Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIDI lejátszó építése
 
Témaindító: marcell05, idő: Jún 30, 2009
Lapozás: OK   1 / 2
(#) marcell05 hozzászólása Jún 30, 2009 /
 
Sziasztok!
Ezt a témát azért hoztam létre mert foglalkoztat egy kérdéskör. Elöljáróban csak annyit szeretnék elmondani amatőr szinten foglalkozom elektronikával a komolyabb problémák megoldásában egy kedves műszerész barátom segít.
Tehát a téma:
- egyszerű midi file lejátszó szintetizátorhoz ami pendriveról vagy SD kártyáról olvas
- a szerkezet csak a PLAY, STOP, TRANSZPONÁLÁS, SZÁMKERESÉS funkciókat tudja
- képernyő és egyéb kijelző nélkül de AV kimettel ellátva melyen a címlista és a szöveg megjeleníthető
Röviden ennyi lenne ha valaki ért ehhez a témához kérném szíves segítségét a készülék megtervezéséhez.
(#) watt válasza marcell05 hozzászólására (») Jún 30, 2009 /
 
Idézet:
„egyszerű midi file lejátszó szintetizátorhoz”

Azt akarod, hogy a szintit vezérelje egy áramkör az SD kártyán lévő midi fájl alapján?
(#) Matt válasza marcell05 hozzászólására (») Jún 30, 2009 /
 
Hali!

Szerintem a szintije nem tud midi-t lejátszani, és ő külön lejátszót szeretné építeni hozzá.

Hogy érdemben is szóljak a problémához: mikrovezérlőt tudsz programozni? Mert anélkül lehetetlen megoldani. Meg ugye valahogy elő kéne állítani a hangokat. Legegyszerűbb lenne szerintem, ha egy isa buszos hangkártyát hozzácsapnál egy mikrovezérlőhöz illetve egy sd kártyát. Az AV-t meg felejtsd el PIC-el főleg. Túl lassú lenne hozzá. Minimum dsPIC de szertintem még az is lassú. Lehet, hogy érdemes lenne megnézned a Propeller chip-et. Annak van video kimenete ha jól tudom...

Remélem tudtam segíteni.

Üdv,
Matt
(#) marcell05 hozzászólása Jún 30, 2009 /
 
Itt gyakorlatilag csak a beolvasás és a vezérlés történne, magát a hangot a szinti vagy modul állítja elő.
Elképzelés:

SD kártya,pendrive-> vezérlés -> midi out
-> AV out
(#) marcell05 válasza watt hozzászólására (») Jún 30, 2009 /
 
Gyakorlatilag igen.
(#) marcell05 hozzászólása Jún 30, 2009 /
 
Egy hasonló kütyü az elképzelésem:

http://www.youtube.com/watch?v=ajMZ_Z3u1Eo

csak képernyő nélkül egy külső monitor vagy tv csatlakoztatásával , és nem kell ennyi funkció valamint nincs szükség a felvevőre részére sem.
(#) Topi válasza marcell05 hozzászólására (») Júl 1, 2009 /
 
Itt ezzel annyi a probléma, hogy ebben nincs midi szintetizátor. Jól láthatóan a készülék MIDI porton keresztül egy szintetizátorra van kötve.

MIDI szintetizátor IC-t lehet kapni, de kérdés hogy mennyire éri meg, mint inkább beteszel egy Mini alaplapot. Ha AV kimenettől kezdve minden kell, akkor egyáltalán nem is kérdés, hogy megéri-e egy 20 ezer forintos EPIA Mini ITX, alaplap. Rajta VGA, rajta minden.

AV jel létrehozásához elég lehet egy PIC/AVR/Stb, de ahhoz nagyon tudni kell programozni assemblyben, vagy ha abban nem, akkor pedig FPGA-hoz kell érteni.

Eleve mire ezt összerakod házilag, több lesz mint amennyibe egy kis ipari alaplap kerül. Abból van teljesen passzív hűtésű. És sok esetben elég neki összesen egy +12V.

A Micronas gyárt MIDI szintetizátor IC-t. De ha be is szerzed ezt a 20-bites RISC DSP-t akkor is van egy nagy problémád, ami megoldására annyit fogsz költeni, amennyiből több mini PC kijött volna. Ez pedig az, hogy ezt a MIDI szintetizátort (MAS3505G) kizárólag 40-"lábú" BGA tokozásban gyártják. És ez a 40 láb, egy összesen 6x8x1,2mm-es kis fekete "szöglet"-ben van.
(#) watt válasza marcell05 hozzászólására (») Júl 1, 2009 /
 
A szintin milyen bemenet van, amin keresztül el akarod érni a hangokat? Van midi bemenete?
(#) marcell05 hozzászólása Júl 1, 2009 /
 
Sziasztok!
Szeretném leszögezni közel 16 éve vendéglátózom , ebből adódóan minden felszerelésem megvan amit zenész elképzelhet. Laptop, szintik melyek képesek a midik lejátszására önmagukban is ( winchester ), profi erősítés, fénytechnika stb. Egy témát vetettem fel ami engem is érdekel (hobby szinten ). A youtube-on lévő videón egy YAMAHA szinti adja a hangot a lejátszó csak a midi üzeneteket küldi. Egy ilyen kis kütyü rengeteg kezdő kispénzű zenésznek megoldaná a problémáját ha nem akar vagy tud drága hangszert vásárolni amely képes winchesterről , pendrive-ról ,kártyáról midit lejátszani ( mivel a flopy már elavult ). Mégegyszer az elképzelés :
- egy lejátszó ami MIDI out csatlakozón keresztül MIDI üzenetet küld adott szintetizátor irányába
- egyszerű praktikus érthető kezelőfelület
- mivel a filok nagy része már karaokes ezért a szöveg megjelenítéséhez video, vga vagy valamilyen kimenet (itt azért gondoltam az AV kimenetet mivel több monitort is lehet csatlakoztatni , a VGA csak egy képernyőt tud vezérelni)
- beolvasás PENDRIVE vagy SD kártya ( mivel ez lehet a legpraktikusabb )
(#) marcell05 hozzászólása Júl 1, 2009 /
 
De nincs szükség kész hangszerre , mert az adott mint hangmodul. itt ami érdekes az a lejátszó rész szólni midi porton keresztül majd az adott hangszer fog.
MIDI out ( lejátszón ) -----> MIDI in ( hangszeren )
(#) watt válasza marcell05 hozzászólására (») Júl 1, 2009 /
 
Azt hiszem csak én értelek.
Viszont ilyen kütyüt még nem láttam, és csak elképzelésem van, hogyan lehetne megoldani. Sokat kéne keresgélni midi infók után. Hogyan kommunikál, miképpen választja ki a hangokat és mindezt hogyan olvassa ki a midi fájlból, adja át a szintinek. Ezek az infók elvileg megtalálhatóak.
Tételezzük fel, hogy megvan az infó, akkor írni kell egy programot egy mikrovezérlőre, ami kiolvassa a midifájlt az SD kártyáról és kiadja a midi portra a megfelelő jelsorozatot. Mit gondolsz ezt meg tudnád csinálni?

Ha nem, akkor keresgélni kéne a neten, most, hogy már tudod mit kéne keress, talán találsz ilyesmit.
(#) feki00 válasza Topi hozzászólására (») Júl 1, 2009 /
 
Ennyire azért nem hiszem hogy összetett lenne.

-SD kártyára létezik nagyon sok megoldás, egy kis fájlböngésző progival ki lehet bökni a kívánt midit a listából és onnan már csak be kell olvasgatni az "event-eket", egy timerrel pedig kiküldözgeti éppen időben az UARTon.
SD kártya kezeléshez link és link és link.

- Videó jel generálása már kritikusabb. Ha elég nagy óra jelen jár a mikrovezérlő akkor meg oldható egyel, csak kísérletezés kérdése. Ha nem akkor egy kisebb, olcsóbb vezérlőt be lehet programozni hogy megfelelő képet küldjön ki és a fő vezérlőtől pedig megszakításként kapja a képeket változó ütemben.
Link és link videó jel generáláshoz.

A többit már csak össze kell programozni, csatorna beállítások, tempo, rózsaszín karioki karakterkészlet, stb

mid fájlok felépítéséről sajnos nincs infóm, illetve nem lelek egyet se a könyvjelzők között.
(#) marcell05 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
Szia !

A válaszoddal tökéletesen tisztában vagyok . Már 15 évvel ezelőtt is egy 486-os laptopot használtam a midi filok lejátszásához anno a média player segítségével. Ma egy p4-es használok a van basco nevű programmal, de az általam feltett kérdés az nem erre vonatkozik.
(#) marcell05 válasza watt hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
Szia !
Azt hiszem igazad van csak te érted a problémát. Nem magamnak akarok építeni mert nekem megvan , csupán érdekelt a téma illetve hátha segítséget nyújthatunk kispénzű kezdő zenészpalántáknak.
(#) watt válasza marcell05 hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
Sajnos egy ilyen szerkezetet azért bonyolult megépíteni, mert nagyon sok infó hiányzik, valamint ha minden infó meglenne, akkor sok idő lenne a program kifejlesztése. És akkor még a AV kimenetről még nem is tettem külön említést... Ha nem találsz(vagy valaki nem talál neked véletlenül) kész projectet a neten, vagy nem értesz a programozáshoz, áramkör tervezéshez, video jelek előállításához, akkor nem sok reményt fűzök a dologhoz.

Esetleg egy PDA? De az meg nem igazán társítható a kispénzű emberekhez (Nekem sem tellett még rá, pedig nem vagyok kimondottan szegény, csak majdnem! ))
(#) Rober_4 válasza feki00 hozzászólására (») Júl 5, 2009 / 1
 
A midi jel kiküldéséhez meg egy kis infó itt:

Bővebben: Link

A midi fájlfelépítésről:

Bővebben: Link
(#) Matt válasza watt hozzászólására (») Júl 5, 2009 /
 
Üdv!

Ezért említettem az elején a Propeller chipet. Ott megvan a videojel kezelés. Konkrétan, ha jól tudom van videokimenete + példaprogram.

SD kártya olvasására rengeted példa van. Itt a legnagyobb probléma a MIDI file lekezelése, ez alatt azt értem, hogy milyen bitsorozatot kell küldeni az UART-on, hogy azt a szinti értelmezni is tudjon.

Üdv,
Matt
(#) watt válasza Rober_4 hozzászólására (») Júl 6, 2009 /
 
Ezek hasznos infók, Köszi!
(#) deadlyroberta hozzászólása Júl 3, 2011 1 /
 
veszel egy mp3 lejátszót vagy egy play gombos cd-t és felerősited a szintidre... no, vagy telefon-audio kábel és kész a midilejátszó és micor sd röl megy is.
(#) Rober_4 válasza deadlyroberta hozzászólására (») Júl 4, 2011 /
 
Mi köze a midi kommunikációnak az audió kábelhez?

Javaslom, hogy tanulgasd egy kicsit a témát, és csak aztán írjál! Köszönöm!
(#) mezei dávid hozzászólása Aug 25, 2011 /
 
SZIA mindenkinek főleg a zene elektronikához értőknek.
Ne nevessetek ki mert csak egy ötlet az egész amit kérek.
lehetne megszerkeszteni a képen látható kis játék billentyűzetet,hogy beintegrálni a hangerősítőbe a nyomógombokat kivezetni egy nagyobb billentyűzetre.
Most már lehet nevetni de csak érdeklődöm.
Üdv
Dava

minimidi.jpg
    
(#) Rober_4 válasza mezei dávid hozzászólására (») Aug 26, 2011 /
 
Persze!
Összekötöd a nyomógombok helyét a panelon a billentyűzeted billentyűihez. Illetve a két hangszóróvezeték menjen az erősítőd bemenetére. Ügyeskedj!
(#) mezei dávid válasza Rober_4 hozzászólására (») Aug 27, 2011 /
 
köszi,nekifogok és ha sikerül
irok neked.Ezért kérdeztem,hogy érdemes idöt
forditani rá
üdv
dava
(#) Gory válasza marcell05 hozzászólására (») Aug 27, 2011 /
 
Én is értem mit szeretnél. Szerintem egy LCD-s vezérlést azért beleálmodhatnál. Biztos hasznos, ha a zenész látja a saját kijelzőjén is mit nyomkod, vagy keres és nem a VGA-n kell néznie.
Egy ARM procit tennék bele, egy 64 vagy 100 lábú TQFP tokozás még forrasztható. Mondjuk egy STM32F107 vagy STM32F207. Bár ha a kézzel való legyárthatóság is szempont, akkor ezek kiesnek.

Tényleg csak információ kérdése a dolog. SD kártya kezelés rengeteg ingyenes forrásból felhasználható. Soros port kezelés sem lehet probléma. Csak a midi fájl feldolgozásának kell utána olvasni.
(#) kameleon2 hozzászólása Máj 7, 2013 /
 
Sziasztok! Sajnálom, hogy ilyen régiek a hozzászólások - talán sikerül felpörgetnem kicsit. Én megépítettem Propeller demoboardon egy MIDI lejátszót. Sajnos jelenleg annyit tud, hogy VGA kimeneten megjelennek a fileinfók, ki lehet választani a lejátszandó számot microSD kártyáról és egy General MIDI lejátssza. A hangjával azonban nem vagyok elégedett - kicsit vérszegény. Kicsit kutakodtam, mert felötlött bennem, hogy ha már ott az SD kártya, miért ne lehetne hangpatcheket is használni és Wavetable-ről venni a midi hangszerinfóit, hiszen a propeller alkalmas erre. Itt pár dolgot már kipróbáltam illetve próbák előtt vagyok. Az első ötletem, amit én is meg tudok csinálni az, hogy én magam bedigitalizálom a General MIDI összes hangszerének a hangjait hangokra lebontva - gyanítom ez őrült nagy infó halmaz lenne 16biten is. 128 hangszer akár csak 8 oktávon - nos nem kevés. Arra jutottam, hogy ezt a problémát annoi a Gravis Ultrasound hangkártyánál is megoldották és haladt a kor azóta. Rátaláltam az SF2 formátumra, amit windows alól kitűnően lehet tesztelni egy sima midi lejátszásakor. Ordít a különbség. A bajom az, hogy nem értem az SF2-ben hogyan tárolják le a hangokat és hogyan tudnám azt a General MIDI-nek átadni. A hardvernek nekiestem már, de szoftverben még nem érzem magam biztosnak. Három file-t csináltam az első a Propeller General MIDI-je a második a MS General MIDI a harmadik a Coolsoft VirtualMIDISynth cinema_organ_c102.sf2 hullámtáblával Itt meghallgatható a különbség.

Egyben, hogy látható is legyen a kütyü: Propeller GM
(#) Szpisti válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 7, 2013 /
 
Szia Zoli!
Minek bajlódsz ilyesmivel, mikor ezeket már rég megoldották előtted.
Rendelj egy GM hangcipet és kész hangmodulod lesz fillérekért.
Ha magad kínlódsz a hangmintákkal, akkor még az effektezéseket is meg kellene oldanod.
Egyik: Atsam2195
Részletek a video kommentjében.
Másik , figyelgesd az E-bayt, szokott lenni Yamaha DB60XG daughterboard (igen 60 és nem 50, ez a továbbfejlesztett klónja a Yamahának) - olyan 10 ezer ft körül bontásból. Kell neki +/-8V analóg táp, 5V a digitálisnak (300mA), egy midi bemenet és sztereo kimenet.
Meghallgathatod és olvashatsz róla ITT
(#) kameleon2 válasza Szpisti hozzászólására (») Máj 8, 2013 /
 
Szia! meghallgattad a 3 hangmintát? Éppen az a bajom, hogy a GM hangzása nem túl jó - nem tetszik. A Propeller pusztán szoftvercserével tudja ezt egyetlen chipben megoldani. Hangszert szeretnék készíteni - egy különleges hárfát. Ehhez keresek profi megoldást. Ez a chip mindössze 2000Ft. Az NEC-nél hogyan lehet hangpatcheket cserélni? Az SD kártya jó átjárás lenne a PC-ről letölthető profi patchekhez. A végcél egy MIDI-s lézerhárfa, ami mikrofonbemenettel is rendelkezik, azaz énekhangtól kezdve - szinte bármilyen hangra képes működni. Sok szoftverem megvan már részletekben, csak össze kellene legóznom. SF2 patchekhez kellene jó leírás, vagy valaki, aki jobban ismeri mint én. Ha gondolod hallgasd meg ezt is: Propeller Hammond B3 projekt
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2013
(#) kameleon2 válasza Szpisti hozzászólására (») Máj 8, 2013 /
 
Még valami - fontos - nem PC-hez keresek hangchipet. Még szóba jöhet: A CS9236 is.
(#) Szpisti válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 9, 2013 / 1
 
Üdv!
Köszi inkább maradok a VB3 vst-nél, nekem az bevált .
Érdekes az elképzelésed, de ahogy elnézem nem vagy egyedül a világban a gondolattal.
A SoundFontok tényleg nagyon hasznos dolgok, érdemes használni őket.
Ha a struktúrájuk közelebbről érdekel, nézegesd meg a Vienna nvű programot, kimondottan az SF2-k szerkesztésére alkották.
Hasonló témában kutakodik ez az oldal, fusd végig!
A hardveres megoldással meg ha jól nézem, a Zerberus project is foglalkozik.
Ez a "vga"-ra küldhető midi adat téma lehet hogy érdekelne, különös tekintettel arra, hogy megoldható-e ugyanígy vga-ra mondjuk a midi fileokba beírt meta esemény, a lyrics... Mert lenne rá igény. Igaz lcd-re már van megolásom, de egy kis monitoron jobban festene a dolog
(#) karpi válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 9, 2013 / 1
 
SF2 ..SFARK es AWE segedprogramokkal keszitheto , dinamikus hanggyujtemeny .A hanganyag "wave" .Dobfelszerelest "nyitottam" ki az AWE -vel es onnan csentem hangokat hogy a a Fruitty Loop-ban hasznaljam na meg a BUZZ machine-hoz . A SFARK programmal tomoritettek es "csomagoljak" ki es be a soundfont-okat .
Lenyegeben a dobfelszereles (peldaul) MIDI szabalyok szerint lesz a helyere teve sorrendbe . .Azt mar nem tudom hogy van a "Velocity" -vel megoldva hogy a kb 50 fele pld.kisdob leutesbol a hozza tartozo utest jatsza le .
Bigkit dobfelszereles van ketto ami FREE volt ..egyik 150MB a masik majdnem 300MB "wave" minden dobfelszereles eszkozre legalabb 2 x 50 leutes van felveve ..a piano-tol a fortissimo-ig .

Kb. ugyanigy van zongora , szinth , fuvosok ...es mas mined hangszer SF2 .
OK . tobbet nem konyitok hozza csak felhasznalom leginkabb a dobokat ..

De amin mind spekulaltam ..ott van a Creative Audigi SB meg Creative Live 24 bit ..meg Yamaha ..meg mar nem is tudom milyenek ..regen lecserelt hangkartyak amiknek van ez a SF2 MIDI lejatszoja es elehet cserelni /tolteni a kulombozo hang mintakat .Plusz van eleg hasznalhato Delay ,Reverb, Chorus , stb hanghatas is .
Ezeknek a kidobott hangkartyaknak majdnem semmi az ertekuk ott hevernek valami dobozban a szekreny tetejen ...
Na ezeket kellene PC nelkul mukodesbe hozni es meg lenne oldva a dolog .
Minden van a hangkartyan csak egy "driver" program kellene ..talan egy PIC-rol.

Vagyis fillerekert meg van a MIDI lejatszo es hanganyag tarolo ..vagy legalabb is egy resze ...a PC-ben levo reszt kellene megoldani egy kulso hardware-val .

Peldaul van a Mediaplayer -em ami 400MHz-es CPU-val 256MB RAM-al a fenekere ver az ASUS 3000+ PC -mre .Vigan lejatszik HD filmet es kozben ket filmet letolt ket cimrol az internetrol .Amit az ASUS 3000+ speci gyarilag mediara "faragott" !! PC-m majdnem "slideshow" minosegbe tudja csak !!

Vagyis kisebb feldolgozo "ereju" kulso de cel processzorral valoszinuleg jol mukodhetne . .Persze ehez kellene a szakertelem .

Meg lehetne probalni valamilyen IPAD ,,,Tablett ..regebbi tipusok mar olcsok gondolom jok lennenek MIDI -hez .lattam haveromnak ot volt a zongorajan es orgona stb hangokat csalt ji belolle ..szoval modulkent hasznalta .A baj hogy ehez nem tudom a regi emlitett hangkartyakat hozzakotni .....persze USB hangkartya mar mukodik vele ..
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem