Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Lapozás: OK   38 / 141
(#) _vl_ válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 4, 2013 /
 
De, ennyit szoktak hazudni. Igaz, nem is szokott annyit tudni - én nem mértem, de elolvastam egy-két ilyen hirdetésnél a visszajelzéseket, és bizony rendszeresen van olyan, hogy valaki megrendeli, leméri, és beírja, hogy tud az akksi kb. 1500-2000mAh-t (ami hihető).
(#) nedudgi válasza _vl_ hozzászólására (») Szept 4, 2013 /
 
Amikor utoljára kerestem, néztem még a két darabos szetben árult '4000mAh' cellákat árulták - azt lerendeztem magamban, hogy a két cella összesen 4000mAh.
(#) nzozz válasza kuka88 hozzászólására (») Szept 4, 2013 /
 
Azt azt, köszi!
(#) Mcsiv hozzászólása Szept 9, 2013 /
 
Sziasztok!
Elég rég volt már, hogy utoljára pákát fogjak a kezembe és még régebben, hogy számolgassak. Az elméletre még nagyjából emlékszem, de mielőtt rendelésbe kezd az ember, szeret megbizonyosodni a dolgokról, így pár apró kérdést tennék fel irányotokba
ebay-ről vásárolnék 3db power ledet (mindhárom 50 wattos, ám kék/zöld/piros színben pompáznak).
Az áramgenerátoros meghajtást értem, viszont a 3 led esetében a kék és zöld üzemi feszültsége 30-34V a spec. szerint, a piros esetében pedig 18-22V.
Szeretném a lehető legegyszerűbben meghajtani őket, így gondolom minimális összeállításban két tápra van szükségem (ebből az egyik nagyobb terhelhetőséggel, a két led miatt) vagy esetleg megtudom oldani egy darab nagyobbal?
A másik problémám hogy szeretném őket dimmelni, erre már a led miatt kézenfekvő a PWM, így szimplán elég egy FET/etc. -n keresztűl meghajtani megfelelő kitöltési tényezővel?
Köszönöm előre is a válaszokat!
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2013
(#) _vl_ válasza Mcsiv hozzászólására (») Szept 9, 2013 /
 
Ekkora teljesítményeknél az ellenállásos, disszipatív áramgenerátor szerintem felejtős. Azaz valami kapcsolóüzemű cuccot kéne oda használni, logikusan színenként egyet-egyet.
(#) Mcsiv válasza _vl_ hozzászólására (») Szept 9, 2013 /
 
Köszönöm a választ. Kapcsolóüzemű tápegység választása esetén mire kell figyelnem?
Illetve a PWM vezérlés kapcsolóüzemű táppal mehet egyszerűen, vagy valami magic-re is szükségem lesz?
(#) _vl_ válasza Mcsiv hozzászólására (») Szept 9, 2013 /
 
A PWM akkor működhet, ha a kapcsolóüzemű áramgenerátor tudja ezt. A PT4115 pl. tudná, de az neked a 30-34V-hoz már nem lesz jó.
(#) Hobbielektronika2k10 hozzászólása Szept 10, 2013 /
 
Sziasztok!
Egy olyan problémával fordulnék hozzátok, hogy van egy 30W-os LED vezérlőm, talán 1 órát, ha használtam összesen, aztán pihent kb. 3 hónapot, és amikor bedugtam pár napja jó volt, aztán kihúztam, és utána visszadugtam még egyszer, és azóta csak villog max fényerőn a led, mintha valami letiltaná a vezérlőt. A LED jó, kipróbáltam másikkal.
A vezérlőn van egy LM393-as IC, ami nem tudom mit csinál, de mivel ütemes villogás van max fényerőn, ezért én arra tippelek, hogy esetleg az lehet rossz?
Mértem áramot, és 1A-ert vesz fel a led, és annyit is kellene, szóval nem értem mitől villog, mi tilt le esetleg. Lenne ötletetek? Küldök képet a vezérlőröl.
A panelt mikroszkóp alatt tüzetesen átnéztem, sérülés, forrasztási hiba nincs.

Előre is köszönöm szépen a segítségetek.
(#) Mcsiv válasza _vl_ hozzászólására (») Szept 10, 2013 /
 
Értem. Nem is feltétlen építeni szeretnék hozzá tápot, kész megoldás jobban érdekel, inkább csak puhatolózok ilyen irányban
Néztem egy ilyet:
50 watt led driver
Méretéből adva kapcsolóüzeműre tippelnék, adatlap alapján jó is lenne nekem, az ára is baráti (gyanúsan is az), van valakinek tapasztalata ilyen vagy hasonló táppal?
Szerk: Illetve ha ezt választom, akkor búcsút inthetek a pwm vezérlésnek?
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2013
(#) _vl_ válasza Mcsiv hozzászólására (») Szept 10, 2013 /
 
Biztos, hogy kapcsolóüzemű belül. Viszont nem csak a PWM vezérlésnek mondhatnál búcsút, hanem minden vezérlésnek: ez egy fix áramot tud, és csókolom, és természetesen a 220-as oldalon sem tudod dimmelni. Lehet keresgélni, talán akad olyan, aminél az áram is állítható, meg esetleg talán olyan is van, amit PWM-mel modulálni is lehet.
Az is gond szerintem, hogy ha neked RGB LED-ed van, akkor ahhoz három külön áramgenerátor kell. Valószínűleg olcsóbb egy 220-ról üzemelő fix DC táp törpefeszültségű kimenettel + 3 valamilyen DC-DC áramgenerátor, mint három 220-ról üzemelő áramgenerátoros táp.
(#) Mcsiv válasza _vl_ hozzászólására (») Szept 10, 2013 /
 
Értem.
Vagyis ha veszek egy nagyobb tápot és veszek három ilyet, akkor biztonságosan el tudom táplálni a három ledet.
Mivel csak egyszer szeretném beállítani a fényerőt (nem létszükség a pwm) ezt megtehetem itt a kimeneti feszültség alacsonyabbra állításával is, vagy azt nem tolerálják ezek a high power ledek?
(#) _vl_ válasza Mcsiv hozzászólására (») Szept 10, 2013 /
 
Idézet:
„akkor biztonságosan el tudom táplálni a három ledet.”

Nem, mert a belinkelt DC-DC konverter fix feszültséget ad (CV), nem pedig fix áramot (CC).
Idézet:
„ezt megtehetem itt a kimeneti feszültség alacsonyabbra állításával is, vagy azt nem tolerálják ezek a high power ledek?”

Az alacsonyabbra állítással nincs gond, a gond a meghajtással van: ha fix feszültségről hajtod, akkor nem lehetsz biztos, hogy holnap is akkora áram fog folyni, mint most. Mert a LED karakterisztikája függ sok mindentől, pl. a hőmérséklettől is, de ahogy öregszik a LED, a karakterisztika is változhat. A korrekt megoldás a fix áramú meghajtás. Lehet fix feszültség + előtétellenállásban gondolkodni; minél nagyobb az ellenállás, annál stabilabb lesz az áram, viszont annál nagyobb teljesítmény fog az ellenálláson veszendőbe menni, ami egy 50mW-os LED-nél kb. mindegy, itt azért már nem annyira.
(#) Mcsiv válasza _vl_ hozzászólására (») Szept 10, 2013 /
 
Igen, valóban benéztem
Akkor egy ilyen lesz az én barátom úgy érzem, mert ezzel szépen be tudok lőni mindent (ebben azért még erősíts meg kérlek).
Köszönök mindent!
(#) Directors hozzászólása Szept 10, 2013 /
 
Sziasztok!

Ilyen ledet szeretnék vásárolni. Kettőt.Stroboszkóp lenne belőle.
Milyen áramgenerátor kapcsolási rajzot javasoltok?Plusz milyen vezérlést a villogtatásra?
(#) nzozz hozzászólása Szept 10, 2013 /
 
Sziasztok!
Mennyi a power ledek ajánlott max. üzemi hőmérséklete? (hosszú távon, hogy az élettartam is megmaradjon)

Köszi
(#) Mcsiv válasza nzozz hozzászólására (») Szept 10, 2013 /
 
Általában szerepel magán a led adatlapján, de ahogy néztem általánosságban elmondható, hogy 70-80 fok fölött már jelentősen csökken az elérhető üzemóra
(#) nzozz válasza Mcsiv hozzászólására (») Szept 10, 2013 /
 
Led bar -t szeretnék építeni és nem nagyon van elképzelésem hogyan lehetne megoldani a hűtést olcsón. Autóra kerülne nyilván, ott a súly nem lényeg. Az autó saját vízhűtése nem jó, 80-90°C -on üzemel. Valami leegyszerűsített külön vízhűtés akkor lenne jó, ha nem kéne hozzá szivattyú. De anélkül szerintem nem lesz jó. (vagy igen?) Marad a hűtőborda, ami szintén drága.
(#) _vl_ válasza Mcsiv hozzászólására (») Szept 10, 2013 /
 
Ez jobban hangzik. Persze ez step-up, szóval a legalacsonyabb feszültség alá kell pozícionálni a betápot. Mondjuk 12..15V valószínűleg jó lesz.
(#) bandi777 válasza Directors hozzászólására (») Szept 13, 2013 /
 
Szia!

Én nem bonyolítanám túl a dolgot, alapvetően az a kérdés, hogy milyen tápegységed van. Feltételeztem, hogy van egy laptoptöltőd vagy hasonlód, ami tud (legalább) 17V-ot, és 1A-t. (Szerintem ez nem túl extra.)
ehhez firkantottam egy kapcsolást, mely tömören a következőket tudja: R5 potméterrel a világos, R4-gyel pedig a sötét időket tudjuk szabályozni kb. 3msec és másfél sec között. R3-al tudjuk állítani a fényerőt, R7-el pedig be tudjuk állítani az áramerősség maximumát, nehogy szabályzás közben túltekerhessük R3-at.
Ha felkeltette érdeklődésedet, vagy bárki máséét a dolog, vagy kérdés van, szívesen írok még. Sőt, ha valaki nagyon szeretné, akár még nyáktervet is küldök.
(#) Directors válasza bandi777 hozzászólására (») Szept 14, 2013 /
 
Szia!
Köszönöm a segítségedet de találtam már kapcsolást Skori weblapján.

Skori.jpg
    
(#) Directors hozzászólása Szept 16, 2013 /
 
Sziasztok!

Van 2 db itt említett ledem. Elég lehet a két lednek ez a két borda?

P9160398.JPG
    
(#) nedudgi válasza Directors hozzászólására (») Szept 16, 2013 /
 
Ezek a bordák ex has az i486 körüli processzorokhoz készültek, ha nem folyamatos üzemben használod, megfelelhet.
(#) nzozz hozzászólása Szept 16, 2013 /
 
Sziasztok!
Múltkor kérdeztem a power ledek max. hőmérsékletét, amit mint kiderült az adatlapok is megadnak, viszont nem tudom, hogy a minimum hőmérsékletre kell-e figyelni? Van valami általános minimum érték? (Cree adatlapon nem találtam)

Köszönöm
(#) Directors válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 16, 2013 /
 
Stroboszkópba lennének. Ott egész éjszaka üzemelnének. Ez nem tudom hogy folyamatos üzemnek számít-e.
(#) nedudgi válasza Directors hozzászólására (») Szept 16, 2013 /
 
A stroboszkóp nem olyan villogó izé? Ha igen, akkor nagyon valószínű, hogy jó lesz. A megfelelő hővezetést biztosítani kell, ha nagyon melegszik, akkor ventillátor nem árthat.
(#) laszlokunstar válasza Directors hozzászólására (») Szept 16, 2013 /
 
Nekem folyamatos üzemben 2 db 1w-os üzemel ilyen bordáról, nem melegszik. Ez északi hídról való, nem 486-ról, mint korábban írták. Mivel a stroboszkópnál a kitöltési tényeződ gondolom 50% alatt lesz, emiatt biztos elégnek kell lennie. Azért ellenőrizd, üzemi körülmények között is.
(#) nedudgi válasza nzozz hozzászólására (») Szept 16, 2013 /
 
A Cree 4550 -40o-on még üzemeltethető az adatlap szerint. Problémát esetleg jelenthet a hirtelen melegedés, nagy árammal, ezért a sarkkörön túli használat esetén lágyindításon gondolkodnék.
(#) Directors válasza laszlokunstar hozzászólására (») Szept 16, 2013 /
 
Köszönöm mindkettőtök segítségét.
(#) nzozz válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 16, 2013 /
 
Sarkkörön nem mennék túl, csak itt Magyarországon lenne használva de azért itt is tud lenni -20°C téli éjszakákon.
(#) _vl_ válasza nzozz hozzászólására (») Szept 16, 2013 /
 
Miről fogod táplálni a -20 fokban?
Következő: »»   38 / 141
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem