Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanymotor bekötése
 
Témaindító: kozmaj, idő: Jún 28, 2006
Lapozás: OK   28 / 342
(#) streaky hozzászólása Jan 31, 2009 /
 
na végre szakemberek is hozzászóltak a témához!!!
minden elismerésem a szakembereknek hogy ennyiféle megoldást kínáltak a tisztelt felhasználónak!
öröm tölti el a szívemet !!!
(#) VIM válasza frank tibor hozzászólására (») Jan 31, 2009 /
 
Helló! Szulek azt mondta Y jel van beleütve az adattáblába utólagosan! Ha ez így van, akkor csillagba van kihozva a tekercsek kivezetése is. Tudom, hogy alap esetben a 230/400-as bekötése deltába kötve lenne jó 230-ra, de ha úgy tekercselték meg mint egy mezei mosógép motort akkor marad a csillag kötés. Az ábrát találtam, nem én kreáltam, de szemléltetőnek megteszi. Üdv.:VIM
(#) Imi65 hozzászólása Jan 31, 2009 /
 
Sajnos kis hazánkban a topikcímben szereplő probléma még jó darabig fennmarad. Ha szakember szemmel vizsgáljuk a dolgot - ahogy Streaky javasolja - már az 1. kérdést sem lett volna szabad feltenni. Ez a topik nem is létezhetne. Miért is? Miért akarunk "ráerőszakolni" egy háromfázisú villanymotorra egyfázisú üzemet? Vannak kifejezetten 230V-ra tervezett villanymotorok, amelyek a háznál felmerülő igényeket nagyjából lefedik. Teljesítményük felső határa eléri a 3 LE-t (2,2kW), fordulattartományuk pedig megegyezik a háromfázisú gépekkel. Akkor miért nem azt javasoltuk már az 1. kérdésfeltevőnek, hogy menjen el szépen egy villamossági üzletbe, és ott vásároljon (25-35.000 HUF-ért) egy neki megfelelő fordulatú, kivitelű, teljesítményű motort, amit villanyszerelő szakmunkással helyeztet üzembe, aki ellátja a motort mindenféle védelemmel. Ez lenne az egyedüli üdvözítő út. Ehelyett mindenki próbál segíteni teljesen szabálytalanul üzemeltetni a fórumtárs motorját, mivel hazai valóság sajnos teljesen más. Az üzemekből, gyárakból háromfázisú motorokat lehet szerezni (venni, lopni, stb), míg a házaknál nagyon sok helyen csak egyfázisú hálózat van. Sajnos a szükség nagy úr, ezért igen nagy számban járatnak így motorokat. Új motort nem vesznek az ára miatt, a hálózatbővítés pedig megfizethetetlen nagyon sok vidéki család számára.... Marad a kókányolás. Mivel villanyszerelőre sem telik....Vidéki útjaimon mindig körülnézek, mi a helyzet "motorfronton", azt hiszem, senkinek nem mondok újdonságot, ha a kialakult üzemeltetési gyakorlatot katasztrofálisnak nevezem. Nem más a helyzet a meghajtott egységeknél sem. Egy fűrész, daráló, stb. Szíjvédő nincs, a forgó (mozgó) alkatrészek nincsenek mechanikusan védve, a megmunkáló szerszámok szabadon dolgoznak.....Villamos szempontból sem jobb a helyzet....
Szerintem, nem az a lényeg ezek után, hogy a fázisfeszültség 220V, vagy 230V. Zárassuk be a topikot, és ne adjunk több tanácsot szabálytalan üzemeltetésre?
(#) frank tibor válasza VIM hozzászólására (») Jan 31, 2009 /
 
Köszőnöm a választ, közben visszaolvasgattam a hozzászólásokban és megtaláltam az általad belinkelt PDf-be a kapcsolást. Mint kiderült ez Y/230Volt -os bekötés, a 3kivezerésü 400V/Y motorok köthetők így be 230V-ra. A motorteljesítmény ebben a kopcsolásban olyan kicsi hogy a gyakorlatban nam használják.
(#) VIM válasza frank tibor hozzászólására (») Jan 31, 2009 /
 
De látod mégis próbálkoznak a 3f-ú motorok ilyen működtetésével, mert hát ez van a tulajnak s, mert szükség törvényt bont...stb... Nekem 3X20A van, nics szükségem ilyen megoldásokra. Zárassuk be a topikot? Az nem old meg semmit!
(#) imi2 válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 31, 2009 /
 
Maximálisan egyetértek. Mielőbb bezáratni a topikot. A 364334-ben feltettem egy kamu bekötési rajzot, csak egy válasz jött rá de az sem segítő szándékkal. Természetesen ő is kioktatott, hogy nem 220 hanem 230 Volt. Persze én is villanyszerelő vagyok és ismerem a viszonyokat, főleg itt vidéken. Ide ha beír egy abszolút amatőr, tök mindegy milyen választ és rajzot kap, jobb ha bele sem kezd. A jobb érzésű villanyszerelő meg maximum magának kókányol 380-as motort 220-ra kísérletezgetni. Jaj.jaj.ajaj: tehát 3x400V-os motort 1x230V-ra. Na, itt is jártam, részemről befejeztem. Marko Ramiusz-t külön üdvözlöm, :yes:
(#) pisti150 hozzászólása Feb 1, 2009 /
 
üdv!
kérdésem az lenne,hogy 1450 fordulatu 1,5kw villanymotor kéthengeres zil kompresszort hardy tárcsával megbirja-e inditani. menyi idö alatt tőltene meg 60l tartélyt, 220/380-as motor és 220-ról menne.
(#) VIM válasza pisti150 hozzászólására (») Feb 1, 2009 /
 
Helló! Nem oldható meg! Pont azért, mert kompresszort kellene működtetni. Ez esetedben nagy indító nyomatékra van szükség amit a 380-ról, 220-ra lerontott paraméterek nem tudnak megoldani! Fűnyíró, ventillátor, szivattyú talán. Üdv.: VIM
(#) streaky hozzászólása Feb 3, 2009 /
 
üdv mindenki!!!
szédületes hogy mióta fut ez a topik!!!
előttem jó páran kérték a "szakembereket"
hogy "kokány megoldásokat ne javasoljon de hiába!!!
EMBEREK "szakemberek" csak olyan javaslatokat adjatok amit TI is megcsinálnátok,hogy utána család bármelyik tagja nyugodtan használhassa azt az elektromos kütyüt!
tudom hogy mindenkit a jószándék vezérel de gondolja át hogy más életével "játszik"!!!
sok sikert a bekötéshez és a működtetéshez!!!
u.i:károkozásért kit tesz felelőssé a felhasználó?
(#) Imi65 válasza streaky hozzászólására (») Feb 3, 2009 /
 
Kolléga, ezt már leírtad háromszor, háromféleképpen. Szerintem ennyi ebből már elegendő. Most már segítő hozzászólásokat várunk Tőled is.
(#) Egry hozzászólása Feb 3, 2009 /
 
A nagy indító nyomaték nem feltétlenül igaz!
Nekem egy gyári kéthengeres van ami „kettőhúszra” van gyárilag kitalálva.
A tartály és a kompresszor közé egy szelep került, ami tehermentesíti a kompresszort. Szóval, nincs nyomás alatt induláskor.
Lényeges lehet, hogy két kondi van rajta. Nem szedtem szét, csak gondolom, hogy az egyik az üzemi a másik, meg indításkor kapcsolódik párhuzamosan az üzemivel. Csak tipp!
(#) VIM válasza Egry hozzászólására (») Feb 3, 2009 /
 
Hát igen! Nem mind egy, hogy szauteres, vagy levegős üresjárati szabályozása van a komprinak.
(#) VIM válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 3, 2009 /
 
Akkor egy kis olvasnivaló azoknak akiket érdekel a téma sajátságos megoldása. Üdv.:VIM
(#) Imi65 válasza VIM hozzászólására (») Feb 3, 2009 /
 
Köszönöm a mellékleteket, de; egyrészt ismerem a motoros üzem sajátságait, másrészt nálam a 15kW-os hegesztődinamó is gond nélkül üzemel, nem igazán van szükségem az ilyen szükségmegoldásokra. De köszönjük Neked az érdeklődők nevében.
(#) ballalaci válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 7, 2009 /
 
sziasztok!
Én még csak kezdő vagyok és a kérdésem az lenne hogy végül is hogyan kell bekötni a mocit kondival együtt?? olvasgatom itt a fórumokat de mondom nagyon kezdő vagyok! Ha tudtok rajzot mellékelni az jó lenne!
Előre is köszi!
ja és ha lehet akkor szájbarágósan mondjátok el!

(#) ballalaci válasza ballalaci hozzászólására (») Feb 7, 2009 /
 
Az előzőhöz képek!
(#) Imi65 válasza ballalaci hozzászólására (») Feb 7, 2009 /
 
Szia!
VIM 367391 sz. hozzászólásában, a steinmetz.pdf-ben találsz használható rajzot.
(#) stear hozzászólása Feb 10, 2009 /
 
Sziasztok! Kérdésem a következő lenne van egy 1.4kw-os 380V motorom hogy kell bekötni a 3 fázist ?
(#) Imi65 válasza stear hozzászólására (») Feb 10, 2009 /
 
A motorokon kétféle felirat szokott lenni.
1; 220/380V Delta/csillag
2; 380V delta. (380/660V Delta/csillag)
Értelemszerűen az 1. verziót csillagba, a 2. -at - üzemszerűen - deltába, vagy csillag/delta átkapcsolóba kötjük.
Egy 1,4kW-os motor 3x10A-ról is elindul, ezért a csillag/delta indítás szükségtelen.
Csillagkapcsolásban a lemezeket a felső (vagy aló) 3 kapocsra tesszük, vízszintesen, delta kapcsolást a 3 lemez függőleges, párhuzamos elrendezésével valósíthatunk meg. Csillagban a 3 üresen maradt kapocsra kötjük a 3 fázisvezetőt, míg a 4. védővezetőt (zöld-sárga) a motor fémtestén kialakított földelési ponthoz kötjük. Delta kapcsolás esetén az áthidaló lemezekkel kötjük össze a fázisvezetőket (értelemszerűen felhasználva a szorítóanyákat).
(#) Pulyka hozzászólása Feb 18, 2009 /
 
Sziasztok

Szükségem lenne egy csillag-delta motorindítás kapcsolási rajzára
Oktatóhelyünkön az oktatónk már talált egy-kettőt a könyvben,de szemmel láthatóan elég hiányosak voltak,és nem működtek volna!
Ha lehet olyan legyen,amiben 230V-os mágneskapcsolók vannak,és egy ugyancsak 230-as időrelé,ami a beállított érték után csillagból kapcsoljon át deltába
Hőkioldó(hőbimetál) nem muszáj,azt a legegyszerűbb beépíteni,ha nem lenne a rajzon!
A kapcsolást gyakorlásképpen,és időtöltésképpen rakjuk őssze!
Persze szakoktató mellett

Köszi előre is,remélem nem nagyok az elvárásaim
Üdv:Tomi
(#) frank tibor válasza Pulyka hozzászólására (») Feb 18, 2009 /
 
Helló
Ez egy gyári motorindító kapcsolása. A működtető feszültséget te választhatod meg. A mágneskapcsolók és az időrelé feszültségének persze meg kell eggyeznie. Ha van még bimetálos időrelétek is valódi retro motorindítot tudtok építeni. Persze helyettesíthető a mai elektronikusakkal is. Ez egy szép feledat.
(#) Pulyka válasza frank tibor hozzászólására (») Feb 18, 2009 /
 
Helló

Köszi Szépen!
Igazából nem feladat szerűség,vagyis nem úgy kell érteni,hogy a tanár megmondta,hogy csináljuk meg
De ezen nem fogok vitatkozni
Mi is ugyanilyen rajzot találtunk a könyvben,azzal a különbséggel,hogy nem volt 24-es csomópont a bal oldalon!
Tehát a rajzon(amit mi találtunk) a működtető feszültség egyik pólusa nem ment tovább sehova,csak ahhoz a mágneskapcsolóhoz,aminél a bal oldalt a 24-es pont található!
Ezért működésképtelennek találtuk a kapcsolást,mivel a többi készülékhez nem jutott el a működtető feszültség egyik pólusa!
Közben találtam másik kapcsolást,de homályos volt,ezért picit javítottam benne.
Az alsó ábrákat itt találtam a HE-n!!!

Köszönöm még egyszer!
Csatolom az enyém is,hátha jó lesz valakinek

Üdv:Tomi
(#) pisti21 hozzászólása Feb 19, 2009 /
 
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni, van egy 3 fázisu 4,5KW villany motorom és 2 fázisról és kondiról szeretném üzemeltetni. Müködne vajon a villany motor? (csak két fázisom van, mert két külön fogyasztásméröről jön) A segítségeteket előre is köszönöm.
(#) tekilla12 hozzászólása Márc 2, 2009 /
 
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni,hogy a mellékelt képen látható motort megcsináltam köszörűnek,de szerintem nagyon lassan pörög.Köszörüléskor nincs szikra!Elméletileg a centrifuga ford szám, van bekötve.A motor adatai 2900/450,120/60w Szerintem a 2900 fordulat nincs meg!Ha tud segíteni valaki,megköszönöm!E rajz alapján kötöttem be!Az N1 bekötés a centrifuga fordulat,de szerintem lassú!
(#) VIM válasza pisti21 hozzászólására (») Márc 2, 2009 /
 
Helló! Nem! Csak 2kW alatt oldható meg amit te szeretnél. Üdv.:VIM
(#) VIM válasza tekilla12 hozzászólására (») Márc 2, 2009 /
 
Helló! Most ez volt az eredeti kapcs rajza, vagy te akartad így bekötni, mert nem mindegy. Egyszerre csak az egyik bekötést kellene megpróbálni.Üdv.:VIM
(#) tekilla12 válasza VIM hozzászólására (») Márc 2, 2009 /
 
Ezt a rajzot az egyik fórumozó küldte,hogy így kell bekötni!Ha csak az egyik kondit rakom rá akkor is ugyen úgy elindul,és semmi változás a fordulatban!Lehet,hogy a motor csak ennyit tud?
(#) VIM válasza tekilla12 hozzászólására (») Márc 2, 2009 /
 
Úgy is lassú ha az egyik kondit a kettő közül indítás után leválasztod? Ha már egyszer azt mondták hogy úgy kell bekötni. A tetején mi az a fém "dobozka"? Nem a hővédelem kapcsolója?
(#) tekilla12 válasza VIM hozzászólására (») Márc 3, 2009 /
 
Ez egy jó kérdés nem tudom,hogy mi az a tetején!
(#) VIM válasza tekilla12 hozzászólására (») Márc 3, 2009 /
 
Csatlakozik bele vezeték? Mert az lenne a "nulla" a tekercsekhez.Ha nem csatlakozik akkor belül van kötve és úgy kihozva a kapocslécre.
Következő: »»   28 / 342
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem