Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vakus kapcsolás
 
Témaindító: SG, idő: Dec 13, 2007
Lapozás: OK   2 / 3
(#) Chokapick hozzászólása Dec 18, 2009 /
 
Sziasztok

Szeretnek epiteni egy egyszeru vaku elektronikat ha valakinek lenne kapcsolasi rajza legyenszives tegye fel ide. Nekem csak az kellene,hogy az elektrolit kondit elemrol feltudjam tolteni.A villanocso az nem is kell.Olyanra gondoltam ahol van egy magas frekvencias kis trafo,1 tranzisztor,dioda,ellenallas,de sajnos kapcsolasi rajz nelkul nemtudom osszeallitani
(#) Chokapick hozzászólása Jan 27, 2010 /
 
Udv mindenkinek

Ma talaltam egy vaku kapcs.rajzot ami nehany alkatreszbol all.En tobbfele variacioban is elkeszitettem,de sehogyan sem tudtam feltolteni a kondit. BC 547 npn-t hasznaltam ami biztosan jo,de a trafot nem mertem,mert nemtudom mit kell,hogy kapjak.Tudna e valaki ebben segiteni...esetleg lehetne e valami masfele trafoval probalkozni...Azthittem elsore sikerulni fog,mert olyan egyszeru es erre semmi sem jo
(#) proli007 válasza Chokapick hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Hello!
Esetleg ékezettel nem tudnál írni? Mert a "nem mertem" és a "nem mértem" között, zongorázni lehet a különbséget..
üdv! proli007
(#) Chokapick válasza proli007 hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
A helyzet az,hogy angol zongoram van a kezdetektol es eddig meg nem volt senkinek gondja a hangjaval...
A valtas most kicsit cifra lenne
(#) Chokapick hozzászólása Jan 29, 2010 /
 
Segitseg nem erkezett,de nem tudtam nyugodni es tovabb probalkoztam. Sikerrel 3db kilsore teljesen egyforma trafot mertem le es mind haromnal kulonboznek a labkiosztasok am a tekercsek megegyeznek.Keszitettem egy grafikat is rola a sajat mereseim alapjan. Ezzel megoldodott a micros kondi feltoltese,de most tovabbi kerdesek merultek fel!
Ezek a vaku elektronikak 3V elemrol toltik a 330V 180µF kondit,de mi van akkor ha pl noveljuk a toltesi feszultseget 6-9V-ra? Ekkor a kondi hamarabb ido alatt toltodik fel?
+Mi tortenne,ha a 6-9V-ra novelt toltesi fessszel pl 3db parhuzamosan osszekotott 330V 180µF kondit toltenenk?
Ez esetben ugye a kondi feszultsege maradna,de a kapacitasa 540µF-ra novekedne?

DSC03901.JPG
    
(#) Chokapick hozzászólása Jan 29, 2010 /
 
Senki sem akar kondit tolteni? Folytattam a teszteket
2db felig lemerult elemmel 3V tolt toltesi feszultsegnel levettem a kondit es multimeterrel mertem 170V egyenaramot es 305V ~
Ezutan az elemek helyere mobiltoltot helyeztem.A toltes jelzo zold led a vakun erosen vilagitott,de a muszer nemtudta lemerni a feszultseget.Ez azt jelenti,hogy 600V-tol nagyobb fesz jott letre.Ugye?
Am ha ez igy van,akkor mit tenne egy 9V-os elem? Nem durranna szet a kondi? Hiszen az csak 330V-os!
(#) akraticobicob válasza Chokapick hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Hali!
Én is vakuépítésre adtam a fejem, de máshonnan indultam, egy stroboszkóp-kapcsolást alakítok át, belezsúfolok még néhány szolgáltatást, és 230V-ról megy majd.
Megpróbálok hozzászólni kérdésedre, de ne vedd készpénznek, annyira nem vagyok pro
Szóval szerintem a transzformátortól függ, hogy mekkora tápfeszről működjön, nyilván, ha a 3 voltot 300-ra alakítja, akkor a 9 voltot mindenképp többre mit ami neked kell. Én letekernék valamennyit a szekunder oldalról, vagy másik trafóval próbálkoznék. Sok sikert!
Üdv:Tamás!
(#) Chokapick válasza akraticobicob hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Nekem az lenne a celom,hogy minnel nagyobbat csattanjon es utanna gyorsan ujratoltodjon.Csak nemtudom,hogyan kossem a kondikat
(#) moltam válasza Chokapick hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Én másfél V os gázgyújtó elektronikát működtettem 5V ról és villogtattam vele egy 230V os 40W os izzót. 4 400V os kapcsitápból bontott ELKO -t kapcsoltam párhuzamosan. A tranyóra raktam hűtést de kb egy óra használat után meghibásodott. A kondik összes kapacitása 350 µF volt. Ki kéne próbálni kompakt fénycsővel. Lehet az folyamatosan világítana. A kondira vigyázz! Ne töltsd nagyobb feszültségre mit ami rá van írva mert jó nagyot tud durranni.
(#) Chokapick válasza moltam hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
4db elkot kotottel parhuzamosan es ugy kaptal 350µF-ot ha jol ertem ugye? Nem is tudtam,hogy gazgyujtoval is meglehet ezt oldani
(#) moltam válasza Chokapick hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Igen, 4 elektrolit kondit. Párszor véletlen rövirezártam a kondi kivezetéseit és olyat durrant, hogy utána egy percig sípolt a fülem Ezt a kompakt fénycsöves dolgot ki fogom még próbálni.
(#) moltam válasza Chokapick hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Itt a gázgyújtó rajza. A tirisztort, a nf. trafót,a 470n kondit, és a feszosztót kiszedve közvetlenül az egyenirányító diódára kötöttem a kondikat.
(#) Chokapick válasza moltam hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Tetszik a megoldasod.Egy toltesjelzo ledet kellene meg rakapcsolni,hogy amikor a kondi eleri a toltesi maximumot akkor vilagitson legerosebben a led.Azt hova kellene kapcsolni?
(#) bimbi hozzászólása Okt 31, 2010 /
 
Helló!

Van egy régi filmes fényképezőm, concord slim line 990AF. Abból szeretném a vakut használni. Csak magába kellene nem akarom használni semmihez. Benyomnák egy gombot és villanna.
Megvan a fényképező összes belső alkatrésze. 2db AAA-s elemről működött. Van benne egy 300V- os 180µF kondi, az van ráírva photo-flash.
Valaki leírná, hogy oldjam meg?
(#) Oraculum hozzászólása Márc 13, 2011 /
 
Üdv!
Szeretnék építeni egy olyan kapcsolást amivel néhány 400 V-os kondit fel tudok tölteni kb 1.5-12 V-ról, legalább 300 V-ig! (Ha jól tudom a fényképezőkben is ilyen van, a vaku miatt)

***
(#) moltam válasza Oraculum hozzászólására (») Márc 13, 2011 /
 
Vegyél egy ilyen gyújtót, D1 re rákötöd a kondit, a felesleges alkatrészeket kiszórod belőle. Talán én régen még 4x os túlfeszről is járattam, fémlemezkéből hajlítottam a tranyónak hűtést. Persze nem sokáig bírta. Talán egy erősebb tranzisztorral, ha a kis tekercs nem döglik meg. Szerintem nem megy fel 300V-ig, talán lehet még a ferritre plusz meneteket tekerni. Vagy kettő ellentétesen berakott diódájú közé tenni a kondit. Teszkós egyszerhasználatos géppel is szórakoztam.
(#) pharao hozzászólása Máj 4, 2011 /
 
Sziasztok!
Új témát nyitottam, mert keresgélések nem vittek semmire.
Találtam szinte mindent ami a vakut érinti, (építés, átalakítás, stb..)
Nekem az a problémám, hogy van egy „mezei rendszervakum” amelyen van egy kapcsoló amivel lehet választani a „teljes erejű” villanás és a „kis erejű” villanás között (talán ź, de nem emlékszem).
Egy szép nap a villanásnál hallottam egy nagyobb puffanást és azóta nem megy a vaku. Pontosabban rájöttem arra hogy ha át állítom kis teljesítményre, úgy tökéletesen működik.
Hirtelen arra gondoltam, hogy két villanó cső van benne (egy erősebb és egy kisebb), vagy két kondi, és az erősebbik megadta magát.
Tegnap szétszedtem, és igazából nem találtam semmilyen szemmel látható robbanás/égés nyomot. Illetve egyetlen egy villanó cső van és egy nagy kondi (800 mFD 330 volt).
Nem értem mi lehet a gond. Ha kis teljesítménnyel villan, akkor a csőnek jónak kell lennie, nem?
Ha a kondi nem menne, akkor kicsit se menne, vagy legalábbis láttam volna tipikus robbanási nyomokat.
Ha más alkatrés éget volna el, lenne, lenne nyoma.....

Tud valaki segíteni?
Hasonló tapasztalatok?

Előre is köszönöm.
(#) proli007 válasza pharao hozzászólására (») Máj 4, 2011 / 1
 
Hello!
Nem tudom milyen az a "rendszer vaku", de elég nyilvánvaló, hogy a kis és nagy villanás között a kondenzátorban tárolt energia a különbség. Az pedig a feszültség négyzetével arányos. Vagy is az átkapcsolás, a kondi töltési feszültségére vonatkozik. Valahol ott keresném a hibát. De egy nagyfesz durranásnak biztos nyomának kell lenni. Az előfordulhat, hogy nem látható, ha ez a kondi belsejében jött létre. Egy ilyen kondi kivezetését simán el lehet égetni egy kósza kisütéssel is. Szóval kutakodni kell, hogy a kondi mekkora feszültségre szeretne feltöltődni, és azt mi szabályozza. De érdemes a kondi kapacitását is ellenőrizni. Ezt legkönnyebben egy adott feszültségről történő kisütéssel lehet egy nagyobb (Mohm-os) értékű ellenálláson keresztül. De kellő óvatosság mellett, mert ez már nagyot rúghat az emberen.
Ha a feltöltött feszültség lecsökken a 37%-ára, akkor az ez alatt megmért idő alapján a kondi kapacitása közelítéssel már ellenőrizhető. C=t/R alapján
üdv! proli007
(#) Zoli007 hozzászólása Jún 26, 2011 /
 
Helló! Van egy öreg szovjet Norma Fil 40 vakum, amiben elfüstölt az egyik ellenállás, konkrétan az R3 az alábbi ábrán. Sajnos nem tudom az értékét, mivel leégett róla minden azonosító, és lemérni sem lehet. Szemre 2-3 wattos lehetett, de nem tudom hány ohmos. Valami ötlet, mekkorát tegyek helyette? A kondenzátor, amit tölt 800 µF-os, és úgy cca. 2 másodperc alatt már el lehetett sütni a vakut.

A kapcsolási rajz
(#) gammabuta hozzászólása Aug 10, 2011 /
 
Van egy (régifajta egyszerű) vakuhoz kapcsolódó problémám, de igazából a kérdés általános, csak nem merem másik topicban feltenni.
A vaku használt, szerintem hibás. Az alábbiakat produkálja.
4db ceruzaelemmel működne, belettem 4db NiMH aksit (2900mAH feltöltve) de nem kezdett el velük tölteni azaz nem is sípolt. Belül minden jónak tűnik..
Kivezettem az elemtartó pólusait és rámértem feszültségmérővel.
Vaku kikapcsolt állapotában az aksikon 5,5Volt mérhető, bekapcsoloma vakut leesik 2voltra és a vaku nem tölt.
A fő kérdésem az lenne, hogy ez ugye nem normális?
Túl nagy áramot vesz le, ennek mi lehet az oka?
Nem álltam meg itt, az aksik/elemek helyére rákötöttem egy külső tápegységet, elsőnek egy USB töltő tápot ami stabilizált 5volt 0,5Amper.
Meg is volt az 5volt amíg be nem kapcsoltam a vakut, mivel közben mértem, a feszültség leesett 1-2 volt közé amíg bevolt kapcsolva a vaku, de viszont elkezdett várva várt sípoló hangot adni a vaku jelezvén, hogy végre elkezdett tölteni.
kb 8-10 másodperc alatt fel is töltött, a sípolás elérte a max szintet és elvillanthattam a vakut, többször is elvillant minden jól működött viszont a feltöltést jelző kis lámpa nem világított.
Ez olyan lámpa mint ami a fázisceruzákban van, nem LED!
Ez már eleve nem normális de gondolom a feszültségesés is tehet róla vagy az a kis izzó hibás?
Tehát 5volt 0,5Amper stabilizált táppal működik, de leejti annak feszültségét és nem jelzi a töltöttségi szintet.
Tovább mentem, elővettem egy 2amper 5Volt stabilizált tápot, hogy megtudjam azzal működik-e és esetleg gyorsabban tölt-e fel mert kér még ampert....
Azt tapasztaltam, hogy pár másodperc után szikrázó/kattogó hang jön a vakuból, ami nem normális, a 2amperes táppal pokoli kattogást produkál, ami nem jó, ezekszerint valahova leszívja az áramot, de hova?
Valami kis kondi rövidzáras lenne esetleg?
(Van benne egy kisebb elkó ami gyanus is és egy másik fólia kondi a nagy kondi mellett...)
Az összes többi kis régi vakum megy a 2amperes táppal is és nem kattog.
Várom az esetleges tippeket!
Szétszedve nem igazán akarok kísérletezni vele mert ugye 300volt körüli a feszültség a nagykondiban és nem akarok pukkanást vagy megrázást...

Köszönettel!
(#) proli007 válasza gammabuta hozzászólására (») Aug 10, 2011 /
 
Hello!
Leginkább a nagykondi (vagy valamelyik nagyfeszültségű kondi) a leggyanúsabb, esetleg nem bírja a magasabb feszültséget. Vagy valamelyik ellenállás üt át. Kisebb feszültségű kondik, aligha csattognak.
A "kis jelzőlámpa" egy Glimm lámpa, ami egy gáztöltésű cső, tehát csak egy bizonyos feszültség felett gyújt be. Ha nem égett, nem volt meg a nagy kondiban a feszültség.
Egy vaku induláskor tetemes áramot vesz fel, lévén, hogy a nagy kondi szinte rövid-zárként terheli a transzverteret. Tehát akár az elemnek, akár az aksinak "kajakosnak kell lenni" De négy aksi nem is 6V.
Ha nem vagy jártas, akkor inkább ne szedd szét, a nagy kondi életveszélyes. Még a kisütése is, legfőképpen a kondi életére.
üdv! proli007
(#) gammabuta válasza proli007 hozzászólására (») Aug 10, 2011 /
 
Köszönöm a választ!

A nagy kondi külsőre nem tűnt hibásnak, főleg, hogy feltölt és el is villana vaku az USB töltő dugasztáppal, de szerencsére nemrégiben vettem pár ugyanilyen nagy kondit, mert egy másik vakumban az elöregedett nagy elkó, a lábait folyamatosan kiégette a vaku, tehát van is ilyen 450Volt 330µF elkóm raktáron, ezek szerint érdemes azt kicserélni. Legalábbis megpróbálni, pedig ez az az alkatrész amire a legkevésbe gyanakodtam.
(#) rammeradrian hozzászólása Márc 10, 2012 /
 
Üdv! Van egy fényképezőgép vakum, és a hozzá való tekercs. Hogy lehetne működésre bírni ? Ha lehet akkor ne hálózati feszültséggel, hanem 12-15V-ról. (ha jól gondolom akkor kéne egy inverter ami feltölt egy kondit majd azt kisütni a villanócsövön, de ha valamit rosszul gondolnék javítsatok ki, még nem nagyon értem a villanócsövek működési elvét)
(#) HA3GX hozzászólása Jún 26, 2012 /
 
Sziasztok,

a csatolt kapcsoláson a piros keretben látható invertert milyen menetszámokkal tekerjem meg?

vaku.JPG
    
(#) HA3GX válasza HA3GX hozzászólására (») Jún 27, 2012 /
 
Sziasztok,

szétbontottam egy hasonló kapcsolásból felépített transzformátort. Menetről menetre letekertem és megszámoltam. A menetszámok a következők:
Primer 30 menet, szekunder 500 menet, majd kivezetés, és onnan még 28 menet. Aki építeni akar, annak már csak tekernie kell. A szekunderrel kezdték, az volt "alul".
(#) proli007 válasza HA3GX hozzászólására (») Jún 27, 2012 /
 
Hello!
Gratula! Most már csak azt kel tudni, milyen vason volt. Mert lehet az nm mindegy..
üdv! proli007
(#) NTAMAS hozzászólása Aug 4, 2012 /
 
Egy olyan kérdésem lenne, ha van egy adott teljesítményű vaku, annak teljesítményét lehetne növelni valamelyik alkatrész cseréjével (pl. kondi, vakucső)?
Előre is köszi.
(#) proli007 válasza NTAMAS hozzászólására (») Aug 4, 2012 /
 
Hello!
A vaku teljesítménye alapvetően a kondenzátorban tárolt energia nagyságától függ. Ami 0,5*C*U^2 képlettel írható le. Tehát a kapacitástól arányosan, a feszültségtől négyzetesen függ a leadott munka. De növelt teljesítmény esetén azt a töltő elektronikának, és a vakucsőnek is el kell viselnie.
üdv! proli007
(#) simib hozzászólása Aug 29, 2012 /
 
Sziasztok!

Olvasgattam ebben a témában a hozzászólásokat, és gyakorlatilag meg is kaptam a választ a kérdésemre, de szeretnék biztosra menni, ezért feltenném még ezt a kérdést.

Van egy Pentax AF360FGZ típusú rendszervakum. Már jópár éve használom és mostanában nagyon nehezen tölt fel, még új akksival is. Én a kondira gyanakszom, hogy elhasználódott (rengeteg villanást megélt már a vaku).

Szétszedtem a vakut és meg is találtam benne a kondit (miért ne találnám meg...). Egy 330v-os 900µF-os kondenzátor van benne.

A gondom az, hogy ilyen kondit nem nagyon találtam sehol, ezért arra gondoltam, hogy más értékűvel helyettesíteném.

Mint már említettem visszaolvasva arra a következtetésre jutottam, hogy feszültség értékben mehetek feljebb, de kapacitásban nem, mivel az elektronika a feszültség szabályozásával állítja be a villanás erejét. A kapacitás növelésével pedig hosszabb lenne a villanás ideje, ami pedig tönkretenné a csövet.

Jól gondolom ezt a dolgot? Vehetek bele kicsivel nagyobb feszültségű kondit?

Köszönöm a válaszokat!
(#) proli007 válasza simib hozzászólására (») Aug 29, 2012 /
 
Hello!
Vehetsz. De vélhetően nem fog belemenni, főleg hogy a vakukhoz külön speciális kondikat szoktak gyártani.
Ha hozzányúlsz, ki kell a kondit sütni. De véletlenül se próbáld meg egy dróttal, csak ellenálláson keresztül. Mert egyből megadja magát a kondi!!
üdv! proli007
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem