Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról
 
Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   12 / 778
(#) Prinner válasza cimopata hozzászólására (») Márc 16, 2007 /
 
Szerintem próbáld ki úgy, hogy nem vezérled a feteket, csak simán a puffer van rajta. Ha így jó lenne akkor nem a puffer ránt rajta, hanem a tápod, és szerintem gondoskodj valami vezérlőáramköri lágyindításról.
(#) potyo válasza cimopata hozzászólására (») Márc 16, 2007 /
 
Idézet:
„Lehetséges hogy a nagy(2 db 660ľF/200V) os pufferek hirtelen megrántják az áramot és ez az áramot már nembírja? Mert a gyári tápban csak 330ľF kondi volt ami indulásnál ugye csak feleakkoraáramot vesz fel.”
Hogy lehetséges-e? Ha eltalálod a bekapcsolással a hálózati feszültség csúcsértékét, akkor a 5ohmon kb. 60A szalad át, ami úgy hirtelen 18kW-nyi teljesítménnyel melegíti az NTK-t. Ekkora puffereket már nagyobb ellenállással kell indítani, amit utána (pl. a táp indulásakor) egy relé rövidrezár. Mondjuk PFC áramkör sem lenne rossz a tápba, mert menet közben is elég durva áramcsúcsok szaladgálnak a pufferek töltésekor, és azok a hálózaton zavarokat keltenek.
(#) cimopata válasza potyo hozzászólására (») Márc 16, 2007 /
 
Énis erre gondoltam hogy teszek nagyobb ellenállású NTK-t mondjuk kettőt sorbakötök. De mondjuk 60 A csak tényleg egy pillanatig fesz fel míg a fetek el nem kezdenek töltődni. Pl: az IRF730 is folyamatosan 5 A-t bír de egy pillanatig 33A-t is.
Szóval akkor ezt fogom tenni kettőt sorbakötök.
De végülis ami most bennevolt azis megégett meg lelökte amgáról egy darab kerámiát de ettól látszólag nem ment tönkre mert most 15 Ohm az ellenállása. Mindegy égettet már nem teszek vissza.
Egyébként nem tudjátok hogy hány wattot bír egy ilyen NTK?
(#) kurtyka hozzászólása Márc 17, 2007 /
 
Üdv! Van nekem egy DVD lejátszóm és van benne egy kapcsi táp na most nem müxik és szétszedtem amit szemre rossznak látok az egy nem tudom milyen IC aminek a fele lerobbant a másik az olvadóbizti kiégve akkor van még az ic közelében egy ellenállás ami meg van égve meg egy 2N60 aminek a hűtőfelülete olyan lilás bordós színű de ettől még lehet müxik. Szerintetek milyen ic és ellenállás lehetett? Mindenképpen szeretném beüzemeli ha valaki tud segítsen, előre is köszönöm! Képek mellékelve!
(#) Dudus válasza kurtyka hozzászólására (») Márc 17, 2007 /
 
Hát ezt erről a képről csak az mondja meg, aki már látta ezt a DVD-t, aminek nem adtad meg a típusát...
(#) kurtyka válasza Dudus hozzászólására (») Márc 17, 2007 /
 
Jajjj bocs ez lemaradt Na ez egy Clatronic DVD 614 HC ennyit lehet a hátáról leolvasni!
(#) cimopata hozzászólása Márc 17, 2007 /
 
Sziasztok
Már nem mondok ujdonságot ha azt mondom hogy megint sikerült 2 fet Gate Source bemenetét átégetni.
Egyszerűen gőzöm sincs hogy mi zajlik olyankor le a tápba mikor az tönkremegy.
Pedig elötte többször is próbáltam és ment. Ezt mgünnepelve elmentem egyet pihenni majd egy óra múlva visszajövök bekapcsolom és nem megy . Kiszedem a feteket : átégett GS
Nemtudom
Lassan kifogyok az alkatrészből is a pénzből is meg a lelki erőből is.
(#) potyo válasza cimopata hozzászólására (») Márc 17, 2007 /
 
Ezt már zenerekkel vagy zenerek nélkül sikerült összehozni?
(#) Dudus válasza kurtyka hozzászólására (») Márc 17, 2007 /
 
Sajnos nincs rajzom...
(#) cimopata válasza potyo hozzászólására (») Márc 18, 2007 /
 
Nincsenek benne zenerek. De a másik fele a tápnak még megy, bár ugyanilyen hibávan az egyik fetje egyszer annak is tönkrement. Még van 3 jó fetem holnap veszek zenert belerakom aztán ha tönkremegy akkor asszem félreteszem egy kis időre az egészet.
(#) kurtyka válasza Dudus hozzászólására (») Márc 19, 2007 /
 
Hát én is kerestem mindenfelé már rajzot de nem találtam semmitse. Szerintetek lehetne valamit kezdeni vele?? Lehet TL494 volt benne?? Hát télleg nem tom :S
(#) Dudus válasza kurtyka hozzászólására (») Márc 19, 2007 /
 
A TL494-nek mintha több lába lenne.....csak találgatás de inkább TL3842. Nézz meg pár adatlapot hátha az ajánlott kapcsolási rajzról ráismersz....
(#) Phonyx válasza cimopata hozzászólására (») Márc 21, 2007 /
 
Hali én is próbálkozok a kapcsiüzeművel és a lényeg hogy van egy ismim aki kenivájsz ezt a témát.
A két kis trafó ami a FET-eket hajtja az úgy nem igazán jó mert amikor a fet kikapcsol megjelenik rajta jópár voltos fesz csúcs, a másik dolog a feteket kisütik így sokkal satbilabb és tartósabb erre a célra találták ki az SG3525-öt mert nem kell vele bajlódni mert az tudja ezeket a dolgokat. A vezérlő trafó szek oldalára van egy 47p kondi párhuzamosan utána sorban 47 ohm a Gatere.
A Gate és Source közé rakj egy 15 voltos zénert ez igy megvédi a túl nagy feszlökésektöl. sok sikert.
(#) eSDi hozzászólása Márc 22, 2007 /
 
Üdv!

Ha valakit érdekel és foglalkozik a Power Integrations TOPswitch és TinySwitch, stb... eszközeivel annak jól jöhet a PIExpert Suite 6.5-ös progi! Minden szükséges adatot kiszámol, a trafóméretezésben is segít, sőt meg is tervezi... A netről ingyenesen letölthető.

S most jönnek a kérdések..

Ti mivel szoktátok szigetelni a trafókat? Vagy hol lehet beszerezni azt a sárga poliészter szigetelést?
A másik, hogy a RET-en kívül lehet e kapni E magokat + hozzá a csévetestet( E20/10/6, E30/15/7 ), mert ott eléggé kicsi a választék...
(#) Tarzan válasza eSDi hozzászólására (») Márc 22, 2007 /
 
Ajánlom a lomexet, nem túl nagy választék de érdemes érdeklődni.
Tali Bt Vácon. Keresd meg a neten a számukat.
Most ennyi jut eszembe.
Üdv T
(#) gulyi88 válasza Tarzan hozzászólására (») Márc 22, 2007 /
 
http://www.tali-transformers.com/
tlán így egyszerűbb
csá
(#) MaSTeRFoXX hozzászólása Márc 24, 2007 /
 
Továbrra is érdekel a kapcsolóüzemű táp építés ezért szereztem egy rossz 200W-os AT-s PC tápot. (Vargáné és Tsa). 110V-os állásban volt bekapcsolva 230-ra. (Bizti elégett elszállltak a pufferkondik, semmi más baj nem történt, a gép túlélte (nem én voltam a tettes... )). Alkatrészeket kicsréltem működik tök jól. AMúgy attól hogy nem márkás a táp semmi gond nincs vele, eléggé átlátható konsrukció belülről eléggé rendezett (mondjuk zavarszűrés, pufferkondikat kisütő/kiegyenlítő ellenállálások hiányzanak stb....)
Gondoltam hogy én a másik oldalról közelítem meg a házikapcsolóüzemű táp építést, tehát én egy PC-tápot alakítok vissza/át. Neten sajnos nem találtam kapcsolást hozzá. Csak hasonlókat. Kiszedtem a penelból a komparátort, ekkor nem indult el. Ekkor kiforrasztottam a komparátornál lévő összes elnállást meg kondit, ezután tökéletesen indul meg nincs semmi baja. Valamiért figyelte vagy szerzett jelet a -5 és -12V-os vonalról ezért ha kiforrasztottam aaz oda menő alkatrészeket persze nem indult el, de atán fogtam és földre kötöttem azokat az ellenállásokat amik odamentek... ezután elindult. Pár tizeddel más feszültségeket ad mint eredetileg de még így is jó. Ezután lebontottam a -12 és -5V-os összes alkatrész, meg letekertem a zavarszűrő tekercsről is a vezetékeket ami ide már nem kell. Kijött így a tápból eg marék alkatrész. Most egy kicsit rajzolgatok, meg működését akarom megértegetni a TL494-nek, aztán áttekerem a trafót hogy leadjon kb 40V-ot. Végül csinálok egy kapcsolásirajzot az egészről, és újraépitem amit tudok SMD-ben. Az lenne a célom hogy az efész táp minél laposabb és kisebb legyen. Mert akarok egy "tenyérnyi" 2x100W-os erősítőt épiteni.
VF2-vel persze (azt is SMD-ben)

Esetleg ha valakinek lenne kapcsolása a tápról azt megköszönném
A jelenlegi állapotról egy-két kép
(#) kurtyka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Márc 24, 2007 /
 
Nekem is van itthon pár kapcsi táp Amúgy az lenne a kérdésem hogy egy alapból olyan 70V és terhelve 25-30V körül és olyan 120A-t leadó kapcsi tápot lehetne építeni?? Ebből inverteres hegesztőt kéne csinálni. Gondoltam egy egyszerű 12V 20A-es tápot leutánozni és nagyobb esetleg több FET-et párhuzamba kapcsolni a nagy áramokra és vmi bika 4kW-os ferrit magot szerezni akkor ez elvben működne??
(#) potyo válasza kurtyka hozzászólására (») Márc 25, 2007 /
 
Hegesztő irányába nézz szét itt: http://forum.terminal.hu/viewtopic.php?t=19886
(#) MaSTeRFoXX hozzászólása Márc 25, 2007 /
 
Ma is szenvedtem a táppal, kivettem belőle még egy fél marék alkatrészt. (főleg a túláram védelmet bontottam le...ami gyárilag benne volt attól ugyanúgy elszállna, ...tapasztalat) Alig van benne most már néhány alkatrész, még mindig ugyanolyan stabilan megy, és hasonlít mostmár a pityu tápjára (attap.jpg). Meg szórakoztam a feszültség szabályzásával, kisérletképpen a kimenetről érkező feszültségosztóra raktam egy pár száz µF-os kondit, ettől lelassult a szabályzás vagyis látványosan ingadozott a feszültség, Később raktam rá 1000µF-ot ettől felment a 12V-os ág feszültsége 16V fölé rendesen amitől felrobbant a kimeneten az 1000µF-os kondi Rendesen megijedtem, csattanás, füst, égettszag , de a táp ment utána is ugyanúgy , Raktam helyette 50V-os kondikat.
Majd a jővő héten lehet hogy áttekerem a trafót. Amit kiderítettem hogy a trafóban a primer menetszám kb 40 menet, 2 részre osztva. A legalsó tekercs az 20 menet primerben, közötte van a szekunder, a legfölső is 20 menet primer.
(#) Fecni válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Márc 25, 2007 /
 
Ha sikerül egy tuti jó erősítőtápot ebből akkor felteszed a rajzot majd?
Köcce!
(#) MaSTeRFoXX válasza Fecni hozzászólására (») Márc 25, 2007 /
 
Fel, persze.
De addig még sokat kell vele szórakozni...
(#) Fecni válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Márc 25, 2007 /
 
Köszi!
Mondanám, hogy segítek de nem értek ehhez annyira. :S
(#) MaSTeRFoXX válasza Fecni hozzászólására (») Márc 25, 2007 /
 
Szórakoztam egy kicsit megint. Megmértem a TL494 tápfeszültségét: 30V, jó magas. Ezutén lekötöttem a trafóról, és kívülről tápegységről adtam neki tápfeszültséget. Tökéletesen működött arról is, kb 20V-ról. Váltogattam a tápfeszültséget, 15-ről is ment, de amikor lassan váltottam a fokozatkapcsolóval akkor vélelten leesett a feszültség 1-2V-ra, aztán valami halk kattanás és megállt a tápegység. A végtranzisztorok úgy tünik hogy épek, nem zárlatosodtak be, de semmi mást nem találtam ami rossz lehet. Lehet hogy megszakadtak, vagy nem tudom....
(#) cimopata hozzászólása Márc 29, 2007 /
 
Szasztok
Itt egy nagyon jó kis táp ajánlom mindenkinek egyenirányított 230 ból, szóval 320Vb-ból csinál 20 V-ot.
Ez lesz a segédtápja a kapcsitápomnak. kb 10-15 W-ot ír az ic adatlapja. De szerintem meg lehet tuningolni, +néhány cucc és egy 50W os erősítő tápja lehet. Az ic tartalmaz túláramvédelmet, a fesz figyelő komparátort. 125Khz en megy.



A vulgáris szavak használatát kéretik mellőzni! szabi83
(#) eSDi válasza cimopata hozzászólására (») Márc 29, 2007 /
 
Hali!

Én is ezt az IC-t szemeltem ki magamnak egy két készülékbe!

Érdekelne, hogy milyen tipusú az a fazékmag ami a képen van és hol lehetne beszerezni.... Az IC-ből van több fajta külöbmböző teljesítményekre!!! Igy nem kell tuningolni... vagy van nagytestvére is és azzal meg lehet elég szép teljesítményeket kihozni kis méretből...
(#) MaSTeRFoXX válasza cimopata hozzászólására (») Márc 29, 2007 /
 
Én nem vagyok híve a segédtápnak Megpróbálom megépíteni úgy a kapcsolást, hogy úgy induljon mint az eredeti PC tápegység, vagyis öngerjesztéssel. Szereztem tekerscselőhuzalt is, meg holnap valószínűleg szerzek egy 400W-os ATX-es tápot abból majd kimikrózom a trafót, és megpróbálom áttekerni.
Az a gond hogy nagyon picik ezek a ferritmagok. Valahol nem lehet ilyen 400W-körüli magokat kapni?
(#) Fecni válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Márc 29, 2007 /
 
Lomexnél minden van szerintem.
(#) potyo válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Márc 30, 2007 /
 
Valami Tali bt-t szoktak emlegetni Vacott, allitolag ott van mindenfele vas.
(#) MaSTeRFoXX válasza potyo hozzászólására (») Márc 30, 2007 /
 
Valaki nem tudja hogy az ETD39-es ferritmag vajon mekkora teljesítményt tud átvinni? Én nem találtam semmi infót róla. Bár ránézésre nagyobb darab mint egy PC-táp trafó. Csak nem tudom hogy nagyobb teljesítményt tud-e...
A RET-ben is találtam
Következő: »»   12 / 778
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem