Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegységgel kapcsolatos kérdések
Lapozás: OK   59 / 171
(#) zoka hozzászólása Feb 1, 2014 /
 
Sziasztok!

Építenék egy erősítőt, ami szimpla tápfeszültségről menne, a maximális tápfeszültsége 50V lehet, és a csúcs áramfelvétele kb. 50A.

Sajnos az ehhez szükséges tápot külön dobozban tudom elhelyezni, ezért az erősítő hátulján DC
tápfeszültség fogadására szolgáló terminálok vannak. Ezáltal nem olyan biztonságos a tápellátás, mintha egyből 230V-ot kapna, mert a DC terminálokra gyakorlatilag bármit rá lehet adni, akár fordított polaritással is.

A fő tápon kívül 12V-os tápot is kapna. Úgy oldanám meg, hogy a 12V rákapcsolása után először
"standby" módba kerülne a rendszer. Ekkor a fő táp még nem indul el (energia takarékossági okból). Induláskor gombnyomásra megkapja az erősítő a 12V-ot, továbbá küld egy jelet a főtáp felé, és amíg ez a jel magas szinten van, addig a főtáp aktív lesz.

2 probléma még fennáll (ez lehet hogy nevetségesnek tűnik, de mindenre fel kell készülni):

1.) be lehet csatlakoztatni a fő tápot fordított polaritással is. Ekkor egy dióda kiverné a biztosítékot. Azonban ez elég drasztikus megoldás, és a tápot is túlterheli ezért jó lenne egy finomabb védelem.

2.) jó lenne megakadályozni, hogy a főtáp meghaladja az 50V-ot (például, ha egy labortápról kap tápellátást), mert az tönkreteheti az erősítőt.

Ezért egy olyan megoldáson gondolkodom, hogy a főtáp egy relén keresztül csatlalkozna az erősítőhöz. A nyomógombos bekapcsolás után egy vizsgáló áramkör megkapná a 12V-os tápellátását, és megvizsgálná, hogy a főtáp megfelel-e a követelményeknek. Ha mondjuk +30 és +50V között van, akkor a relé tovább kapcsolja az erősítő felé a főtápot, ellenkező esetben, például ha -50V-ot kap vagy, +60V-ot, nincs kapcsolás. Így véd a fordított polaritás és a túlfeszültség ellen is.

Egyedüli hátrány, hogy a relé néhány W-ot felvenne. Viszont, ha bistabil relét használok, hogy csak a kapcsoláskor vegyen fel áramot, akkor fennáll az a probléma, hogyha hirtelen megszűnik a tápellátás, mondjuk áramszünet miatt, akkor a relé "úgy marad".

Kérdéseim:

- Megoldható, hogy a 12V megszűnésekor még "rúgjon egyet a relén", és kikapcsolja?
- Ezen a relén gondolkodom, jó lenne hozzá ?

Köszi!
(#) Buvarruha válasza zoka hozzászólására (») Feb 1, 2014 /
 
Én úgy oldottam meg a külső tápos dolgot annó, hogy AC-t vezettem az erősítőbe, azt nem lehet fordítva rádugni. Azt a túlfeszültségvédelmet nem igazán értem, mert mitől is nőne meg a feszültség? Ráadásul nem hiszem, hogy 50V-ról megy a kapcsolás, de 53V-ról már szétdurranna. Amúgy mindezt amit szeretnél egy PIC-el nagyon egyszerűen meg lehetne csinálni.
(#) zoka válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 1, 2014 /
 
Egy viszonylag stabilabb banán dugóval tudtam megoldani, az tartós 30A-t bír, viszont azon gondolkodtam, hogy kiegészítem egy a kicsúszást megakadályozó csavaros biztosítással, valamint a dugó részét is egyedileg "bedobozolom", hogy fordítva ne lehessen bedugni. Egyébként igazad van, ilyen mechanikus védelemmel ellátva már nem tudom fordítva bedugni.
(#) zoka válasza Buvarruha hozzászólására (») Feb 1, 2014 /
 
Ez is megfontolandó, mert az AC-nek még van egy olyan előnye, hogy a tápkábelt nem kell "128" mm2-re tervezni , egy vékonyabb kábel is megteszi., Csak a puffernek helyigénye van, mert egy 80 - 100.000 µF-ot illene beletenni. Nem biztos, hogy elfér a kicsi dobozomban.

Viszont az AC jelenléte bezavarhatja a közeli bemenő jelet

Szerintetek ez a relé amúgy használható lenne az eredeti tervemhez ?
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2014
(#) kadarist válasza zoka hozzászólására (») Feb 1, 2014 /
 
A váltakozóáramhoz miért lenne elég vékonyabb vezeték? AC mellett is is érvényesek a fizikai törvények.
(#) zoka válasza kadarist hozzászólására (») Feb 1, 2014 /
 
Nem tudom, így belegondolva tényleg hülyeség... még régről valahogy az volt bennem, hogy a távvezetékeken azért vezetnek váltóáramot, mert nem melegíti annyira a vezetéket. Valójában nagy feszültséget használnak, hogy kisebb áramerősség is elég legyen...
(#) erbe válasza zoka hozzászólására (») Feb 1, 2014 /
 
A bemutatott relé nem alkalmas a célra. DC 50 V 50 A-rel hegeszteni lehet. Az a relé, ami AC 230 V-on 40 A-t képes megszakítani, DC-n 50 V 10 A-től összeégne az első megszakításnál. A fordított polaritás ellen egyszerű védelmet nyújt egy dióda, amin elég komoly veszteség esne, ~100 W. Kapcsoló eszköznek inkább FET, mint relé. Túlfeszültség ellen pedig a figyelő áramkör jelére bekapcsoló tirisztort szoktak alkalmazni, ami egyből kivágja a biztosítékot.
(#) Buvarruha válasza zoka hozzászólására (») Feb 1, 2014 /
 
Szerintem a relének a "fogyasztása" lényegtelen az erősítő zabálása mellett. Simán megtartott relét raknék, ami elenged, ha megszakad a segédtáp, a szekunderek kapcsolgatásának nem látom értelmét.
(#) zoka válasza erbe hozzászólására (») Feb 1, 2014 /
 
Azért nem feltétlenül van veszteség a diódán, csak jól kell bekötni. Ez a megoldás: ITT jó, mert csak fordított bekötéskor lép akcióba, egyébként nem fogyaszt semmit.
(#) zoka válasza zoka hozzászólására (») Feb 1, 2014 /
 
Csak ehhez legalább 100A dióda kell, nem tudom, milyen típus tudná ezt...
(#) zoka válasza erbe hozzászólására (») Feb 1, 2014 /
 
Ha 230V-on 40A-t bír AC-ben, akkor DC-ben 50V-nál mi okozza, hogy kevesebbet? (Kapcsolóknál is így van, hogy DC-ben kevesebbet bír, de miért ?)
(#) Orbán József válasza zoka hozzászólására (») Feb 1, 2014 /
 
A megszakításkor fellépő ívhúzás miatt.
(#) erbe válasza zoka hozzászólására (») Feb 1, 2014 /
 
Fordított polaritás ellen véd, de túlfeszültségre még kell valami. Nemcsak a 100 A-re kell figyelni. Amikor kivágja a biztosítékot, akkor a táp pufferkondiját süti ki, ami akár többezer amperes impulzus is lehet. Ettől függetlenül talán még 30-50 A-es dióda is megfelel oda, csak el kell bírnia ezt az impulzust.
(#) zoka válasza erbe hozzászólására (») Feb 1, 2014 /
 
Nem lesz egyszerű ilyen diódát találni, lényeg tehát, hogy a biztosíték előbb kimenjen, mint a dióda
A túlfeszültség védelem pedig felesleges, mert végül is nem kell 50V-nál nagyobb feszültséget adni rá és meg is van oldva. Úgy kell méretezni a tápot, hogy ezt biztosítsa.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2014
(#) zoka válasza erbe hozzászólására (») Feb 2, 2014 /
 
Szerinted ez a dióda jó lenne: EZ
(#) Edek hozzászólása Feb 13, 2014 /
 
Üdv mindenkinek adott a kapcsolási rajzon szereplő táp, annyi módosítással hogy a BDX33 helyett BD249 van benne, kicseréltem a BD249-et BDW93C-re na azóta nem áll be 13,8V-ra, ha visszateszem a BD249-et ugyan az a helyzet, esetleg valakinek ötlet, tanács amit előre is megköszönök.

20a táp.gif
    
(#) kadarist válasza Edek hozzászólására (») Feb 13, 2014 /
 
Szia!
A BDX egy nagyerősítésű Darlington-tranzisztor és az adott kapcsolásban ilyet kell használni.
(#) Sebi válasza Edek hozzászólására (») Feb 13, 2014 /
 
Igen. Nem véletlenül van két vonallal húzott kollektora!
Azonban megteheted - ha nincs kéznél - hogy még egy tranzisztort (pl: BC301) kötsz vele daringtonba (:kollektorok összekötve, BC emittere a BD bázisára, BC bázis a referenciára).
(#) player hozzászólása Feb 22, 2014 /
 
Sziasztok!
Van egy Wijdeven tápegységem. Fénykorában egy céleszköz lehetett, mert 3 spec csatira van kivezetve többféle feszültsége (+5, +12, -12, +24, +24-CTR, +24-SW, +48, +48AC (A és B)). Ezek szerintetek mennyire lehetnek stabilak (a -12V-ot egy 7912 csinálja, az nyilván az)?

Hiába a sokféle feszültség én állítható feszt és áramkorlátot szeretnék rá kijelzéssel, kvázi labortáppá alakítanám.
Hogyan tehetném ezt meg? Az IC környékének átalakításával esetleg vagy külön áramkörrel? A panelműszer építése már folyamatban van amúgy

A NYÁKja, áramköre nagyon ügyes, 3 biztosítéktok is van rajta, melyek kiolvadását LED jelzi. Az
egészet egy TL1541ACN PWM IC vezérli, van még benne 2 db B20200, 1 db HRF3205 és szintén 1 db BYV-34-400 power MOSFET meg 7912 csinálja a -12V-ot.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2014
(#) Sebi válasza player hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Valamiféle telefonközpont tápja lehetett (csak tipp a 48V miatt).
Azt tudnod kell, hogy egy kapcsolóüzemű táp egy trafóval + egy vezérlővel egy kimenőfeszültséget tud stabilizálni (azt, amelyikről a visszacsatolás van). Az összes többi szekunderen ébredő kimenőfesz függ a terhelési viszonyoktól, különösen akkor, ha a szabályzott kimenet kevéssé van terhelve (ezért került bele pl a 7912 is). Ebből nem igazán lehet/érdemes labortápot faragni. Gyanítom, hogy a szabályzás az 5V-ról van...
(#) erbe válasza player hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Alaposan nézd át a tápegységed, próbáld visszarajzolni legalább a bemenetét.
Szerintem.:
A tápegység 48 V bemenőről működik, arról állítja elő step-down módban a kimenő feszültségeket (bár ez kétséges, hiszen a FET csak 55 V-os). Akár 3 stabil kimenet is lehetséges, hiszen a vezérlő dupla, van ott két gyűrű meg a 7912. A 230 V-os táp nem hinném, hogy tovább menne a relénél, az kapcsolgatja valami kimenetre (mellette a dugasz). Nagyfeszültségű trafót nem látni benne.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2014
(#) player válasza erbe hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Igazad van a 48V bemenőről, ugyanis egy jóféle toroid is tartozik hozzá, ezt valamiért nem tartottam fontosnak.
Aztán visszarajzolom - ebben már úgyis jó vagyok -, csak ez a kétoldalas NYÁK...

ui.: 36,5V * 1,41 = 51,6V - a magyarázat az 55V-os FET-ekre
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2014
(#) Sebi válasza player hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Pedig ez aztán egy szép darab! Alapja egy jó labortápnak...
(#) player válasza Sebi hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Így van, köszi! És van valahol egy ugyanilyen a műhely mélyén....
Labortáp mindenképp lesz, elsősorban ebből így egyben, de akár csak a trafót felhasználva, vagy PC-tápból (is).
(#) reloop válasza player hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
(#) player válasza reloop hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Odass, mik vannak! Ezekszerint te nem láttál fantáziát a táp áramkörében?
(#) reloop válasza player hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Bontom és felhasználom máshová, egy cseppje sem vész kárba
A Labortápegység témából válassz valami szimpatikus kapcsolást!
(#) vicsys hozzászólása Feb 24, 2014 /
 
Szeretném valahogy szűrni egy kapcsoló üzemű tápegység modul kimenetét. A probléma:
230V/12V 450mA-es kapcsitáp. Működik szépen, nincs vele gond. Ha viszont egy DCF77-es vevőmodult táplálok meg róla (7805-ről), a modul meg sem nyekken. Arra a következtetésre jutottam, hogy a kapcsitáp 77kHz környékén jár és sajnos a kimenetén megjelenő pár uV-os jel is blokkolja a DCF vevőt. Próbáltam (77KHz-re hangolt) RC és LC szűrést is a kimeneten, sajna hasztalan. A zavaró jel átmegy a 7805-ös stabIC-n is és nem segít a kis és nagyobb kapacitások használata. Mit lehetne kipróbálni még?
(#) vicsys válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 24, 2014 /
 
100uH+10n....100nF megvolt, hasztalan.
(#) vicsys válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 24, 2014 /
 
Az egész modulnak kis réz dobozkát építettem és leföldeltem. Már több méternyi kábellel (árnyékolt) is odébb vittem- hátha... Sajna, nem nyert hangszórót.
Következő: »»   59 / 171
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem