Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   438 / 840
(#) lac- válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 18, 2012 /
 
Az imént írtam, hogy csoda, hogy nem ment tönkre az IC... hát úgytűnik tönkrement, mivel a ref bemenetén 4,5V van, ami elvileg lehetetlen egy 22k és 1k-s fesz osztóból... még akkor is ha 9V a táp amit leosztunk... úgyhogy ICL és 7805 /79l05 csere... aztán meglátjuk. Köszi a segítséget!
(#) Laslie hozzászólása Okt 18, 2012 /
 
Sziasztok!
Finombeállítást szeretnék a 2.7.4-es táphoz a feszültség beállításhoz, de nem kapok sztereo 1k0-s lineáris potit. Milyen más megoldás jöhet még szóba?
Üdv
Laslie
(#) Thieneret hozzászólása Okt 18, 2012 /
 
Sziasztok!

Megépítettem próba panelon Pioneer-Alkotó féle táp 2.7.4-es verzióját. A kapcsolás tökéletesen működik, és szerintem elég flexibilis, ugyanis ahogy fentebb említettem nekem egy 15V AC trafóm van és ehhez szerettem volna módosítani. A célom egy 0-15V, 0-3A kimenettel rendelkező táp volt, és ehez mindösze 3db alkatrészt kellet módosítani az itt megtalálható 2.7.4-es kapcsoláshoz képest. A Z3 Zénert 24V-osról 12V-osra cseréltem ennek megfelelően módosítottam R2 értékét, valamint R3 értékét kellet még megváltoztatni a 15V maximális kimeneti feszültséghez. Egy két apróság amit még változtattam: a -5V-ot egy 7905-ös IC-vel hoztam létre, ill. a T3,T4,T5 teljesítmény taranzisztoroknak TIP35C-ket használtam.
Most tervezek nyákot és szépen megépítem dobozolva.

Köszönöm a munkáját mindenkinek aki dolgozott a kapcsolásirajz és a részletes leírás elkészítésén.
(#) lac- válasza lac- hozzászólására (») Okt 18, 2012 /
 
Mindenkitől elnézést kérek, gyártom itt a nem létező problémákat... Kicsit zavaró, hogy a kapcsolásban 3 egymástól független tápegység van... ezért nem mindegy, hogy melyik testponthoz képest mérem a feszültségeket... A jó testhez képest mérve a stabilizátorok jók... az IC tápfeszültségei jók! a referencia feszültséget beállítottam 100mV ra, de állandóan ingadozik... ugyan olyan mértékben mint a kijelzés, ez lehet akkor a gond?? mert így, hogy minden jó (mégiscsak...), akkor ismét nincs ötletem, hogy mi okozhatja a kijelzés ugrálását... Még egyszer elnézést kérek mindenkitől... benéztem a földpontot...
(#) Ghoost válasza Laslie hozzászólására (») Okt 19, 2012 /
 
szép reggelt!
A 10k-s legyen stereo, s az 1k-s mono.
Nalam igy mukodik, igaz en az arambeallitasra hasznalom.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2012

poti.pdf
    
(#) Ghoost válasza lac- hozzászólására (») Okt 19, 2012 /
 
Szep reggelt.
Nincs Attila felée tapom; csak hasonlo muszerem.
Nalam az okozott ilyen gondott, hogy a muszer tapfeszultsege
nem megfelelo terhelhetosegu trafo-ra volt kottve.
Igy amikor a "1.888 kijelzes kepet kaptam a szegmensek aramfelvete miatt a tapfesz leesett, s ezert minden ugralt.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2012
(#) Laslie válasza Ghoost hozzászólására (») Okt 19, 2012 /
 
Hogy ez miért nem jutott eszembe!?
Köszönöm.
(#) Ghoost válasza Laslie hozzászólására (») Okt 19, 2012 /
 
Azert kerlek tisztelettel,
mert a legpiszlicsarebb dologra nem gondol az ember.
En se gondoltam ra, eloszor,
aztan Alkotoval tortent beszelgetesunk soran, Ő mondta,
hogy nezzem mar meg.

(#) lac- válasza Ghoost hozzászólására (») Okt 19, 2012 /
 
Hali, Köszönöm a választ, erre én is gondoltam már, meg is fogom mérni, hogy mi a helyzet vele, de az a legnagyobb gondom, hogy a mikor még nem volt a dobozban, akkor még nem csinálta ezt... Azért megnézem, hogy miféle áramok folynak. Köszi!
(#) gordonfreemN válasza Josi777 hozzászólására (») Okt 19, 2012 /
 
Amire válaszoltam, hsz, erről mi a véleményetek!
Sokat olvasgattam visszafele, vegyesek az érzelmeim.
Azért faggatlak titeket, mert én kezdőnek tartom magam és tapasztalatlannak bizonyos téren. Ha ezek nagy igazságok, amiket leír a kolléga, akkor nálam mégis alkotó 1.4.2 tápja a nyerő. Viszont a segédtápokat valószínűleg külön kis trafókkal oldanám meg.
Később az Alkotó-s tápba még beépíthatő az előszabályzó, ha most nem is kerül megépítésre?
(#) proli007 válasza abel55 hozzászólására (») Okt 19, 2012 / 1
 
Hello!
Talán egyszerűbb lenne, a kapcsolási rajzon lévő alkatrészek pozíciószámára hivatkozni (ha már van ilyen), mert akkor talán lehetne követni mit írsz.
- A P1 az áram szabályzó, míg a P2 a feszültség szabályzó poti. Mind két esetben a potira jutó maximális referencia feszültséget lehet beállítani P3 és P4 trimmer potival. Vagy is ezzel meghatározva az áram és a feszültség maximális végértékét.
- A kimenő feszültség maximális értékét, a P2 poti maximális feszültsége (két végpontja között mért feszültség) és az U2b műveleti erősítő erősítése fogja meghatározni. Így az Uki=Uref*Au az "Au" feszültség erősítést az R13 és R12 ellenállások határozzák meg, az Au=1+(R13/R12) összefüggés alapján. Tehát, U2b erősítése Au=1+(22k/2,2k)=11. Tehát a P2-vel beállított feszültséget a fokozat, mindig 11-szeresére erősíti fel. Ha pld. a referencia feszültséget a P2 potin 2,2V értékre állítjuk be P4-el, akkor Uki=2,2V*11=24,2V lesz a kimeneti feszültség maximuma.
- Ez alapján lehet ellenőrizni a feszültség szabályzó U2b működését. Ha a számított érték, nagyobb feszültséget eredményezne mint maga a tápfeszültség, akkor természetesen a kimeneti feszültséget tápfesz határolja. Így csak akkor fog a kimeneti feszültség csökkenni, ha az Uki=Uref*Au kisebb értéket ad mint a tápfesz. Vagy is ha pld. az erősítés megnövekedik, mert megnőtt az R13 vagy lecsökkent az R12, akkor előfordulhat az az eset, hogy csak a poti félállásától lefelé csökken a kimeneti feszültség, mert akkor teljesül csak az összefüggés. Mivel a P13 "tetejére" a kimeneti feszültséget egy átkötés vezeti a kimeneti pontról (ha az általam tervezett nyákot használod) és ott kontakt hiba van, akkor az átmeneti ellenállás értékével R13 értéke, így az erősítés is megnövekedhet. A leírt +-1V ingadozás, is valami kontakthibára enged következtetni.
- Egyébiránt, ha a feszültség szabályzó a szabályzási tartományban van még, akkor az R12 ellenálláson pont ugyan akkora feszültséget lehet mérni, mint a P2 feszültség beállító poti csuszka, és a tápegység + kimenete között. (Mert ebben a kapcsolásban ez a közös GND vonatkoztatási pont.)
- A DC-off működése arra utal, hogy a végfok életképes.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza tmarcell hozzászólására (») Okt 19, 2012 /
 
Hello!
Ha a digitális poti 5V-ig használható, akkor lehet nem célszerű az LM317-et használni, hanem a potiról a feszültséget levéve, majd azt felerősítve egy műveleti erősítővel, lehet vezérelni egy tranyót, vagy FET tranyót. Ekkor a kívánt 14V simán elérhető..
LM317 Esetében a potira jutó feszültség maximuma, úgy is Ukimax-1,2V lesz, valamint 0-ra nem szabályozható le.
üdv! proli007
(#) Tonybacsi hozzászólása Okt 21, 2012 /
 
Sziasztok!

Két kérdésem lenne:

- Ha egy labortáphoz elő szabályzót használunk, akkor a kimeneti feszültséget állító potméter –alacsony puffer feszültségnél- a teljes forgatási tartományában szabályoz? (lévén az Ukimax beállító trimmerrel a max. feszültség értéket, max. bemenő puffer feszültségnél állítjuk be)

- Megvalósítható-e, kell-e, a külön tekercses segédtáp elő szabályzó használatakor?
(#) Ghoost válasza Tonybacsi hozzászólására (») Okt 21, 2012 /
 
Ha jol tudom - az okosabbak majd kijavitanak ha nincs igazam --
Az eloszabalyzo a tapegysegre juto bemenetifeszultseget valtoztatja,
a kimeneti feszultseg fuggvenyeben.
Tehat amikor kicsi kimenofesz van beallitva akkor az 1fokozat van kapcsolva.
S ahogy emeled a kimeneti feszultseget, az elovalaszto ugy kapcsol 2-3 vagy akar a 4-dik fokozatba.

Idézet:
„...kell-e, a külön tekercses segédtáp elő szabályzó használatakor?...”

Igen.
Itt ir errol Alkoto.

Hisz a szabalyzast el kell lattni feszultseggel, ami esetenkent magasabb, mint a betap erteke.
S az eloszabalyzo is feszultseggel megy


A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2012
(#) Tonybacsi válasza Ghoost hozzászólására (») Okt 21, 2012 /
 
Hello!

Köszi, igen, az első kérdésre nekem is így logikus a válasz.

A másodikra mellékelek két képet, (az egyik Alkotó-féle elgondolás, a másik az enyém) miként gondoltam megoldani külön segédtáp nélkül. Van egy szabvány több leágazásos trafóm 220/380V 12-24-42V 160VA gyári kivitel, hegesztett EI lemezes. Elég méretes darab, kicsit szűkös lesz a hely a dobozban, nem nagyon férne el már benne még egy trafó segédtápnak.

Ebben a felállásban-talán- nem kell a külön segédtáp.
(#) baloghz hozzászólása Okt 21, 2012 /
 
Sziasztok!
A segítségetek kérném! Elakadtam az Alkotó-féle 2.7.1-es táppal. Most raktam össze egyet magamnak (0-45v 0-4A), de nem sikerült az élesztés. Illetve az sikerült, de amikor az áramkorlátot teszteltem elszállt mind a 3db 2N3055-es tranzisztor. Kicseréltem őket 2N3773-ra, gondolván arra, hogy kicsi a teljesítményük. Terheletlenül megint csont nélkül elindult. Áramgenerátoros üzemmód teszt, és lőn.... ismét elszállt a 3db végtranyó. Most ott tartok, hogy raktam bele 1db TIP3055-öt. bekapcsolom, és annyiban lett más a helyzet, hogy a feszültség szabályzó potméter a feléig szabályoz (23V-ig) utána hiába tekerem tovább nem nő a kimenő feszültség 23V fölé. Itt akadtam el. Referencia feszültség (9,89V) megvan. IC 12-es lábán a feszültség szabályzó poti hatására 0-9,89V között. IC 13-as lábán a poti függvényében 0-5,4V. Az IC 14-es lábán poti függvényében 0-24V. Tehát itt van a baj. IC-t cseréltem, T1-et cseréltem, T2-őt cseréltem, mégsem jó. Valaki segítsen, hogy mi romolhatott el, mert kifogytam az ötletekből. Kontakthiba nincs, vezetősávokat nem forrasztottam össze. (Nagyítóval is átnéztem, semmi összeforrasztás, vagy ilyesmi. Mi csinálhatja ezt a hibát. Míg el nem felejtem a TIP3055-öt is kicseréltem, és semmi javulás. D5, D6, D2 egy-egy lábát kiforrasztottam. Mondanom sem kell: a helyzet változatlan. 0-23V-ig van csak kimenő feszültségem.
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2012
(#) Pioneer válasza baloghz hozzászólására (») Okt 21, 2012 1 /
 
Szia
A tranzisztorok hűtőbordára voltak szerelve mikor az áramgenerátoros üzemmódot tesztelted? Mert ha nem, akkor attól szálltak el a tranyók.
Én valami kontakt, forrasztási hibára gondolok, ha előtte jó volt. Azt mondom nézd át még egyszer alaposabban az egészet.
(#) Zoli_bácsi válasza baloghz hozzászólására (») Okt 21, 2012 /
 
Én is összeraktam ezt a tápot két példányban, ennek első rúgásra indulnia kell. Alaposan nézd át az alkatrészek értékeit, hogy minden rendben van e.
(#) gordonfreemN hozzászólása Okt 21, 2012 /
 
Sziasztok!

Megvagyok az elso aramkorommel, igaz ehhez meg tapasztalt segitseget kertem, picit karcos is lett, de elsonek megteszi. 1.4.2 -es tap lesz.
(#) lac- hozzászólása Okt 22, 2012 /
 
Üdv mindenki, megosztanák egy pár mérési eredményt, hátha akkor többet tudtok segíteni. Szóval észrevettem, hogy a ICL 7107 es referencia lábán a feszültség ugyanúgy ugrál, mint a kijelzőn a mért érték, ez okozhatja szerintem a gondot... De, hogy miért ingadozik a referencia azt nem értem. Méregettem AC állásban a szkóppal, és érdekes dolgok jöttek ki... Csináltam egy kis szemléltető képet, hogy mi is történt. Szóval a referenciát egy heli potival lehet beállítani. A tápon a testhez képest semmilyen AC összetevő nincs, stabil a fesz. De a testhez képest azon a testponton ahol a heli poti lába testelve van 50Hz-es tüskék vannak, méghozzá eléggé nagyok, kb 40mV osak ( a referencia feszültség elvileg 100mV kell hogy legyen). Nem értem, hogy honnan kerülnek oda... Ha a táp túl is van terhelve, akkor azt a stab IC kimenetén is látni kellene hullámokban nem? és kipróbáltam külső nagyobb áramú trafóról is a panelmérő táplálását, de akkor is ugrált a kijelzés. Valamint a képen látható diódás stabilizátost is kipróbáltam, de smmi haszna nem volt szegénynek... Mit lehet tenni szerintetek?
Előre is köszönöm a válaszokat!

mérés.png
    
(#) _vl_ válasza lac- hozzászólására (») Okt 22, 2012 /
 
Idézet:
„De a testhez képest azon a testponton ahol a heli poti lába testelve van 50Hz-es tüskék vannak, méghozzá eléggé nagyok”

A két testpont között - amik nincsenek azonos potenciálon - lehet egy szimpla forrasztási gond, de lehet az is, hogy olyan valaminek az árama folyik arra, aminek nem kéne (és ugye áram * ellenállás = feszültségesés). Végig kéne követni, hogy merre megy az a "test" kapcsolat, és melyik szakaszon jelenik meg ez a zaj.
(#) baloghz válasza Pioneer hozzászólására (») Okt 22, 2012 /
 
Sziasztok!
A kérdésedre válaszolva a tranzisztorok hűtőbordára vannak szerelve. Átnéztem mindent tüzetesen. Sem rossz forrasztás, sem rossz alkatrészérték nincs. Viszont meglett a hiba. A teljesítménytranzisztorok emitter ellenállása mind megszakadtak. A bd244c szolgáltatta a kimenő 23V-ot, amit gondolom korlátozott a 39K-s ellenállás. Tehát az egyik, szemem örül, mert meglett a hiba, amit kijavítottam. A másik szemem sír, mert a táp gond nélkül elindult, de kb 25V 0,5A-nál rövidre zártam a kimenetet, aminek az lett a hatása, hogy a tranzisztorgarnitúra elszállt megint... Aki megcsinálta már ezt a tápot próbálta rövidre zárni? Ha igen kibírták a tranzisztorok? Mert nekem kezd nagyon úgy tűnni, hogy valami nem jó ebben a kapcsolásban...
(#) Pioneer válasza baloghz hozzászólására (») Okt 22, 2012 /
 
Szia!
Az áramgenerátor üzemmód nem működik, azért szállnak el a tranyóid. Azon a részen kell még keresgélned a hibát. Kezdve az Rx ellenállással.
A kimenetet először ne zárd rövidre, míg meg nem bizonyosodtál meg a táp hibátlan működéséről. Először valami műterheléssel kell kezdeni.
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2012
(#) baloghz válasza Pioneer hozzászólására (») Okt 22, 2012 /
 
Szia!
Erre én is gyanakodtam, de kiforrasztottam őket. (3db 0,68Ohm) Pontosan nem tudom megmérni őket, mert a multiméter zsinórja nagyobb ellenállású, de a színkód alapján 0,68Ohmosnak kell lenniük. Annyit változtattam a kapcsoláson, (a javítás után), hogy a nagy végtranyók emitter ellenállásait 0,15Ohm/3W-ra cseréltem, illetve a T2 meghajtó tranzisztor emitter bázisa közé a 39K helyett 2K2 van bent, és ugyanezen tranzisztor kollektora és a kimenet közé 100Ohm van téve. (ahogy a 2.7.4-es változatnál szerepel.) R22 1Kohm, R12 5,6K. R23 kiforrasztva, ahogy korábban egyik hozzászólásodban valakinek ezt javasoltad. A mostani mérésem alapján a nagy tranyók megmaradtak, csak a meghajtó T2 pusztult el. Terhelésként rátettem egy 12V 20W-os halogén izzót. Alacsony árammal kezdve. A LED világított folyamatosan, majd szépen lassan tekertem fel az áramhatárt. Kb 12V 0,6-0,7A-nál nagy villanás, és T2 ismét halott, a kimeneten meg kint a teljes egyenirányított szekunder feszültség. (A 3db TIP3055 végek ismét megmaradtak).
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2012
(#) Laslie hozzászólása Okt 22, 2012 /
 
Sziasztok!
Lassan a befejezéséhez érkezem a 2.7.4-es labortáp építésének. Átfutottam a topikot, de nem találtam egy összefoglaló leírást a táp élesztéséről (vagy csak én voltam figyelmetlen). Megtenné valaki, hogy leírja lépésről-lépésre a táp élesztését és üzembe helyezését? Előre is köszönöm.
Üdv
Laslie
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2012
(#) Zoli_bácsi válasza baloghz hozzászólására (») Okt 22, 2012 /
 
Én a 2.7.1-et építettem meg, és alapvetően nem változtattam semmilyen alkatrészen. Egyedül az áramkorlát trimmere 10K. Minden más érték pontosan ugyan az és ugyan az a típus. Ahogy olvasom, nálad több dolog is módosult. Szerintem használd pontosan azokat az értékeket, és típusokat.
(#) gordonfreemN hozzászólása Okt 23, 2012 /
 
És kész lett a második panel is, ami műnyomó papírral készült (az első fotózással)
Viszont mindkét panelon van egy-egy hiba. Meg van karcolva a vezető sáv. Forrasztással jó, ha korigalom, vagy új panel?

A karc a fotós nyákon látható is, az első második áteresztőnél hosszan.
A hibák a .ZIP
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2012
(#) gordonfreemN válasza gordonfreemN hozzászólására (») Okt 23, 2012 /
 
Továbbá érdekes még, hogy R14 és D4-nél a fotós nyákon elég vékony a vezetősáv.
Elvileg vastagabbnak kéne lennie, nem tudom, okoz-e gondot?
Hogy mitől lett vékonyabb? Talán a fólia rögzítése nem volt megfelelő és bevilágított kis mértékben alá?
Bővebben: Link
Még egy kérdés: táp puffernek 10.000 µF helyett a 8700µF megteszi?
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2012

DSC_0201.jpg
    
(#) baloghz válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Okt 23, 2012 /
 
Szia!
Kész! Vége! Feladom! Képtelen vagyok rá, hogy megcsináljam... Megjavítom, akkor terheletlenül szabályozza a feszültséget. Ha az áramkorlát teljesen le van tekerve, akkor a led világít, úgyhogy egy picit feljebb kell tekernem. (Ez már a legelső indításkor így volt.) A szekunder fesz 40V. A trafó 4,5A-s. A IC tápfesze nem 24V, hanem 25,1V. A -5V az valójában -5,4V. Minden alkatrészt kiforrasztottam, megmértem, majd visszaforrasztottam. Minden érték a megfelelő volt. Ha a tápot elkezdem terhelni, teljesen mindegy, hogy milyen feszültségérték mellett és eléri a kb. 0,5-0,6A-t a táp elszáll. Pontosabban a T2 tranzisztor. Ötletem sincs, hogy mi csinálhatja ezt. Nagyítóval néztem végig nincs szakadás, zárlat, forrasztási hiba, semmi. Mégsem megy a táp. Kimerültem... Biztos én nézek el valamit, de nem tudok rájönni, hogy mit... Az zavar, hogy látszólag minden jó, de terhelve egy bizonyos áram elérése után elromlik. Feladom! Nem érdekel tovább ez a táp.
(#) satlokk válasza baloghz hozzászólására (») Okt 23, 2012 /
 
Szia!
Ne add fel ily könnyen,én is voltam hasonló helyzetben és később neki fogtam újra és akkor pihent fejjel sikerült,Kitartást!
Következő: »»   438 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem