Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő
 
Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   197 / 607
(#) hangszoros válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
Nem kivánok belebonyolodni, mert mod lesz a vége . Elég egy kötekedő partner, újabbakat nem kivánok.
De:
Saját magad megcáfolod, mert irtad, hogy a Qudba is ilyen van ( Ott a rajz, Én nem tudom, hol van, és macera megkeresni, mert csecsmő netes vagyok. ) Letudod követni a müködést _4 alkatrészből áll_. Láthatod, hogy nem kell tápfesz. Mivel csak hiba esetén aktiv, ezért is nagyon megbizható. Irtam, hogy a Peavey-ekben is ilyen van.
Azt is megirtam, hogy hangfalba mégjobb, azt is miért.
Nem vagyok izomkoloszus, hogy mégjobban tudjam nyomkodni a serpenyöd
Semmiféle filozofia nem kell a relé kontaktus hangrontó hatását (tipustól, gyártótól függöen ) megállapitani. Egy ágyteszt azonnal halhatóvá teszi. Olvass vissza, már megirtam. többször, több helyen.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
*****
(#) saraha válasza hangszoros hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
Gondolom EZ az a védelem ugye?Nem is rossz.
(#) Ext-rém válasza hangszoros hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
A saraha rajzán lévő védelemben a tirisztort felismertem, de az a másik alkatrész micsoda? Az is félvezetőnek néz ki, de ezt a jelet még nem láttam. Nehéz kiolvasni, talán BSOBA-01 lenne? Ilyen típussal nem találtam semmit.
(#) saraha válasza Ext-rém hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
Szerintem szupresszor dióda.De nem biztos.
(#) Ext-rém válasza saraha hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
Kár volt kérdeznem. És mi az a szupresszor dióda? Lehet ilyet venni valahol?
Egyáltalán ez a védelem hogyan működik? Mintha rövidre zárná a kimenetet. Ha ezt jól gondolom, akkor ha egyenfeszültség jut a kimenetre, akkor azt zárja rövidre a tirisztor. De ez jó? Még azok az alkatrészek is tönkre mennek a végfokban, amik eddig jók voltak. Akár a tápegység is leéghet ettől.
(#) saraha válasza Ext-rém hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
OFF. Én ezt a kapcsolást,mint ahogy hangszoros is írta csak a ládába tenném be közvetlenül a h.sz-ek védelmére.Azért egy relés védelmet mindenképpen csinálnék akármilyen végfok után is.Én is a KD félét preferálom az nagyon tuti.
Ha egyen megy a kimenetre akkor amúgy is valami geb@sz van a végfokkal nem értem miért égne le a tápegység...biztosíték old,ha jól van méretezve.
Off-ot befejeztem.
(#) kadarist válasza Ext-rém hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
Szia!
Saraha rajzában triak van, és a gate-jére egy diak van kötve.
(#) ethosz2 válasza Ext-rém hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
Igen. És sokak szerint ez is "ront" a hangon.

Védelem, kell, mindenképpen. Ha leégeti az erősítő a videoton hangfalat, akkor az nem nagy anyagi kár.
Viszont azon nem hiszem, hogy bárki is meghallja a relé "hangját". Ezért mindenképpen érdemes csinálni.

Viszont, ha van egy mondjuk 2 milliós hangfalad, vagy csak egy olyan, ami nem javítható és azt égeti le az erősítő, az már valamivel nagyobb kár. Oda mindenképpen kell védelem. A relé hangjáról annyit szólnék, hogy nem kell sajnálni rá a pénzt, nem az 50 forintosat kell megvenni, hanem egy légmentes, még jobb ha védőgázos 30-50A-es 100mOhm alatti átmeneti ellenállású típust kell venni.
Különben is egy (okszidálódó) hangfalcsatlakozó és kábel kuntaktus sokkal rosszabb! Alapvetően van egy pár az erősítőn! van egy pár a hangfalon!. Ez mindjárt 4 kontaktus a jelútban ! 4 vagy 5 az nem mindegy? Az 5. lehet a legjobb, ha egy jó relét választunk!

Ezért is nem állja meg a helyét a "ront a hangon" duma. Szerintem ez hülyeség. Jó relé kell, aztán az nem ront. Én próbáltam, nem csak a levegőbe beszélek. Vettem már 25-30 Ohm átmeneti ellenállású kínai relét. Mondjuk az ront. Meg van olyan is, ami semmi észre vehető változást nem okoz, mert magánál a hangfalcsatlakozónál is jobb kontaktust biztosít.
(#) ethosz2 hozzászólása Nov 6, 2010 /
 
Alternatíva a relére:

Lehet több relét párhuzamosan is használni.

Ha van az erősítőben negatív visszacsatolás, akkor az AC komponens-t (egy részét) a relé után lehet kötni, így "kijavítja" a negatív visszacsatolás a relén keletkező feszültségesést és kimeneti ellenállás növekedést.
(#) Ext-rém válasza ethosz2 hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
A reléről már Alkotó tökéletesen meggyőzött.
Az említett védőgázas relék nagyon drágák. Inkább egy optimális középút lehet a jó megoldás, mert azért mégis túlzás lenne ha a relé drágább lenne mint az egész erősítő.
(#) ethosz2 válasza Ext-rém hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
Hát igen. A minőség pénzbe kerül. Vagy nagy szerencsébe.Alapvetően, ha nem minőségi dolgot csinálsz, abba nem érdemes, mert minek. Oda jó a tacskó gazdaságos relé is.
Ha minőséget csinálsz, az amúgy is pénzbe kerül. Ott meg csepp a tengerbe egy relé ára.
(#) ethosz2 hozzászólása Nov 6, 2010 /
 
A csöves erősítőnél mondjuk nem okoz gondot ez a relé mizzéria, ott a trafó leválsztja a DC-t. "Csöves-TDA7294-es" erősítőt kéne csinálni, vagy trafósat.
(#) Ext-rém válasza ethosz2 hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
Szélsőséges "eklektika" lenne.
(#) ptesza válasza ethosz2 hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
Az a hangsugárzó ami 2 millába kerül ,azon nemigen fog senki sem egy 2-3 ezer Ft-os erősítőt használni meghajtásra.

Kb 2 éve kövtem ezt a topikot , láttam már jó sok kipukkant , meghibásodott IC-t , de olyant nem halottam senkitől sem hogy a hangsugárzó bánja.

Viszont vagy egy B5 erősítőm , ami rendszeresen bekakál . Azt nem merném DC védelem nélkül használni.
(#) ibpeti hozzászólása Nov 13, 2010 /
 
Hello! Ilyen végfokot szeretnék épiteni, 34V-os tápfeszem van a trafón. Hány Ohm-os hangszoróval lehet majd használni? Aztirja 35V @8 Ohm, és 27V @4 Ohm. Ha 34V-os a tápfesz, akko kinyirja a 4 Ohmos hangszoró az IC-t? Köszi!
(#) DJmike válasza ibpeti hozzászólására (») Nov 13, 2010 /
 
Hello!

Ha neked a trafón 34volt van, akkor pufferelés után 48voltod lesz, ami megöli az ic-t. A mono végfok az 4-8ohmos hangfalakat tud hajtani. Neked kelleni fog egy feszültségszabályzó is, hogy a trafódat használni tudd majd az erősítőhöz. Illetve kellene még a trafód teljesítménye, hogy hány wattos.
(#) ibpeti válasza DJmike hozzászólására (») Nov 13, 2010 /
 
Egyenirányitva készen van már a trafó, 34V + - GND. Nemtudom hány Wattos, régi Videoton 6383S erősitőbe lenne rakva. Jelenleg LM3886 végfokok vannak benne, de nagyon bénák...
Az lenne a kérdésem végülis, hogy olvastam egy oldalon, hogy 4 ohm-on 27V kell, ha viszont 4 ohmnál nagyobb a feszültség akkor az IC tönkremegy. Ez igyvan? Vagy lehet terhelni 34V-os táppal 4 ohmon, és több Wattot fog leadni?
(#) Alkotó válasza ibpeti hozzászólására (») Nov 13, 2010 /
 
Hol olvastál ilyesmiket? Túl direktek ezek a következtetések.
Mindössze arról van szó, hogy itt is működik az ohm torvény. Ha kisebb impedanciával terheled, akkor nagyobb áramok folynak. Ennek aztán vannak hatásai. Valóban nő a teljesítmény, és közelebb kerülsz ahhoz a határhoz, ahol már elkezd majd dolgozni az IC belső védelme. Az én példányom 40V körüli fezsültségről megy, és ugyan az én hangszóróim 8 ohmosak, de 4 ohmmal is megmértem amiről itt olvashatsz.
Tehát csak annyi kockázatot vállalsz, hogy akár a túláram, akár a hővédelem beléphet. De az önmérséklet sokat segíthet ilyenkor, ha tudod mennyit bír, hol kell megállni a hangerővel. Aztán ha majd esetleg egy más impedanciával bíró hangszóró kerül rá, akkor meg jól jön az a kis feszültség.
Összefoglalva, szerintem ideális érték ehhez az IC-hez a DC+-35V. Egyaránt jó lehet mindkét szokásos terheléshez.
(#) ibpeti válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 13, 2010 /
 
Hello! Itt olvastam: http://sziget.mine.nu/~danko/kapcsrajzok/tda7294.html
"Amennyiben 4ohmos hangfalat szeretnel hajtani vele, akkor +-27voltos tapfeszultseg szukseges. Nagyobb tapfeszultseg eseten a tul nagy kimeneti aram miatt tonkremegy az IC."
:eek2:
Ez hűtési problémák miatt következhet be? Megfelelő hűtés esetén birja szerinted?(bazinagy borda, 2x8cm-es ventilátor stb stb.) És akkor valószinüleg nagyobb teljesitményt is ad le mint 8 Ohmon? Az IC hátulját egyébként TEST-től el kell-e szigetelni? Köszi!
(#) Alkotó válasza ibpeti hozzászólására (») Nov 13, 2010 /
 
Ez így nem igaz. Az Ic elég nehezen megy tönkre, mert túláram és túlmelegedés ellen is védve van.
Az igaz, hogy a kisebb impedancia nagyobb áramot jelent, de az ajánlott feszültség az nem igaz. Ez ügyben nézd meg az IC adatlapját, ott van pontosan a tápfesz-teljesítmény összefüggés mindkét terheléshez. (ide én is felraktam)
Az IC tokjának szigeteléséről illetve annak szükségességéről sokat olvashatsz itt, javaslom tedd is meg.
(#) ibpeti hozzászólása Nov 14, 2010 /
 
Bekapcsolás késleltető áramkőr készitését hol találom meg az oldalon? Erősitőbe kellene valami egyszerű, bekapcsoláskor ne durranjon a hangfal. Vagy ha valaki tudna erről linket vagy kapcsolást adni az is megfelelne! Köszi előre is!
(#) eper1234 hozzászólása Nov 14, 2010 /
 
Sziasztok.
Egy olyan kérdéssel fordulok felétek, hogy szerintetek a TDA7294 -nek sima sztereó kivitelhez 2x19 AC -s 150W os trafó elegendő lehet ? Nézegettem elvben ebből lesz olyan +-25V körül és itt már nem is akkora a leadott teljesítménye az IC nek. Véleményeket köszönöm.
(#) lapose válasza eper1234 hozzászólására (») Nov 14, 2010 /
 
Szia!
Ha megelégszel a kisebb teljesítménnyel akkor jó lesz hozzá.
(#) eper1234 válasza lapose hozzászólására (») Nov 15, 2010 /
 
köszi.
(#) ibpeti hozzászólása Nov 15, 2010 /
 
Hello! Csillám szigetelővel ha elszigetelem ezt az IC-t a testtől, plusz hütőpaszta az elegendő? Nem lesz csitt-csatt piff-puff?
(#) ptesza válasza ibpeti hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
Nem elég , a csavart is el kell szigetelni.
(#) Alkotó válasza ibpeti hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
Problémás megfelelő méretű csillámot találni, mert a járatos méretek nem ideálisak. A vágható szilikonlapból viszont tetszés szerinti alak nyiszálható.
Mikor a "testől" akarod szigetelni az IC-t, akkor a hűtőbordára gondolsz? Mert tulajdonképpen nincs semmiféle szigorú előírás, ami alapján feltétlenül el KELL szigetelni a tokot a bordától. Csak azt kell szem előtt tartani, hogy az áramkör hűtőfelülete a negatív tápfeszültségen van. Ha téged nem zavar, hogy a borda is ezen a potenciálon lesz, akkor nem kell szigetelni. Persze ez felvet néhány egyéb problémát, mert így valószínűleg az egész bordát kell "eldugni " valahogy.
A szigetelés akkor jó, ha nincs elektromos kontaktus a két fémfelület között. Erre jellemzően két megoldás van, amiből miindkét verzióhoz kell a szigetelőlap, majd az egyiknél az IC tokjától kell a csavart elszigetlni, pl. vállas szigetelő gyűrűvel (ilyenkor a csavar a bordával azonos potenciálon van), vagy a csavart és a bordát szigeteled egymástól (ilyenkor a csavar az IC hűtőfelületével van azonos potenciálon).
De a lényeg. Ha visszaolvasol, láthatod, hogy célszerű egy közvetítő "hűtőtönköt" használni, mert így jó eséllyel kizárható a hirtelen hőmegfutás. Erre láthatsz egy példát
itt.
(#) Lacko12 válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
Szia!
Annyi kérdésem lenne a te megoldásodhoz a szigetelésnél hogy amit a csavarra teszel a 2 szigetelő gyűrű közé az milyen cső?
Egyébként én is a te megoldásodat választom szerintem nagyon korrekt és egyszerű megoldás!
(#) ibpeti válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
Hello! Nálunk a elektro boltba árulnak TDA7294 mögé csillám lapot, 23x28-as. Vettem is, majd ma hajnalba állitom össze a pakcsolást, és megy a teszt.
Az egész erősitő háza Test potenciálon van, hátuljára kell fogatnom, mert a hátulja a hütőborda. Csavar elszigetelésre pedig, ATX-es tápból szedtem ki müanyag szigetelő gyűrűket a FET-ekről, tökéletesen bele illik az IC lukjába
Következő: »»   197 / 607
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem