Fórum témák
» Több friss téma |
Fontos: PICKit2 klón építése tanácsok
Összefoglalva:
Minden eddig kihozott flash memóriás PIC család programozása lehetséges firmware frissítés nélkül a PICKit2 -vel egyet kivéve: A DS70619 programozási adatlapban szereplő dsPIC33EPxxxyy8zz - PIC24EPxxxyy8zz típusok. Csak egy apró megjegyzés miatt ld. kép. A PICKit2 a jelenlegi firmware -vel csak 1MHz alatti órajellel tud kiléptetni adatot. - 16C83, 16C84, 16F83, 16F84 - mégiscsak kezelhető, mint a baseline típusok (Figyelni a bekötésre: Ha Vpp -t akkor kapja meg, amikor még nincs meg a Vdd, azonnal tönkremennek.), - 18FxxK80 - HVP is működik, - 16F145x - 14 bites device id és revison id is kezelhető, - 18F67K22 .. 18F87K90 - mégiscsak törölhető a 10 blokk is két scripttel, - 24FJxxx, 33FJxxx - A típushoz való programming executive -val az összes típus kezelhető, - 32MX1xxx, 32MX2xxx - A típushoz való programming executive -val az összes típus kezelhető, - 33EP, 24EP a fenti korlátozással. Rengeteg módosítás, hibajavítás (ebből még lesz - az általam beletetteké), funkció bővítés is történt: - Logikai analozátor png a képet bmp kiterjeszéssel mentette, - BootLoader -es konfigurációkhoz hex összefűzési lehetőség, - Szöveges editálási lehetőség, az EEProm ablakban csak szöveges megjelenítés, - UserID szerkeszthető, - Uart Baud rate ablakban több előre megadott érték (pl. 31250 a Midi -hez), - A Vdd kiírása az Uart és a Logikai eszközök ablakán, - PIC32MX revision id pozíció javítása...
Gratulálok és egy kicsit segíthetnél a tudatlanoknak is: honnan szedted az infókat az átalakításhoz ( le van írva valahol vagy autodidakta módszer ?)
?Steve
Szia!
Minden jól le van dokumentálva: - Programozási leírások letölthetők a Microchip oldalairól, - A programming executive -ok a RealIce telepítési könyvtárában megtalálhatók, - Pickit2 firmware 2.32.00 és a PC -s applikáció forrása (2.61.02) is letölthető, - A PICKit3 Scripting host és a Pk2CMD forrása is, - A ChipCad -nál szerencsére minden eddig nem kezelt családból tudtam venni egy dip tokos példányt - (PC24FJxxxDA pl. nincs tesztelve, mert SMD tokban van csak, de a programozási leírása közös több már kezelt típuséval), - M$ C# Express ingyenesen használható - csak nem tud installáló batyút csinálni... Csak merengtem el, amikor nem az történt, amit a leírásokban olvastam... Pl. 3 napig nem tudtam kiolvasni a 33EP64GP502 id -jét egy a breadboard -on történt félrehuzalozás miatt. Mindenkit óva intek a kontroller típusának automatikus felismerésének használatától - ha valami rosszul van bekötve vagy a DeviceId kiolvasó módszer még nem működik, a keresés tovább folytatódik a magasabb feszültséggel programozható családokkal... Eddig 937 típus kezelhető, a Pk2DeviceFile_1.62.14.dat -tal csak 638... Csak egyvalamit nem értek: Ha egy kívülállónak kb. 1 hónap szabadideje alatt el lehetett érni ezt, mennyi idő kellett volna a gyakorlattal rendelkező, a projecttel foglalkozó hivatásos fejlesztőnek munkaidőben? 1-2 napba... A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2013
Gondoltam, hogy nagy munka volt, de ez alapján a "kivonat" alapján minden tiszteletem a Tiéd
Idézet: „Ha egy kívülállónak kb. 1 hónap szabadideje alatt el lehetett érni ezt, mennyi idő kellett volna a gyakorlattal rendelkező, a projecttel foglalkozó hivatásos fejlesztőnek munkaidőben? 1-2 napba...” Sajnos ez a napjainkban jellemző "csúnya" üzletpolitika + fogyasztói társadalom + haszon háromszög Steve A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2013
Grat!
A két problémás PIC-nél kevesebb NOP utasítás alacsonyabb frekvencián működhet, vagy szigorúan meg kell lennie mind az 5-nek? (csak hogy egy triviális megoldási lehetőséget én is mondjak)
Szia!
Köszönöm az értékelést... A tesztek még tartanak... Nem elég az újakat vizsgálni, arról is meg kell győződjek, hogy a többit nem rontottam el... Idézet: „A két problémás PIC-nél kevesebb NOP utasítás alacsonyabb frekvencián működhet, vagy szigorúan meg kell lennie mind az 5-nek?” Ha jól megnézed a belinkelt képet, máris találsz egy ellentmondást: 5 nop van megjelölve, de a note 1 kezdetén 3 -at említ "These three nop instructions". Ahogy kivettem a dokumentációkból, ezek a nop utasítások biztosítják az órajelet az előzőleg átadtott utasítás végrehajtásához. Valószínűleg kell a 3 * 24 db órajel impulzus és az összes időre vonatkozhat a korlát. A memória írás engedélyezésére lehet egy időablak. A PICKit2 képes lenne a kiadására, de a mostani firmware nem: Nem tiltja a megszakítást a kiléptetés alatt és minimum 12 utasítással valósít meg egy órajel impulzust. A módosítás sem egyszerű a script interpreter miatt. A NVMKEY regiszter beírását és az 5 (vagy 3 pontosan nem tudni) nop kiadását egy funkcióba kellene vinni. Sajnos nem is tudom tesztelni, mert csak soklábú SMD tokban forgalmazzák. Esetleg, aki képes a soklábú SMD tokokat kezelni, letesztelhetné... A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2013
Szia!
Sokszor már az is segít, hogy a kérdés megfogalmazásához máskép kell végiggondolni a problémát. Egyszer egy sok soros vonallal rendelkező gépen sehogy sem akart menni a vonalakon levő MODBUS -os berendezések idejének szinkronizállása. Többször végignéztem a konfigurálást. Amikor egy kollegámnak magyaráztam el a progbémát, jöttem rá, hogy összekevertem a soros vonalakat.
Szia! Igen, velem is elő szokott ez fordulni. Pedig olyannak is szoktam magyarázni, aki egy szót sem ért belőle(feleségem), még is beugrik a megoldás.
Remélem még egy darabig nem unod meg, sokan hálásak lesznek az új típusokért! A végén érdemes lenne egy cikkben összefoglalni, vagy egy weboldalt nyitni, ahol követni lehetne a változásokat. Köszönet!
Detto. Ez tök érdekes! Szegény drágám meg néz, hogy milyen tábláról meg lebegőpontos ábrázolásról beszélek...
Talán amiatt van, hogy hangosan kimondom és az agyam rögtön elkezd reagálni a kérdésre és megoldást keres. Vagy valami.
Azt hallottam, hogy Einstein abban volt a legjobb, ahogy magának fel tudta tenni a kérdéseket! Ebben kell nekünk is fejlődni ezek szerint!
Azaz agyvihar (BrainStorm) nem is olyan nagy marhaság...
Csak nehogy ez legyen a vége... Bővebben: Link
Ha már itt tartunk: Van valakinek még ötlete olyan funkcióra, ami nagyon hiányzik a programból? A debuggolást és az MpLab alóli programozást nem ebben a programban kell megvalósítani - azoknak a forrása sajnos nem publikus.
Olyasmire gondolsz, hogy például a memória módosítása ne csak hexadecimálisan történjen, hanem egy pont után decimálisan értelmezze a bevitt adatot?
- Non volatile, Microchip SPI / I2C felületű digitális potencióméterek kezelése?
- SST (most már Microchip) SPI flash memóriák? Ps.: Ami nagyon jó lenne: Más soros módon programoztahó kontrollerek kezelése. Sajnos a fenntartott jogok miatt nem valósítható meg, bár az I2C, SPI felület kezelése már benne van a programban...
Nem nagyon hiányoltan, de ez is megvalósítható... Sőt kész is - csak nem látod, amikor begépeled, mert a pont és a decimális szám hosszabb volta miatt hosszabb a szöveg, mint a hexa helye.
SST Serial Flash kezelése beépítve az SST25VF032B -ig. Tovább nem bírom RAM -mal, ehhez is kb. 1GB foglalás jár...
A programot nem teszed köz szemlére? Most kénemajd egy projecthez SST flasht használni és nem lenne jó móka a PICen keresztül programozni mindig. A RAM meg nem gond mindenkinek legalább 4 GB van a gépében
Mekkora SST flash -t szeretné alkalmazni?
Én szegény, elmaradott... Az enyémben csak 2GB van...
Szia!
Idézet: „A programot nem teszed köz szemlére?” Ezen a kérdésen egy kicsit elgondolkoztam... A közzététel előtt egy hosszabb, kiadós teszt mindenképen kell. Akkor lehetne kitenni "közszemlére", ha legalább olyan minőségre eljutok bizonyítottan, mint a kiindulási verzió. Ha nyilvános oldalról letölhetővé teszem, rengetegen jönnek majd az esetlegesen benne maradt hibákkal... Előbb a gyári fórumon kellene puhatolódzni... Addig marad a próbaüzem. Beletettem az SSP25FV064C -t is, de nem tudom tesztelni. Még szerencse, hogy az SST -k rendelkeznek Chip Erase paranccsal, így a program nem menti el az esetlegesen kiovasott adatokat tartalmazó buffert a törlés előtt...
SST25VF064C lesz a Nyákon. Weblapot fogok benne tárolni. Én szívesen tesztelném neked.
Vannak PIC32 eseim és SST is lesz most.
Szerintem sokan még fizetnének is érte. A PK2 tulajdonosoknak adott esetben megspórolja a PK3 árát.
Szia!
Ezt végkép nem tehetem meg: Ha a gyártó lemondott a jogáról azzal, hogy a forrást publikussá tette, akkor a módosító nem kérhet anyagi ellenszolgáltatást a programért... De nem is ez a célom - csak annyi, hogy bebizonyítsam, hogy a jó öreg PICKit2 nem is olyan rossz... A debuggolási lehetőség miatt továbbra is előnyösebb egy PICKit3 beszerzése. Persze sokaknak elég a szimulátor, a programozási lehetőség és a mérési eredmény kiértékelése, egy utánépítőnek pedig elég a programozási lehetőség. Jómagam is sok projectet fejeztem be hardveres nyomkövetés nélkül...
Azt sikerült bebizonyítani.
Szia!
Ezen még gondolkodom. Egy nagyobb fagylalt áráét utánad dobnak egy 32 bites kontrollert...
Szervusztok.
Megkésve (2012.máj.6) de törve nem, megcsináltam végre a Pickit 2 klónomat. ![]() Hp41C: Megfogadtam amit írtál.Q1-et kicseréltem és az L1-et is,mert én valahogy nem bíztam ebben az ellenállás kinézetére hajazó tekercsben.A Q3 is cserére került,mert bc5xx(nem néztem meg pontosan,hogy milyen típus) volt benne,a kapcsolásban szereplő IRF9Z34 került bele. A végén minden Fet kapott egy SMD G-S 100K-s ellenállást és lás csodát minden klappol. VDD=5.1V VPP=12.38V A programozó lábakon is renden van a 30Khz, bár csak multiméterrel tudtam megmérni. Íme az eredmény.
Szia!
Gratulálok! Az 5.1V -tal volt már gondja valakinek. Neked működik rendesen? A D2 -n min. 0.2 - 0.3V -nak kellene esnie. Volt valamekkora áramterhelés rajta, amikor mérted a Vdd -t?
Módosítás kellene még a nagykapacitású I2C EEProm -okhoz is. A 24LC1025 64k -s blokkjait a slaveaddress 3. bitje választja, a 24LC1026 -nál pedig a 1. bitje. Az ST Micronics -nek már van 2Mbites cshipje is, ott a 2. és a 1. bitek választanak blokkot.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

?

Remélem még egy darabig nem unod meg, sokan hálásak lesznek az új típusokért! A végén érdemes lenne egy cikkben összefoglalni, vagy egy weboldalt nyitni, ahol követni lehetne a változásokat. Köszönet!
Talán amiatt van, hogy hangosan kimondom és az agyam rögtön elkezd reagálni a kérdésre és megoldást keres. Vagy valami.