Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   780 / 3951
(#) roland1 hozzászólása Feb 14, 2010 /
 
Sziasztok
kezdő vagyok és szeretnék segítséget kérni hogy milyen ellenálások és kondenzátorok kellenek(hány százalékos hány w-os, v-os )
Válaszokat előre is köszönöm.
(#) bbalazs_ válasza roland1 hozzászólására (») Feb 14, 2010 /
 
Szia!

Az mindig a feladattol fugg, igy nincs ertelme kerdezni.
Mit szeretnel epiteni?
W(att) es V(olt).
(#) kadarist válasza peter1995 hozzászólására (») Feb 14, 2010 /
 
Szia!
Ezt még egyszer, ha lehet.
(#) roland1 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Feb 14, 2010 /
 
Szia
Bocsánat lemaradt:
http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/sztereo_ccir_fm_radioado.html
Ezt szeretném megépíteni.
(#) run hozzászólása Feb 14, 2010 /
 
Sziasztok
A zselé ólom akkumulátorokat lehet áramgenerátorral tölteni (a teljes kapacitás 1/10-ével) vagy csak feszültségenerátorral és áramkorláttal (1/10-re)?
A segítséget köszönöm.
(#) Imi65 válasza peter1995 hozzászólására (») Feb 14, 2010 /
 
Gondolom, itt azt akartad kérdezni, hogy hány W-os hangsugárzót. Ha a 100W-ot ki akarod venni belőle, akkor legalább 150, de inkább 180-200W-osat.
De - ha lenne tapasztalatod - akkor egy 40W-ossal is lehetne jó hangzást elérni, lévén a kezedben a hangerő szabályzó.
De ezt nem ajánlanám még Neked, mivel nem tudod, mennyi is az a 40W, hangerőben. Így aztán könnyen előállhat az a helyzet, hogy túlterheled a hangszórókat, azok leégnek, és elküldik a végtranzisztorokat is a boldog vadászmezőkre.
(#) proli007 válasza run hozzászólására (») Feb 14, 2010 /
 
Hello!
Szerintem kis fogalom zavarral küzdesz a feszültség, illetve áramgenerátort illetően. Amíg az elsőnél a feszültség állandó, ha a terhelő ellenállás (v. terhelő áram változik), addig a második esetben, az áram állandó és így a feszültség változik a terhelés függvényében.

Egy tápegységben, akkutöltőben, egyszerre általában mind kettő is megtalálható. De amíg az aksi kapocsfeszültsége el nem éri a töltési végfeszültséget, addig az áramkorlát (áram generátor ként) fog működni, tehát állandó lesz az áram. És ha eléri a beállított végfeszültséget az aksi, ettől a ponttól, már a feszültség lesz állandó (ez lesz a feszültség korlát, vagy is feszültség generátor ként fog működni). Így a töltőáram fokozatosan csökkenni fog a töltés végén, míg a kapocsfeszültség már állandó értékű lesz. Ezért nem töltődik túl az aksi.
Természetesen az átváltás, nem hirtelen megy végbe, hanem az egyik szabályzó áramkör átveszi a szabályozási szerepet a másiktól. Tehát amikor eléri a küszöbfeszültséget mind kettő szabályzó egy időben és egyszerre hat. Ettől az U-I karakterisztika nem sarkos, hanem kissé lekerekített lesz.

Ha csak áramgenerátorral töltöd az aksit, akkor figyelni kell a feszültségét, nehogy az túltöltse. (hiszen azt nem érdekli a kapocsfeszültség)
Ha csak feszültséggenerátorral töltöd az aksit, akkor a töltés kezdetekor a töltőáram "bármekkora" értékű lehet.
(Persze azért ezt az áramot azért korlátozza majd az alkalmazott tápegység belső ellenállása is. Mint ahogy az áramgenerátornak sem lehet végtelen nagy a kimeneti feszültsége, csak elvben. Csak az ideális áramgenerátornak végtelen a belsőellenállása, ugyan így a feszültség generátornak nulla. De a valóságos generátorok belsőellenállása soha nem ezek a szélsőséges esetek.)

Amúgy lehet tölteni a kapacitásuk tizedével, míg el nem érik az aksira írt töltési végfeszültséget.
üdv! proli007
(#) run válasza proli007 hozzászólására (») Feb 14, 2010 /
 
Szia
Köszi a segítséget.
Tisztába vagyok a 2 közti különbséggel de kösz hogy elmagyaráztad (voltak szürke részek főleg az áramgenerátornál) nézegettem az Akkumulátorok és akkumulátor töltők könyvet a fórumot és a kapcsolásokat is (vicsys féle UC3906), melyik a legjobb töltési módszer?
Az jó ha áramgenerátorral töltöm ami a beállított feszültségen lekapcsol a cséptöltés meg be?
Ha áramgenerátorral töltök egy 12v aksit az áramgenerátorra kapcsolt feszültség lehet 20V ha 200mA
a töltőáram, az aksinak nem lesz baja?
(#) Flatlander hozzászólása Feb 14, 2010 /
 
Sziasztok!

A TIP 3055-ös N tranzisztornak a TIP 2955 P a párja?
(#) Smoky90 hozzászólása Feb 14, 2010 /
 
Sziasztok

A segítségeteket szeretném kérni.

A motoromra szeretnék készíteni egy elektromos rendszámtábla tartót ami gombnyomásra felhajtja a rendszámot! Tudnátok nekem ebben segíteni, akár egy tervel vagy bármiféle leírással, hogy hogyan kellene elkészíteni?

Segítségetekért nagyon hálás lennék.
(#) dbase válasza Smoky90 hozzászólására (») Feb 15, 2010 /
 
Veszel egy szervo motort, meg építesz egy szervo motor tesztert. Bővebben: Link
A poti 2 végállásával együtt mozog a motor is. Poti helyére kapcsoló és máris két végállás közt mozog a moto, vagy egy központizár motor is jo erre a célra. Ha áramot adsz neki behuzná a kiálló részét ami felemelné a rendszámot.
(#) Sanyesz5 hozzászólása Feb 15, 2010 /
 
Sziasztok, ezt a kapcsolást megépítettem :
Bővebben: Link

Tud valaki egy egyszerű szimmetrikus tápegységet hozzá?
Még soha nem használtam.
(#) Flatlander válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Feb 15, 2010 /
 
Kb 2x3V-s trafó kell hozzá egy graetz meg két kondi Bővebben: Link

(#) Sanyesz5 válasza Flatlander hozzászólására (») Feb 15, 2010 /
 
Köszi szépen Majd megpróbálom,bár ilyen kis trafókban nemigen láttam még olyant amin egy szekundernél több van.
(#) Flatlander válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Feb 15, 2010 /
 
Hát igen nemigazán van de akkor max beleraksz két trafót vagy ha toroid akkor tekersz te rá azt a pár menetet.
(#) llaci56 válasza Smoky90 hozzászólására (») Feb 15, 2010 /
 
Ugye azt tudod, hogy ha ezzel megfognak, le is foglalják a motorodat, amit az eljárás után ugyan visszaadnak, de új forgalombahelyezési procedúrával lehet vizsgáztatni.
(#) run válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Feb 15, 2010 /
 
Tegyél bele 2 stábkockát (78xx-79xx) és teljesen mindegy hogy mekkora a szekunder fesz (azé van egy határ) csak 2 tekercse legyen a trafónak.
(#) Action2K válasza Smoky90 hozzászólására (») Feb 15, 2010 /
 
Én imádom az ilyen felhajtott rendszámú, városközpontban száguldozós, egykerekezős, zebrán előzős vadmotorosokat. Egyen majdnem sikerült az árokba löknöm a terepjárómmal. Sajnos csak majdnem. Ha értelmes indokot mondasz, hogy miért kell, talán még segítek is.
(#) Imi65 válasza Action2K hozzászólására (») Feb 15, 2010 /
 
[OFF]Laci, szerinted, van erre elfogadható ok?
Nagyjából az lehet az indok, hogy - valamilyen oktalan véletlen folytán - a közúti sebességeket igen alacsonyan szabták meg. Ezt fiatal motoros barátaink rendkívül kevésnek találják. Viszont ennek jelentős túllépésével a hatóságnak - akik ezt a szabályozást ennek ellenére is be kívánják tartatni - a rendszámot nem szeretnék "tálcán nyújtani", hanem inkább "inkognitóban" szeretnének a közutakon száguldozni.
Nem értem, ha ennyire igény van a sebességre, miért nem fizetnek be a Hungaroringre? Ott nincsenek "fakabátok", lehet tépni a gázmarkolatot.
Sajnos, jellemző a hazai közerkölcsre, hogy nem nyíltan, hanem sunyi módon, de akkor is szabályt szegünk (ezt látjuk "nagyjainktól"). Ezzel csak az a baj, hogy nemcsak magát viszi a felelőtlen járművezető a vásárra, hanem olyan embereket is, akiknek közük nincs az Ő felelőtlenségéhez.
Talán még emlékszünk rá
Azt gondolom, részünkről ne támogassunk törvénytelenséget, mert akkor legközelebb már azt kérik, hogy lehet egy ATM-et feltörni.
Csak megjegyzésképpen, aki azt hinné, hogy motoros utáló begyepesedett autós vagyok, annak elárulom, hogy 1984 óta motorozok, jelenleg is van motorom. Sajnos a rendszámhajtogatós fiúk egy jelentős része nem fog ilyen hosszan hódolni szenvedélyének, az ide vonatkozó statisztikák elég borúlátóak.
(#) proli007 válasza run hozzászólására (») Feb 15, 2010 / 1
 
Hello!
Örülök, hogy érted. Csak azért írtam le, mert a legtöbb kezdő, mindenféle varázslatra gondol, amikor egy tápegység áramkorlátról beszélünk.
Az, hogy valami áramgenerátorként, vagy feszültség generátorként funkcionál, attól függ, hogy milyen viszonyban van a forrás belső ellenállása a terhelő ellenállással.
- Ha a terhelő ellenállás sokkal nagyobb mint a belső ellenállás (Rt>>Rb), akkor feszültség generátornak nevezzük.
- Ha a terhelő ellenállás sokkal kisebb mint a belsőellenállás, akkor áramgenerátornak nevezzük.
- Ha speciális esetben a kettő egyenlő, akkor azt optimális illesztésnek nevezzük. Ebben a helyzetben lehet a legnagyobb teljesítményt kivenni. De fogyasztás és egyéb szempontból nem biztos hogy számunkra ez az optimális helyzet. (ezt pld. antennák és kábelek illesztésénél elsődleges szempont)
Tehát ha van egy áramforrásunk, aminek belső ellenállása 100ohm, akkor ha 1kohm-al terheljük, feszültség generátornak, ha 10ohm-al terheljük, áramgenerátornak tekinthető.

Az UC3906 speciálisan töltési feladatra tervezték. Töltési algoritmusa is ennek alapján van beállítva. (Én különösen nem szimpatizálok vele, elsősorban az eltúlzott ára miatt, másodsorban az üzemmód jelzések nem túl korrektsége miatt. De ez részben szubjektív dolog.) Minden esetre alapvető áramkör, és bejárja azt a helyes töltési elméletet, amit említettél.

Azért nem lesz baja egy aksinak az áramgenerátor magas tápfeszültsége miatt, mert a kapocsfeszültség korlátozásával az nem tud magasabbra emelkedni. Hiszen a töltési végfeszültség elérésekor elérésekor a töltőfeszültség határolódik (nem emelkedik tovább, vagy kikapcsol, vagy a végfeszültség a pufferüzem feszültségre csökken le. Így belépve a csepptöltés üzemmódba. (mint pld. az UC3906-nál.)
Ha a töltőben nincs feszültség figyelés vagy szabályozás, akkor az áramgenerátor túltöltheti az aksit. De állandóan a töltési végfeszültségen tartani az aksit töltés vége után sem szerencsés dolog.
Az áramgenerátor magas tápfeszültsége elsősorban az áteresztő tranzisztor hőterhelését fogja növelni. (Említett példádban ez (Ube-Uki)*It=1,6W)
üdv! proli007
(#) gsc73 válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 15, 2010 /
 
Én is azt mondom, hogy ne legyen támogatva, de - már bocsánat - a kérdező bután tette fel kérdését. Ha sem motort, sem rendszámtáblát nem elmlít, akkor nem keveredik erkölcsi vita, és a segítőkész közösség (mert az! ( ) megoldja a problémáját......(baráti körben van motoros baleset által sérült ember, aki ráadásul autóban ült....)
(#) Imi65 válasza gsc73 hozzászólására (») Feb 15, 2010 /
 
[OFF]Teljesen igazad van, valóban lehetett volna ÚGY feltenni a kérdést, hogy a büdös életbe nem jön rá senki, mit is takar a feladat.
Ez - azt hiszem - már nem (csak) erkölcsi vita. Ha én - és más 100.000 - fel tudja tenni a rendszámot rendesen, akkor ez bárkitől elvárható. Miért kéne neki - vagy bárkinek - a törvényeken felül állnia? Ha nekem felelnem kell a cselekedeteimért, akkor feleljen érte mindenki, kivétel nélkül. Mikor baj van, meg hivatkozzon a Hobbielektronikára, hogy itt kapta a tanácsot.... Egy túrót. Elég már a jogosulatlan előnyökből.
Részemről a dohogás lezárva.
(#) bence89 hozzászólása Feb 15, 2010 /
 
Hello!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy lehetséges-e egy olyan erő mérőt építeni ami ütés erejét mutatja ki.

Persze gondolom egyből eszetekbe jut a vidámparkban lévő (ütéserő mérő) bedobsz egy kis aprót s lejön egy körte s bumm üssed. Valami hitelesebb dolog kéne nekem.

Bármi ötletetek van szívesen várom.

Köszönettel:
Bence
(#) Action2K válasza bence89 hozzászólására (») Feb 15, 2010 /
 
Vannak olyan eszközök, ami nyomás hatására vagy áramot/feszültséget termelnek, vagy megváltozik az ellenállásuk. A lényeg, hogy a mérőnek tudni kell impulzusszerű maximumot, mérni, s azt megjeleníteni. A többi már csak átszámolás.
(#) bence89 válasza Action2K hozzászólására (») Feb 15, 2010 /
 
S ilyen eszközöket milyen néven keressem??
(#) bence89 válasza bence89 hozzászólására (») Feb 15, 2010 /
 
Mármint jobban bele gondolva :
Egy sima box zsákra felrakni ezt a nyomás mérőt nem fontos nekem átszámítás csak tudjam viszonyítani hogy hogy fejlődök s persze, hogy mennyi ideig vagyok képes nagyot ütni.

Valami ilyesmi szerkezet megépítéseben kéne nekem a segítség
(#) run válasza proli007 hozzászólására (») Feb 15, 2010 /
 
Az LM317 mint áramgenerátor (vagy 78xx aszt hiszem abból is lehet) jó erre célra? Tehát akkor az egyetlen probléma a 20 voltról járatott áramgenerátornál a (12V aksi esetén) a rossz hatásfok.
(#) danci1995 hozzászólása Feb 15, 2010 /
 
Sziasztok!

Ennek a villogós izzó kit-nek keresem a kapcsolását.Bővebben: Link

Akinek megvan vagy van hasonlója azt kérem, legyen olyan kedves és ossza meg velem.

Előre is köszi
(#) Imi65 válasza danci1995 hozzászólására (») Feb 15, 2010 /
 
Ilyet lehet rajzolni szinte rutinból. Erről az alapkapcsolásról lenne szó, ezt kell kiegészíteni egy potival, és két teljesítmény tranzisztorral, és kész.
(#) Szpidi hozzászólása Feb 15, 2010 /
 
Sziasztok. Az a problémám, hogy fényvillanást szeretnék számolni. Mivel 2,6V áll rendelkezésemre, a számlálót 74hc4017-el képzeltem el, bemenetén egy kondival. Felfutó élre léptet a számláló.

A fény "felfogására" azt gondoltam, lehetne egy (kétlábú) fotótranzisztor, sorba kötve egy ellenállással. Az ellenállás és tranyó csatlakozásától indulna a kondi.

Eddig szép és jó, de különböző fényviszonyok mellett szeretném használni. Hogy érthető legyen vaku villanást szeretnék számolni. De lehet délután a szobában, vagy délben a szabadban. Azt szeretném, ha mindenhol működne.

A félelmem az, hogy napvilágnál a vaku felvillanása nem hoz elég nagy változást a tranyóban.

Hogyan lehet az érzékenységét növelni / maximumra állítani?
Következő: »»   780 / 3951
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem