Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ICL7106/ICL7107
 
Témaindító: Zoli007, idő: Ápr 10, 2006
Lapozás: OK   14 / 93
(#) mex válasza Darka hozzászólására (») Júl 11, 2009 /
 
A 10k helyett tegyél 100k ellenállást, a trimmer maradjon. Igy 1/1000 osztást valósitasz meg, ami tekintve az alapműszer 200mV-os érzékenységét, 200V-os méréshatárt jelent .
(#) slogan válasza Darka hozzászólására (») Júl 11, 2009 /
 
Szia !

Nekem meg van építve a "Topi féle " motyó ,ami alkotó szerint " szakmailag vitatható" ,mégis tökéletesen működik.
Nem mászkál el , és mér 30 V -ig.


R3-at cseréld ilyenre !
(#) mex válasza slogan hozzászólására (») Júl 11, 2009 /
 
Bizony vitatható...
Amúgy meg 200V-ig mér az csak Te 30V-ot mérsz vele.
(#) slogan válasza mex hozzászólására (») Júl 11, 2009 /
 
Szerintem azon kell vitázni , kvázi az "vitatható" ,ami nem ,vagy nem jól működik.
Mivel ez tökéletes ,ezen pont nem kell !

Azért leírnád a vitathatóság tárgyát ?

Amúgy meg nem azt írtam ,hogy 30V -ig mér ,hanem azt ,hogy mér 30V -ig ,ne ugyan az
(#) Darka válasza mex hozzászólására (») Júl 11, 2009 /
 
Kösz a gyors választ mex, így már mindjárt méri a 30 voltot.
slogan, kinek megy kinek nem, én most ezt építettem meg s ez megfelel. (itt az R3 játszaná feszültségosztót talán)
üdv!
(#) mex válasza slogan hozzászólására (») Júl 11, 2009 /
 
Helytelen a GND kialakitása.
Egyébként lerágott csont, évekre visszamenőleg fel-felmerült a téma, mindenki saját elképzelését favorizálta (én is), aztán megszülettek a különféle változatok. Ha Neked működik akkor, vitán felül csak jó lehet.
De! Ha észrevetted Te nem a meglévő osztóját akartad módositani Darka-nak, hanem a Te általad épitett osztó adatait változtattad meg, illetve erre tettél javaslatot, igy aztán sikeresen megzavartad(gondolom én), mert, ha valaki ilyen kérdést tesz fel, nem sok tapasztalata van.
(#) Darka válasza mex hozzászólására (») Júl 11, 2009 /
 
Miattam kár szétoffolni a topikot, ugyan nincs sok tapasztalatom de végigolvastam én is a Topi féle cikket és minden hozzászólást amíg "csonttá nem rágták" és utána választottam ezt a verziót, mert ugye, nem jó ötlet fejjel menni a falnak.
(#) mex válasza Darka hozzászólására (») Júl 11, 2009 /
 
Csak helyeselni lehet.
De azért egy feszültségosztó egyenfeszültségre nem egy bonyolult dolog első megközelitésre.
(#) jocki17 hozzászólása Júl 16, 2009 /
 
Sziasztok!

Van itthon egy LCD kijelzőm és azt szeretném megoldani hogy jelezze nekem a tápegységembe hogy hány volt illetve hány amper van a kimeneten!
Hogy tudnám ezt megoldani?
Amugy a kezdő kérdésekből irányítottak ebbe a topicba.
Várom segítségeteket!
Üdv: jocki17
(#) Alkotó válasza jocki17 hozzászólására (») Júl 16, 2009 / 1
 
(#) Alkotó hozzászólása Júl 17, 2009 / 7
 
A kétpaneles digitális alapműszeren igazítottam egy kicsit, és most már van belőle működő példányom is. A változások aprók, de mégis hasznosak. Mivel max. 4 csatolmány lehet, ezért ide rakom a dokumentációt, a következőbe meg a képeket. A változások a következők:
1. A trimmert elfordítottam. Ez azért volt indokolt, mert amíg csak egymás fölé "halmozzuk" szorosan a kijelzőket, addig nincs semmi gond, de ha egymás mellé is (nálam is lesz így is úgyis, mert 4 lesz összesen -2 feszültség zöldel, és 2 áram pirossal), akkor már a belső trimmert nem lehet állítani mert takarásban lenne. Most már nincs, simán csavargatható hátulról mindegyik.
2. Próbáltam a normáltól alacsonyabb kondikat (1000µF/16V) beszerezni, hogy minél szellősebb legyen a kialakítás. Ez sikerült is, viszont a magasság oltárán feláldozták az átmérőt, azaz ez már nem 10-es, hanem 13-as átmérőjű. Ehhez igazítottam a panelt, még éppen elfért biztonságosan. Természetesen a 10-es is használható, 20mm-es magasságig elfér.
3. Ennek szükségességéről vagyok a legkevésbé meggyőződve, de annyi gondot okoz mindenkinek, hogy végül is engedtem a nyomásnak. Feltettem a panelre egy osztótagot is, így "akárhány" voltot is lehet vele mérni. Az osztó értékeit a különböző méréshatárokhoz előre kiszámoltam, csak a megfelelő értékeket be kell forrasztani. Csak akkor lesz pontos az osztó ha az elemei pontosak. Ha valamelyik tag nem pontos akkor igazítani kell az értékeken, csak az arány a lényeg. Egységesen 2mA áram folyik az osztón. Ez még nem jelent érezhető terhelést, de már elég ahhoz, hogy biztonságosan (zavarérzéketlenül) tudjon a műszer dolgozni.
A 2000V-os méréshatár csak elmélet. Eszébe ne jusson senkinek kipróbálni. Csak azért raktam bele, hogy ha valaki a hálózatot is mérni akarja, akkor ehhez is legyen adat (egyenirányítani kell, mert a műszer csak egyent mér). Ekkora feszültség már átütne a panelon, és e mellett veszélyezteti a vakmerők életét!

Egyébként hibátlanul működik, mindenkinek tudom jó szívvel ajánlani.

Alkotó
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 17, 2009 / 1
 
Itt vannak a fotók az előzőhöz.
Alkotó
(#) Sendi hozzászólása Júl 18, 2009 /
 
Üdv Mindenkinek.

Készítek, (átalakítok) egy kettős tápot.
+-25V-t állíthatok be rajta.
Vettem két panel műszert, melyekkel átkapcsolhatóan
mérném a a kimenő feszültségeket.és a kimenő áramokat.
A gondom a következő. A panelmérők tápja (szerintem) nem lehet közös(földelésű) a tápegység nyers feszültségével. (magyarán szerintem nem illik összeföldelni a panelméter tápját a saját egyik bemenetével). Ha meg kimenő áramot akarok mérni, akkor meg pláne.

Tud valaki erre megoldást?
Csak két szekunder tekercs van, és a tápok földfüggetlenek egymástól.

KÖszönettel
(#) Medve válasza Sendi hozzászólására (») Júl 18, 2009 /
 
Hello, Készítened kell egy DC-DC konvertert galvanikus leválasztással. Hasonlóan a képen bemutatotthoz. Láttam egy egyszerűbb megoldást az Elektorban, pontosan erre a célra, ahol nem alkalmaztak transzformátort, gondolom kipróbálták. (?) ...Ha hozzájutsz régi hálókártyákhoz, azokon is találhatsz konvertereket, amelyek 5V ból 9-et állítanak elő.

555-táp.tif
    
(#) Alkotó válasza Sendi hozzászólására (») Júl 18, 2009 /
 
Ha esetleg LCD a kijelző, akkor egy 9V-os elemmel is elmegy 1-2 évig, éppen azért ilyen a tápellátása, és nagyon kicsi a fogyasztása. Én inkább ezt javaslom, ha a trafóhoz nem akarsz hozzányúlni.

Alkotó
(#) Kicsa hozzászólása Júl 18, 2009 /
 
Sziasztok!
Alkotó feszültségmérőjével kapcsolatban kérdeznék egyet : Ha én labortápban szeretném használni -mind feszültség -mind áramerősség kijelzésre akkor megoldható ez?
Úgy gondoltam hogy a kimenet közvetlen rákötése esetén a feszültséget jelezné ki,egy söntellenállásra való kapcsolással pedig az áramerősséget. Vagy ez nem ilyen egyszerű átalakítás?
előre is köszönöm szépen
Üdv Kicsa
(#) Doncso válasza Kicsa hozzászólására (») Júl 18, 2009 /
 
Egyszerű, fogsz egy két állású három lábas kapcsolót, középső láb megy a műszer memenetére, az egyik lába megy a műszer söntjére a másik egy feszültség osztóra, ha a söntre kapcsolod akkor áramot mér, ha a fesz osztóra akkor feszültséget. Annyi a lényege, hogy a fesz osztót és a söntöt úgy kell méretezni, hogy mindkettőről azonos feszültség jöjjön le. De mindenek előtt meg kell határozni mekkora áramot és feszültséget akarsz vele kijeleztetni, mert elképzelhető, hogy a tizedes vesszőt is kapcsoló függővé kell tenni. Például ha 199,0V és 1,990A en belül van amit ki akarsz vele jeleztetni látható hogy itt már a tizedes vesszőt átkapcsoláskor arrébb kell tenni.
De mondjuk egy 19,99V és 19,99A nál nem.
(#) Alkotó válasza Kicsa hozzászólására (») Júl 18, 2009 /
 
Én is éppen erre használom. Amit Doncso ír, az mind igaz. Csak annyi van, hogy polaritást is kell váltani, vagy ha ezt nem akarod, akkor ki kell kötni az ezt jelző szegmenst.
Sokkal átfogóbban foglalkoztam a te problémáddal ebben a kis leírásban ( itt találod ).

Alkotó
(#) Kicsa válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 18, 2009 /
 
Köszönöm mindkettőtöknek!
Polaritáskijelzés nem kell és szerintem a tizedesjegy kapcsolófüggése is felesleges. Amolyan 'szépség' lesz csupán,egy labortápot készítek : Egyik fele Attila86 féle szabályozható táp (kisebbik) és ennél is ilyen megoldás van. A másik fele egy kiszuperált pc táp, 5V és 12Vos ága kivezetve. Ezekre szeretném aggatni a műszert és azért szeretnék ilyen megoldást hogy a két fele szép legyen. Tehát a maximális feszültség érték 12-13 V az áram pedig jó lesz a 20 A-os méréshatár. Átnézem azt a dokumentumot!
Köszönöm szépen
Üdv Kicsa
(#) Sendi válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 18, 2009 /
 
Helló Alkotó.

Nem, nem LCD-s a kijelző.
Egyébként én is DC/DC konverterre gondoltam, csak vártam, hogy van e más ötlet is.

Vettem is készen ilyet 21-26v bemenő fesz-böl csinál 5V/200mA-t. Mérete egy fél kockacukor.
Egyébként kipróbáltam ha a panelméter bemenetét egy
egy 10K-val felkötöm a tápra ugyanúgy mért.
Lehet hogy ez is járható út lenne.
A másik út, meg hogy mivel dupla táp, az egyik adná a tápot, a másikat meg mérhetném, és fordítva. Csak így nem közösíthetőek a tápok.
Így marad a DC-DC konverter. Bármilyen feszültségre lehet kapni. és nem kell külső alkatrész.

Köszönöm a válaszokat.

DC-DC.pdf
    
(#) Doncso válasza Kicsa hozzászólására (») Júl 18, 2009 /
 
Egy kérdést engedj meg, ha fix kimeneted van, akkor miért akarod kijeleztetni vele a feszültséget, elég lenne csak egy egy led, hogy ott a feszültség és kész, vagy inkább megjelenés miatt akarod? Csak azért kérdem, mert a feszültséget, változtatható tápon szoktuk kijeleztetni, hogy lássuk éppen mekkora a kijövő feszültség.
Üdv.
(#) Doncso válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 18, 2009 /
 
A polaritás gondot úgy is meg tudja oldani, hogy a sönt elé köti a közös GND-t a +-ra a fesz mérés +-t a sönt mögé tehát a táp felé az árammérés +-ot így nem lesz gond a polaritás kijelzéssel sem hiszen mindkettő esetben pozitiv feszültséget kap a műszer.
(#) Kicsa válasza Doncso hozzászólására (») Júl 18, 2009 /
 
Szia!
Ezen a felén csupán esztétikai szempontból. Illetve úgy oldom meg hogy egy 3állású kapcsoló : középen semmi,felső állásban az 5V-os kimenetet,alsó állásban pedig a 12V-os kimenetet kapcsolja rá a KI banánaljzatra. És ehez csak esztétika miatt lenne a feszültségkijelzés,az árammérés pedig bármikor jól jöhet. Ezért gondoltam rá és az előlapot már így is alakítottam ki...szerintem elég tetszetős lett de erről majd ha kész lesz.
Üdv Kicsa
(#) Alkotó válasza Sendi hozzászólására (») Júl 18, 2009 /
 
Nem tudom milyen pontosan az a kijelző, és még a sajátjaimat se mértem soha, de úgy saccolom valahol a 200mA körül van a tényleges áramfelvétel. Reméljük elég lesz ?!?, de még mindig ott van a -5V kérdése (van egy IC, ha jól emlékszem 7660, ami tud -5V-ot csinálni a +5V-ból. Az én kijelzőmnek ez is kell (pontosabban váltó 8V kell neki, és abból csinálja a többit.

Alkotó
(#) Alkotó válasza Doncso hozzászólására (») Júl 18, 2009 /
 
No igen, láttam már ilyet de ...
Ekkor nem a kimeneti feszültséget mérjük, hanem mást. A mért értéktől kisebb lesz a kimeneti feszültség, mégpedig a söntön eső feszültségnyivel. Ez sok tized volt is lehet! Ekkora "árat" nem éri meg fizetni az ügyért, akkor már inkább egyel több morzés kapcsoló, vagy a polaritást kijelző digit kikötése.
Persze kinek a pap, kinek a papné...
Alkotó
(#) Alkotó válasza Sendi hozzászólására (») Júl 18, 2009 /
 
Megmértem a sajátom egyikét.
A váltó 8 voltos ágban 330mA-t fogyaszt 000 kijelzésnél, és 380mA-t 1888 kijelzésnél. Nem lesz elég 200mA-es átalakító.

OFF! Más! Szerintetek mi van abban az átalakítóban, ami tudja a feszültségkonverziót mégis galvanikusan elválasztja a be és kimenetet (akár 3000V biztonsággal!)? Nekem nincs ötletem. DC-DC konverter, de ugyan hogy oldják meg?

Alkotó
(#) Medve válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 19, 2009 /
 
-Minden bizonnyal egy "közönséges" kapcsolóüzemű táp, megfelelően méretezve.
-Ha igy alakul az áramfelvétel, az általam ajánlott hálókártyás DC-DC konverterek bizony kevésnek bizonyulnának. Hacsaknem táplálnánk 2 darabbal a 2-2 digitet külön. De ez már . Legkorrektebb egy dugasztáp méretű trafó, gondolom, asztali a táp, biztos elfér benne még. A -5V-ra meg egy TTL kapuval működő inverter. Nekem igy működik...
(#) Sendi válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 19, 2009 /
 
Helló Alkotó

Az én LED-es kijelzőm 55 mA-t fogyaszt 5 V-rol.(előjel, és 3 nulla+dp.
És csak +5 volt kell neki.
Délelőtt össze is dobtam. és most megy az asztalon.
Két kijelző is.

Köszönettel
(#) Alkotó válasza Medve hozzászólására (») Júl 19, 2009 /
 
Kapcsolóüzemű?! Lehet, de szerintem akkor elég költséges lenne, meg a méret is rázós, mert ahhoz legalább egy "trafó" mindenképpen kell. Szerintem ebben nincs trafó.
Alkotó
(#) Alkotó válasza Sendi hozzászólására (») Júl 19, 2009 /
 
Használj egy külön kis trafót. Biztosan ez a legegyszerűbb Azt tekersz rá amit akarsz, annyit amennyi csak kell, így nincs kompromisszum, vagy egyéb műszaki "bűbájosság".
Alkotó
Következő: »»   14 / 93
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem