium meg kristályos.
Nos a sziliciumról azt mondják hogy rossz a hatásfoka (4-6%) de olcsó (a legolcsóbb amit láttam 833Ft/W)
a kristályos 18-20%-os a legjobb de drága (amit legjobbat láttam 1200Ft/W).
Nos itt az okoskodásom amire megerősítést vagy cáfolatot várok: ha ugyanolyan teljesítményűt választok akkor a sziliciumost 2/3-a áron megkapom, csak nagyobb a felülete mint a kristályosnak, de ugyanúgy megtermeli a ráírt teljesítményt.
A másik hogy a kristályosra kétszer olyan hosszú garanciát adnak, ebből az jön le hogy a kristályos éri meg jobban. DE! reális ez a differencia? nem lehet hogy ez csak egy okos marketingfogás hogy a drágábbat vegyük? (gondold el, ha 10-ből 3 bolt ezt csinálja akkor már a wikipédiába is az kerül be hogy a Si napelem nem jó).
Nomeg láttam ár ugyanazt a napelemet 10000-ért
13500-ért a vaterán, és 17000-ért is, tehát érdemes szétnézni, és ha valaki jó helyet talál akkor azt beírhatná ide.kezdem én

Ez egyáltalán nem ide tartozik, de láttam egy videot amiben nyár közepén egy 2x1m-es optikai ráccsal olvasztottak vasat meg üveget. Ha valaki véletlenül tudja honnan lehet ilyet szerezni akkor légyszi szóljon.
Üdvözlet,és béke.
(#) boy23w hozzászólása Szept 29, 2008 /
 
Helló!

Tök jó dologba kezdtél,de szerintem ez még korai. Én is nagyon szeretnék napelemes rendszert, de rettenetes árakra beszélnek velük (Még úgy is hogy az elektronikát megépíteném hozzá, mert az annyira nem vészes. Maga a napelem veszedelmes.az akksik is eltörpülnek mellette)! A szélgenerátort egy gépésszel és heggesztővel és kamion generátor(ok)ból igen komolyat össze lehet hozni. Én még várok egy kicsit míg az emberiség észheztér kicsit, addig pénz beszél kutya ugat és spórolás, fáziskompenzálás...stb
(#) igor4122 hozzászólása Júl 19, 2009 /
 
Üdv.

Engem kis 1,5V-os cellák érdekelnének, olyanok amik a számológépekben vannak.
Esetleg be lehet olcsón szerezni egy ilyet, akár a kínai piacon, akár boltban?
(#) boy23w válasza igor4122 hozzászólására (») Júl 21, 2009 /
 
Helló
Nagykereskedésből van némi esélyed beszerezni, azt is úgy, ha van egy vállalkozó ismerősöd. Nem tudom hány db kell, de a kínai piacokon ha nagy tételben vásárolsz van némi esélyed alkudozás után tűrhető áron hozzájutni. Vagy ha esetleg jó a nagyobb teljesítményű napelem, akkor ahhoz is hozzájuthatsz
Csak kíváncsiság képen. Mire fogod használni azokat a pici napelemeket?
(#) igor4122 válasza boy23w hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
Üdv.

A pici napelemeket egy kibelezett Nokia 6103-as mobil billentyűzetének és a fő kijelzőjének hejére fogom rakni, egyfajta "mobil" akkutöltő lesz belőle.
(#) Lacika hozzászólása Júl 26, 2009 /
 
A képen látható napelem 36V-os, az egyik 180W-ot, a másik pedig 165W-ot képes leadni. Az áruk kb. 2€ 50 cent/Watt. Egy szlovákiai cég forgalmazza kizárólagos joggal Magyarország, Szlovákia és Csehország részére.
(#) igor4122 hozzászólása Aug 5, 2009 /
 
Üdv.

Ezt nézzétek.
Napelemes tetőcserép
(#) iamrob válasza igor4122 hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
Üdv.

Igen, elég ígéretesnek néz ki a dolog, talán túl szép is, hogy igaz legyen. A cikkel csak az a baj, hogy a technológiáról semmit nem tudni meg belőle, látszik, hogy gazdasági "szakemberek" írták.
Gyanús, hogy pl. nem kell vezeték. Ha csak simán egymásra vannak rakva, akkor ott az első eső után mehet a szaki a tetőre. Ettől függetlenül legalább a teljesítményre és az élettartamra írhattak volna egy konkrét számot, ha már az árra nem is.
Na, mindegy, ennek ellenére nagyon kíváncsi vagyok, mi lesz a dolog vége. Magyarisztánt tekintve egyébként, nem lepne meg, ha ez lenne az utolsó hír róluk.
(#) Dr.God Man válasza Pet91 hozzászólására (») Aug 8, 2009 /
 
Hello!

Gondolom a napelemek közötti különbségről a lényeget tudod már!
Ha nem gond azért untatlak egy kicsit vele!Érdemes végig olvasni!

Lényegében 3 típus terjedt el a napelemek közt ezek közül is 2 fajta van.
Vannak a kristályos napelemek: Monokristály és polikristály. És vannak az amorf típusok úgynevezett vékonyréteg napelemek.

A kristályos napelemek 14-22% hatásfok körül teljesítenek , az amorf 6-8% körül.
Ez a hatásfok különbség csak a teljesítmény/ felület méret arányban nyilvánul meg.

A kristályos napelemek ugyan nagyobb hatásfokuak de az amorf napelemek több lényeges előnyös tulajdonsággal bírnak! A kristályos napelemek csak a rájuk közvetlenül merőlegesen érkező fényt tudják hasznosítani! A szórt fénnyel nem tudnak mit kezdeni! Így borús , felhős időben semmit sem ér!
Az amorf napelemek a szórt fény mellet is a teljesítményük 40-70%-át tudják nyujtani! Régen én is azt hittem , hogy a kristályos napelemek hú de milyen jók de tapasztalataimnak hála ez megváltozott! Csak az amorfal érdemes foglalkozni mert 1 évnek kb a fele vagy 1/3-a az időnek borús vagy felhős és emiatt szerintem csak az amorf az amit érdemes választani!

A legfontosabb a napelemeknél az ár/W arány! Az amorf verhetetlen!
Amit írtál , hogy a nagyobb felületet miként hasznosíthatnád , javaslom pl eresznél fedőanyagnak , vagy a tetőnél is alkalmazható erre a célra! De nyáron napkollektorként is használható egy kisebb átalakítással! Így egyszerre melegvizet és villamos energiát is kaphatsz!

Na de nem is ez a lényeg hanem az , hogy ha érdekel én tudok neked a bolti ár közel feléért Új amorf napelemeket! 45W-os teljesítményüek , az áruk 26eFt/db! Ez kb a boltokban 45eFt körül volna!
Ha kell teszek fel képet a saját rendszeremről is!
Ezekkel az árakkal ha kalkulálsz akkor a rendszered megtérülési ideje megfeleződik a bolti árhoz képest! Ami igen figyelemre méltó!

Ha érdekel , csak írj!
(#) Dr.God Man válasza boy23w hozzászólására (») Aug 8, 2009 /
 
Ha érdekel én nagyon olcsón tudok napelemeket szerezni! Én már építettem ki napelemes rendszert így tapasztalatom is akad-e téren!
Olvasd el amit "Peti91" nek írtam!

Esetleg ha kell tudok olcsó napkollektorokat is! 100 literes tartály és 20db heat pipe vákumcsöveset! Nem olyan üres vákumcső mint amit sok gelyen kapni lehet! Ebben hűvezető rézcső van (hőcső)!
(#) Árpád válasza Dr.God Man hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Hi!

Engemet érdekel a dolog, kérek agyagot róla.
(#) iamrob válasza Dr.God Man hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Szia!

Az élettartamuk hogy alakul? Egyébként ha lehet, én is kérnék róla valami részletesebbet... Köszi
(#) Dr.God Man válasza iamrob hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Hello!

Az élettartamuk 15 év után: 85% , 25 év után: kb. 75%
úgy van megadva , hogy 60 év után kb 10-15W-ot fog tudni leadni.De 60 év mulva nem hiszem , hogy valakit is érdekelne a teljesítménye majd! Tetőfedéshez akkor is tökéletes lesz!

Ezen a linken egy tömörített fájlban találsz néhány képet a rendszeremről.


link

Bár mi kérdésed van , csak
írj!

(#) iamrob válasza Dr.God Man hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Köszi! Adatlapjuk elérhető esetleg? A képek szerint további burkolat nem is szükséges. Ez így neked kb 400W. Mire/hogyan használod fel a megtermelt energiát?
(#) Dr.God Man válasza iamrob hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Hello!

Ezek a napelemek laminált napelemek , nincs szükség burkolatra mert ez így teljes , többnyire a keret csak esztétikai célt szolgál! Maga a napelem 2db 3mm-es üveg között helyezkedik el. A típusa HG-45 , ugyan az mint a DS-45.
Én a lakásban a kisfogyasztókat látom el vele árammal tehát: TV-k , DVD lejátszók , számítógépek , nyomtatók , világítás és egyéb hasonló kisfogyasztók. A rendszer 1,5kw-terhelhető maximum! Szóval akár a mikrohullámu is mehet róla csak jobban igénybevenné az akkukat ezért nem használom a mikróhoz.De azon kívül mindent elbír! A rendszerben nekem egy 1,5kw-os szünetmentes táp van ezt használom inverternek , ehez van 4db 155Ah-s 12V-os akkumulátor sorbakötve 48V-ra , ezt töltöm a napelemekkel.
(#) iamrob válasza Dr.God Man hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Ez jól hangzik. Az inverter egy sima bolti szünetmentes táp? Gondolom nem sima mezei. Színuszos kimenetű vagy négyszög? Az akku gondolom szintén spéci töltés/kisütés tűrő típus nem autóakku.
Megnéztem az adatlapot, eléggé titokban tartják a tulajdonságait, már ha heliogrides. Esetleg te is közéjük tartozol? Erre nem muszály válaszolnod.
(#) Dr.God Man válasza iamrob hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
A szünetmentes egy átlagos normálisabb sz.táp. Akkuk már kihaltak belőle! Én 4db 155Ah-s 12V-os autó indító akkut használok. Nem érdemes szolár akkut használni mert kb 4x drágább mint az indító akku és az élettartama elvileg max 2x akkora mint az autó akkué! de gyakorlatilag 4 évet kibír az autó akku a szolár akku 5 max 6 év és annyi... Vannak spéci akkuk amik akár 20-30 évig is bírják csak 1db 100Ah-s akku 150eFt és 3,6V-os , szóval kellene néhány db!

És az indító akkukra 3 év garancia van a ciklusos akkukra max 6 hónap!

Ha kell én minden adatot meg tudok adni a napelemekről!
(#) iamrob válasza Dr.God Man hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Ha adatlap formájában elérhető, akkor azt megköszönöm. Akkunak villanytargonca akku? Az árát nem tudom.
(#) Piros7es válasza Pet91 hozzászólására (») Aug 10, 2009 /
 
Hello!
Ha engem kérdezel, akkor megéri, ilyesmivel foglalkozni, csak olcsón kell, a gyártótól beszerezni az egyes paneleket. A távol-keleten rengeteg cég gyárt ilyesmit.
Interneten lehet rendelni, de ezzel vigyázz, mert minden apró részletet meg kell beszélni! Ellenkező esetben találnak rá módot, hogy átvágjanak! Ha így döntesz, akkor gondolj arra, hogy a csomagnak egyben kell átvészelnie a hosszú utat, így erős csomagolásban kérd.
(#) Dr.God Man válasza iamrob hozzászólására (») Aug 10, 2009 /
 
Hát ilyet tudok : PDF Bár itt pont a 45W-os típusnak nincs megadva az adatok. Itt megtalálod a többi infót róla. Info
A targonca akku tökéletes hozzá mert az ciklusos akku tehát meghajtó akkumulátor. De újonnan ez sem olcsó mulatság! Igazat megvallva akár milyen akku jó hozzá csak az a lényeg , hogy vigyázni kell rá! Pl ne töltsd túl , te süsd ki nagyon és hasonlók. Ezért is kell megfelelően túlméretezni at akkut és ezért kell megfelelő mennyiségü napelem a rendszerbe , hogy össze legyenek hangolva.
(#) iamrob válasza Dr.God Man hozzászólására (») Aug 10, 2009 /
 
Köszi, ez az infó már több egy fokkal. Már csak az a kérdés, hogy meddig él ez a féláras lehetőség, mert most nem igazán vannak meg a technikai feltételeim a dologhoz. De ettől függetlenül érdekel, csak nem így hirtelen.
Esetleg leírhatnád a te konkrét rendszeredet számokban. Bekerülési költség, megtermelt energia/év stb...
(#) Dr.God Man válasza iamrob hozzászólására (») Aug 10, 2009 /
 
Hello!

Sajnos kiszámíthatatlan , hogy meddig tudok még napelemet , remélem sokáig!

Az én rendszeremben:
9 tábla napelem: 225eFt
Az állvány és a tartó konzol: 15eFt
A rögzítéshez szükséges derékszögű profil nekem volt itthon de megvásárolva kb 30-40Ft/db tehát :kb 1400Ft
A vezetéket én egy internetes piacon vettem: 2500Ft-ért
A töltés vezérlőt én készítettem : kb 1000Ft
Az akkumulátorok 4db 12V/155Ah : 100eFt
Az inverter egy 1,5kw-os szünetmentes tápegység , ezt is egy internetes piacon vettem : 5eFt-ért
Így összesen: 349eFt-ba kerül ez a rendszer.
Minimális utánajárással rengeteget spórolhat az ember de ha nem ügyeskedik az ember max 70eFt-al lenne drágább.

Ez a rendszer egy háztartás minden kisfogyasztóját ellátja árammal! Úgy , hogy nem sül ki az akku 70% alá tehát csak kb a 30%-át használom ki az akkukból! Így az akkuk élettartama a maximálisra növelhető!

A kisfogyasztók alatt minden 12W-nál kisebb fogyasztót értem. Persze az , hogy kinél mennyi ilyen fogyasztó van az elég változatos lehet! De az ilyen napelemes rendszereknél néhány dolgot alapból meg kell változtatni! Pl a világítást led vagy fénycsövekre kell cserélni és hasonlók.
(#) Riggs válasza Dr.God Man hozzászólására (») Aug 11, 2009 /
 
Üdv!

Ugy látom ezek 45V-os napelemek. Hogyan lehetne ezt 24V-os rendszerhez illeszteni?
(#) cimopata válasza Riggs hozzászólására (») Aug 11, 2009 /
 
Step-Down kapcsolóüzemű táppal.

Bővebben: Link
(#) Dr.God Man válasza Riggs hozzászólására (») Aug 11, 2009 /
 
A leg jobb hatásfokát 45V-on adja le de 48V-os rendszerekhez való!Van egy grafikon amin a teljesítménygörbéje látható.Lényegében a terheléstől függően leesik a feszültség.48V-on kb 0,9A-t tud , 52V-on kb 0,84A. Pontosan nem lehet tudni mert a grafikon is csak az átlagot adja meg! A napelemek átlagosan 47W-osak! A napelemek gyártása nem úgy történik , hogy "most" 40 vagy 45W-os napelemet fognak gyártani , hanem legyártanak x mennyiséget majd ezeket bemérik és ennek megfelelően osztályozzák , hogy hány W-osra sikerült. Így a 45W-os 44-49W közötti teljesítményüek , melyik mekkora...
(#) Riggs válasza Dr.God Man hozzászólására (») Aug 12, 2009 /
 

Köszönöm a válaszokat, sejtettem, hogy nem egyszerű a dolog. Van ilyen "gyáriba" is?
(#) Dr.God Man válasza Riggs hozzászólására (») Aug 12, 2009 /
 
Hát 24 voltos rendszerhez illeszteni úgy lehet esetleg , hogy vagy MPPT töltésvezérlőt használsz ez egy DC-DC konvertert tartalmaz , Vagy 4db akkut töltesz fel majd amikor fullon vannak kettesévek párhuzamba kapcsolod őket , ezt automatizálva is megteheted. Vagy csak este kapcsolod át és 6 körül kezded használni a rendszert. Vagy építesz egy kapcsolóüzemü tápot egy DC-DC konvertert amivel 27V körüli feszre alakítod át a 48V-ot. De azt is megteheted , hogy lecseréled az invertert vagy tápot egy olyanra ami 48V-ról működik.
(#) Riggs válasza Dr.God Man hozzászólására (») Aug 12, 2009 /
 

24V-os 1,7KW-os inverterem van és egy 24V-os üzembehelyezés előtt álló szélgenerátorom(700W). Tehát maradnom kell a 24V-nál. Lehetne építeni dc-dc konvertert, de ez valószínüleg nem lenne olyan precíz, mint a mikroprocesszoros vezérlésű. Vagy csak parasztvakítás az egész?
(#) pittyu hozzászólása Aug 12, 2009 /
 
Hali. Valaki ismeri a váci céget,véletlenül keveredtem a "Energia minusz.hu " oldalra.Van valakinek tapasztalata velük kapcsolatban ?
(#) cimopata válasza Riggs hozzászólására (») Aug 12, 2009 /
 
Idézet:
„Tehát maradnom kell a 24V-nál. Lehetne építeni dc-dc konvertert, de ez valószínüleg nem lenne olyan precíz, mint a mikroprocesszoros vezérlésű. Vagy csak parasztvakítás az egész?”


Vakítás

De ez csak akkor lehet kijelenteni, ha már építettél ilyet.
Azért kell hozzá némi gyakorlat.
Következő: »»   1 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem