Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője
 
Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   58 / 316
(#) kistrojak válasza pucuka hozzászólására (») Szept 11, 2013 /
 
Igen, nekem is ez a tervem hogy annyi töltő ahány cella. De mivel 1 tápegységről menne az összes töltő ezért egyszerre 2 PIC nem nyithatja a FET-eket. Ezért van egy nagyobb PIC ami kivezérli azt az 1 jelet.


Elméletileg akkor lehetetlen megoldani?
(#) kistrojak válasza pucuka hozzászólására (») Szept 11, 2013 /
 
Annyit elfelejtettem írni hogy 20-30A kapcsolgatásától nagyon nagyon hamar tönkrementek a relék. 4 darabbal próbálkoztam de egyszerűen elfogynak az érintkező felületek, és elég macerás pótolni mindenféle rézdarabbal. A helyzet az az hogy az akkukat 10C-vel lehet tölteni, ami több mint 130A, és nekem már 20A-nál problémáim vannak a relés megoldással, akkor később, ha több akku lesz párhuzamosan kötve a jelenlegi kettőnél akkor fél napok kellenek a töltéshez.
(#) kyrk válasza kistrojak hozzászólására (») Szept 11, 2013 /
 
Szerintem rossz a kapcsolas. Nem latom ertelmet berakni 4 kisebb PIC-et amikor a nagyobbikon meg van szabad lab. A MosFET-ek szerintem rosszul vannak bekotve. Javaslom tanulmanyozd at a MosFET mukodeset. Egyreszt a didoda benne eleve nyitoiranyban van elofeszitve, masreszt a source van a +4V2-re kotve mig a drain megy az akksi pozitiv tapjara.

Velemenyem szerint nincs sok ertelme sorba kotni az akksikat majd idoosztasos alapon egyenkent kapcsolni oket toltesre. Megjegyzem a kapcsolason hianyzik a toltes szabalyzo elektronika, tehat pl hol lesz a tolto aram merve illetve a kapocsfeszultseg.

Legjobb tudasom szerint a ballanceres toltok nem sutik ki az akksit, hogy mindegyik cella egyenlo toltessel rendelkezzen. Ugyanis ha emlekeim nem csalnak, rakapcsol az egesz akksira egy feszultseget majd a toltottsegnek megfeleloen cellanket szabalyozza, hogy melyik cellara mekkora aram jusson. Tehat a cellaval parhuzamosan levo kapcsolo es ellenallas az aramot csak söntöli. Elfolyik az akku mellet es nem tolti. Exterm eset, hogy teljesen toltott cella van sorban egy tok uressel. Hogy miert az mindegy valaki direkt csak egyet meritett le. Ekkor a ballancer eszreveszi hogy a toltottnek nem kell sok aram, a cella mellet levo kapcsolo a toltoaramot atfolyatja magan, hogy az a kovetkezon meg at tudjon folyni. Mivel a kovetkezo ures ezert ott a kapcsolo nem kapcsol es az akksin kereszul folyik majd azt toltve.

Ennel mar csak az lenne jobb megoldas ha tenyleg egyenkent lehetne az akksikat tolteni es nem kellene az akksi mellet sontolni a toltoaramot. Pl cellankent egy tolto aramkor ami potencialfuggetlen. Pl induktiv uton kap energiat es elvegzi az adott cella tolteset. Valami hasonloban gondolkodnek a helyedben. Az idoosztasos megkozelites, hogy kapcsolgatod a cellakat nem fog celra vezetni, mert a vegen ott vagy mintha egyenkent feltoltotted volna a cellaidat.
(#) Dióda hozzászólása Szept 12, 2013 /
 
DS1302-as ic hez ami egy lithium akku-t használ 2,7V-on backupnak milyen akku-t ajánlanátok?
Jelenleg egy pici gombelem méretű működteti amit egy másik ugyanilyen ic-vel szerelt panelről bányásztam mivel ami eredetileg volt rajta a sok állást nem jól viselte .
Mivel nem tudtam beszerezni ilyent így gondolkodtam és úgy döntöttem átépítem.
Nos olyan érdekesen használja a lithium akkut hogy csak 2.7v-ra tölti és azt használja föl backupnak. Esetleg ilyennel lehetne helyettesíteni?
(#) _vl_ válasza Dióda hozzászólására (») Szept 12, 2013 /
 
Én lítium elemet ajánlok, egy CR2032-vel ez az áramkör szerintem simán elmegy vagy 10-15 évig. Az elem, a tartó, egy kicsi soros Schottky-dióda a biztonság kedvéért (pl. BAT85 vagy BAT43), egy 1-2kohm nagyságrendű soros ellenállás a rövidzárvédelem kedvéért, és meg is van oldva a probléma.
(#) Csupasz válasza Dióda hozzászólására (») Szept 12, 2013 /
 
Helló! Ahogy a kolléga írja, bőven elegendő a CR2032.Amit linkeltél, az enyhén szólva is túlzás.Ennyi pénzért már több olyan komplett modult tudsz venni az e-bay-n, ami beépített akkuval van, és tölti is.
(#) Dióda válasza _vl_ hozzászólására (») Szept 12, 2013 /
 
Akkor azt mondod hogy egy elemtok benne az elemmel és sorosan a + ágába egy ellenállás meg egy dióda és kössem az akku helyére?
Gondolom a dióda kiiktatja azt hogy ne töltődjön ergo ne pukkanjon el az elem.
Csak nem-e bezavar az ic-nek hogy nem tudja tölteni hanem mindíg fix feszt kap az akku helyén?
Azért totóztam valami elérhető akku irányában ami beszerezhető .
Mondjuk az még kérdéses számomra hogy az ic akku töltése ekkora cellával hogyan boldogulna. De gondolom hogy ha egy pici gombakku volt rajta akkor ezt is feltöltené csak baromi lassan viszont ugyanolyan lassan is merülne le adott esetben.Nem lenne egy agyonhasznált csúcsrahajtott akku.
(#) nedudgi válasza Dióda hozzászólására (») Szept 12, 2013 /
 
Egy LIR2032 akku jó lehet neked.
(#) _vl_ válasza Dióda hozzászólására (») Szept 12, 2013 /
 
Idézet:
„Csak nem-e bezavar az ic-nek hogy nem tudja tölteni hanem mindíg fix feszt kap az akku helyén?”

Nem zavar be. Egyrészt ha elolvasod a doksit, ott van, hogy hogyan kell neki megmondani, hogy töltsön, vagy ne. Másrészt legfeljebb majd akkor leáll a töltéssel.
(#) Tommi hozzászólása Szept 12, 2013 /
 
Helósztok

Van valami kritériuma, hogyan kell egy AX 18650 3800mA 3.7V akku li-ion akkut tölteni?
Rárakom töltőre, csak melegszik nagyon kevés feszültséget rak bele a töltő ,de 3 sec alatt le is merül.
Egy 600mA os töltőt kaptam hozzá és 3V on töltöm.
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2013
(#) b-max hozzászólása Szept 20, 2013 /
 
Sziasztok,

van valakinek tapasztalata, hogy mitöl lehet az alábbi jelenség. 3 Li-ion cellát töltenék, sorosan kötve, azonban egyrészt nem is tölti az áramkör (barkácsgép gyári áramköre), de ami érdekes, hogy a feltölött akksik közül az egyiket teljesen lemeriti állásában. Ami a legérdekesebb, hogy az ebayról rendeltem egy balancer töltöt még régebben, és az is ugyanezt csinálja , azon az ágon folyamatosan 200mA -val szipkázzal a cellát ! Találkozott valaki ilyennel ?
(#) nedudgi válasza b-max hozzászólására (») Szept 20, 2013 /
 
A jelek szerint az egyik cella elpusztult. A gyári töltő balanszeres?
(#) b-max válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 20, 2013 /
 
balanceres a töltö, mindekettő, és ha kicserélem a cellát egy másikra , azzal ugyanaz a helyzet. használt cellák, de tesztelve, egyforma tipus, és kb. egy kapacitással .
(#) nedudgi válasza b-max hozzászólására (») Szept 20, 2013 /
 
Ha a cellák jók, akkor az akkupakk maradék részében lesz a bibi. Azt próbáltad, hogy cella nélkül mérsz feszültséget/áramot ellenállás a kivett cella helyén?
Véletlenül nem fordítva raktad be azt a cellát?
A [SHIFT] gombot direkt nem használod a mondatok elején?
(#) b-max válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 20, 2013 /
 
Mértem áramot, és épp ez a furcsa, hogy pontosan 200 mA-el süti ki folyamatosan a töltő áramkör az egyik szélső cellát. Arra gondoltam, hogy biztos elromlott az az áramkör. No de az a helyzet , hogy egy teljesen másmilyen töltö-balancer áramkör igy úgyanúgy a szélső cellát meriti nullára ! Azon áramot még nem mértem.
(#) nedudgi válasza b-max hozzászólására (») Szept 20, 2013 /
 
Töltő nélkül, a szélső cellát kivéve mérj feszültséget, majd, ha nincs feszültség, ellenállást a kivett cella helyén. A hiba el lehet dugva a pakk maradékában is...
(#) jog27 hozzászólása Szept 21, 2013 /
 
Sziasztok!

Van egy 3,7V-os 1230mAh-s Li-ion akkum. Elvileg GPS, vagy PDA akku.
Ezzel a kapcsolással lehetne tölteni? Továbbá valaki el tudná mondani hogyan lehetne használni ezt a kapcsolást? Arra gondolok pl.: hogy a potméterrel a 4,2V-os töltőfeszt kell beállítani? Mennyi idő alatt tölthetem fel vele mondjuk teljesen lemerült állapotból?
Köszi szépen!
(#) nedudgi válasza jog27 hozzászólására (») Szept 21, 2013 /
 
Inkább vegyél egy kész töltőt. Ha mindenáron építeni akarsz, akkor MCP73832. Az adatlapjában megtalálod az ajánlott kapcsolást.
(#) vladcepes hozzászólása Szept 23, 2013 /
 
Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni.Megépítettem ezt a kapcsolást,ezzel a nyákkal,és valami nem stimmel. Bedugtam a laptop USB-re a led alig,hogy pislákol,túloldalt mérve valami 1,7V jött ki.(a Bat csatlakozónál). Az USB-nél kijön az 5V tehát ott jó. További mérést nem volt időm csinálni az este de gondoltam mire hazamegyek felrakom a kérdést hátha valaki tud rá választ. Egyébként jó ez a kapcsolás? Hol lehet a bibi?,mit mérjek? A válaszokat előre is köszönöm.

Üdv!
(#) _vl_ válasza vladcepes hozzászólására (») Szept 23, 2013 /
 
Azok a pilincka vékony vezetékek, azok csak szemléltetést szolgálnak, vagy tényleg sikerült ilyen irreális vezetékvastagsággal megcsinálni a panelt? Mert ha igen, akkor semmin ne csodálkozz. Az IC-nek ráadásul hűtőfelület is kell, amit a lábaihoz csatlakozó rézfóliák adnak. Ez így nem tudja rendesen hűteni az IC-t, secperc alatt túlmelegszik.
(#) vladcepes válasza _vl_ hozzászólására (») Szept 23, 2013 /
 
Szia! Ja hajszálvékonyra sikerült megcsinálnom. Akkor kell csinálnom egy újabb rajzot.
Akkor úgy csináljam hogy a a lábaitól eljövő szálakat majd jól megvastagítom és kiszélesítem?

Üdv! Köszöntem!

UI: Találtam egy másik rajzot ahol két led is van,igaz párhuzamosan, gondolom ott az egyik a töltést jelzi a másik ha már feltöltődött?
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2013
(#) _vl_ válasza vladcepes hozzászólására (») Szept 23, 2013 /
 
Idézet:
„Akkor úgy csináljam hogy a a lábaitól eljövő szálakat majd jól megvastagítom és kiszélesítem?”

Valahogy úgy. Egy minta egy másfajta IC-hez a mellékletben.
Idézet:
„UI: Találtam egy másik rajzot ahol két led is van,igaz párhuzamosan, gondolom ott az egyik a töltést jelzi a másik ha már feltöltődött?”

LED-eket nem kötünk párhuzamosan. A "DNP" azt jelenti, hogy "nem ültetni be", azaz az az alkatrész nincs.
(#) vladcepes válasza _vl_ hozzászólására (») Szept 23, 2013 /
 
Okés köszönöm szépen a felvilágosítást! Megcsinálom aztán majd beszámolok.

Üdv!
(#) nedudgi válasza yello hozzászólására (») Szept 26, 2013 /
 
Nem írtad az eszközöd teljesítményigényét. Akkupakk helyett nem lehet megoldás egy step-up áramkör?
A túlzott kisütés ellen legegyszerűbb megoldás védett(protected) cellákat venni.
(#) menyus hozzászólása Szept 27, 2013 /
 
Sziasztok,

Van egy kis gondom...Léteznek ezek a sok ezer Ah - s LI-ON power bankok. Nos, ezek úgy működnek hogy ha rádugok terhelést az USB kimenetükre ezt érzékelik, és ekkor bekapcsol bennük egy StepUp konverter ami a LI-ON feszültség tartományból előállítja a szabvány USB DC 5V ot. A gond az, hogy kis terheléstől nem indul el a Step Up konverter csak pár száz mA es terheléstől felfelé, lévén hegy ezek eredendően mobil töltésre és egyéb készülékek töltésére vannak kitalálva. Az hogy terheléstől függően kapcsol be, valamilyen áramfigyelést feltételez viszont nem találok sehol (a LI-ON töltőáramkörön kívül, ami más tészta..) nagy terhelhetőségű és kis értékű soros R tagot a kimeneti áramkörben amit meg lehetne hekkelni ahhoz hogy kisebb terhelésre is elinduljon a konverter. Kérdésem...milyen módon lehet ez megoldva, ha nem áramfigyeléssel...? A kimeneti soros R tagnak minimum W os kaliberűnek kéne lennie mert a kimenet 2 A ig terhelhető, tehát ezt az áramot a soros ellenállásnak el kéne bírnia. Ekkora ellenállást tutira kilógna a sorból (SMT 0603 al van a készülék összerakva) így észrevenném...de nincs ilyen sehol, csak a töltőáramkörben, annak meg semmi köze a kimenethez. Van valakinek valami 5lete? Köszi
(#) menyus válasza menyus hozzászólására (») Szept 27, 2013 /
 
Probléma már megoldva, köszi.
(#) proli007 válasza menyus hozzászólására (») Szept 27, 2013 / 1
 
Ilyenkor illik megírni azt is, mi volt a megoldás, hátha valakinek ugyan ez a gondja volt/van..
(#) Tom066 hozzászólása Szept 28, 2013 /
 
Üdv mindenkinek!
Tönkrement a fényképezőgépem töltője és mivel nincs rá 10.000 Ft - om így gondoltam, megkérdem tudna-e valaki segíteni megjavítani? Ez úgy derült ki, hogy egy ismerősömnek is ilyen van, és az feltöltötte az akkut míg az enyém nem. Ha ez segít, 2, 4V a töltőfeszültsége egy 3, 7V-os akkumulátorhoz ez megfelelő? vagy az ampernek kell nagyobbnak lennie?
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2013
(#) laszlokunstar válasza Tom066 hozzászólására (») Szept 28, 2013 /
 
1.000 Ft házhoz szállítva: Bővebben: Link
(#) Tom066 válasza laszlokunstar hozzászólására (») Szept 28, 2013 /
 
Köszi
Következő: »»   58 / 316
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem