Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   437 / 841
(#) kuka88 hozzászólása Okt 14, 2012 /
 
Sziasztok,
(Sürgős lenne)
Szeretném megépíteni Attila86 labortápegységét viszont néhány alkatrészt nem tudtam beszerezni... 1db 330p és 1db 680p-os fólikondenzátort helyettesíthetem kerámiával?
Egy 4,7uf MKS kondi cserélhető-e MKT kondira?
Bővebben: Link
A 4,7uf-os kondi c30 a másik kettőt sajnos nem tudom, de mind a kettőből csak 1-1 darab van a szerkezetben
Köszönöm.
(#) Attila86 válasza kuka88 hozzászólására (») Okt 14, 2012 /
 
Szia!

A 330p és a 680p lehet kerámia, a 4,7u pedig konkrétan ez legyen:
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2012
(#) fecus válasza scooby_ hozzászólására (») Okt 15, 2012 /
 
Köszönöm. Ha jól láttam, talán egy-egy menet feláldozásával meg lehet csinálni. Gondolom, attól nem lesz lényegesen kevesebb a feszültség.
(#) kuka88 válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 15, 2012 /
 
Köszönöm : )
(#) scooby_ válasza fecus hozzászólására (») Okt 15, 2012 /
 
Persze, hogy nem, nem fog olyan jelentősen csökkenni a feszültséged. Nem tudom mekkora kimenő feszültséget szeretnél? Ha mondjuk 1V-ot csökkenne a tekercselés során a Szekunder feszültséged, 26V-os trafóból 30V-os tápot lehet építeni minden gond nélkül!
(#) Auf válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 16, 2012 /
 
Sziasztok!
Ha vesztek potit, ami 10K-os, azért nézzétek meg, hogy tényleg annyi-e. Szörnyű, hogy ez volt a baj. 1K-os volt a poti, én meg nem mértem, mert 10-esnek vettem.
Emiatt nem tudtam az áramot 0.4A -nál feljebb állítani.
(#) Alkotó válasza Auf hozzászólására (») Okt 16, 2012 /
 
Kiderült a turpisság, ez a lényeg.
Általában nem árt megmérni az alkatrészeket, akár az értékük, akár egyéb hibák kizárása okán. Csak csendben jegyzem meg, nálam még sosem fordul elő, hogy egy alkatrész ne a rajta lévő felirat/színcsík/egyéb jelölés-től eltérő lett volna.
Arra gyanakszom, nálad sem maga a poti volt a hibás, hanem ahol vetted, ott elkeverték, és 1k-t adtak 10k helyett.
(#) proba válasza fecus hozzászólására (») Okt 16, 2012 /
 
Azért előtte tanulmányozd rendesen.A középkivezetés a tekercs közepéből szokott kijönni.Így nem igazán visszabontható.Ha szerencséd van kijön mindkét szál,elég ott elvágni.
(#) pluto válasza Auf hozzászólására (») Okt 16, 2012 /
 
Nálam, meg most hétvégén történt, hogy 5K-s többfordulatú trimmer-poti - amiből 5db.-t vettem - az egyik csak 3,2K-s volt. Holott 5K-s jelölés volt rajta, úgy mint a többinél. Én meg csodálkoztam, hogy miért nem tudom a feszültség osztót beállítani. Pedig általában mindig kimérem azt, amit beépítek. Most az egyszer nem tettem ...
(#) Auf válasza pluto hozzászólására (») Okt 16, 2012 /
 
Igaz, ami igaz, de a feltüntetett érték, az 10k. Nem hiszem, hogy a bolt hibája, de elég bosszantó volt. Nem történt még ilyen velem. Egyébként ki szoktam méricskélni, biztos ami biztos alapon. Most nem tettem. Sajnos. Remélem más nem esik ilyen hibába.
Egyébiránt a táp, az gyönyörűen megy, így már.
Köszönöm.
(#) misi93 hozzászólása Okt 16, 2012 /
 
Sziasztok! Építettem, kb. fél éve egy Alkotós 2.7.1 -es tápegységet, akkor még nem tudtam kipróbálni, mert nem volt hozzá hűtőborda. Most sincs, de olyeat kérdeznék, hogy milyen L profil kellene bele? Én 40x40 gondoltam és 3mm vastagot. 30v és 5 A-es az "én verzióm".
(#) Zoli_bácsi válasza misi93 hozzászólására (») Okt 16, 2012 /
 
Én azt keveslem. A 40X40-es oké, és legalább 4mm-es. De szerintem jobb közvetlenül egy megfelelő hűtőbordára feltenni a tranyókat.
(#) misi93 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Okt 16, 2012 /
 
Köszönöm! Akkor tovább keresgetek alu L profilból . Az a baj /nem baj/ , hogy a nyákon van elhelyezve a 3 db 2n30 55 tranyó, nem akarom kivezetni őket a hűtőbordára.
(#) Zoli_bácsi válasza misi93 hozzászólására (») Okt 17, 2012 /
 
Igazad van, én sem vezetném ki, nem is tettem. Én a bordából martam le úgy, hogy a tranzisztorokat el tudjam helyezni. A 40X40-es legalább 4mm-es vastagságú profil szerintem kellőképpen átviszi a hőt. Természetesen rendesen megkínálva hővezető pasztával.
(#) gordonfreemN válasza Ghoost hozzászólására (») Okt 18, 2012 /
 
Sziasztok!

Az üzenetben, amire válaszoltam, szerepel egy utolsó mondat, amire nekem pontosan szükségem van. Esetleg valaki meg tudná mondani, melyik verziójú rajzolatot keressem, amire ez a 40V 4A ráillik?

Illetve van két nagyon egyforma AC 33V-os trafóm. Kb 100-150W között lehetnek. Ezeket szeretném a labortáphoz felhasználni. Ez eredményezi a dupla kimenetet. A kérdésem az lenne, hogy szimetrikussá tehető-e ez a két kimenet adott esetben (pl erősítő élesztésnél)

Az itt megtalálható kapcsolásokat úgy tervezték, hogy ha beállítjuk a kimeneti áramot, akkor a kimeneti kapcsok rövidrezárásával ez ellenőrizhető?


Köszönöm előre is!
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2012
(#) gordonfreemN válasza gordonfreemN hozzászólására (») Okt 18, 2012 /
 
Na az utolsó kérdésemre megtaláltam a választ.

Viszont lenne itt egy olyan, amire nem találtam a fórum keresőjét használva:
Alkotó féle 1.4.2-es táp milyen extrákkal van felszerelve egy 2.7.4b-s pioneer-es táphoz képest? (ha van egyáltalán)

Ha az AC 33V-os trafókat használnám a 30V-os kapcsoláshoz, akkor milyen ötletetek lenne, hogy ne melegedjenek az alkatrészek emiatt? (trafót nem szívesen bontom meg)

Vagy hol találom azt a leírást, amire a 2.7.4 leírásában hivatkozik? Elvileg azzal be tudnám állítani a kimeneti határértékeket.
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2012
(#) _vl_ válasza gordonfreemN hozzászólására (») Okt 18, 2012 /
 
Idézet:
„Ha az AC 33V-os trafókat használnám a 30V-os kapcsoláshoz, akkor milyen ötletetek lenne, hogy ne melegedjenek az alkatrészek emiatt? (trafót nem szívesen bontom meg)”

Pl:
a) elviseled a melegedést
b) építesz egy kapcsolóüzemű előszabályzót (ennek minden hátrányával együtt - ilyet egyébként találsz a cikkek között)
c) beraksz még egy trafót mögé (ennek egészen kevés értelme van, de végülis megvalósítható)
d) feladod az elvárásaidat, és megbontod a trafót
(#) Alkotó válasza gordonfreemN hozzászólására (») Okt 18, 2012 /
 
A v1.4.2-höz nem elég egy sima szekunder. Ehhez speciális trafó(k) kell(enek), amik a segédtápnak külön adják a feszültséget. Ezért cserébe -többek között- egy alapvetően jó referenciaforráshoz és segédtáphoz jutsz, ami független a "fő-táptól", tehát azt akár még kapcsolgatni is lehet.
Mindezt nem tudja a v2.7.4, mert annál éppen az volt az egyik alapvető tervezési célja Pioneer-nek, hogy egyetlen szekunder tekercsről is tudjon minden működni.
Pontosan milyen leírást keresel? Jó lenne valami hivatkozás hozzá, hogy hol olvastál róla.
(#) Ghoost válasza gordonfreemN hozzászólására (») Okt 18, 2012 /
 
Idézet:
„...hol találom azt a leírást, amire a 2.7.4 leírásában hivatkozik? Elvileg azzal be tudnám állítani a kimeneti határértékeket.........”

Szerintem itt most Alkoto altal elkovetett "v-2.7.3 labortápegység.pdf" leirast keresed.
Ebben szepen le van irva a mikentje a dolognak.
(#) Ghoost válasza Ghoost hozzászólására (») Okt 18, 2012 /
 
Kerestem neked egyet, s ezt talaltam.
(#) gordonfreemN hozzászólása Okt 18, 2012 /
 
Köszönöm mindkettőtöknek, ezt a leírást kerestem.

Alkotó: a keresett linket belinkeltem a hozzászólásba, ott a 2.7.4-es táp kapcsolási rajz alján van feltüntetve az idézett szöveg.
(#) lac- hozzászólása Okt 18, 2012 /
 
Üdv mindenki! Kis segítséget szeretnék kérni. Megépítettem az oldalon lévő egyik kapcsolás alapján egy labortápot (0-30V 2A drótozásmentes labortáp Attila86 felhasználó által felrakott kapcsolás). Már jó ideje, hogy használatban van, és mindig halogattam a szóbanforgó hiba kijavítását, mert ugye ami össze van rakva és működik ahhoz nem szabad hozzányúlni de most elszántam magam, hogy megcsinálom, elvégre ha tizedvoltonként szabájozható a táp, akkor ki kellene használni ezt a lehetőséget... Szóval a probléma a kijelzőő részen van, a dobozolás előtt még nem jelentkezett, de sajnos a dobozolás után a kijelző elkezdett ugrálni... Az utolsó digit ugrándozik +- 0.4-0.5 V környékén, és ezáltal nem tudom beállítani a tizedvoltokat, mértem a kimenetet, az nem változik külső műszerrel nagyon pontosan be lehet lőni a feszt, de a panelműszerrel csak kb. Másrészről pedig (így "hibásan") nagyjából beállítottam a kijelzőt, hogy pontosan mutasson( kb a feszültség közepénél) de a szélső határokban, +- 1,5 V os eltérés van a kijelzett és a kiadott értéknél ami nem mindig vicces... Most már megelégeltem a dolgot, szerintetek mi lehet a gond? mit javasoltok? Esetleg a trafó összeszórja a kijelző IC-t?? Merthogy ez az IC mindenre érzékeny ugyebár, de nem vagyok biztos benne, hogy ez lehet a baj... Előre is köszönöm a segítséget!! (Bocsi a regényért )
(#) lac- hozzászólása Okt 18, 2012 /
 
Üdv újra! Kicsit méricskéltem a jószágot, és azt vettem észre, hogy a kijelző IC (ICL 7107) tápellátása nem jó... ez lehet gond szerintetek?? elvileg az IC nek +5Vot és -5V ot adunk egy 7805 ből és egy 79l05 ből. De a 7805 öm kimenetén 9 V van... a másikon pedig értelem szerűen az össz 10V másik része, azaz kb 1V... nem értem, hogy mitől lehet ez... talán a beszerelésnél valamit megnyomtam, vagy véletlen egyszer összeértek a lábai... arra is gondoltam, hogy gyárilag elírták rajta a feliratot, de akkor a beszerelés előtt miért volt hibátlan a működése ( mármint a kijelzőnek) mellesleg a ICL7107 adatlapján az szerepel, hogy max +6V lehet a pozitív tápon, csoda, hogy nem ment még tönkre az IC... Mit gondoltok?
(#) _vl_ válasza lac- hozzászólására (») Okt 18, 2012 /
 
a) rossz a stabilizátor IC-d
b) nem forrasztottad be rendesen
c) nem érintkezik/zárlatos valami a panelen

Egy multiméter amúgy arra elég, hogy ha azzal sem jó a táp kimenete, akkor tudhatod, hogy gond van, de a fordítottja nem igaz, azaz ha a multiméter szerint minden okés, attól még simán lehet nem jó a tápellátás. Biztosra csak oszcilloszkóppal lehet menni.
(#) Pioneer válasza lac- hozzászólására (») Okt 18, 2012 /
 
Szia!
A hiba leírásodból arra következtetek, hogy a két stab ic közös (GND) pontjánál van szakadás. Ezért van meg a 10V csak nem jó arányban oszlik el.
(#) lac- hozzászólása Okt 18, 2012 /
 
Köszönöm a válaszokat, _vl_ van oszcilooszkópom is, azzal méregettem AC kat, gondoltam hátha tele van zavarokkal, vagy esetleg ingadozik a tápellátás, vagy talán az IC által mért fesz (csakhogy az a kimeneten nem ingadozik, és elvileg direktbe van rákötve...) Pioneer meg fogom nézni köszi!
(#) Alkotó válasza lac- hozzászólására (») Okt 18, 2012 /
 
Ha pontatlan a mérés (és egyébként rendben vannak a tápok), akkor a referencia nincs jól beállítva, aminek 100mV-nak kell lennie.
Többször láttam már olyat, hogy ennek "elmozdításával" próbáltak kalibrálni, de ez nem a legjobb megoldás.
(#) lac- válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 18, 2012 /
 
Köszönöm a választ!Igazad lehet, ugyanis a referencia feszültség beállító potméterhez ha jól emlékszem hozzá sem nyúltam, most hirtelen nem is találom a leírásban, hogy mire is való, most, hogy megtudtam, majd beállítom a pontos referencia feszültséget. A kijelző ugrálását pedig remélem ez a táp probléma okozza, mert akkor meg van oldva. Sokat segítettél, kicsit jobban tisztába lettem a panelmérő működésével... Még egyszer köszi!
(#) lac- válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 18, 2012 /
 
Köszönöm a választ!Igazad lehet, ugyanis a referencia feszültség beállító potméterhez ha jól emlékszem hozzá sem nyúltam, most hirtelen nem is találom a leírásban, hogy mire is való, most, hogy megtudtam, majd beállítom a pontos referencia feszültséget. A kijelző ugrálását pedig remélem ez a táp probléma okozza, mert akkor meg van oldva. Sokat segítettél, kicsit jobban tisztába lettem a panelmérő működésével... Még egyszer köszi!
(#) lac- válasza Pioneer hozzászólására (») Okt 18, 2012 /
 
Üdv, mértem a GND szakadást, de az összeköttetés megvan, szóval valószínűleg a stab IC kuka... (valamelyik...). Azért köszi!
Következő: »»   437 / 841
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem