Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   111 / 270
(#) mateatek válasza yaessu hozzászólására (») Feb 4, 2014 /
 
A kereső olyan frekvencián fog menni, amilyenre csinálod. Ha ráakasztod a tekercset, és nem 14.5 kHz-en megy, hanem alacsonyabb, vagy magasabb frekin, akkor vagy tetszik a dolog, vagy megmókulod az adó oszcillátor frekvenciafüggő kondenzátorait.
Az adó és a vevő tekercset pedig a kívánt frekvencián kiegyenlíted.
Azt általános tapasztalatként elmondhatom, hogy könnyebb dolgod lesz, ha a vevő tekercs párhuzamos kondiját 10-12nF körülire hagyod. 15nF-nál a GEB fázistolóját mókulni kell sok esetben, mert nem tud abban a tartományban működni, mint amit a fej fázistolása 15nF-os kondival produkál.
(#) yaessu hozzászólása Feb 4, 2014 /
 
Kösziönöm az információt Mateatek Jövőhéten befejezem a panelt , és megpróbálom elindítani, --akkor már a tekercshez nem nyúlok mert le van inpregnálva , csak azt nem értem pontos sablont készítettem menetszámot pontos ohmikusan jó mH re meg nem, na nem baj nekem jó az alacsonyabb frekvencia is pár khz nem hinném találati szempontból igen befolyásolná a dolgot vagy igen? Amit írtál az a GEB fázisfordítónál az a mókulás kb miből állna mert ehhez nagyon nem értek gondolom frekire húzni egyebek mikkel kéne benne mokulni?
(#) mateatek válasza yaessu hozzászólására (») Feb 4, 2014 /
 
A mókulás abból áll, hogy rátolod a szkópot a vevő jelre, és a GEB négyszögjelére, és addig igazítod az RC tagokat, amíg a 90 fok körüli tartományban jól működik a részáramkör. Elő fordulhat, hogy járulékos alkatrészt(eket) kell beépíteni.
(#) mateatek válasza Yowie hozzászólására (») Feb 4, 2014 /
 
A diszkriminációjuk ugyanúgy teljesül, mindegy, hogy hol nyúlsz bele a szabályozásába. Az egyik gépemen úgy csináltam meg, hogy mindkettő benne volt. Semmi különbséget nem tapasztaltam. A kérdés inkább csak az, hogy melyiket tartod kényelmesebbnek. Potit akarsz tekerni ahhoz, hogy minden fémet jelezzen a géped, vagy kapcsolót kapcsolni.
De egy IGSL-t sokkal kényelmesebbnek tartok, mint egy TGSL-t. IGSL után a TGSL-lel való keresőzésnél úgy érzi az ember, mintha valamit otthon felejtett volna.
(#) yaessu válasza mateatek hozzászólására (») Feb 4, 2014 /
 
Szerinted úgy jól működne ha az adótekercsből letekernék vagy csinálnák másikat úgy hogy induktivitásra pontos legyen a vevőt hagynám
(#) Ge Lee válasza Yowie hozzászólására (») Feb 4, 2014 /
 
Ezt szerintem inkább a másik oldalról érdemes, és lehet megközelíteni. Gondolom nem sokan visznek magukkal 50 féle érmét, mert minek. Inkább azt a néhány dolgot érdemes kéznél tartani amit a keresés során ki akarunk szűrni, persze addigra a tesztekből már tudjuk azt, hogy ilyen beállításokkal mennyit fog vagy fog-e csökkenni az érzékenység az adott érmékre.
Ilyen pl. a fóliaszűrés is, amivel csínján kell bánni ha nem akarja az ember az ezüstöt is otthagyni.
(#) Ge Lee válasza yaessu hozzászólására (») Feb 4, 2014 /
 
A tekercs induktivitása nem csak a menetszámától függ, hanem a huzal átmérőjétől is (meg még elenyésző mértékben egy csomó dologtól).
Attól hogy nem akkora az induktivitása még nem biztos hogy nem lesz jó, másrészt a frekit oda állítod ahova akarod. De annak sincs semmi jelentősége hogy 10,2kHz-en vagy éppen 8,9kHz megy a gép. A nagyobb eltérésnek van jelentősége akkor, ha a vevőerősítő sávszűrőként működik. Az SMW-n pl. ezért is kell finomítgatni, mert annak a vevőerősítője 6kHz környékére van optimalizálva, tehát ezen a frekin működik a legnagyobb erősítéssel, de közben a működési freki meg 8,6kHz környékén van (az én példányom esetében).
(#) yaessu válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 4, 2014 1 /
 
Értem a dolgot, mert amit írt Mateatek attól kicsit megijedtem. még az elmegy hogy kondikat cserélgetek de már újabb plusz alkatrész betétele az nekem már magas áramkör át tervezés - egyenlőre hagyok mindent ahogy van elkészül az áramkör azt akkor meglátom hol működik a legjobban azt akkor megíróm hogy mi a helyzet vele addig is köszönöm a segítségeteket,
(#) mateatek válasza yaessu hozzászólására (») Feb 4, 2014 /
 
Ez a leghelyesebb. Ráérsz akkor hibát keresni, és javítani, amikor már van. Ha egyáltalán lesz.
(#) deexteer válasza yaessu hozzászólására (») Feb 4, 2014 /
 
Én rengeteg különböző tekerccsel kipróbáltam már és mindegyikhez hozzá lehetett hangolni,addig módosítod az adóoszcillátor két kondiját (1:10arányban) míg jó nem lesz a frekvencia. Ha megvan akkor a vevő tekercset kell rákötni az adó részhez,és 13.95khz-et kellene mérni,ha nincsen meg akkor addig kell pakolgatni a tekercs két végére a kondikat míg jó nem lesz,utána ezekkel együtt átmegy a helyére és hozzáadódik a 15nf-hoz.(vagy levonódik)
Én így csináltam és eddig mindig bejött.
(#) Yowie válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 4, 2014 /
 
Abszolút félreértettél, semmiesetre se cipeljen senki érméket, mert még meg is büntetik. Egyszer kell ezt letesztelni ill. beállítani, de akkor valóban valós körülmények között. Ráadásul nem azzal, amit találtál, hanem pont azzal, amit nem, ezért nehéz otthon beállítani egy gépet-erre akartam célozni. Mivel rendszerint kevés olyan érméje van az embernek, amit nem talál meg
(#) Yowie hozzászólása Feb 4, 2014 /
 
Itt egy nagyon jó példa több dologra is. Ez egy gold detectornak is alkalmas kütyü. Egész pici, 0,1 g célokat is meg lehet vele találni (csak aztán utána is találja meg az ember).

De az jól látszik a táblázatból, hogy mekkora nagy a különbség különböző talajokon. Gondolom, náluk inkább a száraz talaj a gyakori, erre is van fejlesztve. Drasztikus érzékelés csökkenése van nedves talajon.

Vista Gold
(#) yaessu válasza deexteer hozzászólására (») Feb 4, 2014 /
 
Köszönöm a segítséget. jó ötlet és bevált akkor így csinálom ha kell mahinálni , Tehát mint az adót és a vevőt huzzam be kondival a saját oszcilátorával a megadott frekire

mindenkinek köszönet azt ha megakadok kukorékolok
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2014
(#) deexteer hozzászólása Feb 5, 2014 /
 
Mivel tudnám megoldani azt a hibát,hogy egy érmét húsz centiről rendesen érzékel a gép,harminctól is érzékeli,de csapott hangja van,ez a komparátor vagy az audió végfok miatt lehet?
(#) Yowie válasza deexteer hozzászólására (») Feb 6, 2014 /
 
Menyi arra az érmére a max távolság?
All metálban csinálod?
(#) deexteer hozzászólása Feb 6, 2014 /
 
Fémszűréssel,a max. 30cm,onnantól recseg 20 centiig mintha csak a hang fele lenne meg,20 tól meg rendesen bipeg.
(#) Yowie válasza deexteer hozzászólására (») Feb 6, 2014 /
 
Akkor is, ha nem mozgatod túl gyorsan és nincs vas szűrés? Ha kb 5cm-re lassan elhúzod a fej előtt, van 3 jel?
1 nézted szkópon? Nem vágja a jelet, ha nagy?
2 a geb csatorna jó fázisban van? Feritrúdra merőlegesen nem jelez?
(#) Ge Lee válasza deexteer hozzászólására (») Feb 6, 2014 /
 
Nem nagyon tudni hogy melyik masináról van szó, de ha a TGSL-ről akkor annak kevésbé kellene ilyennek lenni. Az SMW-m az nagyon ilyen, nem is tetszik, de jobban belegondolva terepen ez még jól is jöhet, mert tudja az ember hogy ha már elharapja a hangot, akkor messzebb van az a valami. Ha végig ugyanolyan erős jelet adna, akkor fogalmad sem lenne hogy 5cm vagy 25cm mélyen van az a valami.
Nem az audio fokozat és nem is a komparátor hibája, hanem az egyszerű jelfeldolgozásé (valamit valamiért). Ha azt megbonyolítod, akkor jobb lesz. Ha az SMW-n átteszem a kondikat közvetlenül a kapcsolófokozat után (tehát az ellenállások elé mint ahogy a TGSL-ben van), akkor ez a hiba megszűnik, végig jó dinamikával működik a szerkezet, cserébe begerjed. Lehetne ezen dolgozni, finomítani, de nekem mondjuk nem ér annyit az egész, hogy órákat, napokat görnyedjek a szkóp előtt, és azon agyaljak hogy mit miért csinál úgy ahogy és miért nem máshogy.
De ha letekered a Disc-et és a Geb-et már akkor sem harapdálja úgy a hangot, tehát azon a vonalon is elindulhatsz.
Bámulni kell a szkópot és a rajzot, gondolkodni, és néha járni egyet hogy ne üld kockásra a feneked.
(#) Yowie válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 6, 2014 /
 
Lehet rosszul értem, de neki 20-ig nem jó, 20-30között meg jó.
(#) deexteer hozzászólása Feb 6, 2014 /
 
Közben megoldódott a probléma,kicseréltem a hangszórót és jó lett,a műhelytesztet befejeztem,holnap összerakom és mehet terepre.
A végeredmény:
a vevő erősítő és a szűrők White's Idx pro,a disket kivéve,
GB, disk,hang bandido umax 2,
a táp és a többi közel tgsl.

Alap fogyasztás 35ma,csipogva 50ma.
Műszerrel mérve az adó jel 35v AC,vevő ic kimenete 0,018mv AC.
Ferrit és fogó szűréssel a disk és all metal érzékelése teljesen egyforma,ott mértem ahol határozott a jel oda vissza:
8/0,2mm kis bronz 25cm,
15/0,2mm kis bronz 31cm,
18/1mm kis bronz 35cm,
1ft 36cm,
5ft 40cm,
20ft 46cm,
All metalban:
m4 anya 20cm,
m3 anya 15cm.
Merem remélni hogy talajban nem fognak az értékek a felére csökkenni.
(#) Ge Lee válasza deexteer hozzászólására (») Feb 6, 2014 /
 
Erről összedobhatnál egy rajzot, mert jobb lett mint az SMW-m.
(#) deexteer hozzászólása Feb 6, 2014 /
 
Ha jól teljesít terepen akkor csinálok rajzot,egyedül a fej paramétereit nem tudom,azt mateatek tudná megmondani.
Még kipróbálom az mpsa13-at a hangszórónál,mást már nem modosítok.
(#) Pitti válasza deexteer hozzászólására (») Feb 6, 2014 /
 
Szép eredmények!

Én a TGSL-ben nagyon pozitívan csalódtam amikor kipróbáltam mert amit a levegő teszt során produkált azt szinte tudta a talajban is. Az IDX-nél már eléggé feltűnt hogy mennyire más a helyzet a talajban. A TGSL-nél valami nagyon el van találva (vagy szerencsém volt és én találtam el a fejet). Szóval, kíváncsi vagyok hogy mit tapasztalsz, a földben milyen eredmények születnek.
(#) deexteer hozzászólása Feb 6, 2014 /
 
Lerajzoltam kb.,ez most fejből ment,lehetnek még változások,azt később berajzolom.

tgsl edu.jpg
    
(#) Yowie válasza deexteer hozzászólására (») Feb 7, 2014 /
 
Nem bonyolítottad agyon. De nem is mennék tovább az első fokozattól. Kiszámoltad mekkora bemenőjel, mekkora kimenőjelet fog generálni? Nézted Te ezt szkópon?
(#) mateatek válasza Yowie hozzászólására (») Feb 7, 2014 /
 
Első ránézésre ez a bemenet 221-szeres erősítést csinál, ha a 10p-os kondit nem nézem. A TGSL eredeti, 46-szoros erősítése után nem rossz. Dupla adójel, és javítsatok ki, de ha jól számolom, az első sávszűrő erősítő a törésponton 120-szoros erősítéssel működik. Ez két és félszer több, mint az eredeti erősítés. Meg a törésponti frekvencia is elmászott 13Hz-ről 6.5Hz-re.
Kíváncsi leszek rá terepen.
(#) Yowie válasza mateatek hozzászólására (») Feb 7, 2014 /
 
Klassz! Csináljunk 1.000.000xos erősítést és a legfrankóbb detyektorunk lesz?

Nézegettem egyébként most ezeket a rajzokat. Ha én építenék, az IGSL-t csinálnám meg. Lehetne még tán növelni a teljesítményt, ha minden csatornának megcsinálná az ellenfázisát a kapuzás előtt, utána meg egyszerűen összekötni. Akkor könnyebb szűrni és megnövekszik a görbe alatti terület, vagyis több lesz a jel információ tartalma (nagyobb lesz a változás). Plusz két IC, meg pár RC elem, akár egy külön panelon meg lehetne csinálni próbából. A fishernél, amit egyszer átküldtem, ott van ilyen (csak ötletnek).
(#) Attilawap hozzászólása Feb 7, 2014 /
 
Tényleg, erre az erősítésre már én is gondoltam, hogy lehetne-e átalakítani egy fémkeresőt úgy, hogy mondjuk 10m mélyről jelezzen fémet? Az energia nem számít .
(#) Ge Lee válasza Attilawap hozzászólására (») Feb 7, 2014 /
 
A fejben 10m-ről semmilyen változást nem produkál a céltárgy, bármekkora jellel van meghajtva. Egy 3-4m átmérőjű fejben talán, de az már az apróbb tárgyakat biztos hogy nem jelezné. Azt sem gondolom hogy egy ásóval bárki nekiállna 10 métert leásni, meg aztán létrát vagy kötelet is kellene vinni ha utána ki akarna onnan jönni. A másik megoldás hogy addig ás, amíg át nem ér a túloldalra...
(#) Attilawap válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 7, 2014 /
 
Tudom, de engem csak az elmélet érdekel, hogy extrém esetben lehetne-e ilyen fémkeresőt csinálni, de akkor ezek szerint lehet.
Következő: »»   111 / 270
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem