Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gázkazán vezérlő hibák
Lapozás: OK   4 / 292
(#) sancikusz hozzászólása Jan 23, 2009 /
 
Sziasztok!
Van egy Ariston 24 MFFI kombi kazánom, és valahogy nem érzékeli, hogy a láng már ég. Állandóan szikráztat, utánna persze letilt, és jöhet a Reset újra.
Már kicseréltem az ionizációs lángérzékelőt, de semmi.
Ismerősnek is volt ilyen gondja, neki panelt cseréltek
(#) konop válasza sancikusz hozzászólására (») Jan 23, 2009 /
 
Szia!

A fázis és a nulla felcserélésekor szoktak ilyet csinálni az ionizációs kazánok, húzd ki a villásdugót és 180 fokkal elfordítva dugd be. Ha fixen van bekötve, akkor a kazán betáp sorkapcsánál cseréld fel a barna és a kék vezetéket. Ha ez sem segít, akkor panelhiba.
(#) sancikusz válasza konop hozzászólására (») Jan 23, 2009 /
 
Akkor is fel lehet cserélni a fázist a nullával, ha előtte fázishelyesen volt bekötve? Nem nyiffan ki valami benne a cserétől?
(#) leono válasza sancikusz hozzászólására (») Jan 23, 2009 /
 
Ismereteim szerint a fázishelyes bekötés előírása elsősorban érintésvédelmi megfontolásból van. A vezérlő elektrónika szinte biztos, hogy egy leválasztó trafón keresztül üzemel. Viszont, amit működtet - keringető szivattyú, gázköri mágnesszelep, ventillátor - bekötésénél már célszerű a gyári adat szerinti fázishelyes bekötés. Általában a készülékek belső csatlakozásai már ennek megfelelően vannak kialakítva, ha fixen kell a hálózatra kötni. Ha vill. dugós, akkor meg mindegy.
(#) konop válasza sancikusz hozzászólására (») Jan 26, 2009 /
 
Szia!

Ha felcseréled a fázist a nullával (helytelen bekötés), akkor folyamatosan szikráztat a láng begyújtása után is, majd hibára kiáll. Egyébként semmi más baja nem lesz.

Az ionizációs panelon a gyújtótrafó nincs külön trafóval leválasztva, ezért kell fázishelyesen kötni.
(#) sancikusz válasza konop hozzászólására (») Jan 28, 2009 /
 
Köszönöm a tanácsokat, de ahogy alaposabban átnéztem a panelt, egy kondenzátor volt kiöregedve (2,5 éves kazán!) , ez csinált "bolondot" a lángőr elektronikából. Kicseréltem, azóta szuper!
(#) pumpa hozzászólása Feb 8, 2009 /
 
Sziasztok !
Van egy Éti 35-ös gázkazánom.Nem akarom feleslegessen csavargatni ezért megkérdezem, hogyan tudom szabályozni rajta a gáznyomást, vagyis a láng nagyságát.
Tettem fel képet az adagolóról, ha valaki ráismer és tudna róla linket küldeni, vagy elmagyarázná hol állítsak azt megköszönném.
Üdv.
(#) kata1 hozzászólása Feb 20, 2009 /
 
Nagyon S.O.S.

Sziasztok segítségeteket szeretném kérni.A kazán márkája Potterton Suprima 40.
A probléma a következő:elkezd fűteni majd 2-3 fokot felmelegít és kiáll hibára,aztán RESET gomb és ha szerencsém van elindul újra(elvíleg 3-szor kellene , hogy újra índitsa magát, de ez kimarad).Sőt van hogy áramtalanítani kell, hogy elínduljon megint.Több gázszerelőt hívtam már mindegyik probálkozik ezzel-azzal.
A panel lehet a fő híba????
Na és itt van a gázszerelők közt a nagy eltérések az egyik azt mondja , hogy nem lehet kapni hozzá új panelt csak felújítottat, a másik szerint lehet.
Na most amelyik szerint lehet venni újat, Ő méregdrágán kínálja(legalábbis én úgy gondolom),
80.000Ft.
Garancia a panelokra valóban 1 év??
Vagy gondolkodjak kazán cserén inkább????
Kérlek benneteket nézetek utána.
Elöre is köszönöm. :
(#) leono válasza kata1 hozzászólására (») Feb 20, 2009 /
 
Sajnos a konkrét típust én nem ismerem, de egy lehetőséget további információ gyűjtésre tudok ajánlani. Ha "Potterton Suprima 40." szöveget begépeled a google keresőbe, behoz egy csomó ezzel a típussal foglalkozó forumlinket. A legtöbb angol nyelvü, de a link mellet van egy (Oldal fordítása) menüpont, amelyre kattintva magyarul is megjelenik a szöveg. Sajnos a fordítás helyenkét totál érthetetlen, jellemzően a gépi fordítású műszaki szövegekre, amelyet még egy szakembernek is úgy kell kisilabizálni.
(#) oldman válasza kata1 hozzászólására (») Feb 20, 2009 /
 
Ha nem próbálkozik újraindítással akkor olyan hiba van ami veszélyes lehet. (pl. huzat hiány, ha zárt égésterű akkor a füstgáz ventillátor, érzékelő hiba, túlmelegszik, gázhiány stb.)
Jó lenne ha tudnál valamivel bővebb infót adni a készülékről és a hibáról.

Mindenesetre ellenőrizd a fűtőkör nyomását (min1~1,5 -max 3 bar szokásos érték) füstgázelvezetést, az elektromos csatlakozásokat, keringető működését, és az érzékelőket. Kb. ennyi amit gond nélkül meg lehet tenni, a gép ismerete, dokumentációja nélkül.

Ha a komplett kazánhoz nem lehet szervizdoksit szerezni megkísérelhető a fődarabok beazonosítása után azokra keresni, és így összerakni a kirakós játékot.

A hibát pontosan kellene behatárolni, hogy ne vetessenek alkatrészenként egy új kazánt, szerintem a 80 000 HUF anyagköltség (+ munkadíj) mellet el kell gondolkodni a cserén!! Főleg ha több mint 5 éves.
(A szerelők jobbára csak fődarabcserével tudnak javítani, sajnos sokszor próbálkozós módszerrel, és gyakran szabályok is tiltják az elektronika javítását.)

Gondolom az időjárás miatt nem nagyon van idő kísérletezni.
(#) kata1 hozzászólása Feb 20, 2009 /
 
A kazán Ír gyártmány, fali kimenetes müködési elve: termosztát jelzi a kazának, hogy fűtés következik az elinditja a ventillátort majd szíkra és gázt ad.Elkezd fűteni majd mikor 2-3 fokot felfűt akkor letiltja magát.És ekkor kell pihenni hagyni és akkor újra indul a fütés ismételve önmagát.
Lehet itt melegszik túl?
Ha túl melegszik az mitől lehet?
(#) Sergei válasza kata1 hozzászólására (») Feb 20, 2009 /
 
Nem lehet hogy a höcserélö elvan vizkövesedve benne esetleg?és azért tilt le?
(#) oldman válasza kata1 hozzászólására (») Feb 21, 2009 /
 
Túlmelegedés oka lehet:
Keringető szivattyú hiba. ( szorul vagy valamiért nem indul., esetleg a bypass ág -ha van- teljesen nyitva van)
Levegős a rendszer, vizhiány.
Dugulás
Nincs hőelvétel
sit.

A szervizdoksi letölthető, angol és fizetős. (www.tradebit.com/filedetail.php/4977709-potterton-suprima-40-gcno-41-607-76)

Egy fórumon többen a nem ajánlott kategóriába sorolták, gyakori meghibásodás és vezérlés hibák miatt.
(#) leono válasza pumpa hozzászólására (») Feb 22, 2009 /
 
Azzal kezdeném, hogy többnapos gondolkodás után szántam csak rá magam a válaszra, mert a gázos berendezések nem barkács szintü dolgok. Most is azt javaslom, hogy házilag ne babráld. A konkrét kérdésre azt tudom válaszolni, hogy egyszerü modulációs (értsd csavarhúzóval tekerek egy állító csavaron) módon nem lehetséges, mert fúvókákat is kell ahhoz cserélni. Egy ilyen beavatkozás után műszeres ellenörzés szükséges. A túl nagy sebesség sem jó mert akkor a gáz nem tud a levegővel kellőképpen keveredni. Alacsony sebességnél meg midjárt ott ég a fúvókánál. Gyárilag a fuvókaméret összhangban van a nyomást szabályzó biztonsági szeleppel. A lényeg, hogy abszolútt értelemben nem lehetetlen az állítás, hiszen a palackos és vezetékes táplálás között is van különbség nyomásban és fúvókaméretben is, de mégegyszer hangsúlyozom: BARKÁCS SZINTEN HÁZILAG EZZEL NE KISÉRLETEZZ!!!
(#) leono válasza pumpa hozzászólására (») Feb 23, 2009 /
 
A csatolt képek talán segítenek.
(#) pumpa válasza leono hozzászólására (») Feb 23, 2009 /
 
Köszönöm a segítséget, hát első látásra nem tűnik egyszerűnek ,de szerintem menni fog. A hét végére tervezek egy kazán takarítást és utána megpróbálom leszabályozni egy kicsit. Még egyszer nagyon köszönöm a rajzot, ha lesz még kérdésem majd felteszem.
Üdv.
(#) babcsan válasza sancikusz hozzászólására (») Márc 1, 2009 / 2
 
Az Ariston 24MFFI gazkazannal melyik kondenzatort kell kicserelni, hogy a spontan szikraztatas megszunjon. En a gazor melletti kettot csereltem ez ket 10 nF-os volt. A Hiba nalam nem szunt meg.
(#) Jociapi válasza pumpa hozzászólására (») Márc 1, 2009 /
 
Szevasz Pumpa
Ha a fö lángot akarod hogy nagyobb legyen akkor ott van középen az a kis kiemelkedö záró kupak aminek a teteje csavar huzós hasitás van rajta azt kicsavarod és ott egy kissebb csavarhuzóval tudod állitani amikor a nagy láng ég és azt látod hogy milyen lánggal ég , Ha pedig az ör lángnak a nagyságát akarod állitani akkor a réz csö mellet lévöt kis csavar huzóval ki fele csavarva nö a láng nagysága . De vedd figyelembe mikor a nagy lángot állitod ezzel megnö a fogyasztása is . Akkor optimális a beállitás ha olyan közepes sziszegést hallasz mikor ég . De ez már némi gyakorlatot igényel .
Jó fogyasztást . Üdv : Jóska
(#) pumpa válasza Jociapi hozzászólására (») Márc 1, 2009 /
 
Szevasz Jóska!
Nézd meg a képet amit feltettem. Ha erre gondolsz én úgy látom mintha fixen lenne ez a kupak vagy lehet, hogy én nem vagyok elég bátor? Ha ezt a középső részt leszedem a három csavarral akkor a kupakon belül látok egy menetet amiből egy rugó áll ki és ez nyomja a membránt.
Az őrlángot tudom állítani az oké!
Üdv:pumpa
(#) pumpa válasza pumpa hozzászólására (») Márc 1, 2009 /
 

Hát csak nem hagyott nyugodni a dolog és végül sikerült. A képet mellékeltem.
Régebben mikor ment a kazán akkor elég hangos sziszegése volt és most levettem ezt egy diszkrét sziszegésre.
Állítás előtt 68litert evett meg percenként most 61 litert eszik, és a láng magasságot is megfelelőnek találom. A kazán belső tisztításnál van valami vegyszer amit szoktatok használni?
Üdv:pumpa
(#) Jociapi válasza pumpa hozzászólására (») Márc 1, 2009 /
 
Üdv Pumpa
Pontosan ahogy irtad az elsö válaszodba erre a csavarra gondoltam vagyis ezt mondtam csak nem voltál elég határozott a csavar húzóval mert biztos nagyon meg volt huzva a kupak . nem tudtam hamarabb gép közelbe lenni . A kazán belsö tisztitására vonatkozóan semmi vegyszer nem kell csak egy jó kis kompresszor meg egy jó kis pisztoly amivel kifuvatod a port belöle kezdve a tömb-nél és a kis szük helyeket . Csak ezt a müveletet ki kapcsolt állapotban (Áramtalanitott, és a gáz elzárásával ) csináld .Föleg a fö égöt fuvasd ki
Jó porolást Üdv : Jóska
(#) pumpa válasza Jociapi hozzászólására (») Márc 2, 2009 /
 
Szevasz Jóska!
Először is köszönöm a nagyon jó eligazítást amit adtál így sikerült megcsinálni amit akartam.Az igazság az, hogy a tisztításon túl vagyok, méghozzá úgy ahogy te mondtad, csak én kiszereltem az alsó részt és leszereltem égőfejeket és úgy tisztítottam finom drótkefével és utánna kifujtam komoreszoral. Mikor leszereltem belenéztem a kazán égőterébe, hát vegyes érzelmeim lettek.Lásd a képet.
A kazán 16éves, szerinted ez milyen állapotba van?
Nyárra tervezek egy rozsdátlanítást, be kenném rozsdaátalakítóval és száradáa után hőálló alufestékkel.
Szerinted érdemes?
Üdv:pumpa
(#) Jociapi válasza pumpa hozzászólására (») Márc 2, 2009 /
 
Üdv Pumpa
Hát igen ezt teszi az idö vas foga valóban ez a 16 év már meg látszik de én azért óvatosan bánnék a drót kefével még ha finom is ami a rozsdátlanitást illeti nem egy rossz gondolat csak utánna olyan höálló alukon festékkel ( SPRAY) amelyik valóban hö álló legalább 180 -200 C -fokig , mert árulnak sok félét kis hazánkban .
Azért inkább ajánlom a Spray-t mert azzal kis -szük helyekre is betudsz fujni
További jó munkálkodást, sok sikert
Üdv : Jóska
(#) babcsan hozzászólása Márc 2, 2009 /
 
Ariston Uno 24 MFFI gazkazan

Sziasztok,

Szeretnem megkoszonni Sancikusznak az otletet es a segitseget. Nekem is sikerult megjavitanom a gazkazant. Mostmar valoszinu az Ariston gazkazanok langorokozta leallasat egy kondenzator okozza (paneltipustol fuggetlenul). Ez egy ongyogyulos kondi, ami 100nF-os 275V-os VAC kondi X2-es. 15 raszteres meretu a trafo mellett. Ezt kicserelve a problema orvosolhato. A kondi talan a langoraram miatt nagyobb igenybevetel eseten nem tud visszagyogyulni es tonkremegy. A kondi 120 Ft igy 40000 Ft panelcseretol mentheto meg az haztartas. Szomoru, hogy a gazszerelok es a gyar ezt nem tudta kideriteni. Nekem 5 gazszerelo telefoba latatlanul mar panelt akart cserelni, van aki kise jott volt aki kesett 2 het utan (ezt aztan elkuldtem melegebb helyre). Valojaban nem erdekuk, hogy megcsinaljak hiszen fogtak meg egy palit, aki kifizeti a 40000 Ft-ot majd jot rohognek a markukba gondolom a panel meg igy fel is ujithato 120 Ft-bol majd borsos aron garancia nelkul tovabbadhato.
(#) Jociapi válasza babcsan hozzászólására (») Márc 3, 2009 /
 
Üdv Mindenkinek , és BABCSAN !.
Aki hasonló cipöben jár az sajnos általában meg szivja ha nincs a helyzet magaslatán vagy egy kicsit is ért valamelyest a dolgokhoz és nem akarja hogy az ilyen "HÓKUSZ -PÓKOLÓ " szak szerviznek nevezett nagymesterek nagyon -de nagyon meg vezessék az orránál fogva a delikvenst legyen az nö-férfi . Még a nöket még jobban rászedik az ilyen estekben . Alig a tél beállta elött nekem is volt egy hasonló esetem : A tisztelt TIGÁZ monopol helyzetben lévö nagy mestere C24fali kazán nem indulása céljából kihivot "szakmestere" keringetö szivatyu cserével kezdte a hiba feltárás során ( 20-22 HU Ft) sacc .Szerencsére résen volt a nö férje ,gondolkodási idöt kért , keresett másik nem TIGÁZ-os mukit és láss csodát egy apró kontakt hiba a szoba termosztátnál és a mai napig mükszik a kazán ugyan azzal a szivattyuval .
De ez a jelenség ugyan ugy érvényes nagyon sok szakmában ,föleg autó javitás, házt gépek , stb
Jó tudom mindenki a piacról él de azért nem feltétlen kell meg zsirosodni más hozzá nem értö emberek pénzéböl még ha PALI MADARAT is látnak benne.
Üdv Mindenkinek
(#) gavlikadri hozzászólása Márc 14, 2009 /
 
feg unical bea btfs 28 -hoz keresek vezérlőpanelt, vagy olyan embert aki javítani tudná! SÜRGŐS,mert nem üzemel a fűtés és a melegvíz!!!
(#) leono válasza gavlikadri hozzászólására (») Márc 14, 2009 /
 
Biztos, hogy panel rossz? Mi a hibajelenség?
(#) Lacus72 hozzászólása Máj 5, 2009 /
 
Sziasztok.Nekem egy Quadriga uno 24 MFFI kazánom van.s az a problémám most,hogy egyszerüen nem akar megállni a kazán pedig levan véve már 8fokra s a fűtés is levan kapcsolva.Ha valakinek van valami ötlete azt megköszönném.
(#) leono válasza Lacus72 hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
A csatolt anyaggal tudok segíteni, amelyben van egy ismertető a vezérlő panelról és az esetleges hibákról. Csak darabolva tudom csatolni, mert egyben nem fogadja el a fórum szervere. Remélem összetudod rakni, ha nem kérj segítséget valaki számgép tudortól.
(#) Lacus72 válasza leono hozzászólására (») Máj 5, 2009 1 /
 
Szia.köszönöm szépen sikerült letöltenem.Átnézem majd.összerakni nem problémaa számítógéphez értek,de a gázkazánhoz már nem annyira.
Következő: »»   4 / 292
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem