Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 100W-os MosFetes végfok
Lapozás: OK   2 / 3
(#) lapose válasza djyuri hozzászólására (») Okt 20, 2008 /
 
Szia!
A képleted majdnem jó, csak ne feledd, hogy effektív értékkel kell számolni!
Tehát, ha van egy olyan erősítőnk aminek a tápfesze +-50Volt és 4 ohm-al lehet terhelni akkor:
Ucsúcstól csúcsig=2Ut=100V
Ueffektív=Ucsúcstól csúcsig/2*gyök2=35V
Pki=Ueff*Ueff/Rt=35V*35V/4ohm=312,5W
Ez az elméleti maximum, de mivel esik a tápfesz, és nem lehet 100%-ig kivezérelni az erősítőt, jó esetben 200W az elérhető teljesítmény!
(#) djyuri válasza lapose hozzászólására (») Okt 21, 2008 /
 
(#) djyuri hozzászólása Okt 26, 2008 /
 
nah ő az emberek....őt berheltem más végekkel
(#) szivar7 hozzászólása Feb 11, 2010 /
 
ha valaki tudna segiteni .. egy mosfet-es erősitőt szeretnék épiteni ami tág freki tartományban tud müködni (15 hz- 95khz) , és az impedancia is tág határok között mozog(2-35 ohm)
(#) cyberpalko hozzászólása Jan 10, 2012 /
 
SZia minek 95khz?az fel fog vetni egyéb problémákat is .Veszi a rádiót stb.sok sok zavart fog szerintem gyüjteni...
(#) highand hozzászólása Feb 27, 2013 /
 
Íme egy végfok Emersys ízlése szerint ( remélem). A TDH nincsen agyonhajszolva 0,05%-0,1% teljes kivezérlésnél és a kapacitív terhelésre semmit sem leng be.
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2013
(#) emersys hozzászólása Feb 27, 2013 /
 
Szia.
Idézet:
„Íme egy végfok Emersys ízlése szerint ( remélem). A TDH nincsen agyonhajszolva 0,05%-0,1% teljes kivezérlésnél és a kapacitív terhelésre semmit sem leng be.”

-Csak remélni merem, hogy nem voltam félreérthető tegnap.
A stabilitási teszt (komplex terhelés), a hangsugárzó+hangváltó esetét kissé drasztikusan jellemzi ugyan, bár az nagyon jó jel ha a végfok erre stabilan reagál. Fetes "kimeneti fokozattal" ezt a stabilitást mankó nélkül is eltudjuk akár érni, - a fet alacsony meredeksége ebben nagy segítség pl. (Vmos fetek)

Az ízlésemről csak annyit, hogy jelenleg leginkább a csöves és félvezetős ötvözésben tudom kiélni magam. Ott is pár alapelvet szigorúan lefektetve magam előtt.
Ui: A thd-s dolgot ne vedd a szívedre , másra próbáltam ezzel utalni...
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2013
(#) Leadtek válasza highand hozzászólására (») Feb 28, 2013 /
 
Szia! A következő kérdés emersyshez is szól. Ez a kapcsolás miben különbözik, pontosabban miben teljesít másképp mint az itt látható rajz? Látom az alapok ugyanazok, de mindkettő "minimál 200W" és azért mégsem egyformák.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2013
(#) highand válasza Leadtek hozzászólására (») Feb 28, 2013 /
 
A lényegi különbség az, hogy az egyikben van egy hibajavító hurok is, ami a torzításokat radikálisan lecsökkenti. Ez jár egy kisebb hátránnyal, hogy nem annyira tökéletesen ( és feleslegesen ) stabil. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy az egyiket a solti nagyadó tövében is tudod működtetni, amíg a másik tönkremehet, ha egy 100W-os URH adó tetején akarod használni. A megbízhatóságban más különbség nincsen, leszámítva azt, hogy az egyszerűbbe az áramkorlát nem került betervezésre, de csak át kell emelned.
(#) Leadtek válasza highand hozzászólására (») Feb 28, 2013 /
 
Értem és köszönöm a gyors választ. Ha minden igaz így gondoltad az átemelést. Ez az áramkorlát tápfeszültségtől függetlenül +-20-tól +-50V-ig hatásos? Érdekel az erősítő és fontos lenne a megbízhatóság, továbbá a melegedésre is kíváncsi vagyok. VF3/VF6 alternatívát keresek ami biztonságosabb, nincs akkora hőmegfutása, hangminőségben legalább olyan jó és nem sokkal bonyolultabb. Úgy vélem ez jó lenne. Mit szólsz hozzá?
(#) highand válasza Leadtek hozzászólására (») Feb 28, 2013 /
 
Igen, így gondoltam. A hőmegfutás azért probléma, mert a FET-nek és a bipoláris tranzisztornak eltérő a Tk-ja. A profik azt csinálják, hogy a hőmegfutás elleni tranzisztort ugyanazzal a csavarral rakják fel ( rászorítva a végtranzisztorra).

Az áramkorlát elméletben ( és többnyire a gyakorlatban is) független a tápfesztől, de nem független a környezeti hőmérséklettől. A kapcsolást nem tartom biztonságosabbnak, más kapcsolásoknál. Profi hangosítási célra inkább IRFP240-9240-et ajánlok végtranzisztornak, mivel sokkal nagyobb ezeknek a hőátadási felülete, kisebb a meglepetés esélye. ( Karpi-t kell kérdezned végtranzisztor ügyben, vagy hangszóróst)

A hangminőség átlagos lesz, a hangzás pedig még utólag beépített elemekkel ( amik a működést nem befolyásolják) szépen beállítható. Kérdés, hogy mire fogod használni?
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2013
(#) emersys válasza highand hozzászólására (») Márc 1, 2013 /
 
Szia.
IRFP240-9240-el elég érdes hangja lesz a kapcsolásodnak.
Tudod-e miért?

Leadtek: Elnézést én nem nagyon figyelem ezt a topikot.
Kiegészítés:
VF3/VF6 típust nem építettem sosem. Audio Célra Vmos technológiával gyártott fetek valóak.
Bár Pa célra megfelel az előbb említett IRFP páros is.
(#) Leadtek válasza highand hozzászólására (») Márc 1, 2013 /
 
Otthon használnám főleg mozizáshoz, de persze zenét is hallgatnék vele. Max 40-50 Wattot szeretnék kihozni belőle hallható torzítás nélkül.
(#) highand válasza emersys hozzászólására (») Márc 1, 2013 /
 
Nem tudom miért lesz érdes hangja. A hurok elég nagy ahhoz, hogy a végtranzisztorok linearitás hibáit kellően kijavítsa. Kíváncsi vagyok.
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2013
(#) highand válasza Leadtek hozzászólására (») Márc 1, 2013 /
 
Este felteszek néhány kiegészítést, amitől az erősítő HTA30, Hiraga, stb hangon tud majd zenélni. Tulajdonképpen amit szeretnél.
(#) emersys válasza highand hozzászólására (») Márc 1, 2013 /
 
Szia.
Nézd meg az IRFP240/9240 bemeneti kapacitását hogy mekkora.
Ez a nF nagyságrend lesz majd a felelős az éles/érdes magas átvitelért.
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2013
(#) Ge Lee válasza emersys hozzászólására (») Márc 1, 2013 /
 
Nem a FET bemeneti kapacitásától lesz érdes a hangja, hanem a meghajtás módjától. A VF2 több pár IRFP240/9240-el is elboldogul egyszerre, anélkül hogy "érdes" lenne. Ez a kapcsolás, illetve a topikban szereplő is csak audió fetekkel lesz elfogadható hangú, IRF-el, vagy IRFP-vel sosem.
(#) emersys válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 1, 2013 /
 
Szia.
Köszönöm a kiegészítést.
Valóban nagyon sokat számít a meghajtás, pontatlan voltam. De a Fet magas bemenet kapacitása hidd el komolyan rányomja a bélyegét a hangra. A fémes/kemény felső tartományhoz azért a fet bemeneti kapacitásának köze van.
Természetesen a meghajtás sokat tud ezen módosítani. Páros/páratlan felharmonikusok viszonyai hogy alakulnak..
Ui: Egyetértek abban is. és nekem is az a meglátásom hogy V fet kellene bele. Bár ez is már szubjektív. Pa viszonyok közt nem létkérdés ez sem.
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2013
(#) (Felhasználó 46585) válasza emersys hozzászólására (») Márc 1, 2013 /
 
VFET? Szólni kellene az N.S.-nek, hogy a TDA7294 -ben cseréljék ki a DMOS-okat...
(#) emersys hozzászólása Márc 1, 2013 /
 
Idézet:
„A profik azt csinálják, hogy a hőmegfutás elleni tranzisztort ugyanazzal a csavarral rakják fel ( rászorítva a végtranzisztorra).”

Szia.
-Nekem is ez a személyes tapasztalatom. A "hőn tartás" is sokkal kiegyensúlyozottabb a lapkát nézve. Én magam is mindig így cselekszem. A Végtranzisztorok által keltett (főként a) hirtelen fellépő disszipációs faktorba sokkal biztosabb "bepillantást nyer" a diódként bekötött nyugalmi áramot szabályzó tranyó bétájának változása akkor ha közvetlen a végtranyó hasán ül.
Egy immáron még mindig félkész végfokomon látható, ahogy viszonylag rövid kivezetéskeléssel ott ül a végtranyán.

IMGP3604.JPG
    
(#) emersys válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Márc 1, 2013 /
 
Szia.
Idézet:
„VFET? Szólni kellene az N.S.-nek, hogy a TDA7294 -ben cseréljék ki a DMOS-okat...”

Egy kérdést engedj meg. Neked bejön a tda7294 hangja?
Illetve az a vélemény hogy a technológiát és sorozatgyártást figyelembe véve ez a már előre kidogozott stukatúra csak így lehet költséghatékony. 1000Ft -ba otthoni körülményekkel furcsa lenne reprodukálni.
Kissé furcsállom a kérdéses feltevésed.. (de te tudod)...
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2013
(#) (Felhasználó 46585) válasza emersys hozzászólására (») Márc 1, 2013 /
 
Nem tudom milyen hangja van, sosem hallgattam. D osztályt használok. De nem hiszem, hogy az N.S.-nél nem tudnák mi a jó. Persze, mindenkinek más az izlése.

Egyébként, a Cordell Audionak is van egy végfoka, ráadásul mezei, kapcsitáp FET-ekkel. Szerintem nem lehet azt kijelenteni, hogy az egyik jó, a másik nem...
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2013
(#) Leadtek válasza highand hozzászólására (») Márc 2, 2013 /
 
Tulajdonképpen nem egy profi A osztályú hangzást biztosító erősítőt szeretnék hanem inkább egyszerű legyen, megbízható, 40-50 Wattot tudjon, hangminősége legalább VF3 legyen. Ezt szerintem tudja a szóban forgó kapcsolás azért gondoltam rá, de ha esetleg nem, akkor is van alternatívám habár kisebb teljesítménnyel.
(#) Baloghbandi hozzászólása Márc 17, 2014 /
 
Sziasztok! Valaki, ha még nézi ezt a topikot, a kezdő hsz-ben levő kapcsolást megépítettem, egyelőre csak jót tudok mondani róla. Nyák egy másodszori áttervezés egy eredetileg a neten fellelt (pici hibás) nyák alapján. Régebben subnak is építettem egyet, az 4 ohm műteherrel 230-ból 170 Wattot evett, és nem sült meg a végén a két mosfet, szóval stabilnak tűnik, nyugalmit kell csak állítani. Nekem most dual monó elrendezésben működik, szép hangja van (egy TDA-hoz képest), A és csövest még nem csináltam. Üdv!
(#) reloop válasza Baloghbandi hozzászólására (») Márc 17, 2014 /
 
Szia! Gondolom erről van szó. TR6, 7-nek mit ültettél be?
(#) Baloghbandi válasza reloop hozzászólására (») Márc 17, 2014 /
 
Szia! Amit kér a kapcs. A K1058-at, és a J162-t a HQ-nál vettem. A végén levőkkel még nem is volt gond, bezzeg a meghajtóival... . Meglep, hogy ilyen hamar válaszolt valaki Én küldtem neked a Darlingtonos Dual monót is sima mailban... Üdv!
(#) reloop válasza Baloghbandi hozzászólására (») Márc 17, 2014 /
 
Jó alkatrésszel könnyű jó erősítőt építeni Ügyes kis kapcsolás.
(#) Baloghbandi válasza reloop hozzászólására (») Márc 17, 2014 /
 
Igen, az ára nem egy VF2-é... Azt még nem hallottam, de tervezem a Conductor építését is. Ezt én is az egyszerűsége, és kíváncsiság miatt építettem meg. Nekem eddig ez a legjobb hangú darabom. Sajna a múltkori Darlingtonost is veri, ami pedig nagy preferáltam volt. Üdv!
(#) reloop válasza Baloghbandi hozzászólására (») Márc 17, 2014 /
 
Nagyon hálás amikor a visszacsatolt körben ilyen kevés tranzisztor dolgozik, nehéz lesz felülmúlni. A VF2 a műveleti erősítő miatt pont a másik véglet. Építettem belőle, de nem vágyik dobozba.
(#) Baloghbandi válasza reloop hozzászólására (») Márc 17, 2014 /
 
A visszacsatoló kört, ha már említed, van ott egy C3 nevű 47 µF kondi, abból kétfélét ültettem a két oldali panelokba, hogy össze tudjam hasonlítani őket, és bizony ordító különbség van ott is a kondik közt. Az egyik oldalba egy G-Luxon bipoláris elkót tettem a másikba meg egy számomra ismeretlen jóval nagyobb axiális darabot, amire már a Konthában azt mondta a srác, hogy jobb lesz. Igaza lett, kösz neki. A G_Luxon bipolár repült is. A nyákot úgy terveztem (a második áttervezés), hogy mindkét kondi elférjen, és amelyik jobb, az marad. Gyakorlatilag az a kondi a legnagyobb helyfoglaló a nyákon.
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem