Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortáp javítás
 
Témaindító: very, idő: Ápr 30, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 37
(#) m.gyula3 válasza maTaKee hozzászólására (») Máj 16, 2008 /
 
Na lemostam azzal meg vok, véletenül össze zártam a 2n3055 B és C-át és akkor folyt vmi kis fesz mutatta a multim is meg a kijelzőm is, ez hogy lehet? Na de mindegy és akkor most hogyan tovább?
(#) maTaKee válasza m.gyula3 hozzászólására (») Máj 16, 2008 /
 
R22 csere és ahogy látom R4 is!
(#) m.gyula3 válasza maTaKee hozzászólására (») Máj 16, 2008 /
 
rendben van, még vmi mást kidobjak belőle vagy majd próbáljam ki így?
(#) maTaKee válasza m.gyula3 hozzászólására (») Máj 16, 2008 /
 
Nem mondtam, hogy dobd ki, csak azt, hogy nézd meg hogy azoknak tényleg levan pattogva a külseje?
(#) kocsgab002 válasza m.gyula3 hozzászólására (») Máj 16, 2008 /
 
hali
ha nem megy, olvasd innen végig, egy pár oldalon veséztük ezt a tápot, nekem sem ment elsőre de aztán jó lett. pontosan le van írva hogy mit kell ellenőrizni, milyen feszeket kell kapnod.
először is ha nem megy, a tápfeszvonalakat ellenőrizd, hogy kap-e pozitív feszt (+32V) a 3 IC és negatívot (-5,6V)az U2 és az U3.
majd....U1 6os lábán 10,6V-ot kell mérned, az adja a referenciafeszültséget, amit p1-el szabályzol, U3 csak az áramkorlátért felelős, nyitja Q3-at, és a teljes tápfesz az R22-n és a D2-őn folyik.
(#) m.gyula3 válasza maTaKee hozzászólására (») Máj 16, 2008 /
 
Jah azt tudtam hogy lejött a festék az ellenállásról,mert fogóval erőltettembele a helyébe, sajna másképp nem tudtam mert már a haverom tápjából szedtük ki.
(#) m.gyula3 válasza kocsgab002 hozzászólására (») Máj 16, 2008 /
 
hali
köszi neked is. Annyi már biztos hogy a 2n3055 jól van bekötve, meg biztos a 2n2219 is, de majd pontosabban megnézem. Bele olvastam és tetszik a szöveg, csak sajna hétfőig nem nagyon érekrá szórakozni vele mert a műszerész írásbelivizsga lesz és erősítőket számolgatok közbe is.

üdv: Gyula
(#) proba válasza m.gyula3 hozzászólására (») Máj 16, 2008 /
 
Tip A két végtranzisztor BIZTOSAN jól van bekötve?
Ha R15 terhellés nélkül fűt szerintem a kimeneten zárlat van(d11,c7) , vagy a végtranzisztor rosszul van bekötve,vagy a két tranzisztor közül valamelyik rossz, Esetleg a d10 et is leellenőrizném.
Ez a mondat mit jelent "2n3055 B és C-át és akkor folyt vmi kis fesz mutatta a multim is meg a kijelzőm is"
Ha azt összezárod akkor a teljes tápnak a kimeneten kellett volna lennie.(azért ne próbálgasd mert,lehet még jobban belehal.)

(#) m.gyula3 válasza proba hozzászólására (») Máj 16, 2008 /
 
A 2n3055 és 2n2219 100% hogy jól van bekötve,most néztem a datascheetben. Az a mondat amit idézté tőlem az az volt hogy a bázist meg a collektort véletlenül öszezártam és folyt vmi kis fesz a kimeneten. Majd mindent megnézek amit mondtatok és hétfőn visszatérek a témára.
addig is szevasztok és köszi
(#) proba válasza m.gyula3 hozzászólására (») Máj 17, 2008 /
 
Nem kötözködni akartam. A beidézett mondat a következővel összefüggésben kérdeztem.
Ha nem a teljes táp jelent meg a kimeneten az egy egészen más jellegű hibára utal.(kivéve ha nem volt rá ideje hogy beálljon a műszer.)
(#) frissadam hozzászólása Dec 11, 2008 /
 
Üdv mindenki!
Sikerült szereznem a téma címében szereplő tápegységet.Az a problémám vele, h nem működnek a műszerek.Található rajt egy föld feliratú csatlakozó,de egyik feszültségnek sem a földje.Az áramkorlát és a fesz.szab működik.

Nem lenne ehez valakinek szervízkönyve,rajza stb...?
Bárki akinek van bármi élménye a készülékkel kapcsolatban, írjon!

PICT0034.JPG
    
(#) DuMatyi válasza frissadam hozzászólására (») Dec 11, 2008 /
 
az a föld az árnyékolás/ ház védőföld! Semelyik kimenet nincs testelve, hogy sorosan-párhuzamosan köthesd, a kimenetet, tetszés szerint!

Arra szolgál, ha érzékeny analóg körökkel babrálsz (triggerkörök, előerősítő, antennaerősítő) testelését megoldd! Legtöbbször negatív testelésű készülékeket használunk (NPN félvezetők), de néhány esetben pozitív test is lehet! (PNP eszközök, zömmel!)

A kapcsolási rajzot meg megnézem!

Üdv!

Matthew
(#) frissadam válasza DuMatyi hozzászólására (») Dec 11, 2008 /
 
Ahham!
A műszerek javítására valami tipp?Fizikailag jól nézni.Nem törött repedt stb.... Viszont belül is minden rendben van.Minden felcimkézve...
(#) idlob válasza frissadam hozzászólására (») Dec 11, 2008 /
 
Elsőnek a kapcsolósort nézném át, nem tudom milyen alkatrészek vannak benne, de ha isostat (jó eséllyel), akkor simán lehetnek hibásak.
Egyébként a fényképen a feszültségmérő kitér, pedig ki van kapcsolva. Szóval nem tudom hogyan sikerült ezt csinálni... de ha így van nyugalomba akkor "fizikailag nem jól néz ki"
(#) proli007 válasza frissadam hozzászólására (») Dec 12, 2008 /
 
Hello!

Hogy alapban ilyen csúnyán kitér, annak számtalan oka lehet.
- nullázó csavar eltekerése
- Nullázó szerkezet kiakadása (akkor már bontva volt)
- Tűcsapágy hiba. Csúcs törése, vagy csak rossz beállítása.
- Rugó szakadás
- Mutató akad a skálalapnál.

Próbáld meg a nullázó csavarral a műszert nullázni. Egy excenter van benne, tehát számtalanszor körbe forgatható. A mutatónak, a nulla körül jobbra-ballra kitéríthetőnek kell lenni.
Ha kiszereled a műszert és a kezedben tartva hirtelen mozdulattal csuklóból csavargatod a műszert, hogy a mutató tehetetlenségével lengjen. Akkor jó ha szabadon mozog.
Ha a műszer is jó, és a két műszer kapcsot rövidre zárva megismétled a műveletet, akkor láthatóan fékezetten tér ki a mutató.
Ezután vedd le a műszer házát. és óvatosan fújj rá a mutatóra. (Ne köpj bele!!) Ebből megállapítható, hogy a mutató a teljes skálatartományban szabadon tud-e mozogni.
Ráfújás után, mindig ugyan arra a helyre kell visszatérnie. (nulla alá fújást is ellenőrizd.)

Ha nincs finommechanikai vénád, vagy gyakorlatod, akkor ne menj tovább, mielőtt kárt okozol benne. Ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor próbálkozzál olyannal, aki már jártas benne, vagy egy órás "barátod" kérd meg nézze meg. Az biztos tudni fogja hány óra van.

üdv! proli007
(#) Sebi válasza proli007 hozzászólására (») Dec 12, 2008 /
 
fújj rá a mutatóra. (Ne köpj bele!!)

(#) atya28 hozzászólása Jan 2, 2009 /
 
BÚÉK fórumtársak!
Használtan kapott orosz 20Kg-os fémházas TOKA B5-21 szabályozható labortápomon minden működik, de a fémház és a +,akár -, kimenetnél 90V váltófeszültséget mérek, leválasztó trafóval is próbáltam. Ha valakinek volna kapcsolási rajza, vagy építő hozzá szólása, megköszönném!
(#) Medve válasza atya28 hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
Buék! Ez a 90V terhelhető is? (Az orosz cuccokra jellemző amúgy, hogy életveszélyesek! )
(#) atya28 válasza Medve hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
Szia!
A 90V váltófeszt nem terheltem, engem az aggaszt, hogy a lányom laptop töltője a barátjánál maradt, kényszerből a labortápot használom, tölti a PC-t, de így veszélyes használni. Üdv.!
(#) atya28 válasza atya28 hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
Szia!
Rámértem: 230V 60W-os izzón sorbankanpcsolva a fémház és a +, vagy- kivezetés között 8mA folyik, ami nem szerintem nem OK. Üdv
(#) Imi65 válasza atya28 hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
Szerintem a zavarszűrőnél lehet ez a szivárgás. Az oroszok kondenzátorgyártása minősíthetetlen. A Junoszty TV-kbe ezek rendszeresen felrobbantak, ki tudja mit hagyva maguk után. Tehát, én ebben az irányban kezdenék kutakodni, hisz a transzformátor - elviekben - le kéne válassza a hálózatról Olyan "kerülőutat" kell keresni, ami a trafót kikerüli). A tápegységeknél gyakori, hogy - mondjuk a negatív ágat - összekötik a fémházzal - és ezzel a védőföld hálózattal is - de nem direktbe, hanem egy párhuzamos 1M Ohm , és 4,7nF 1600V-os kondin keresztül. A fémház galvanikus kapcsolatban van a védővezetővel? Ha igen, ehhez képest meg lehet találni a szivárgás helyét.
(#) pbalazs válasza atya28 hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
Én is valami zavarszűrő hibára gyanakszom. Ez lehet akár a primer oldalon is.
(#) atya28 válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
Szia!
A fémház és konektorvédőföld között nincs mérhető ellenállás, amúgy a gyári konektor sem földelt (mint tuddjukaz oroszok földfüggetlen hálózatot használnak).
A fémház és + ill. - kimeneten 2Mohm ellenállás mérhető. Üdv.
(#) (Felhasználó 1947) válasza atya28 hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
Szia !

Földelt konnektorral használd.A fémház legyen leföldelve.


Üdv! Luki
(#) atya28 válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Jan 3, 2009 /
 
Szia!
Reggel neki estem szerkezetnek, a fémházon hátul van banándugóaljzat földpontnak. Belül idegenkezűséget nem látok. Viszont vagy 4 tarfó,10db borospohár méretű kondi, eszement nagyságú hűtőborda félvezetőket gondosan rejtve szemez velem a robbantóvezeték dzsungelből több átláthatatlan emeleten át. Hiába no régen volt már orosz színes TV-m, kijöttem az edzésből. :- Üdv!
(#) proli007 válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
Hello!

Idézet:
„Az oroszok kondenzátorgyártása minősíthetetlen.”


Hát ez így általánosságban nem igaz ám!
A katonai, ipari, vagy nukleáris cuccokban nem mennek ám tönkre a dolgok. A helyzet, hogy biztonsági megfontolás alapján az oroszok, ugyan azt a cuccot néha öt helyen is gyártják. Alig 1000km-re egymástól. Viszont amíg a tajgahuszárok megtanulták tisztességesen legyártani az eszközt néhány ezer selejtes darab került elő.
Nos, ezek az alkatrészek mentek bele a TV-be meg minden kommersz cuccba. De a legtöbb alkatrész 20 évig raktáron hevert. Amikor korszerűbb készüléket gyártottak már, akkor a zárolt tartalék, mehetett a kommersz piacra.
Szinte mindent túlméreteztek. Aztán cseréltünk kondit 2700 készülékben, mert már gyártástól számítva 30 évesek voltak, és örültünk, ha egy év után nem kellett visszatenni a régit.

üdv proli007
Persze közben rengeteg baklövést is elkövettek. de nemrég még voltak olyan ipari cuccok, ahová nem mertünk betenni semmilyen potit az eredetin kívül, mert az egyből megfeküdte a készülék gyomrát és lehetett újra kalibrálni.
Amúgy baromi egyszerű, de körmönfontan kigondolt eljárásokkal állították be a készülékeket. És így 40 év elteltével is néha csak bámészkodik az ember hogy mi is az a kapcsolás tulajdonképpen?
Szóval egy mércével nem lehet mérni ezeket a dolgokat.

üdv! proli007
(#) didyman hozzászólása Jan 28, 2009 /
 
Ja. Most van szezonja az elektronyika VFL csöves óráinak. Vibráló, erőtlen kép, újkorában bittos nem ilyen volt, meg is van az ok: 50µF/50V-os kondijuk gyakorlatilag csontszáraz. Micsoda ócska vacak. Megnézem majd a mai kondikat, hogy 30-40 év állandóüzemes szolgálat után hol lesznek.
Ez az óra is épp ilyen, egy VFL vezérlése diszkrét TTL-ekkel valahogy sokkal bonyolultabb kapcsolást eredményez, mint az, amit a Szása rittyentett az IVL1 alá..
(#) Imi65 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 28, 2009 /
 
Helló!
Régi felvetésedre reagálnék. Biztos, hogy tapasztalatból mondod, hogy léteznek jó orosz kondenzátorok is. Biztos így van, de - ahogy mondod - a kommersz készülékekbe abból nem jutott. A Junoszty TV-ket anno garanciába (is) javítottuk, és egyetlen kondi nem ment tönkre a pályafutásom alatt egy TV-ben sem, az a 160V-os 10 µF -os olajpapír kondi, ami a keretre volt lemezcsavarral felcsavarozva. Az elkók sorra pusztultak ki már a garanciaidőn belül ( 1 év), a hálózati zavarszűrők rendre felrobbantak, a négyzet alakú kerámiakondik átvezettek, zárlatosak lettek. A félvezetők hasonló minőségűek voltak. Én azt tudom mással megosztani, amit én tapasztaltam.
(#) Lánglurkó hozzászólása Feb 21, 2009 /
 
Sziasztok!

Építettünk egy tápot egy idős kollégámmal, de a teljes élesztésre már nem került sor. Az a problémám, hogy áram szabályzó része begerjed. Abban kérnék segítséget, hogy mit kellene megváltoztatni, hogy rendesen müködjön?

DSCF0476.JPG
    
(#) didyman válasza Lánglurkó hozzászólására (») Márc 11, 2009 /
 
Ötös lábat tessék lehúzkodni föld felé egy 1nF+470Ohm komplexummal.
Következő: »»   4 / 37
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem