Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gáz vezérlő építése, gáz-diesel vegyesüzemű autóhoz
Lapozás: OK   1 / 3
(#) dB_Thunder hozzászólása Jún 27, 2011 /
 
Egyik barátom apja ültette az agyamba a múlt hétvégén ezt a megoldást.
Egyetlen bajom a legális beszerelés ára majd 400ezer, amit kicsit sokallom, viszont nem hinném hogy egy egyszerű szerkezetet nem tudnánk házilag előállítani.
Amit infót felleltem azt most itt közzéteszem:
gázdiesel
Diesel Gáz motor müködése
Totalcar cikk
Bácsgépker
FordForum, itt már beszélgetnek a témáról

OFF érdekes cikk
Csináltam ma már egyszerű tesztet gázgyújtó töltő "dezodorral" alapjáraton, de ezt majd holnap írom meg
(#) dB_Thunder válasza (») Jún 27, 2011 /
 
Manapság már az autót is villany vezérli.
Az autó már megvan, viszont a gázcsapot nem akarom kis kezemmel tekergetni. Ebből adódóan kelleni fog egy olyan elektronika ami lekezeli a "gázcsapot" a paraméterek alapján. A beszélgetés és adatgyűjtés után a gáz vezérlő (teljes rendszer) elkészítése a cél.
Akár kiegészíthetnéd a címet is (gáz vezérlő építése)
Kösz!
(#) watt válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Idézet:
„legális beszerelés ára majd 400ezer”

Lehet, nem véletlen...
Idézet:
„A dieselgáz rendszer hivatalosításakor mindig egy átalakítási engedély készül az autóra a gázbeszerelésről, aminek alapján a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál kettős üzeműre (dieselgáz vegyes üzem) vizsgáztatják le az autót.”
(#) laccika77 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Üdv! Én benzin gáz üzemű autóval járok, hengerenkénti gáz befecskendező van benne. Nem egyszerű elektronika vezérli, ami szinte egy önálló számítógép, és csak laptoppal lehet "piszkálni". Jó lenne ha leírnád konkrétabban milyen motor van az autódban? Ha egyszerű hagyományos szívó dízel, szerintem érdemes lenne megpróbálnod, egy régi karburátoros autó (pl: lada) gázrendszerével. A levegőszűrő után beporlasztani a szívócsőbe...?
(#) bodgabo válasza laccika77 hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Én a terhelés (gázpedál állása) és a fordulatszám alapján (e ketőtől függ a beadagolt gázolaj mennyisége is) egy sor (5-6db) fúvókákkal lefojtott mágnesszeleppel szabályoznám a gázmennyiséget. Ezt egy egyszerű mikrovezérlő is meg tudja oldani. A gáz egy reduktorral állandó nyomáson lenne.
(#) watt válasza bodgabo hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Simán meg lehet oldani, akár egy ECU-t is lehet készteni, csak a probléma, hogy nem fog rá engedélyt kapni, vagy ha igen, akkor kb. annyiba lesz, mint ha beszereltette volna.
(#) laszlo987 hozzászólása Jún 28, 2011 /
 
Mi lenne ha a reduktor után egy benzines autóban lévő elektronikus befecskendező fejet szabályoznánk? Az már kész mágnesszelep.
(#) laszlo987 válasza watt hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Az engedélyeztetés az megint más ügy. A házi elkészítésre gondoltam és lehetőségekre.
(#) bodgabo válasza laszlo987 hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Kellene némi átalakítás, mivel gázosdízel esetén a gázolaj marad a fő hajtóanyag, a gáz a gázolaj égését hivatott segíteni, meg persze ő is ad némi energiát az elégésével.
Az eddigi információim szerint viszonylag kis gázmennyiség adagolására van szükség. Indításkor, alapjáraton és teljesgáz esetén viszont semennyi nem kell.
(#) watt válasza bodgabo hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Idézet:
„teljesgáz esetén viszont semennyi nem kell.”

Akkor hogyan is nem fog ez füstölni?
(#) bodgabo válasza watt hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
A dízelek nem csak teljes töltésnél füstölnek, a teljes tartományban bocsátanak ki tökéletlen égésből keletkező koromrészecskéket, csak azok szemmel nem nagyon látszanak.
Teljes töltés esetén eleve több gázolaj kerül befecskendezésre, mint amennyi a beszívott levegővel tökéletesen el tudna égni. Ehhez már nincs értelme még éghető gázt adagolni, mert -valószínűleg a gáz a jobb keveredés miatt maradéktalanul elégne- még több gázolajrészecske maradna oxigén nélkül, tehát valószínűleg még jobban füstölne.
Alacsonyabb terheléseknél bőven van légfelesleg a maradéktalan égéshez.
(#) dB_Thunder hozzászólása Jún 28, 2011 /
 
Nos, van némi tapasztalatom a benzines ECU (mocivezérlő) és kiegészítői lelki világáról, ez a legkisebb gond. A másik, hogy a gáz csak kiegészítés, a fő üzemanyag a gázolaj marad, és az üzemanyag szabályozás oroszlán részét továbbra is a meglévő rendszer adja.
Kicsit a legalitásról: Én még emlékszem hogy elég sokan illegálisan gázosították benzines autóikat, mikor még elterjedőben volt ez a technika. Most ezzel is az a helyzet, drága mivel új, meg persze a magyar mentalitás, hogy rögtön a legelső darabból meg akarnak gazdagodni. Később gondolom ez is sokkal olcsóbb lesz, de én azt nem akarom kivárni. Mivel csak "pár" adatot kell figyelni, illetve nem törekszünk pontosan illesztett adagolási görbét betartani (kevesebb gázt adagolunk mint ami maximálisan lehetséges), egy egyszerű rendszerrel megúszhatjuk, melyet könnyű elrejteni vagy műszaki alkalmával eltávolítani.

A "Hardwer" : 1es Punto hagyományos bosh adagolóval, alacsony nyomású (0.6 bar) sokára ébredő turbóval intercooler nélkül. Melybe már gazdagon 200 ezer feletti kilométer van ( a franc tudja hányszor tekerték és mennyire vissza).
Porlasztócsúcsok már kicsit odavannak ezért kormol, a turbó enyhe olajfogyasztása miatt füstölget is.
Mivel ebbe a típusban van EGR rendszer is (füstgáz visszavezetés) de az enyémből már kiírtotta ezt az előző tulaj, de a vezérlője megmaradt, ehhez jár még egy poti az adagolón, mely a gázpedál állásáról ad infót.
Jelen pillanatban ez az EGR vezérlő csak a fordulatszám mérő jelét illeszti ( ha eltávolítom nincs fordulatszámmérés minden más működik)
Szóval ennek a házát gondoltam felhasználni.

Lenne pár költői kérdésem nekem is:
-Az még renden van hogy alapjáraton nem adagolunk gázt mert megemeli az alapjáratot, de én úgy gondolom hogy indítózáskor kellene hogy könnyebben induljon, és ne koromcsomóval üdvözöljön.
-nem vágom hogy padlógáznál miért nem adagolnak gázt (legalább egy nagyon minimális mennyiséget). Pont akkor füstöl egy diesel igazán.
- miért várnak a gáz adagolás megkezdésével míg a hűtőfolyadék fel nem melegszik 45 fokra ? Talán lefagy a reduktor? (villamos hűtést nem ismerik??)

Írtam, hogy csináltam tesztet is:
Szóval alapjáraton elkezdtem gázt adagolni (öngyújtó töltő gázt) a légszűrőbe, mitől a moci fordulatszáma megemelkedett, viszont könnyedén el lehet éni a kopogásos égést (mintha kalapáccsal vernénk a szelepfedelet) Ennek oka az is lehet hogy koppig oda van tekerve az előtöltés, valószínűleg jobban bírná ha gyári értéken lenne.
Ha megemeltem a fordulatot akkor már nem okozott a nagyobb mennyiségű gáz sem.

Gáz adagolás hardwerei: gáz forrásnak vagy valami kisebb kemping gázpalackot, vagy szintén kempingezéshez is használt, én általam csak gázkonzervnek hívott palackból származna. Ezeknél már a csapnál ill a palackban megtörténik a halmazállapot váltás. Ezután egy CO reduktor ( nem nyomásra, áramlásra szabályoz
) vagy gázreduktor lenne beépítve. A nyitást zárást mágnesszelep intézné, később lehetne PWM szabályzású a szelep.

Ezek sajnos hiányoznak itthonról ezért most még infógyűjtést folytatok.
(#) watt válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
A diesel egy nagyon egszerű jószág. Légfelesleggel működik, és attól függ a teljesítménye, hogy mennyi üzemanyagot nyomsz be neki. Ezért van, hogy a fordulat emelkedik, ha gázt nyomsz be, mert ezzel az üzemanyag mennyiségét emeled. Ezért nem kritikus a gáz mennyisége. Viszont valószínű van egy optimum, ami közelében érdemes maradni, ha takarékosan akarod a gázt fogyasztani. Szerintem a gázpedál állásától függően kell a beengedő szelep nyitásidejét arányosan növelni. Semmi egyéb faxni nem fog kelleni.

Tovább optimalizálni úgy lehet, hogy az ECU programját átírva csökkenteni kell a gázpedál állásához tartozó gázolaj mennyiségeket, és az elvett anyagot pótolni kell gázzal. Így a padlógázas túltöltést is meg lehet akardályozni, teljesítményveszteség és füstölés nélkül. Némi kísérletezéssel meg lehet ezt oldani. Persze mérőpadon gyorsabb. Megjegyzem egy kopott motorral nehezebb dolgod lesz...
(#) watt válasza bodgabo hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
A gáz könnyebben ég, ami begyújtja azt a gázolajat is, ami padló gáznál füstölne. Ettől függetlenül az a jó, ha a mennyiságek csökkentésre kerülnének...
(#) laccika77 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
Mindenképp autógázos reduktort javasolnék! Neked a turbó után kellene a gázt adagolni, ott meg a nyomás állandóan változik (fordulatszám függő) . Így a hétköznapi reduktor nem jó mert az a légköri nyomáshoz viszonyít!
(#) bodgabo válasza watt hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
Idézet:
„A gáz könnyebben ég, ami begyújtja azt a gázolajat is, ami padló gáznál füstölne.”

Mint már írtam, padlógáznál túl van töltve a henger, nincs annyi oxigén amennyi a befecskendezett gázolaj elégetéséhez elegendő lenne. Gázt beadagolva -mivel az könnyebben és gyorsabban ég- még kevesebb oxigén marad ugyanannyi gázolajnak. Hogy égne az el oxigén nélkül? A hő hatására részben elbomlik és átalakul főleg korommá.
(#) barany165 válasza bodgabo hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
SZia! plussz még legaláb négy paramétertől ami legalább annyira fontos.Üdv!
(#) barany165 válasza laccika77 hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
Szia készítenél fotókat a gázadagoló részről, kíváncsi vagyok, hogy hengerenkénti, vagy milyen megoldású? Mindenképpen az Általad javasolt reduktoros, hűtőfolyadékkal fütött elpárologtatós ut a legegyszerűbb.
üdv!
(#) bodgabo válasza barany165 hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
Egy "hagyományos" (soros vagy akár disztribútoros adagolóval szerelt) dízelmotornál mitől függhet még? Kifejtenéd a többi "legalább négy" fontos paramétert, amitől függ a beszívott levegőmennyiséghez adagolt gázolaj mennyisége? Az ok-okozati viszonyt meg is cserélhetjük, tehát az adagolt gázolaj mennyiségétől függ a fordulatszám (adott nyomatékú terhelés esetén), vagy állandó fordulatszámon a kivehető nyomaték. Természetesen az adott motor adta keretek között.
jav.: Nyílván nem lineárisak a viszonyok.
(#) barany165 válasza bodgabo hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
Szia! A 1016642hsz.-ra reagálva írtam, ahol nem volt szó csak dieselről. A mechanikus adagoloknál sem úgy van, akár soros akár VE adagolókról van szó, mert ha pl. a fordulat alapjárat alatt van ,pl. indítás akkor hiába nyomod a gázt a töltés ugyanannyi. Nem akarom a témát offolni a dizelrendszerekről de gázüzemnél a hömérséklet nagyon is meghatározó. mechanikus adagolásnál is legaláb kétféle szabályozás van /Bosch füzetek/A PDTI, HDI,CRDI motoroknál a folytószelep valójában nincs is, a gázpedál egy potit müködtet. A PV adagolók is más elven müködnek. A fontos mért adatok még a légtömeg mérés, beszívott levegő höm. üza.nyomás.hütőfolyadék höm.
Vannak CNG gázüzemű buszok, habár a tankolás miatt szerintem ez nehezebben üzemeltethető autóban.
A hidegindításnál látom a prolémát, mert az üzem már lehet, hogy az átalakított benzinesek mintájára müködne, de mennyi az LPG kompressziótűrése?Üdv!
(#) Szoki hozzászólása Jún 29, 2011 /
 
Ha érdekelne valakit, csatolok 2 szakkönyvet, de nem tőlem van
Dízel befecskedező rendszerek
és
Alternatív járműhajtások
Ez utóbbiban nagyon érdekes dolgok vannak, és a dízel-gáz üzemről is van benne szó.

+ van még elég sok ilyen szakkönyvem (benzin, dízel, elektronika, biztonság, bosch füzetek...), ha kell valakinek, privi...
(#) Szoki válasza barany165 hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
Bocsi.. Oké, hogy a PDTDI,HDi, és CR dízeleknél nincsen folytószelep... De melyikben van?! Meg miért is lenne bármelyikben? Szerintem a gázpedál-gázbovdenre gondoltál, hogy fizikailag nincs, csak 2 redundáns potenciométer van + pár vezeték, és elektronika.
(#) barany165 válasza Szoki hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
Szia! Nem írtam, hogy valamelyikben van fsz. Olyan megoldás szóba jöhetne-e, hogy indulna dieselként,és meghatározott alacsony mennyiségmellé elektronikusan vezérelve kapná a motor az LPG-t? Azt azonban jó lenne tudni, hogy mennyire viseli el a diesel. A benzineseknél az ujabakra gondolok /12bar/sürítésüek között sok dugattyú bánta az lpg-t.Üdv!
(#) Szoki válasza barany165 hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
Ja oké, csak úgy jött le, mintha a többiben lenne.
Amúgy a második könyvben le van írva elég sokminden a benzin-gázról és a dízel-gázról is.
(#) dB_Thunder válasza barany165 hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
Idézet:
„Nem akarom a témát offolni a dizelrendszerekről de gázüzemnél a hömérséklet nagyon is meghatározó.”

Idézet:
„A hidegindításnál látom a problémát, mert az üzem már lehet, hogy az átalakított benzinesek mintájára müködne,....”

Itt szigorúan gáz-diesel vegyesüzemű gépjárművekről van szó !
A tisztán gáz üzemű gépjárműveket hagyjuk!

Kilátásba került egy benzinesben szolgált gáz szett, tartály nélkül, ha reális árat mondanak akkor lehet hogy megveszem.
(#) watt válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
Gondot jelenthet, ha turbód van. A benzines gázrendszer szívó üzemű. A vezérlőnek figyelnie kell a reduktor oldali nyomás(ami 1bar körüli fűtött kéne legyen) és a beadagolási tér nyomás közötti különbséget. (turbónyomásod mennyi?). Ettől függően kell a nyitási mértéket ütemenként kiszámolni a gázpedál álláson felül.
(#) laccika77 válasza watt hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
Üdv! A dolog lényege, hogy a nyomáscsökkentőn van egy vékony cső a mi a szívócsőbe van bekötve. Így az ott uralkodó nyomást veszi alapul,(ez hat a membrán egyik oldalára) tehát ha maradunk az általad említett 1bar névleges nyomásnál az 2 bár turbónyomás esetén 3bar gáznyomást jelent. Ha alapjáraton, és kis fordulaton még nem megy a turbó és légköri nyomás, vagy valamelyest vákum van a szívócsőben akkor ahoz igazodik és akkor lesz 1 bár körüli...
(#) laccika77 válasza barany165 hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
Majd csinálok néhány képet. A lényeg egyszerű : gáztartály- mágnesszelep-reduktor,- szűrő -elosztó(mátrix) befecskendező szelepek (4db). Érzékelők,vezetékek, "fekete doboz"
(#) dB_Thunder válasza watt hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
Jogos a 3 pont!
Bár írnak olyat is hogy a turbó előtt keverik be a gázt:
Idézet:
„A 2005 óta zajló fejlesztések során úgy tapasztalták, hogy érdemesebb még a turbó előtt befecskendezni a gázt, jobban keveredik a levegővel.”

és olyat is hogy utána:
Idézet:
„Computer által vezérelt gázfúvóka juttatja a szívócsonkba a gázt, közvetlenül a turbó után.”

Nos a kérdés az hogy menyire káros, vagy veszélyes a turbó előtt bejuttatni a gázt, csapódik e ki pl az intercooler belső felén ( ez még benzinnél előfordulhatna, gáznál szerintem nem).
Ha a turbó előtt keverjük a gázt akkor nincs semmi dolgunk, jó a szívóbenzinesbe használt reduktor.
Ha a turbó után, akkor kompenzálni kell a redukciót a töltőnyomással, vagy az adagolást kell hozzáigazítani. Ehhez be kell építeni egy MAP (esetleg légtömegmérő) szenzort, olyat ami tudja mérni a nyomást is.

Először el kell dönteni melyik utat választjuk, turbó elé vagy utána, ezügyben még informálódok.

Jó árat mondott haver a gázrendszerre, lehetőségek szerint minél hamarabb megnézem.

Ja és 0.6-0.7 bar a végnyomás a gépben.
(#) nyulbul válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
Most csak általánosságokban gondolkodva: a gázos autónál a levegő-gáz keveréket a szikra gyujtja meg.
A dieselnél a szikra helyett a befecskendezett gázolaj gyullad meg. Alapjáraton maxikális levegö,minimális üzemanyag. Mi lenne ha a gázolajat csak szikra helyett használnánk,azaz bármilyen fordulatszámon csak alapjáratnyi üzemanyag, a többi meg gáz-levegő keverék mint a benzinesnél. Valaki azt irta hogy az ECU az nem probléma. Még jól is járnánk mert mint tudjuk a benzin levegő keverék süríttési végnyomása nem a leg megfelelőbb, ellenben a gázt elég szépen lehet "préselni". Namármost a benzines autókban nem sürittik nagyon, de a dieselnél a motor is úgy van kialakítva, és még általában van egy turbó is.
Szerintem ezen el lehetne gondolkodni.
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem