Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   226 / 398
(#) mcsubika hozzászólása Feb 19, 2013 /
 
Hali!
Első panel maratásom eredményét osztanám meg veletek képekben, melyen egy R.Ludvig féle Alkotós quad 405 látható.
A rajzolat felvitelére a vasalós módszert választottam, és ez a Link sokat segített.
Rögvest lenne is kérdésem, mégpedig c2 elvileg 33µF 16v kellene, hogy legyen.
Viszont csak 22µF 16v és 47µF 16v kondit tudok beszerezni.
Alternatíva lehet valamelyik? (Ha igen akkor melyik?)
Másik nagyobbik gondom a végtarnyók, mert az MJL3281A típust nem tudom beszerezni.
Mivel lehetne helyettesíteni? Esetleg a BD249C? Kell-e valami alkatrészt változtatni ha másik végtranyók lennének? (4ohmos hangfalat aggatnánk majd rá.)
Légyszíves próbáljatok minden kérdésemre válaszolni.
Köszi!
(#) pistike84 hozzászólása Feb 19, 2013 /
 
Sziasztok, segítségeteket szeretném kérni, a minap össze raktam a Baji elektronikától rendelt két quad405-öst, élesztés elsőre sikerült, 0 ill 0,7 mVolt a hangszóró kimeneten, az egyik panel tökéletes, de a másikon növelvén a hangerőt recsegve szól és a hangerő is minimálisan emelkedik. A két panelen méréseket folytattam mindenhol egyforma értékeket kaptam, az ictől a végtranyókig. Ha valakinek van valami tippje hol keressem a hibát megköszönném.
(#) reloop válasza pistike84 hozzászólására (») Feb 19, 2013 /
 
Szia! Egyeztesd a beültetett ellenállások értékét a két panel között, különös tekintettel az áramkorlátozóra. Tippem, túl hamar beavatkozik.
(#) pistike84 válasza reloop hozzászólására (») Feb 19, 2013 /
 
Rendben megnézem nem e felcseréltem valamit, a második panelnál már nem mértem multival az ellenállások értékét csak ránézésre színkód alapján, addig is köszi!
(#) Moszkvai válasza mcsubika hozzászólására (») Feb 19, 2013 /
 
33µF-ba ha van 25V-os, az is jó. Ha nincs akkor tehetsz 47µF-ost. Végtranyónak Én 2SC5200-t tettem. Ehhez nem kell változtatni semmit. Jobb mint a BD249. Ha lehet eredetit keress, azokon van egy "O" betű, az 80-160 körüli bétát jelent,/R: 55 to 110, O: 80 to 160/ ami már elég jó.
A képen egy eredeti látható.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2013

M.jpg
    
(#) 769gregory válasza pistike84 hozzászólására (») Feb 19, 2013 /
 
Ha kék alapszínű ellenállások vannak, akkor nagyon könnyen összetévesztetőek a piros, és barna csíkok. Én minden alkatrészt fel szoktam címkézni TESA-szalagból vágott pici csíkokkal, kicsi kondikat is, nehogy véletlen felcseréljem.
(#) mcsubika válasza Moszkvai hozzászólására (») Feb 19, 2013 /
 
Köszönöm válaszod.
Akkor BD249C vagy 2SC5200 lesz, meglátom melyiket tudom itt helyben beszerezni.
A kondenzátor kérdés közben megoldódni látszik.
(#) pistike84 válasza 769gregory hozzászólására (») Feb 21, 2013 /
 
Sajnos a hiba továbbra is fenn áll,minden ellenállást kiforrasztottam, bemértem egyesével, minden a helyén van, meghajtókat is cseréltem, már csak a végek lehetnek hibásak meg a kis BC-ék, esetleg az IC. Kondi nem okozhat hasonló hibát? Krepegős hangja van, érdekes. :/
(#) 769gregory válasza mcsubika hozzászólására (») Feb 22, 2013 / 1
 
Szia !
Csak egy észrevétel:
A feltett fotón láttam, hogy az áramkorlátozó ellenállások helyén egy igen kis teljesítményű ( a képen nem tudom leolvasni az értékét) ellenállást forrasztottál be. Ez a rajzon az R35, R36-os 0,063 Ohmos ellenállás. Itt egy elég "nagy" teljesítményű ellenállásra van szükség, ami kereskedelemben nem kapható. Ezen a két ellenálláson szinte a teljes végfok árama átfolyik. Valamilyen ellenálláshuzalból kell készíteni.
Itt megnézheted, jól látszik:
Bővebben: Link
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2013

q405.JPG
    
(#) Gelman hozzászólása Feb 23, 2013 /
 
Üdvözlet mindenkinek!Nemrégiben hozzám került egy "nem ma" épült Quad 405-ös,és azt tervezem hogy kicsit rendbe rakom(átkábelezem,új hangerő potik,új puffer kondik,dobozátalakítás stb.)Viszont az lenne a kérdésem hogy a BD249C végtranzisztorokat milyen "kalapos" fémtokozású tranyókkal lehetne helyettesíteni,mert én úgy nézem a panelok eredetileg ilyen tokozású tranyókhoz vannak tervezve,és emellett még úgy nézem hogy a végek elötti tranyók sem az eredetileg bele szánt típusúak hanem egy kicsit nagyobbak mégpedig BD250C-k és ugye ezek is párban vannak viszont csak az egyik van mindkét panelnál hűtőbordára rakva,jól gondolom hogy mindkettőt bordára kéne rakni?!
(#) Alkotó válasza Gelman hozzászólására (») Feb 23, 2013 /
 
Ha jól működik, javaslatom szerint ne nyúlj az erősítőhöz. Recsegős potit lehet cserélni, de a kondikat és a tranyókat csak akkor piszkáld ha baj van vele.
(#) pinyó39 válasza Gelman hozzászólására (») Feb 23, 2013 /
 
A te dolgod, de tudnod kell hogy a benne lévő tranyók, és pufferkondik igazi békebeli darabok ha jól mennek én sem cserélném. Ha van felesleges pénzed akkor építs inkább egy még jobb hangú gépet.
(#) pinyó39 válasza 769gregory hozzászólására (») Feb 23, 2013 /
 
Miért is nem elegek azok a két wattos ellenállások, elmagyaráznád?
(#) 769gregory válasza pinyó39 hozzászólására (») Feb 23, 2013 /
 
A visszaküldött képen, amit a bejegyzésemhez csatoltam pirossal bekarikáztam, hogy melyikre gondolok. Az nem két wattos szerintem.
(#) Gelman válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 23, 2013 /
 
Köszönöm a válaszod és az utánad szólónak is!Asszem megfogadom a tanácsotokat!Egyszer próbáltam csak ki,a potikat biztos cserélem,viszont az átkábelezésre azért gondoltam mert kissé zajosnak tűnt amikor éppen nem szólt valami muzsika,ezért gondolom el kéne rendezni a kábeleket meg esetleg egy alulemezt betennék a trafók és a panelek közé ,ja és egy koppanásgátló áramkört is kéne bele rakni,mert nem hinném hogy jót tesz a hangfalaknak ha minden bekapcsolásnál puffannak egyet!Tudnátok ajánlani egy egyszerűen megépíthető koppanásgátlót,nyákrajzzal ,kapcsolással?
(#) Bencze.k válasza Gelman hozzászólására (») Feb 23, 2013 /
 
Szia.A helyes elrendezést kb 1-2 lappal hátrébb megtalálod,pont ezzel legelek én is meg agyalok mit hogyan kellene.. Az az mm kondi jót mutat,nekem is ilyen van.Fogadd meg a tanácsokat,ha jó,akkor ne cseréld.. nekem egy szimpla tranzisztor csere 3 hétig adta fel a leckét.. egyedül nem boldogultam volna.. No megyek.. szép napot,ja és várjuk ám a fotókat hogyan haladsz..
(#) 769gregory válasza Gelman hozzászólására (») Feb 23, 2013 /
 
Szia!
Írtad, hogy betennél egy alulemezt a trafó, és a panelok közé. Azt hiszem, hogy Alkotó írta valakinek, hogy a vaslemez az igazi, mert az mágnesesen is árnyékol. A trafónak főleg szórt mágneses tere van, és abból indukálódik zaj a kisjelű vezetékekben. Tehát jobb eredményt lehet elérni a vaslemezzel. (Pl: horganyzott vaslemez, mint a RF modulok oldalai)
(#) 769gregory válasza Gelman hozzászólására (») Feb 23, 2013 /
 
Még annyi, hogy most néztem, hogy a bemenet pont a trafó mögött van. Hát nem a legjobb elrendezés. Talán oda kellene besuvasztani egy árnyékoló lemezt.
(#) Gelman válasza 769gregory hozzászólására (») Feb 23, 2013 /
 
Igen,az szerintem sem a legjobb elrendezés!Annyira zajos hogy valami rádióadást is összeszed nagyon halkan és torzan lehet hallani az alapzaj mellett!Elég poros is sokáig nem is volt használva,pedig a nagy át azt kifújtam de még át kell pucolni óvatosan az egész masinkát!Köszönöm a tanácsokat megfogadom!
(#) pinyó39 válasza 769gregory hozzászólására (») Feb 23, 2013 /
 
Igazad van, (bezavart a sok kék kétwattos) mentségemre legyen mondva hogy már öreg vagyok és nem jól látom a monitort, azok a kétraszteres kis ellenállások nem oda valók.
(#) mcsubika hozzászólása Feb 23, 2013 /
 
Ma haladtam a kis projektemmel.
Pár alkatrészt kicseréltem, mert elsőre nem sikerült a megfelelőt beszerezni.
Jelenleg még ezek különböznek a leírástól: C2 ami most 22µF 25v. C22, C11, C6 ezek értéke jó, de nem tárcsa kondi. R1 a bemeneten nem 1watt, csak 0,6bár ez szerintem nem gond. D14, D15 nem ZPD36 hanem ZPY36.
R35, R36 még vár a 769gregory által javasolt nagyobb teljesítményű huzalellenállásra, jelenleg 1wattos 1 ohm-os. Ic TL071, végek BD249C.
A panel vezetősávjai ónozva lettek (a lakkozás talán egyszerűbb lett volna).
Ebben az állapotban élesztettem + - 46voltos táppal 2x12ezer µF kondival.
Amit tapasztaltam: Kimeneten nem mérhető semmi feszültség, táp ágba kötött izzók nem világítottak, alkatrészek nem fűtöttek feleslegesen, így hangszórót kötve a kimenetre: számomra meglepően nincs zaj.
Viszont amikor jelet adtam rá, hát a magas hangokkal van némi gond, olyan mint ha eq-val le lett volna vágva, és nagyobb hangerőn picit torz vagy talán inkább pattan a magas hangszóró. (2db 6ohmos hifi hangfalat kötöttem rá sorban, ami 12ohm)
Lenne valami ötletetek esetleg a hiba diagnosztizálásra, elhárítására?
Kondik értékét és polaritását megnéztem, elvileg jók. Ellenállások értéke jó, kivéve R35 R36 amik 0,63 helyett 1 ohmosak. Tekercseket az urbán féle leírás szerint készítettem, mert úgy láttam az értékeik megfelelőek. Pár kép, hátha észrevesztek valami hibát.
(#) 769gregory válasza mcsubika hozzászólására (») Feb 23, 2013 /
 
Szia !
Én nem vagyok nagy szakértő, de az említett R35,R36-nál az nem 0,63Ohm, hanem 0,063Ohm, ami két nagyságrenddel kisebb, mint az 1 Ohm. Így a védelem igen hamar beleszól a hangba. Szerintem majdnem jobb, ha ott átkötést raksz, és úgy is kipróbálod a tápágakba kötött izzókkal. Egy próbát megér. Baja nem lesz így szerintem.
A többi szerintem nem gond.
(#) Alkotó válasza mcsubika hozzászólására (») Feb 23, 2013 /
 
Az induktivitások méretét megadtam, de nálad nem ezeket látom. Mi oka ezeknek a bumfordi daraboknak?
A 0,063R az valóban nem jó ha sokkal nagyobb.
Miért "kented össze" a rézoldalt ónnal? Vannak olyan sávok, amiket be lehet ónozni, de az összeset ...?
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2013
(#) 769gregory válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 23, 2013 /
 
Ha megnézed, ő ezekből dolgozott: Bővebben: Link
Itt nincs leírva, hogy melyik hány menet. Én másik fájlokat vettem át tőled, ott minden részlet benne volt.
(#) mcsubika hozzászólása Feb 23, 2013 /
 
Azért kentem össze, mert nem volt itthon lakk s nem szerettem volna, hogy oxidálódjon.
Lehet nem volt a legjobb döntés, de ez az első panelem, majd a következő szebb lesz
Kicseréltem a 35-36 ellenállásokat 1,5ös rézdrótra. Annyi változott, hogy nem torz és nem pattog a magas hangszóró (ennek már örülök).
A tekercsek azért akkorák, mert csak az értéke volt megadva a leírásban.
Az urbános leírásban is ugyan ezek az értékek voltak és ott megadták, hogy 16os csévetestre mennyi menetet kell tekerni. Esztétikailag valóban nem a legszebb.
Szigetelőszalag meg azért van rajta, mert nélküle egyszerűen szétugrik.
Viszont a nagyobbik problémám az, hogy még mindig olyan mint ha egy szűrő lenne a bemenetén, "tompán" szól, egyszerűen nincs magas hang. Winamp eq val sem tudok eleget kiemelni. (A hangfalak jók)
(#) Pityu9 hozzászólása Feb 23, 2013 /
 
Üdv!
Az lenne a kérdésem, hogy próbálta-e már valaki a Quad 405-ös erősítőt úgy, hogy az IC neminvertáló beállításban üzemel (megtartva az időállandókat és csökkentve az erősítést): Bővebben Itt az oldalon több módosítást is írnak az erősítővel kapcsolatban. A segítséget előre is köszönöm!
Üdv!
(#) dB_Thunder válasza Pityu9 hozzászólására (») Feb 24, 2013 /
 
Idézet:
„Quad 405-ös erősítőt úgy, hogy az IC neminvertáló beállításban üzemel”

Van olyan verzió is. A bemeneten lévő kondit kell átkötni az ic nem invertáló lábára. Ekkor a kondi és az ic közti (22k- 33k ) ellenállás feleslegessé válik. Ettől nem csökken az erősítés, sőt semmi nem változik, csak nem fog fázist fordítani az erősítő.

mcsubika!
Ha legközelebb nyákot ónozol, akkor használj némi sósavat, és minimális (kb fél centi) ónt, több részletben ! Azzal az egész nyákot filmszerűen be lehet ónozni pákával. Jobb mint a kémiai ónozó!

Szűrés: az R10-R12-C6 alkatrészek alul-áteresztő szűrőt alkotnak, Ha itt valami eltérés van akkor lehet gond az átvitellel. Én az R10-et kiváltanám egy átkötéssel, vagy az R12-öt 2k2 re cserélném.
Másik ezen a verzión a C11 1 nano, több verzióban ez csak 330piko...hogy ez mennyit változtat...
R35 - R36 én oda 2x 0.12 ohm / 2 W-os kereskedelembe kapható ellenállatot tennék párhuzamosan kötve.
(#) david91 válasza Pityu9 hozzászólására (») Feb 24, 2013 /
 
Hello! A Rádiótechnika 2010, 2011-es évkönyveiben írnak a Quad405-ről részletesen, és ott szó esik az általad említett megoldásról is.
(#) Pityu9 válasza david91 hozzászólására (») Feb 24, 2013 /
 
Üdv!
Köszönöm a segítséget!
Üdv!
(#) Bencze.k válasza Doncso hozzászólására (») Feb 24, 2013 /
 
Szia.Valami ilyenre gondoltál????
Következő: »»   226 / 398
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem