Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ICL7106/ICL7107
 
Témaindító: Zoli007, idő: Ápr 10, 2006
Lapozás: OK   15 / 93
(#) Medve válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 19, 2009 /
 
Igen, de nem gondolj sokra, épp csak amilyenek a mobiltetefonok "töltői". A DC-DC konvertereknek elég buci a tokozásuk, én ezért gondolom, hogy trafó lehet bennük.
ehhez hasonlóak ezek, esetleg kiegészitve némi stabilizálással.
(#) Doncso válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 19, 2009 /
 
Valamit félre értettél, a sönt elé írtam a fesz mérést, vagyis a GND-t és a sönt mögé tehát a táp felé az árammérést. Így pont ,hogy a tényleges kapocsfeszültséget fogja mérni.
Ha gondolod lerajzolom ,hogy értem.
Bár az hogy a "sönt elé" az szubjektív, mert attól függ a sönt mely oldalán állsz .
Egy kicsit félre értelmezhető volt.
(#) Alkotó válasza Doncso hozzászólására (») Júl 19, 2009 /
 
Rajzold le. Akkor lesz miről beszélni.
(Gonosz vagyok mert tudom, hogy nem lehet polaritáshelyesen, és "méréshelyesen" is bekötni egyetlen morzéval, de várom a rajzodat!)
Alkotó
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 19, 2009 /
 
Kész a "teljes csapat".
Mivel már van több darab is belőle, ki fogom próbálni mennyire "egyformák". Majd elmondom mire jutottam.
Alkotó
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 19, 2009 /
 
Összekötöttem a kijelzőket. Pontosan ugyanaz a tápfesz, és ugyanaz a mérőjel jutott mindegyikre.
A kijelzési pontosság gyakorlatilag az utolsó szegmensben 1-2 számértéknyire pontos. Ez a milivoltnak 1-2 ezrede. Ez bőven-bőven jobb, mint amire egy labortápban szükségem lehet. Meg vagyok elégedve vele.

Van egy érdekesség, nem tudom az okát. A képeken a felső kijelzőn néha, teljesen találomra kigyullad a negatív előjel. Igyekeztem éppen ezt a pillanatot lefényképezni. Nem mindig, csak néha kigyullad, aztán meg elalszik. Valakinek van ötlete mi okozza ezt a hibát

Alkotó
(#) Sebi válasza Sendi hozzászólására (») Júl 19, 2009 /
 
Két járható út is van: az egyik az említett DC-DC konverter, ami "lebegő", azaz leválasztott 9V-tal táplálja a DPM-et. Ekkor csak a mérendő feszeket kell a bemeneteire kapcsolgatnod.

Másik út a kettős táp alkalmazása, mikoris közösíthető a táp nulla a mérőbemenet INLO pontjával. (olvass vissza, rajz is van) Ekkor tápostól át kell kapcsolni a műszereket az aktuális kimenetre.

Az árammérést a negatív ágon célszerű végezni, ekkor polaritáshelyes a kijelzés és egy kettőstáp elég a két DPM-nek.
(#) Sebi válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 19, 2009 /
 
Az a jó beállítás. Dolgozik az auto-zero áramkör az IC-ben.
(#) Mzolee válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 19, 2009 /
 
Nagyon jó kis összeállítás.
Ami rögtön beugrott:
Csak nem ... ?

Bocsi de ezt nem hagyhattam ki
(#) atiotezer válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 20, 2009 /
 
Szia. Ha jól látom a képeken a panelmérőknek elég csak egy váltó 8v-os táp? Egy tápról tudom használni + - tápnál áram és fesz. merésre?
üdv:atiotezer
(#) Alkotó válasza Mzolee hozzászólására (») Júl 20, 2009 /
 
Szia!
Biztos valami jó kis poén, de nem értem mire gondolsz. Segíts kicsit.

Alkotó
(#) Alkotó válasza atiotezer hozzászólására (») Júl 20, 2009 /
 
Nem tudod! Minden műszernek galvanikusan különálló táp kell, azaz 4 db 8V-os tekercs (műszerenként kb. 400mA a max fogysztás a váltó tápágban).
(itt most csak azért lehetett összekötni őket, mert ugyanazt mérték mind)
Alkotó
(#) Alkotó válasza Sebi hozzászólására (») Júl 20, 2009 /
 
Nem a nulla kijelzésekor villog az előjel, hanem mérés közben, és csak az egyik műszernél. Ez a működés valamilyen hiba, és zavaró is egyben. Csak nem tutom mit tegyek vele.
Alkotó
(#) Doncso válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 20, 2009 /
 
Ez a vissza a jövőbe c.-film ből az autóban lévő időáramkör.
Egyéb iránt igazad van, a bekötéssel, elkezdtem rajzolni és akkor esett le a tantusz, hogy kapocs feszültséget polaritás helyesen nem lehet mérni abban a felállásban amiről szó van, a legegyszerűbb ha kiköti a negativ előjelet.
(#) Alkotó válasza Doncso hozzászólására (») Júl 20, 2009 /
 
így van, szerintem is ki kell kötni, ha már végkép nem jut egy többlet érintkező.
Alkotó
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 20, 2009 /
 
Az előjel "ügy" abszolút biztonsággal megoldódott. Semmi köze nem volt valamiféle kapcsolásban rejtőző hibához. Mindösszesen az történt, hogy a 20-as lábat (előjel szegmens) hozzákötöttem a mellette lévő 25-ös lábhoz (2. számjegy G szegmense). Pontosabban nem szándékosan tettem mindezt, hanem ahol a panelok csatlakoznak, ott egy kis kóbor rézfelület maradt ott, és nagyon vékonyan, a tőben összeértek. Így mikor égett a 2G szegmens, akkor az kigyujtotta az előjelet is, csak ez a fajta összefüggés nem túl könnyen észrevehető.

Tanúlság! Ügyesen kell a panelok vezetősávjait összekötni. És utána nem árt le is ellenőrizni, mert szemre nálam se látszott semmi.

Alkotó
(#) Ricsi89 hozzászólása Júl 21, 2009 /
 
Helló!
Az ICL7107-esnek tényleg csak 8mA-t bír a kimenete? Vagyis max ennyivel tudja meghajtani a kijelzőt? Ha ez igaz, akkor gondba vagyok, mert nekem 20mA-re lenne szükségem és így rakhatok minden szegmenshez egy külső meghajtó tranzisztort.
(#) Kicsa válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 3, 2009 /
 
Szia!
Lenne egy kis problémám a feszültségmérőmmel és szükségem lenne egy kis segítségre. A te általad tervezett nyákot építettem meg,a hibajelenség a következő :
Összeraktam 200 mV-os méréshatár 'kiterjesztéssel' : Rx2A rövidzár és Rx1 100 Ohm. Ha a bemenetet rövidrezárom akkor az 1 kOhmos poti végállásánál -0.00 .
Ha a bemenetre 11,9 mV-ot kötök,az IC 30-31es lábai között már csak 5,8 mV-ot mérek,a kijelzés pedig 0,53.

Ha a bementen 193 mV van, a bemeneti lábakon 95 mV van és 8.72-t ír ki. 200 mV felett pedig túlcsordul. Ha kicserélem az IC-t,akkor is ezt csinálja. A panelt alaposan átmostam körömlakklemosóval a forrasztás után,kezdek tanácstalan lenni. Esetleg van valami ötleted hogymi lehet a hiba?
köszi szépen előre is
Üdv Kicsa
(#) Kicsa válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 3, 2009 /
 
Sziasztok!
Előző problémám megoldódott,a referenciafeszültséggel volt a gond. Már csak az a kérdésem hogy a kijelző honnan tudja hogy hány tizedest jelenítsen meg? Tehát teszemazt 3 V bemenő feszültséget kiírhat úgy is hogy az első digit sötét és akkor 3.00 vagy úgy is hogy 3.000 Ezt a kijelző 'honnan tudja hogy mit szeretnék? (egy digitet kellene csúsztatni rajta)
köszönöm szépen
Üdv Kicsa
(#) vicsys válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 3, 2009 / 1
 
A bemenetén lévő osztó határozza meg. Az alap műszered 199.9mV végkitérésű. Ha a bemenetére engedsz 3V-ot, természetesen kiakad. Ha 3V-ot osztod tízzel (tizedére) (ellenállásos feszültség osztóval-lásd mint potméter) akkor csak 0.3V-ot mérsz az alapműszereddel, de 300mV>mint 200mV ezért kiadak ismételten. Ha százzal osztod, akkor 0.03V-od, azaz 30mV-od lesz, tehát a kijelzett értékedbe már belefér.(30.0) Ekkor a kijelződön lévő tizedespontot nem az utolsó elötti helyre kötöd be, hanem az azt megelőző digitnél. Így a kijelzett (leosztott) 3V-os eredményed így néz ki: 3.00 (igazándiból így néz ki:03.00-de az első nullád nem fog világítani)
Lásd: feszültség osztó, valamint sönt az alapműszerhez.
Bővebben: Link
(#) Alkotó válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 3, 2009 /
 
Örülök, hogy megoldódott az előző probléma. Az új kérdésedre pedig azt hiszem vicsys megválaszolt neked.
Én kicsit másképpen közelítettem volna meg a magyarázatot, de amit ő ír, az is hajszál pontosan fedi a valóságot.
Ha még maradt nyitott kérdés, akkor bátran tedd fel.

(Ha csak 200mV-ra akarod használni, tehát nem kellenek egyéb méréshatárok is, akkor a 100ohm elhagyható. Ekkor a műszer belső ellenállása sokkal nagyobb lesz, sokkal kevésbé fogja terhelni a mért feszültséget, de a zavarokra is érzékenyebb lesz.)
(#) Kicsa válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 3, 2009 /
 
Sziasztok!
Nem,a 200 mVos határ az csak tesztelés miatt kellett,20 Vos méréshatár lesz a végleges.
Azt hiszem kezdem érteni a lényeget, vicsys magyarázata és a link sokat segített.
Viszont a kérdésem még ezzel kapcsolatban hogy akkor jelen esetben egy tizedest kell csúsztatni.Most az osztásarány 33 Ohm - 3 kOhm. Így 109.2 mVra ír ki 1092-t. (eltekintve a tizedesponttól)
Ha én azt szeretném hogy az első üres legyen és utána 109,akkor ugye egy 1/10es módosítás kell nekem. Jól gondolom hogy itt a méréshatárt bővíteni kell 10-szeresére , tehát akkor az osztó tagokat ha átszámolom 200 V-ra akkor lesz számomra megfelelő a kijelzés?
Vagy a mostani feszültségosztóról vett értéket ráengedni egy 1/10-es osztóra? Bár akkor már párhuzamosan lennének kötve és szerintem megzavarodna a dolog.
Köszönöm szépen mindkettőtöknek a segítséget!
Üdv Kicsa
(#) Alkotó válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 3, 2009 / 5
 
Elbizonytalanodtam, valóban jól érted-e az osztót. Ha az én rajzom alapján építed a kijelzőt, akkor neked már nem kell semmit kiszámolni, mert én azt megtettem az összes szóba jöhető méréshatárra.
Itt a "köztes állapot" firtatása csak megzavarja a tisztánlátást. Ha pl. 20V-ra kalibrálsz, akkor ha 5V-ot adsz a bemenetre, akkor "500" lesz a kijelzőn, ha 15V-ot, akkor pedig "1500". A tizedespontot pedig értelem szerűen kell bekötni. Ha 200V-ra kalibrálsz, akkor 5V->"50" ként lesz kijelezve, a 15V ->"150" ként, és mondjuk a 150V->"1500"-ként. Stb...
Szerintem ez elég jól átlátható.

Ha olvasgatni akarsz kicsit többet is a műszerekről, akkor esetleg nézd meg amit a labortápok méréséről írtam korábban. Valahol itt is megvan, de újra idecsatolom.
(#) Kicsa válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 3, 2009 /
 
Szia!
Bízom benne hogy jól értem a dolgot mert én is erre gondoltam. Valóban,5 V esetén a kijelző az 50-et szeretném látni (5.0) és 15 V esetén pedig a 150et (15.0)
Az a csatolmány...igen,szinte Bibliaként olvasgatom nap mint nap..ahogy haladok a projektel... nagyon jó lett!
Amit mondtam h számolás...én a kijelzőt úgy csináltam meg hogy a 100 Ohm be van ültetve meg az átkötés (mintha 200 mV lenne a méréshatár) és az osztót pedig kábellel vezetem oda. A dokumentumban az 5.2.3 ábrát építettem meg,működött is csupán a tizedespontváltásnál akadt gondom,elszámoltam magam a morzék számát illetően. Tehát úgy néz ki hogy az 5.2.2-t fogom megépíteni és ezt az egészet 2 kábellel vezetem a bemeneti tüskékre.
Üdv Kicsa
(#) Alkotó válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Hajrá!
Az 5.2.2 kialakításnál, a söntön eső feszültséggel kisebb lesz a tényleges kimeneti feszkó, mint amit a műszer mutatni fog! (elsősorban "direktbe" söntölt mutatós műszereknél használható, ahol elég kicsi a sönt ellenállása, ezért elég kicsi feszültség esik rajta -általában pár 10mV-)
(#) Kicsa válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 4, 2009 / 1
 
Kis értékű söntöm van, 3 db 0.15 Ohm párhuzamosan kötve. Amennyit 'levesz' a kimenetből,nem probléma ,mert ezzel meg tudom oldani egy db 2 áramkörös kapcsolóval ,a tizedespont váltását is.
Remélhetőleg délután már működni fog a komplett műszer,akkor rakok fel képet is.

Üdv Kicsa
(#) Alkotó válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
3db 0,15ohm = 0,05ohm. Mekkora áramot szeretnél mérni?
(#) Kicsa válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Így van,nekem is 0.05 Ohm jött ki.
Az áram pedig 0-10 A az elméleti határ de szerintem gyakorlatban 6-8 A fölé nem fog menni.Ha jól számolom,10 A-nél esne rajta 0.5 V? Szerintem nem olyan vészes,pláne ha azt nézem hogy ez egy pc táp kimenete ami nem stabil 12 V-ot ad ki.
Üdv Kicsa
(#) Alkotó válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Igen, jól számolsz. Az valóban 500mV. Abból már bőven lehet osztani a műszernek kellő 100mv-ot, hogy "1000"-et tudjon mutatni.
(#) dudzsi hozzászólása Aug 4, 2009 /
 
Sziasztok!

Átalakitottam egy pc tápot akku töltönek és szeretném az ampert mérni.Hogy lehetne ugy megcsinálni hogy ne keljen még egy trafot betenni.A pc tápba ki van iktatva a fesz figyelés +5V-rol és az áram korlát is.A +12V felvan hozva 16-18 V-ra.Az +5V-nál van áram de nem 5V. Ide lehetne kötni? Valahogy igy lett megcsinálva mint itt a cikbe.labortáp
Elöre is köszi a segitséget
(#) Doncso válasza dudzsi hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Én tennék egy 7805-öt a kimenetre és ott az 5V-od, igaz nem egy elegáns megoldás de működni fog. Az igazi az egy külön kis puskás trafó lenne, vagy valami 200mV os EI is jó lehetne, de ha nem akarsz külön trafót, akkor marad ez. Esetleg a 494-ről is le lehetne venni az 5V-ot de szerintem sokat vesz fel a LED kijelző.
Sőt , mégjobb, gondolom a 12V-os részt tornásztad fel akkor viszont az 5V-os részre tenném az a stabilizátort és kész is vagy.
Következő: »»   15 / 93
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem