Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vezeték nélküli mikrofon CB-rádió
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Net_Boy_debr hozzászólása Feb 2, 2009 /
 
Sziasztok.

Bocsi, hogy ide írok, de már nagyon sok oldalt megnéztem itt a hobbielektronikán, de nem találam meg amit én keresek!
Olyan vezeték nélküli mikrofont keresek, amelyet sima hagyományos CB rádióhoz tudnék kapcsolni (1-9 csatornás CB-hez). Sajnos még nem találtam ilyet. Tudna valaki küldeni? Van aki épített már ilyen kapcsolást? Vagy van-e olyan, amihez lehet építeni vevő áramkört is, és csak én hallom a másik oldalon lévő hangokat?

Köszi
(#) llaci56 válasza Net_Boy_debr hozzászólására (») Feb 3, 2009 /
 
Mikrofon, amin Te is hallasz? Melyik "másik oldalról" jönnek a hangok?
A kérdésed elég értelmezhetetlen. A CB rádió mobil szerkezet, nem nagyon értem, hogy mi célt szolgálna hozzá egy vezeték nélküli mikrofon. (Magam is CB-ztem évekig, de fel sem merült ilyen igény.)
Ha mégis ilyet kellene építeni, akkor bármely veték nélküli mikrofon megeteszi. A mikrofon kimenetét a dinamikus mikrofon szintjére kell hozni, és a távadóval meg kell oldani a TX kapcsolást.
(#) szsrobert válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 3, 2009 /
 
Gondolom van egy Am, vagy FM CB-je, amihez szeretne egy kis teljesítményű, kis áramfogyasztású adót.
A normál CB nem kis fogyasztású, és nem is bírja a tartós üzemet.
1W kimenőnél 12V 0,6A(7,2W), 4W kimenőnél 12V 1,5A(18W).
Elég gazdaságtalan.
Egy jó hatásfokú(60%) folyamatos üzemet hőtermelés nélkül bíró 1W-os AM-FM engem is érdekelne.
(#) Net_Boy_debr válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 3, 2009 /
 
Hello.

Igazad van, tényleg rosszul fogalmaztam. De akkor most pontosítok:

1.) Egy olyan vezeték nélküli mikrofon áramkörre lenne szükségem, amelyet sima hagyományos CB-rádió frekvenciasávjaival szeretnék fogni. Erre írtad, hogy a mikrofon kimenetét a dinamikus mikrofon szintjére kell hozni!

2.) A második pedig, és ez egy másik kérdés volt, hogy van-e olyan áramkör esetleg, amely nem a CB-rádió frekveniasávját használja, hanem van adó és vevő oldala is. Erre azért lenne szükség, mert a vezeték nélküli mikrofonok (úgynevezett poloskák), nyitott frekvenciasávot alkalmaznak, tehát egy egyszerű rádióval be lehet őket fogni. De én nem akarnám zavarni a rádiók alapsávjait, ezért gondoltam ilyen megoldásra.

A két téma közül inkább az utóbbi érdekelne jobban, mert nem akarok senkit sem zavarni a rádiós átvitellel. Viszont fontos lenne, hogy kb 500 métert kellene áthallani nyílt terepen!
(#) SALáta válasza Net_Boy_debr hozzászólására (») Feb 3, 2009 /
 
A megoldás PMR, olcsóbb vagy az LPD drágább de kevesen vannak még rajta, ja és ha jól tudom hazánkban nem lehet használni legálisan.
Gondolom beszélgetésre kell, ez nem derült ki.
(#) And válasza Net_Boy_debr hozzászólására (») Feb 3, 2009 / 4
 
Szia! Ha jól veszem ki, Te egy olyan egyszerű poloskát (kisteljesítményű adót) szeretnél, amely a CB-sávon működik. Egy példa: Link. Ez egy szimpla kvarcvezérelt AM-adó. Kimustrált régi CB-t is beszerezhetsz ilyen célra. Tény, hogy nem célszerű egy ilyen adót hosszú időn keresztül vagy folyamatosan működtetni 27 MHz-en.
Ha nem CB-re kell, akkor (legálisan) nem sok lehetőséged marad: PMR (446MHz), valamelyik ISM-sáv, vagy egyedi frekvenciahasználati engedély. Ezek közül az első kettő reális, de a PMR-rel hasonló a helyzet, mint a CB-vel (nem igazán érdemes egy csatornát hosszasan foglalni), ráadásul PMR-en csak 8 rádiócsatorna áll rendelkezésre. ISM-sávra (pl. 2,4GHz-re) viszont léteznek kis hatótávolságú komplett analóg eszközök, melyek audió- és videojelet visznek át. Olyanról nem tudok, amelyik csak hangot továbbít, de éppen létezhet. Ekkora távú összeköttetés ezen a mikrohullámú sávon már mindenképpen tiszta rálátást és külső, nagynyereségű (pl. b/g wifi-hez való) antennákat igényel, rövid kábelezéssel. Utóbbi módszerrel már csináltunk AV-jelátvitelt, kb. 50 méteres távra.
(#) Andrasirex hozzászólása Okt 17, 2009 /
 
Sziasztok! Segitseget kernek,olyan kapcsolasi rajz kellene amely elfer 2 cm vastag csoben es min hatotavolsag10 m legyen vevo eletronikaval amely nincs benne a 87,5-108-as savban mondjuk 40mhz .
Elore is koszi.
(#) Tturpi válasza Andrasirex hozzászólására (») Márc 9, 2011 /
 
Sziasztok!
Nem tudom aktuális-e még, de a Hobby-Elektronika magazinokban több ilyen kapcsolás is volt. Ha aktuális megnézem a számait. Üdv.
(#) corres78 hozzászólása Szept 27, 2012 /
 
Sziasztok!

Szeretném a szobámon belül csukott ablaknál hallhassam a hátsó udvar éjszakai esetleges gyanús zajait, motoszkálást. Mit javasoltok olcsó, de jó megoldásként? Vezetékes kivitel is jó nekem és kb. 8-10 méteres körben működjön.
(#) isti95 hozzászólása Dec 16, 2012 /
 
Helló mindenki
Az ötletemhez talán ez a topik áll legközelebb, én egy olyasmi dologban gondolkodom, hogy géphez (skype) hozzá lehetne e kötni ezeket az ugynevezett walkie talkie-kat, és akk tudnék a házban máskálni miközben tudok beszélgetni, lehet hülyeség, de egy kis szórakozásnak jólenne, nekem a legnagyobb gondom az a gép felől van, mármint hogy a hangkártyát ráköthetem a mikrofon bemenetre?
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2012
(#) Gafly válasza isti95 hozzászólására (») Dec 16, 2012 /
 
Szerintem mivel igen nagy valószínűséggel a PMR rádiódban mind a hallgató, mind a mikrofon egyik fele a közös testre van kötve, nagy akadálya nincs a dolognak.
Ugyanakkor a megfelelő jelszintek beállítását ki kell kisérletezni (jobb esetben mérni és beállítani ).
(#) pucuka válasza isti95 hozzászólására (») Dec 16, 2012 /
 
Elvileg szintillesztésekkel megoldható a dolog. Azért van még egy kis megoldandó probléma. A számítógéped duplex módban működik, azonos időben ad, és vesz is. A CB sávban csak szimplex (egyik időben ad, egy másik időben vesz) üzemmód lehetséges. Ez egy automatikus VOX áramkörrel lehet megoldani, ami ha jelet észlel az adó bemenetén, adásra kapcsolja azt. Mivel két szimplex berendezés van az összeköttetésben, és a számítógép mellet levő automatikus (VOX) indítású, problémák lehetnek az összeköttetéssel, a sétálós készülékkel ki kell várni, míg a számítógépnél levő vételre kapcsol.
(#) Gafly válasza pucuka hozzászólására (») Dec 16, 2012 /
 
Jogos.
Szimplex/duplex kérdés teljesen elkerülte a figyelmemet.
VOX tökéletes működése még jobban kihegyezi a jelszint kérdését.
Sőt, akár a rádióba beépített mikrofon/hallgató kiiktatását is igényelheti.

Én inkább azon gondolkoztam el egy csöppet, hogy a rádió DC szintekkel nem lészen-e gond?
Aztán arra jutottam hogy valószínűleg nem...

Azon is gondolkoztam egy picit, hogy a PC nem szórja-e meg zavarral a rádiót. Itt is arra jutottam, hogy házon belül nem igazán lehet gond...

Mellesleg CB rádióról van szó, vagy PMR-ről?
Ha jól értem nekem helyből PMR jött le, Pucukának meg CB a "walkie talkie"-ről (első körben mindegy, a másodikban azért annyira nem).
(#) pucuka válasza Gafly hozzászólására (») Dec 16, 2012 /
 
DC szintek le vannak választva (remélhetően) tehát az nem gond.
A szintillesztést mindenképp meg kell oldani, vagy mikrofon hangszóró, vagy szgép csatlakozás.
Ha PMR, abban többnyire van VOX áramkör.
Akár CB -ről, akár PMR -ről van szó, érdemes a célszerű távolságtartás. Jobban félnék attól, hogy a kisugárzott teljesítmény okoz zavart, a számítógépben.
(#) isti95 hozzászólása Dec 17, 2012 /
 
PMR ről van szó, és ha jóltudom van benne vox, de ebbe télleg nem gondoltam bele :|
sem a zavarokba, bár ha jóltudom 235,XX MHz-en működik
(#) pucuka válasza isti95 hozzászólására (») Dec 17, 2012 /
 
446,xxxx, de lényegtelen. Ott a számítógép már biztos nem vavar, de fordítva lehetséges. 1 - 2 m már elégséges.
(#) corres78 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 17, 2012 /
 
Nagyon szépen köszönöm a tippet! (bocs, h csak most reagálok, de csak most kaptam e-mailes visszajelzést, hogy válasz érkezett a kérdésemre)
(#) isti95 hozzászólása Dec 17, 2012 /
 
Végülis az megoldható,mondjuk egy 5-6 méterre viszem a géptől, de a szimplex üzemmódon gondolkodok, ezzel kellene valamit kezdeni :/
(#) isti95 hozzászólása Dec 17, 2012 /
 
Vagy hogy lehetne olcsón megoldani olyat hogy egy headset van a fülemben, és beszélgetés közben el tudjak menni a géptől?
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem