Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1144 / 1672
(#) pjg válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 21, 2014 /
 
Folyamatábrák.
(#) pjg válasza enree hozzászólására (») Feb 21, 2014 /
 
Igaz. Egy állványos fúróm van kb. 2400 fordulattal. Sajnos ezek a mai fúrók hamar elkopnak. Tervezek egy 30 ezres stabil fúrót jobb hegyekkel. Csak az idő...
(#) Alkotó válasza pjg hozzászólására (») Feb 21, 2014 /
 
4 apró észrevételt engedj meg nekem.
- A szerencsi csoki kakaótartalma nagyon rendben van, kívánom magunknak, hogy ettől rosszabb csokit sose együnk.
- A panelon lévő duplázott kék színű 2W-os ellenállások (az értéküket nem tudom, mert a végtranyóból csak +-30V-ra tippelek), nem így a legjobbak. Számítani kell a melegedésükre, ezért célszerű lenne kiemelni őket kb. 10mm-el. Így jobban is hűlnének, és a 47µF-ot se melegítenék annyira.
- A trafó csúnya, de ettől lehet jó. Azt tanácsolom, mielőtt rögzíted, végezz egy próbát. Azt feltételezem, hogy elfektetve sokkal kevésbé zavarná a végfok panelokat mint így. A próba majd megmutatja.
- A kopott fúrót meg kell próbálni köszörülni. Nem egyszerű, de ha nekem a rossz szememmel nagy százalékban sikerül akkor neked is menni fog.
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2014
(#) pjg válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 21, 2014 /
 
Természetesen.
Jó magyar Macskanyelv, de már nem olyan mint régen.
Igen 30V. 2 x 1K Ohm mert csak azt kaptam. Egyik rajzon 560, másikon 510 Ohmot láttam. Ez 500 lesz. Kiemelem.
A trafó egy régi 125W.os higanygőz fojtó volt. Ez is vagy 25 éve készült. Talán több is. Nem volt ez rozsdás, csak a garázsom, ami egy panelházban van egyszer beázott. (egyszer...? Sokszor. Szerencsére a bűnös lakó elköltözött) Akkor rozsdásodott meg. Szerencsére tekercseléskor rétegenként kapta a kondenzátor papírt meg az Akrilán lakkot. Le lesz festve. Vagy fehére, vagy matt feketére. Gondoltam a fektetésre. Vettem is menetes szár toldó csavarokat.
Próbáltam köszörülni. Kisebb - nagyobb sikerrel. 3 -as szemüveg és fejpántos nagyító. Az orrom már-már érte a köszörű követ.
(#) kérdező válasza pjg hozzászólására (») Feb 22, 2014 / 1
 
Gyönyörű. A TUNGSRAM tranyó meg különösen széppé teszi. A magyar elektronikai alkatrészek a legszebbek a világon. (Hogy elektromosan is a legjobbak-e azt nem tudom, bár ritkán döglenek.)
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2014
(#) Istvanpisti hozzászólása Feb 22, 2014 / 3
 
Sziasztok !
A napokban lettem kész retró karórámmal.
Ugyan semmi szükség nem volt rá, mivel már vagy 10 órát építettem, ebből ez a negyedik karóra, de valahogy késztetést éreztem rá, hogy megvalósítsam.
A hetvenes évek közepén volt divat a piros LED-es karóra, sőt lehet mondani, hogy akinek az iskolában ilyen volt a kezén az hmcs-nek számított (helyi menő csávó).
Az óra energia forrása CR2032-es Li elem, mivel a LED-es kijelző sokat fogyasztott/fogyaszt, emiatt az órán lévő valamely gomb megnyomására mutatja az időt 5 másodpercen keresztül, utána alszik tovább.
A szerkezet legérdekesebb része a 7 szegmenses kijelző, ami egy HP5082-7414 típusú DIP tokos (12 lábú) közös katódos valami. Nálam a 80-as évek közepétől van, eddig máshol teljesített szolgálatot, de most reinkarnáltam, vagy rehabilitáltam? Ismereteim szerin a HP a 70-es évek közepén gyártotta.
Az óra lelke egy ATMEGA88PA IC, a program belefért volna egy 48-asba is, de nem találtam olyat itthon, így lett ez.
(#) _ampervadasz_ válasza Istvanpisti hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Nagyon ritka és értékes kijelzők ezek, meg kell becsülni. A [off]Helvet Pákárd *anno 70 -es 80 -as években nagyon jó, apró és strapabíró kijelzőket gyártott, hasonlóan mint a tekszasz til3xx -es szériája. [/off]

* Hewlett-Packard
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2014
(#) biji válasza Istvanpisti hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Szia!
Nagyon jó lett az óra! Nekem is volt annak idején ilyen órám. Egy Miskolci P-Mobil koncerten hagytam el 1982-ben. Régen volt.

jani
(#) Istvanpisti válasza biji hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Szia !
Köszi!
Nekem soha nem volt ilyenem, de annó nagyon tetszett, emiatt építettem kis késéssel (1977-2014). Azért 1977, mert középiskolai osztálytársamnak akkor volt.
Van itt még néhány kép.
(#) szikorapéter válasza Istvanpisti hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Szuperül néz ki. Egyszer már én is gondolkoztam rajta hogy építek,de nyomtatóportos égetővel nemtudom kilehetne-e írni a programot. Majd egyszer eljön annak is az ideje. De a tiéd nagyon jó lett. Remélem nekemis sikerül majd hasonlót csinálni.
(#) BarnaPili válasza Istvanpisti hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
A bal szélsőt is te csináltad? A márkajelzés "i-dióda" lenne? Ötletes.Gratulálok hozzá.
(#) Istvanpisti válasza BarnaPili hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Szia!
Nem, a baloldali gyári, csak a méret érzékelése miatt került a képre. A márkajelzés a divat és a vicc jegyében fogant, ha az egyik "d"-t "t"-re cseréled, akkor közelebb jársz az igazsághoz. Ismerőseim úgyis furcsán néznek rám, egy-egy építmény láttán, ennek az érzésnek próbáltam a márkajelzéssel emléket állítani.
(#) Szpisti válasza Istvanpisti hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Ha jól számolom egyivásúak lehetünk, és bennem is volt kis irigység mikor 1-2 menőbb osztálytársamnak anno ilyen lafogott a kezén.
Most Karácsonyra magam is hasonló indíttatásból kértem a Jézuskától egy hasonló ledes karórát. Kicikinai 6 dollár körül küld ilyesmit.
No de hol van ez attól, amit az ember maga alkothat!
Nagyon szépen megcsináltad, irigylem a jó szemeidet és türelmedet ezekhez az apróságokhoz!

LED_Watch.jpg
    
(#) Istvanpisti válasza Szpisti hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Köszönöm!
A tied is jól néz ki! Bár fogalmam sincs, hogyan csinálják a kínaiak ilyen olcsón. (lehet biorobotok készítik, de enni azoknak is csak kellene) Ha én beleszámítanám a ráfordított időt, akkor még a zabhegyezés is jobban megtérülne, de nem ez volt a mozgatórúgó. Szerencsére a szemem jó -5-ös szemüvegem van, amiben nem tudok forrasztani, csak nélküle
Azért volt egy két érdekes probléma, a törpényi méretek okán pl., amikor az 1x10mm-es csavar hosszú volt és le kellet vágni belőle 5 mm-t, azzal megküzdöttem.
(#) cupika97 válasza Istvanpisti hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
I-dióta nemsokára lefoglalja magának az Apple.
(#) Bakman hozzászólása Feb 22, 2014 / 4
 
Mint a lucaszék, de végre befejezettnek tekinthető az akkumulátortöltőm. Zselés, 2,2 - 10 Ah-s akkumulátorokra méretezve. Összeszerelésnél jött elő két hiba, de emiatt már nem volt kedvem új NYÁKokat készíteni. A panelműszer tápjának kimenetére kellett egy extra ellenállás mert az túl keveset fogyaszt, valamint szintén a panelműszer potmétereit felejtettem ki a rendszerből, így azokat már csak felragasztottam az előlap belső felére.
A nyuszi a gyorstöltést szimbolizálja. A doboz a HEStore-ban is kapható ALMD.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2014
(#) pjg válasza Bakman hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Szép munka! Gratulálok.
(#) vicsys válasza Bakman hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Nagyon szép, gratula!
(#) Istvanpisti válasza Bakman hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Pompás, jó ránézni, gratulálok!
(#) kirally válasza Bakman hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Jól néz ki, gratula!
Az előlap feliratozást hogy csináltad?
(#) Bakman válasza kirally hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
A képen nem nagyon látszik, de az előlap teljes egészében fóliázva van, a kapcsolóknál és a műszereknél pedig ki van vágva. Plusz a fólia nagyobb, mint maga az előlap, a felesleg hátra van hajtva. Erre az öntapadó fóliára nyomtattam az ábrákat lézernyomtatóval. Nekem ez tűnt a legegyszerűbb megoldásnak. Egy hátránya azért van, a csavaros alkatrészeknél (pl. LED foglalat, banánhüvely) vigyázni kell, hogy ne tekerje meg a fóliát. Úgy kell az anyát a hátsó felén rászorítani, hogy közben magát az alkatrészt fogod. Ehhez legegyszerűbb egy második személy igénybevétele.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2014

folia.jpg
    
(#) kirally válasza Bakman hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Nagyon ötletes, köszi!
(#) Alkotó válasza Bakman hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
A nyuszi telitalálat. Igazából az tetszik, hogy informatív, de nincs idegen nyelvű szöveg. (Az egyik targoncák sebességi fokozatkapcsolójának egyik végén nyuszi, a másikon teknősbéka piktogram van.)
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Az eredeti cél egy nyuszi és egy teknőc volt (nem csak targoncán van ilyen), de utóbbiból nem találtam vektorosat, rajzolni pedig nem tudok jól.
(#) pjg válasza Bakman hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Tessék:
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2014

Teknőc.zip
    
(#) havranarpi hozzászólása Feb 23, 2014 /
 
Hétvégén csináltam egy kis Drawdiot unaloműzés és születésnapi ajándékként unokaöcsémnek.
Amikor elkészültem vele gyorsan csináltam még egyet magamnak is .Jót lehet vele játszani.
Holnap egy ácsceruzára és 2 db 1,5V-os elemmel felszerelem
(#) Bakman válasza havranarpi hozzászólására (») Feb 23, 2014 /
 
Jól néz ki a fehér panel. Hol lehet ilyet venni?
(#) sooty válasza Istvanpisti hozzászólására (») Feb 23, 2014 /
 
Tetszik a karóra, ilyennel én is eljátszogattam. A tranyókat a tiednél is meg lehetett volna spórolni,de az elem miatt akkor se lenne kisebb. Ez az én bánatom, hogy a magassága miatt nem tudom visszatenni a régi tönkrement ledes órám tokjába még smd alkatrészekkel sem. A furatszerelt változat azóta is jár...

DSC02857.JPG
    
(#) Alkotó válasza havranarpi hozzászólására (») Feb 23, 2014 /
 
Mit jelent a "Drawdio"? Mit tud, mire jó?
(#) Gránátalma válasza havranarpi hozzászólására (») Feb 23, 2014 /
 
Elég jó kis cucc.
Én most ilyet akarok építeni:
Theremin
Következő: »»   1144 / 1672
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem