Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő
 
Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   196 / 607
(#) storm válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 30, 2010 /
 
Ezt nem is tudtam.. szóval akkor a szlikonnál nem kell hővezető paszta csak a csillámlemeznél??
(#) Alkotó válasza storm hozzászólására (») Okt 30, 2010 /
 
Igen, pontosan így van.
(#) potenciameter hozzászólása Nov 4, 2010 /
 
Sziasztok, nézegettem ezt a topikot, és kedvet kaptam egy ilyen TDA7294-es végfokerősitő megépitésére. Az lenne a kérdésem, hogy szükséges-e elöerősitőt csinálni a végfokok elé, vagy elég ha csak bevezetem a jelet a végfokokba? Sztereot szeretnék épiteni, 150wos monitorokat hajtanék vele, szerintem ha képes lenne ez a végfok 60-70Wattra 8ohmon, akkor már elég jo lenne.
(#) DJmike válasza potenciameter hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
Üdv!

Nem szükséges előerősítő. Bekötöd a jelet és kész.
(#) DJmike válasza potenciameter hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
Viszont hangszóróvédelmet kell készítened!
(#) potenciameter válasza DJmike hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
De ugy simán is leadja a 70W-ot?
(#) DJmike válasza potenciameter hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
Le, viszont ha két mono véget hajtasz legalább 300wattos toroid kell, disszipáció végett is. Illetve ne sajnáld a puffer mezőt a tápnál! Ha jól megcsinálod pöccre indul és szinte megölhetetlen.
(#) potenciameter válasza DJmike hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
Van egy 300Wos trafom, de nem toroid.kb. mennyi puffer kell neki? És még az a problémám, hogy minden kapcs.rajzon amit találtam hozzá, azt irja hogy +-45V-rol megy, de az én trafomrol, pufferelés után 47V-jön le és félek, hogy az a plusz 2V kinyirja az IC-t.
(#) DJmike válasza potenciameter hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
Az nem gond, hogy nem toroid, hát általában 1000µF/A szokás számolni, de ha 2*10000uF+mindkettőre 100nF hidegítő fólia kondit raksz, az elég bőven.Bővebben: Link

kattints erre a linkre itt le van irva mennyit bír az ic. Én 40v-ról hajtom a sajátomat. kb. 10hozzászólással lejjebb megtalálod az Alkotó-féle konstrukciót, ami tökéletesen tartalmazza a puffer mezőt, védelmet, ami neked kell.
(#) Kovidivi válasza DJmike hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
Nálam nincs, és még sosem volt gond, rövidzárlatnál sem. Nem muszáj, csal ajánlott, de meg lehet spórolni.
(#) ptesza válasza potenciameter hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
Védelem nem muszáj, mert koppanás gátlót , és rövidzár védelmet már tartalmaz amúgy is. Amióta olvasom ezt a topikot ,még senki sem számolt be olyanról ,hogy a kimeneti DC kinyírta volna a hangszóróit.

Azért nem olyan forró a kása. Szerintem úgy mérjed meg a 47V -ot ,hogy már be van kötve az erősítőbe , és pl egy 1kHz -es szinusszal meghajtod. Akár 3 voltot is eshet. Nem kinyírni fogja ,hanem klippelni fog a hővédelem.Ajánlott a hűtőtönkös megoldás. A 4ohm-os hangszórót meg felejtsed el , és akkor jó lesz.
(#) Alkotó válasza potenciameter hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
Ravaszul kérdezel, főleg annak fényében, hogy állítólag átnézted a fórumtémát.
1. Szerintem olyat sehol sem írnak, hogy ennek az IC-nek +-45V tápfeszültség kell. Esetleg olyasmit: "éppen elviseli még", de azt is csak szigorúan 8 ohmos terheléssel.
2. A teljesítményre van katalógus-diagramm, sőt pl. én konkrétan meg is mértem, amit szintén itt olvashatsz a fórumon.
3. A 300W-os trafó biztosan nem árt, de 250VA-es már elég (szintén nézd meg a mérésem, aminek éppen a trafóteszt volt az egyik célja).
4. A védelemmel kapcsolatban -nem értem miért- simán az arcodba hazudnak itt. Védelem kell (ezen nincs mit vitázni)! Természetesen az IC-nek van belső védelme, ami "vigyázza" a tok túlmelegedését, meg a túláramot. De a védelem nem is az erősítőt védi, hanem a hangszórót. És ezen nem hiszem, hogy bármit is változtatna az, ha eddig még senki nem írt ennek az eszköznek az üzemszerű működésbe lépéséről. (Nem próbáltam ki, de azt feltételezem, ha csak kiolvad az egyik oldali tápfesz-bizti, akkor már simán kijut a tápfeszültség a kimenetre, és ha ez igaz, akkor a belső védelem áramkorlátja még simán agyongyalázza a hangszórót.)
5. Pufferkondi. Gumicsont, mert bármekkora értéket is írna bárki, biztosan lesz aki sokallja és lesz aki kevesli. Viszont valóban jó táp kell neki -mint szinte mindennek-, mert e nélkül nem tud "szárnyalni". Itt ajánlottak neked 100nF-okat párhuzamosan. Ezt már szinte reflexből mindenki berakja, de ha kihagyod se változik semmit a hangkép. Egyfajta "ettől szakosabb" szemlélet miatt van ez elsősorban, mert a nagyfrekis hidegítés aligha indokolt ide. Viszont ha már mindenképpen a pengeélén akarsz lavírozni, akkor ettől hatékonyabb lehet egy kb. 4,7uf-os polarizálatlan kondit párhuzamosan kötni (ami egyébként általában drágább mint maga a puffer). Végül az én mániám, jobb a végeredmény ha két (vagy több) kondiból rakod össze a kívánt puffermennyiséget.
(#) Bassmester válasza potenciameter hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
Hali!
Lazán képes a 70W-ra 8 Ohm-on, +/-40V táppal.
Ha monitort hajtasz vele, akkor gondolom hogy másik végfok is van a rendszerben, ami kifelé szól. Ha igen, akkor mindenképpen szükséges hozzá egy 4-5 dB-es szintemelő. A DC védelmen ne spórolj! Lehet hogy soha nem lesz semmi dolga a bekapcsolási késleltetésen kívül, de ha egyszer beüt a krakk, akkor a hangfalaid mélynyomói bánják.
Dobj össze egy ilyet. Tök egyszerű, olcsó, megbízható és rajta van a táp, meg a védelem is. Nincs benne a (szerintem felesleges) mute és standby funkció.
Íme a nyák:
(#) ptesza válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
Idézet:
„4. A védelemmel kapcsolatban -nem értem miért- simán az arcodba hazudnak itt. Védelem kell (ezen nincs mit vitázni)! Természetesen az IC-nek van belső védelme, ami "vigyázza" a tok túlmelegedését, meg a túláramot. De a védelem nem is az erősítőt védi, hanem a hangszórót.”


Egy kicsit erős lesz az efféle kijelentés. Hiszen ki sem próbáltad , de más hazudik...

Az új verziódba beépített védelem meg egyébként teljes mértékig túlzás. Egyedül DC védelem nincs a 7294-tokban. Egy plusz kontaktus a hang útjában meg , te is tudod ,hogy nem igazán tesz jót a hangképnek.
(#) Alkotó válasza ptesza hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
A védelem (elsősorban a DC) NEM filozófia kérdés, hanem anyagi. A hangszórók általában sokszorosába kerülnek mint ez az erősítő, aminek a védelem része kb. 2000Ft-ból megvan.
A KD-féle védelem, amit én előszeretettel használok 3 dolgot tud: késlelteti a bekapcsolást (aminek idejét lehet befolyásolni), Figyeli a DC-t, méghozzá ezt jól csinálja, nem úgy mint sok más kapcsolás, végül kikapcsoláskor azonnal "old". Ebből a bekapcsoláskori késleltetést valóban ki lehetne hagyni, amivel spórolnék kb. 30Ft-ot. Ezt én rááldozom a dologra, mégha nem is lenne szükséges.
A relé-kontaktus valóban egy akadály a hang útjában. Állítólag van aki ezt képes meghallani is. Az általam ajánlott relé árához képest nagyon jó minőségű, ugyanezt használom sokkal kifinomultabb erősítőkhöz is.
A végső döntést majd amatőr társunk fogja meghozni, mérlegelve a különféle érveket és nézeteket.
(#) kukac_24 válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
Helló,
Melyik az a KD-féle védelem? Merre találom a rajzot hozzá? Köszi
(#) Alkotó válasza kukac_24 hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
Gondolom egy csomó helyen megtalálod, amik közül csak a saját átrajzolataimra tudok hivatkozni. A témához illően pl. itt.
(#) hangszoros hozzászólása Nov 5, 2010 /
 
Én úgyszoktam megkerülni a problémát, és a kézimunkás sajáthangszoróimat ( a jobbakat mester, táltos_ 50-60% felleti _ széria ) védeni, hogy a hangfalba rakok DC potektort
Hozhatnának egyet, hogy fényképet csináljak. Úgy látszik nem akarnak megpusztulni
(#) Alkotó válasza hangszoros hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
"DC protektor"
Ez micsoda? Hogyan működik? Mennyibe kerül?
(#) potenciameter hozzászólása Nov 5, 2010 /
 
Köszönöm a válaszokat mindenkinek! Nagyon sokat segitettetek. Abban biztos vagyok, hogy teszek bele védelmet, lehet hogy egyszer hálát adok majd neki! Még azt szeretném megtudni, hogy mi a véleményetek a gyári panelekröl? Láttam valahol TDA7294-es véget összerakva 2000ft-ért ha jól emlékszem.
(#) kukac_24 válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
Hú, ez nagyon jól néz ki, köszi az infót!
Én is csináltam erősítőt de az nem néz ki ennyire jól
(#) Bassmester válasza potenciameter hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
Még annál is olcsóbban kihozható a végfok része, de szerintem az ilyen egyszerű ícés végeknél jobb ha minden egy panelra kerül. Nem kell annyit drótozni, a nyák már eleve csillagpontos kialakítású, stb.
(#) Bassmester válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
Gondolom valami triakos vacak lehet, mint az eredeti Quad 405-ben...a relés azért csak-csak jobb :yes:
(#) Alkotó válasza Bassmester hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
Várjuk ki a végét, mert a hangszóróban nincs tápfeszültség, és ez kicsit megcifrázza a dolgot.
Tökéletesen egyetértek veled abban, hogy egy relé érintkező csak jobb lehet mint egy félvezetőréteg átmenete.
(#) hangszoros válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
Egyfelöl nyertél, mert Triakos, és a Quadban is ilyen volt, másfelöl meg nem , mert kevesebbet ront mint a relé kontaktja a hangon. ( párhuzamosan van )
8-11V körül csapja össze magát a Triak ha tranzisztoros vezérlést használok trigerelni
A Peavey-okban öngyilkos lessz a triak, az erős trafotól, de a hangfal megmarad.
Ha a hangfalba van a hangfalkábel ellenálása segiti a túlélését. Én 25A-osokat használtam.
Igy mertem csak kölcsön (bérbe) adni a hangfalakat, mert a sok ( főleg Quad ) barkács erősitő megpusztulásától szenesedtek a lengőtekercsek. Nagyon utálatos koromtalanitani, kipucolni a légrést.
(#) eper1234 válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
Helló.

Tetszik a megoldásod ahogy kivitelezted a sztereó TDA -t, gondolkoztam mostanában megépíteném én is a te kialakításod szerint, esetleg nem publikus ennek védelemmel ellátott TDA7294 nek a vasalható nyákterve ?
(#) Alkotó válasza hangszoros hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
Erősen filozófiai kérdés, ront-e és ha igen mennyit, egy relé érintkező a hangképen. Az pedig számomra kicsit bizonytalan védelem, ami a hangszóróval párhuzamosan próbál "ügyeskedni", mert nehéz azt elképzelni, hogy tápfeszültség nélkül miként lehet egzaktul figyelni az egyenkomponenst.
Kapcsolási rajz, esetleg fotók, még inkább tesztmérések sokat nyomnának a mérlegem serpenyőjében.
(#) Alkotó válasza eper1234 hozzászólására (») Nov 6, 2010 / 1
 
Csak szólnod kell, itt van, használd egészséggel.
Eddig nem volt kipróbálva, ezért nem tettem fel.
(#) eper1234 válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
köszönöm.
(#) Alkotó hozzászólása Nov 6, 2010 /
 
[OFF]Akinek esetleg **********

Már megint üzletelsz és olyat írsz a nyílt felületre, amit nem csak nem illik ! . köb..
Következő: »»   196 / 607
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem