Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szivattyú (vízszint) vezérlés javítás
Lapozás: OK   4 / 25
(#) dil válasza Hodinka hozzászólására (») Márc 11, 2010 /
 
Szia Hondika!
Itt helyben nem sikerült, de nem adtam fel.
Felhívtam a központi ügyfélszolgálatot, ahol megadták az újonnan létrehozott alkatrész ellátó központ számát. Felhívtam Őket, olyan kérdéseket tettek fel amire nem tudtam megválaszolni.
Először kérték volna a gépkönyv robbantott ábrája szerinti alkatrészkódot.
Ha ez nincs meg akkor, legalább az alábbihoz hasonló, vagy egyező jelzését a szivattyúnak - TBV, TBP, TBS, stb - valamint néhány számjegy, ami azonosítaná pontosan a gép szériáját. Próbáltam kérni robbantott ábrát, de azt monták, hogy még most van kialakulóban a rendszerük, így ebben még nem tudnak segíteni.
Ha megadjuk a fenti azonosítókat mindent megpróbálnak.
Üdv: dil
(#) Hodinka válasza dil hozzászólására (») Márc 11, 2010 /
 
Szervusz! már nem győzöm köszöngetni,hogy Igy igyekszel,tényleg nagyon rendes vagy.
Szóval amint elolvastam a válaszodat azonnal nekiláttam,keresni a hozzá való kézikönyvet,átforgattam az egész házat,de sajna nem sok sikerrel,mivel a szivattyút régebben vettem,sz.ntem nincs is rá túl sok esély hogy meglesz,de holnap még szétnézek a padláson is,lehet hogy ott ráakadok,amint valamit találok Irok ha nincs ellenedre,remélem még nem mentem az idegeidre.
Üdv!
(#) dil válasza Hodinka hozzászólására (») Márc 12, 2010 /
 
Először is bocs, hogy összekevertem a betűket a nevedben.
Ha nem sürgős a dolog, akkor lehet, felfejlődik a központi alkatrészellátó annyira, hogy már a honlapon is fent lessz. Azok a betűk-számok is segíthetnek.
Amúgy ne köszönd állandóan, egyrészt nem tettem semmi különöset, másrészt bárkinek segítenék, egy határon túli magyarnak meg pláne.
Szia.
(#) Hodinka válasza dil hozzászólására (») Márc 12, 2010 /
 
Szervusz!
Nem sikerült megtalálnom a kézikönyvet sajna,a neten sem sikerül rátalálnom semmi konkrét infóra,nincs más megoldás mint várni,később talán össze jöhet a dolog,egyébként már próbálkoztam egy-két cImen korábban is,azokon is várni kell még,állItólag még fejlesztés alatt állnak.
Idézet:
„Amúgy ne köszönd állandóan, egyrészt nem tettem semmi különöset, másrészt bárkinek segítenék, egy határon túli magyarnak meg pláne.”

Dehogyis nem tettél semmi különöset,sőtt,nagyon is sokat segItettél,és köszi mégegyszer.
Üdv!

(#) Sword hozzászólása Márc 26, 2010 /
 
Heló!

Csináltam egy egyszerű kapcsolást szivattyúhoz.
Az lenne a cél, hogy a szivattyú magától leálljon mielőtt a vízszint a kútban elérné a szívócső végén lévő lábszelepet. Sajna nyáron locsolásnál gyakran megfeledkezem róla, és ha levegőt kap lehet feltölteni újra, ami elég kellemetlen. Úgy oldanám meg, hogy lenne a szívócsőre erősítve egy 30-40cm hosszú PVC cső, közepén egy véknyabb csőben egy reed relé műgyantával kiöntve, a véknyabb csövön meg egy úszó karika, rajta 1-2 mágnessel. Ha a vízszint csökken, a mágnesek lentebb lesznek, mint a reed cső, így az kinyit és a rákötött relé elenged (ez kapcsolná a hálózati feszt a szivattyúra.). Remélem a kapcsi rajz működik, javasolhattok változtatásokat, sőt egyet én magam kérnék: Meg kéne oldani, hogy a szivattyú magától ne kapcsoljon vissza, tehát reteszeljen, /vagy 30-40 perc múlva magától elinduljon, esetleg csak egy led felvillanásával jelezze ezt az eltelt időtartamot., hogy kézzel lehessen indítani (ennyi idő alatt töltődik fel a kút átlagosan).
(#) Sword válasza Sword hozzászólására (») Márc 26, 2010 /
 
A másik kép lemaradt.
(#) kadarist válasza Sword hozzászólására (») Márc 26, 2010 /
 
Szia!
A Te esetedben egy úszókapcsoló üdvözítő lehet.
Bővebben: Link
(#) Sword válasza kadarist hozzászólására (») Márc 26, 2010 /
 
Köszi, de szeretek barkácsolni
Másrészt egy 10 méteres vezetékkel,
már majdnem 6000pénz.
(#) kadarist válasza Sword hozzászólására (») Márc 26, 2010 /
 
Akkor hajrá! Az a stabkocka szerintem fölösleges. Egy 12V-os dugasztáp, meg egy 12V-os relé elég lenne. A többi stimmel.
(#) Sword válasza kadarist hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
Ezen még gondolkozok, de így ezek az alkatrészek megvannak itthon. (9V-os trafó, stabok, graetz, elkók)
De mivel kéne egy 10 méteres vezeték, aminek ugye a végén lógna a reed, mint kapcsoló... lehet érdemes lenne nem elé, hanem utána berakni a stabot a relé meghajtásához a feszültségesés miatt
(ami fogalmam nincs mennyi). Ezen kéne még agyalni, meg a reteszelésre kéne valami megoldás, hogy vízszint emelkedésnél ne kapcsoljon vissza, csak kézi indítás után.
(#) VIM válasza Sword hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
Szia!
Hű de megbonyolítottad! Én egy ilyet raknék fentre a leszálló csőszakasz mellé (megfelelő burkolattal) és ez egy relé öntartószálát szakítaná meg (az úszó perlon "madzagján" keresztül vezérelve a kapcsoló karját). A relé 220V-s ki-be gombos, sima vezérlésű a kialakítása. Az úszó a saját súlyánál fogva működteti a karos mikrókapcsolót. Ez a megoldás szerintem a legegyszerűbb és költségkímélő is egyben. Valamikor a "a nagy testvérek" által gyártott búvárokhoz kellett ilyet csinálni, mert azok nagyon nem bírták a víz nélküli üzemet.
(#) Sword válasza VIM hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
Szia!

Hát nem tudom, szerintem annyira nem bonyolult, ráadásul szerintem ez üzembiztosabb ha jól megvan csinálva, mint egy madzag, ami ráadásul nyúlik is, meg lehet a vízben el is rohad. Nem kétlem, hogy anno bevált, de ha lehet inkább igényesebb megoldást használnék.
Most már össze is állt a dolog, kaptam választ erre az öntartó relé dologra is, végül is nagyon egyszerű.
Nyomógomb helyett egy olyasmi billenő kapcsolóra vadászok, mint az ikarusokon a leszállásjelző gomb.
Megnyomom, felengedem, indul, (gomb világít), majd magától leáll, ha kell és kész.
Ami kérdés még, hogy vajon egy 10 méteres dróton, aminek a végén a reed csücsül, mekkora lesz a feszültségesés mondjuk 5V meg 12V esetén.
(#) proli007 válasza Sword hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
Hello!
"Hány éves a kapitány?"
De remélem az utolsó kérdés csak költői volt, amióta feltalálta OHM bácsi törvényét..
De hogy a kérdésedre is válaszoljak, ha nincs áram,semmi!..
üdv! proli007
(#) Sword válasza proli007 hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
Ja igaz. Ennyit még nekem is illik tudni kiszámolni.
Meg is tettem. 17m 0,15mm2-es rézvezetékkel számolva a vezeték meddő ellenállása 1,98Ohm (ró*l/A)
Ha 0,6A akarok rajta keresztül hajtani, az 1,18V feszültségeséssel fog járni. Vagyis illene legalább 7V-al indítani. De gondolom célszerű lenne úgy kialakítani, hogy a "nyers" feszültséget kapcsolni a reed relével, (11V körül van egyenirányítva a 9V, ami a trafóról jön)
Majd csak közvetlenül a relé előtt stabilizálni 5V-ra annak megtáplálásához. Hisz a stabnak jóformán mind1, hogy 5,5V vagy 10V-ból kell 5V-ot előállítani.
(#) kadarist válasza Sword hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
Minek stabilizálás? Ha nincs a trafóhoz való reléd, akkor használj soros ellenállást az 5V-os reléhez való illesztéshez.
(#) Sword válasza kadarist hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
Igazad van, lehet túlbonyolítom a dolgokat.
Viszont van itthon, szóval pénzbe nem kerül.
Megcsináltam a rajzot öntartó relével.
Igaz legalább 3 érintkezős kéne, ha a 0-t is meg akarom szakítani. Védőföld meg nincs a szivattyún, hiába fémházas és hiába olyan alakú a hálózati dugó, egyszerűen nincs kialakítva védőérintkező a dugón.
Még a kapcsolón agyalok... lehet egy sima világítós billenőkapcsolóba rakok egy rugót, a glim lámpát meg a relétől teszem függővé. Persze a legtutibb ez a
"ikarus leszállásjelző kapcsoló" lenne
(#) kadarist válasza Sword hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
Azt jó, ha tudod, hogy az Ikarus leszállásjelzőnél is relével van megoldva az öntartás. A billenőkapcsolóban csak egy sima érintkező van és slussz.
(#) Sword válasza kadarist hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
Igen, ezzel tisztában vagyok. Csak magát a kapcsolótípust nem lelem sehol (hacsak nem az "aretáló" megjelölés ezt takarná némelyik billenőnél). De ugyanezt az elvet akarom megvalósítani. Használatát tekintve ez a lehető legegyszerűbb, megnyomod, indul, ha kell leáll és onnantól semmit se kell piszkálni, amíg megint nem kell a szivattyú.
Jah de ezt már másik topicban leírtam
Igazad van, elég lenne erre a topicra korlátozni a dolgot, mert nem tudom nyomon követni lassan.
(#) kadarist válasza Sword hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
Egy "sima" nyomógomb is megteszi. Vagy fontos, hogy billenő legyen?
(#) Sword válasza kadarist hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
Nézd, ez már mind részletkérdés, csak sajna hajlamos vagyok elveszni ezekben.
A lényeg, hogy amint elengedem
visszaugorjon "0" állapotba, ne kelljen visszakapcsolni.
Szerintem furcsa, hogy áll a szivattyú, de a kapcsoló meg be van kapcsolva. Ennyi az összes gondom.
Csak a kapcsolásra kérnék ránézés alapján egy "Működőképes" vagy "nem" visszajelzést, és részemről a probléma a segítségetekkel megoldva.
(#) kadarist válasza Sword hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
Mondom: NYOMÓGOMB Bővebben: Link
(#) Sword válasza kadarist hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
Akkor marad.
Köszi a segítséget!
Ha megépítettem majd dobok fel képeket, meg hogy működik-e egyáltalán.
(#) proli007 válasza Sword hozzászólására (») Márc 29, 2010 /
 
Hello!
Te tényleg hajlamos vagy eltúlozni a dolgokat. De ha már itt tartunk, akkor a Nem hogy stabi nem kell ide, de még a pufferkondi is luxus. A kontaktus is jobban jár, ha a váltófeszültség oldalára teszed be és csak a relé előtt egyenirányítasz. A feszültség változás sem lesz akkora a terhelt és a terheletlen állapot között. A relé elé, pedig egy soros ellenállás bőven elegendő. Így még a vezeték ellenállása is simán "kiesik".
Ja és tényleg 12V-os soros főáramkörű motorod van mint a rajzon?
üdv! proli007
(#) Sword válasza proli007 hozzászólására (») Márc 29, 2010 /
 
Köszönöm, akkor így oldom meg. Relén még picit agyalok, mex kolléga említette, hogy illene fázist és nullát is megszakítani, ha üzemen kívül nincs kihúzva nehogy valami gond legyen, de valószínű inkább bekötöm a védőföldet és sima 2 érintkezős relét veszek.
Ettől függetlenül üzemen kívül mindig ki van húzva, mert így a biztos (kutya miatt is).

Nem, normál váltóáramról megy, csak siettem, trafó előtt akartam a lekötést. Most nézem énis...
Egyébként ez egy 350W-os ruszki kama 5y2 centrifugálszivattyú.
(#) proli007 válasza Sword hozzászólására (») Márc 29, 2010 / 1
 
Hello!
Azoknál a készülékeknél, amik nem csatlakoznak fixen a hálózathoz, nem ajánlott, hanem kötelező mind két vezeték szál bontása. Ha bárkit, bármi baj érne (akár nem ebből az okból kifolyólag) felelősségre vonnának.. De mindenképpen ÉV relét célszerű alkalmazni.
Szóval víz-villany nem barátok, óvatoskodni kell.
üdv! proli007
(#) Sword válasza proli007 hozzászólására (») Márc 29, 2010 /
 
Igen, ebben teljesen igazad van.
ÉV relé nincs, ehhez nem is értek. Csoda ha a védőföld mindegyik konnektorba be van kötve...
Akkor viszont rászánok még egy kis pénzt és veszek egy 4morzés relét. Ne azon az 500 pénzen múljon...
(#) proli007 válasza Sword hozzászólására (») Márc 29, 2010 /
 
Hello!
Nem egy nagy kaland az ÉV relé. És megéri a befektetést! :yes:
üdv! proli007
(#) Sword válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
Épp mielőtt befejeztem volna sikeresen összetörtem a reed csövet...Nem az én idegeimnek való ez a hobbi.
Nem lehetne valahogy egyszerűen két elektródával kiváltani? Ha vízben van összezár, ha szárazon, nyitva.
(#) proli007 válasza Sword hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
Hello!
Erre gondolsz?
üdv! proli007
(#) Sword válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Tulajdonképpen igen. Viszont megoldódott a dolog
Ismerőstöl kaptam nagyon jó kis ipari reed reléket, szépen műgyantával kiöntve, a mágnestől 5 centire nagyon szépen kattog, du. be is üzemelem, az úszó is kész (kindertojásba beraktam a mágnest, körberagasztóztam, összezártam) és benne lesz egy 40-es PVC csőben, aminek az oldalán lesz a reed relé.
Következő: »»   4 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem