Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   36 / 276
(#) dobo válasza trabi007 hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Akkor a hetrát békénhagyod
A tekercsek elrendezéséher olvass vissza mpisti már leírta valamikor hogy a primert is el kel osztani két oszlop között .
A szekunder huzal lehet mtz önindítóból kibányászott réz de ehez legalább 2 önindítót szét kell szedni és a rezet hegeszteni kell lánggal ez csak egy ötlet 3x7-es profilhuzal van benne.
(#) trabi007 válasza dobo hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Sajnos nemtudok szerezni sehonnan rézhuzalt amiből megtekerjem a trafót
(#) vénólánzsahlef hozzászólása Dec 27, 2010 /
 
Sziasztok! Most regisztráltam, még bátortalan vagyok, hogy is működik ez a fórum, ja és nem értek a villanyhoz…
Kérdésem: a co hegesztőm átalakítanám „alumínium hegesztővé”. Mostani palackot argongázra kell cserélni, másik huzal, és polaritás váltás. No de, pontosan hogyan, és hova kell bekötni azt a kapcsolót a polaritás váltás érdekében? Köszönöm:
(#) dobo válasza vénólánzsahlef hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Nem kell kapcsoló csak a testkábeled és a munkakábeled -re menő vastag vezetékeket kell felcserélni.
Lehet hogy ki is van vezetve az átkötéshez szükséges kapocs.
Milyen típusu a géped?
(#) vénólánzsahlef hozzászólása Dec 27, 2010 /
 
Köszönöm!
Einhell sga131
Azért szeretném mindenképp kapcsolóval megoldani, hogy meghagyjam a lehetőségét a visszaalakításnak, kitudja mit hoz az élet alapon.
Szóval ha jól értem megkeresem a test és a munka áramvezetékeit és simán felcserélem, nem kell semmi mást tennem a megfelelő kapcsoló kiválasztásán kívül?
(#) staci123 válasza vénólánzsahlef hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Szia,
milyen vastag huzallal heggesztettél eddig,tudsz olyan vastag alu huzalt beszerezni Az alu jobb hővezető,stb,lehet hogy a géped nem győzi árammal...
nézz utánna miélőtt átalakítasz...
(#) dobo válasza vénólánzsahlef hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Ez elég kis gép lehet tényleg kevés lesz az árama
Az átalakítás csak tényleg ennyí de kapcsolóval 100 ampert kapcsolni nem egésséges marhanagy kapcsoló kell a gépedre akkor.
Ha rám halgatsz csavaros kötést használsz és 5 perc alatt át lehet szerelni .
Ha tudsz szerezni argont meg egy kis aluhuzalt akkor próbáld ki előbb vele csak utánna vegyél egy kis guriga huzalt.
(#) mpisti válasza vénólánzsahlef hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Ezzel a géppel semmiképp ne kísérletezz alu hegesztéssel. Oda követelmény a 4 görgős huzaltovábbító a huzal deformálhatósága miatt. Egyébként az egyenes polaritás(negatív a munkakábel)csak a rozsdamenteshez kell-tudtommal.
Aztán még fontos követelmény a minimális feszültségesés hegesztés közben , ez viszont még néhány komolyabb gépnél is csak nehézkesen teljesíthető,ennél a gépnél viszont abszolút biztosan nem.Nem akarlak megbántani,de ezzel a kicsi géppel még a 0,6mm-es acél huzalt is művészet elhegeszteni,
nemhogy az alut. A melléklet egy Fronius ajánlásból van kiollózva,azt hiszem a benne található számok önmagukért beszélnek.

alu heg..JPG
    
(#) vénólánzsahlef válasza staci123 hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Hello!
Igen utána nézek, ezért is irogatok ide
0,8-as huzallal dolgoztam eddig, 80-90A-el már szépen dolgozik.
Max. 120A-t tud, de úgy érzem alu hegesztéshez nem sima alu huzal kell…
(#) vénólánzsahlef válasza mpisti hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Köszönöm, nem bántasz meg, azért kérdezek mert nem tudom, bár jobb híreket is hozhatnál
(#) vénólánzsahlef válasza dobo hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Igen szerintem ezt megfogadom. Az eredeti elképzelés egy kapcsoló ami egyik állásban „egyenesen” másikban „Xben” kapcsol és van egy középső nemvezető állás a főkapcsolóval összefüggve hogy az említett 100 ampert ne lökje…
(#) vénólánzsahlef hozzászólása Dec 27, 2010 /
 
Köszönöm az infókat!
Lehet, hogy alulemez helyett bádoglemezzel kellene próbálkoznom, erről mi lenne a vélemény?
(#) dobo válasza vénólánzsahlef hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Mit szeretnél készíteni?
(#) vénólánzsahlef válasza dobo hozzászólására (») Dec 28, 2010 /
 
Eredetileg tartályokat, de ha alu helyett bádog mellett döntök, lehet felújítom az utánfutót meg az ereszcsatornát is
(#) djgombi hozzászólása Dec 30, 2010 /
 
Sziasztok!
EZ a triak jó-e az oldalon szereplő szabályzóba?
(#) trabi007 hozzászólása Dec 31, 2010 /
 
Heló mindenkinek!
Sikerült egy trafót megtekercselni csak annyi gondom van hogy a fojtótrafóra 18 menet fért rá , szerintetek elég lesz , amúgy a főtrafón 2*25 menet van , és 2*24,5 Voltot ad le .
(#) dobo válasza trabi007 hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Szia mekkora a vasmagod a trafódban és mekkorák a huzal átmérők?
Milyen kialakítású a folytó?
EI magos vagy csak egy sima rud?
Ha EI mag akkor játszhatsz a légrésével is vagy rá se rakd az I részeket.
(#) Freedomocska hozzászólása Jan 12, 2011 /
 
Valahol találtam ezt a rajzot , közzéteszem itt is hátha valakinek hasznára lesz .

scan0001.jpg
    
(#) ahorvath hozzászólása Jan 15, 2011 /
 
Szervusztok!
Tanácsot kérek,van egy supermig 140 gépem,valahol olvastam hogy a jobb ívtartás és fröcskölés ellen be kell tenni 20000 mikros kondit a testkábel és a munkakábel közé.Erröl szeretnék többet megtudn,hogy hogyan és érdemes e ezzel foglalkozni.Előre is köszönöm a segítséget.
(#) dobo válasza ahorvath hozzászólására (») Jan 15, 2011 / 2
 
Igen érdemes De ha nem külön tápja van a vezérlő elektronikádnak azt is csináld meg .
Beraksz egy kis rtafót kb 60VA-est 230/24V-os +egyenirányítást olyan 5A -es grace hidat .
Erről fog menni az előtoló motor és a vezérlőpanel.

Ez azért is szükséges mert a kondi a feszültséget megemeli és ha nem raksz be kistrafót kinyírhatja a vezérlést a tulfeszültség.

A gépben lévő diódahidról lecsiped a vezérlőpanelra menő 2 vezetéket és polaritáshelyesen rákötöd a kistrafód grace hidjára.

A kondit ekkor bekötöd polaritáshelyesen a hegesztőd dióda hidjára akár felhsználhatod azt a két csonkot is ahonnan a vezérlőpanel vezetékét lecsípted.
A kondit vastag vezetékkel kösd be és ha lehet olyan helyre eakd ahol éri a ventillátor szele mertmelegedni fog.

Az eredmény kissebb fröcskölés jobb ívtartás egyenletesebb huzaltolás és ha jól beállítod akkor finom sziszegő hanggal fog dolgozni a gép és a varat is homogén lesz.

Az én gépem 130 amperos (papíron) megcsináltam az átalakítást és a sógorom aki kazánokat hegeszt a munkahelyén azt mondta hogy nyáron ezzel a géppel akar összerakni magának egy kazánt 5-ös lemezből

Mondjuk az enyémben 41 000 mikó 50 voltos kondi van de a 20000 mikró is érezhető javulást fog okozni én 15000 mikróval próbáltam először.

Mondjuk kellene egy mágneskapcsoló is ami a főtrafót kapcsolgatja és elengedett állapotban kisüti a kondit hogy a huzal ne szikrázzon amikor nem kell.
De olvass vissza ezt már párszor leirtam hogy kell bekötni.
(#) (Felhasználó 5823) válasza Freedomocska hozzászólására (») Jan 16, 2011 /
 
Üdvözöllek!

Kicsit jobb minőségben!

Leiszt Jani

Fronius.pdf
    
(#) ahorvath hozzászólása Jan 16, 2011 /
 
Köszönöm a gyors segítséget!!
(#) jóbi81 hozzászólása Jan 16, 2011 /
 
Üdv mindenkinek! Olyan kérdésem lenne hogy szereztem egy elég régi 380v, co hegesztőt. Átkötöttük 220 voltosra és így használnám. A szekunder tekercselése 16mm átmérőjű réz huzalból van és a fojtó hiányzik belőle azt szeretném megcsinálni hozzá. Van 18 mm átmérőjű munka kábelom igaz a szigetelése már le hámlott róla de én valamivel leszigetelném és abból csinálnák hozzá fojtót . Kérdésem meg lehet -e oldani vagy sem? Előre is köszönöm segítségeteket!
(#) mpisti válasza jóbi81 hozzászólására (») Jan 16, 2011 /
 
Áruljátok már el nekem,hogy lehet egy fázisra átkötni a 3 fázisú Co hegesztőt?
Valaki már leírhatná az átkötés menetét,mert én -úgy tűnik- tudatlan vagyok e témában. Ezen a héten te vagy a második,aki 3 fázisú gépet átkötött egyfázisúra ,és használni is szeretné. Légy szíves tedd közkinccsé az átkötés módját-ha lehet, kapcsolási rajzzal.
(#) erdgab válasza mpisti hozzászólására (») Jan 16, 2011 /
 
Ezt én is megnézném .Elképzelésem van,de az rémálom .......... Kérdés,hogy 2 fázis (380-400V) a betáp vagy mi?,esetleg ez van átkötve fázis-nulla vezetőre (230V),csak így jelentősen csökken a teljesítmény,hacsak nincs hozzá külön primer tekercs kivezetés mint a Hetra trafóknál.
(#) jóbi81 válasza mpisti hozzászólására (») Jan 16, 2011 /
 
Üdv! Nem én kötöttem át egy szerelő komám csinálta. Végül is az eredetileg két szélső fázisról egyet hozott le és arról megy. Most egy nagyon gyenge fojtó van benne és úgy próbáltuk . De sajnos kb 5 perc után füstölt a fojtó és most azt akarnám megcsinálni benne! Én nem értek ezekhez a dolgokhoz de át van kötve és működik.
(#) mpisti válasza jóbi81 hozzászólására (») Jan 17, 2011 /
 
Az inverteres fórumon(bár nem oda való téma) az elmúlt napokban folyt polémia a Co hegesztők átköthetőségével kapcsolatosan. Javaslom,olvasd el a hozzászólásokat,amelyek az utóbbi 2-3 napban íródtak. Választ fogsz kapni az átköthetőségre,de ha az ott leírtak kevésnek bizonyulnak, akkor újfent leírom ide is azt,hogy miért nem lehet egyszerűen átalakítani a 3 fázisú Co hegesztőt 1 fázisúra.A korrekt működéssel kapcsolatban fenntartásaim vannak. Ne haragudj,de igen sokféle hegesztőgép fordult meg az elmúlt 30 évben a kezeim közt,de olyannal még nem találkoztam,amelyik kompromisszum mentesen tudta ugyanazt,mint amit 3 fázisú táplálás esetén, sőt a gépek 90%-a abszolút át sem alakítható, a nagyon magas primer áramfelvétel miatt. Tehát azt,hogy a 3 fázisból kettőt ráköt valaki a 230V-os 1 fázisú hálózatra,azt még viccnek sem fogadom el. Aki egy kicsit is ismeri a Co hegesztők lelki világát az ezen az ötleten csak kacag. Ugyanis ha a Co hegesztőnél a 3 fázisból 1 hiányzik,már akkor sem lehet vele dolgozni,úgy fröcsköl. pedig akkor még 400V-ot kap két oszlop. Az, hogy menni fog 1 fázisról is,az pedig számomra vicc. A három fázisú gépek vezérlő áramköre is 400V-os szokott lenni,azaz a vezérlő trafó primerje 400V-os. Hogy oldod meg a vezérlőáramkör feszültség ellátását? Aztán még hosszasan lehetne sorolni a felmerülő problémákat,(amelyekből az említett fórumon is leíródott néhány)de azt hiszem egyszer ennyi elég is.... :no:
(#) jóbi81 válasza mpisti hozzászólására (») Jan 17, 2011 /
 
Üdv! Én nem vitatom a hozzá értéseteket én nem okoskodok mert én nem sokat értek hozzá! de az tuti hogy 220 voltos vezetéket szereltek rá és úgy üzemel! Másik dolog hogy ez nem három oszlopos trafó! Egy oszlopon van a primerek és a szekunder. Rosszul írtam nem a két fázist akartam hanem a két szélső zöld szál van bekötve és a közte levő 6 állásnak a szálai mennek a fokozat kapcsolóra! az előtolás vezérlőjének külön trafók vannak bekötve amik 220 v. Azt meg végképp nem írtam hogy 100 %-an működik ugyanis max: 180 AMPERT ad le! Pedig a házra 450 A van írva! Én át akartam tekertetni hogy rendesen 220 voltos legyen de ez a srác azt ajánlotta hogy kár megbontani mert ez átköthető! Igaz nem adja le még a felét sem az eredeti teljesítményének de barkás célra megfelel! sajnos nincs ihol a fotógépem mert csinálnák róla képet hogyan is van bekötve! De én csak arra lettem volna kíváncsi hogy munkakábelből tudok -e csinálni fojtót! De már megtekertem holnap belekötöm és megtudom.
(#) mpisti válasza jóbi81 hozzászólására (») Jan 17, 2011 /
 
Akkor az a legvalószínűbb, hogy nem a gyári trafó van benne,hanem valami utólagosan,az eredeti helyére beépített áttekercselt trafó. Más variációt nem tudok elképzelni. Különösen nem annak ismeretében,hogy a gép eredetileg-az eredeti 3 oszlopos trafójával- 450A-es volt.
(#) dobo válasza jóbi81 hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Szia munkakábelból lehet folytót csinálni én is azzal szoktam tesztelni 2-3 menetenként széppen kikisérletezem hogy hány menetes legyen a folytó.

Az átkötésre pedig azt tippelem hogy a haverod ugy kötötte be mint a 3 fázisu villanymotorokat szokás 230 V-ra Kondenzátorral.
Következő: »»   36 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem