Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Geiger-Müller számláló (hobbi)
Lapozás: OK   30 / 52
(#) Laslie74 válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 13, 2014 /
 
Ha berakod a szűrőkondit a nagyfeszre a 10M elé, ott mérheted a feszültséget a műszer hatása nélkül, csak a csövön ne mérjed, mert ott lehúzza. UV fénnyel megpróbálhatod gerjeszteni a csövet pl UV-LED. Ha nem megy fel eléggé a fesz a trafó áttétele miatt akkor rakhatsz még sokszorozó fokozatokat hozzá amíg jócskán fölé nem tudod szabályozni. Ha nincs meg a minimális fesz a csövön akkor nem ad impulzust.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2014
(#) szikorapéter válasza Laslie74 hozzászólására (») Jan 13, 2014 /
 
Hát a kondenzátor-berakás holnapra marad mivel ekkora feszültségű kondenzátorom nincs itthon. Holnap vásárolok és majd azt beszerelem. Elko vagy sima kondenzátor legyen?
(#) Laslie74 válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 13, 2014 /
 
Ekkorába a stiroflex vagy petp elég, és tökéletesen megfelel.
(#) szikorapéter válasza Laslie74 hozzászólására (») Jan 13, 2014 /
 
A maximum amiket találtam itthon is csak 630V~ viselnek el sajnos.
(#) szikorapéter válasza Laslie74 hozzászólására (») Jan 13, 2014 /
 
Még valamit észrevettem. Lemértem ahogy mondtad,de nekem a max feszültség (egyenáram mérés, 1000V-os méréshatár) össz-visz csak 472-őt mutatott a műszer. Akkor ezek szerint még nagyon messze vagyok attól hogy ez ehhez a csőhöz jó legyen.
(#) Collector válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 14, 2014 /
 
Nem tudom, figyelembe vetted-e amit írtam neked ennek a kapocsfeszültségnek a méréséhez.
(#) szikorapéter válasza Collector hozzászólására (») Jan 14, 2014 /
 
Akkor megvan a feszültség,csak még mindig nem akarja azt az "alapkattogást" adni amiről olvastam. Csöndes is már nem zúg,de akkorsem csinál szó szerint semmit.
(#) Collector válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 14, 2014 /
 
Lehet hogy rossz a cső, vagy érzéketlen. Valamilyen forrással ki kéne próbálni. Legjobb lenne szkóppal ránézni az erősítő bemenetére.
(#) szikorapéter válasza Collector hozzászólására (») Jan 14, 2014 /
 
Forrást hozok hozzá holnap,akkor inkább most nem csomagolom ki az oszcilloszkópot. Még új szkóp kezelni sem tudnám valószínű.
(#) Laslie74 válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 14, 2014 /
 
Amíg a feszültséget nem állítottad be addig felesleges rákapcsolni a csövet.
(#) saba hozzászólása Feb 6, 2014 / 1
 
(#) soskajoska válasza Csibi hozzászólására (») Feb 26, 2014 /
 
Helló Csibi!
Böngészem a fórumot és szívesen tanulmányoztam volna az általad készített projektet: "GeigerCounter_v1", de már nem találtam meg. Felraknád újra?
(#) szikorapéter válasza szikorapéter hozzászólására (») Feb 28, 2014 /
 
Kiderült hogy a cső érzéketlen,és az erősítő fokozatra valahogy átjut a transzformátor "zúgása". Ezeket a problémákat még megoldom,aztán remélem már jó is lessz.
(#) interferi hozzászólása Márc 3, 2014 /
 
Nixi táp keresése közben leltem erre Bővebben: Link
(#) soskajoska válasza interferi hozzászólására (») Márc 4, 2014 /
 
Érdekes, bár vannak fenntartásaim. Pl. a 3V-os verzióban egy 1N914 diódát használ feszültség beállításra mindenféle ellenállás nélkül. Ez egy általános felhasználású dióda, nem pedig Zener! "Halvány elképzeléseim" vannak, hogyan működik ez a dióda, ha a ráadott feszültség meghaladja a zárófeszültségét. De vajon melyiket? (VR, VR(RMS), VRRM, VRM) ráadásul ez a tartomány 53V és 100V között van!
Viszont ötletes, hogy egy kisrádió kimenő transzformátorát használja. Annak minden hátrányával együtt, hiszen csak hangfrekvencián működik jól. Így legalább jól hallható, ha működik.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2014
(#) soskajoska válasza soskajoska hozzászólására (») Márc 4, 2014 /
 
Rakok fel egy korrekt megoldást a tápegységre. Ez egy MAXIM Micropower erősítővel készült. A benne lévő alkatrészek könnyen helyettesíthetők. Pl. MAX6008 = TL431, MAX4162 = bármilyen micropower rail-to-rail erősítő, stb.
(#) Collector válasza soskajoska hozzászólására (») Márc 4, 2014 /
 
Nem is zénerként használja, oda van írva mire való. Egyébként szerintem ez a része túl van komplikálva.
(#) soskajoska válasza Collector hozzászólására (») Márc 4, 2014 /
 
Ebben a kapcsolásban én úgy értelmezem, hogy amennyiben a kimenő feszültség a trafó utáni első 1N4007-en túlhaladja az 1N914 zárófeszültségét, akkor a 2N4401 kinyit kisüti a kondenzátort és leállítja az oszcillációt. Az adott feszültségen stabilizálja ezáltal a kimenő feszültséget. Egyébként erre gondoltál: "1N914 sel. for desired voltage" ? (tehát: az 1N914 kiválasztja a kívánt feszültséget, pongyolán fogalmazva?)
Más részről egyáltalán nem felesleges telepes táplálás esetén a visszacsatolás, hiszen a mellet, hogy stabilizálja az anódfeszültséget, biztosítja, hogy ha nincs fogyasztás (kisülés a csőben), akkor minimális lesz az egész áramkör fogyasztása is. Viszont az anódfeszültség közel változatlan marad hirtelen nagyszámú beütés esetén is (persze megnövekedett fogyasztás mellett). Persze a legújabb kapcsolásokban már egy pl. atmega8-ra bízzák az anódfesz. figyelését és PWM-en keresztül a szabályzást.

geiger7.gif
    
(#) Collector válasza soskajoska hozzászólására (») Márc 4, 2014 /
 
Itt igen, én egy másikat néztem, amiben szintén van 1n914.
(#) soskajoska válasza Collector hozzászólására (») Márc 7, 2014 /
 
Amint azt előző hozzászólásomban már említettem itt egy ATMEGA8-as kapcsolás, amit én SBM-20U Geiger csővel készítek el.
A kapcsolás innen származik. Bár az oldalra SBM-19 és STS-1 csövekhez rakta fel a hex fájlokat, azonban az eredeti forrásfájl is megtalálható itt. Mivel az általam választott cső javasolt anódfeszültsége is 400V, így ezen nem kell változtatni. Gyakorlatilag csak a háttérsugárzás értékét kell beállítani. A cső egy régi szovjet MASTER-1 dózismérőből származik és több réteg fém fóliával van betekerve. Így a 36mp alatti beütések száma megegyezik a mért dózissal (uSv/h). Tehát 12*60/36=20cpm. Így a 62. sorba 0,12/20=0,006 kerül. Ez viszont megegyezik az STS-1 cső értékeivel. A fóliát azonban nem távolítom el a nagyobb érzékenység érdekében, mivel katonai doziméter lévén a fóliával "hitelesítették" az érzékenységét. Egyébként a mért értékek 0,10÷0,15 uSv/h körül vannak. Az oldalról letölthetők a projekt Eagle fájljai is (Eagle 6. verzióban). A kijelzőn megjelenő számok magyarázata a második képről kiolvasható.
Az általam átdolgozott verzió Eagle 5.10 fájljait is felraktam. A kijelzőt hátulról rakom be és az LCM3-nál, valamint az AVR alkatrészmérőnél is használt PA-59 dobozba rakom bele.
Egyedül a LED2 aggályos a számomra. Bár az AVR felügyeli, azonban nyitott Q5 tranzisztornál túl nagy áram folyhat át rajta, ami a tönkremeneteléhez vezethet. Oda még beteszek egy 120Ohm-os ellenállást a biztonság kedvéért.
(#) soskajoska válasza soskajoska hozzászólására (») Márc 7, 2014 /
 
Az energiatakarékos működés miatt az 5V-ot LM2574 kapcsolóüzemű táppal oldom meg és az LCD háttérvilágítása pedig kikapcsolható. Visszatérve, LED2-nek ugyan csak egyfajta feszültség limitáló szerepe van, mégsem tetszik a bekötése így.
(#) Laslie74 válasza soskajoska hozzászólására (») Márc 8, 2014 /
 
LED2 olyan rövid ideig villan fel, hogy nem árthatsz neki 5V-ról.
Nem értek a programhoz, lineárisra vette a karakterisztikát, vagy kompenzálta a csőhöz?
Át kéne írni olyanra, hogy bármilyen csőhöz lehessen kalibrálni.
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2014
(#) soskajoska válasza Laslie74 hozzászólására (») Márc 9, 2014 /
 
Az igazat megvallva én se nagyon értek hozzá, de az oldalon lévő fórumon keresztül a srác szívesen segít.
(#) soskajoska válasza Laslie74 hozzászólására (») Márc 9, 2014 / 1
 
Idézet:
„lineárisra vette a karakterisztikát, vagy kompenzálta a csőhöz”

Itt mire gondoltál? Hiszen ahogy írtam (bár nem fejtettem ki részletesen), ő 0,12uSv/h-nak vette a háttérsugárzás értékét és ha veszed az adott csőnél a percenkénti beütések számának átlagát, akkor megkapsz egy az adott csőre jellemző konverziós számot, amit usvhfactor néven ír be a programba.
A számítás pedig a 233÷237 sorokban történik:
// we compute the dose every 5 seconds
if ((g_nTimeSec > 0) && g_nTimeSec % 5 == 0) {
g_nLastCPM = (60.0 * gs_geiger_pulses) / g_nTimeSec;
usvh = usvhfactor * g_nLastCPM;
usvhold = usvh;
}

5 másodpercenként kiszámolja az aktuális dózis értékét.
Amit én nem találok a programban az az, hogy nagyobb dózis esetében hogyan számol.
Talán olvassa valaki, aki ért a programozáshoz és segít benne.
Én például el tudnék képzelni az alsó sorban egy bar-graf kijelzőt, ahol a teljes sor megjelenítésékez mondjuk 10uSv/h érték tartozna, ami ugye durván a háttérsugárzás százszorosa.
(#) Laslie74 válasza soskajoska hozzászólására (») Márc 9, 2014 /
 
Akkor ezek szerint nincs túlkomplikálva a számítás. Nagyobb értékeknél úgyse fontos a precíz kalibráltság, mármint nekünk. Elég tréh a nyákrajz amit felrakott. Majd megpróbálom eagle-val kipofozni bár azzal nem dolgoztam eddig. Ha valaki tud jobbat felrakhatná.
(#) soskajoska hozzászólása Ápr 22, 2014 /
 
Mivel az előzőleg leírt mérővel szemben nekem is fenntartásaim voltak, ezért nekiálltam egy másik összeállításának. Bár mindenképpen mellette szól az egyszerűsége és pl. az, hogy a nagyfeszültség előállításához az AVR-t használja.
Azonban tudásszintje miatt ezt a verziót választottam. Legalább is az AVR részét. Ahogy a leírásból kitűnik, jóval nagyobb tudású, TV távirányítóval (vagy gombokkal) tág határok között beállítható ARDUINO alapokon működő kapcsolás. Néhány állítási lehetőség:
- CPM->[DOSE] RATIO: használt cső függvényében beállítható
- DOSE UNIT: kijelzés uSv/h, uR/h, vagy mR/h
- ALARM UNIT: riasztás CPM, vagy DOSE alapján történjen
- ALARM THRESHOLD: riasztás szintjének beállítása (kijelzőn ALARM felirat villog)
- BARGRAPH MAX CPM: bargraph kijelzés érzékenysége.
A program a fent leírt linkről letölthető.
Vonzó ebben a megoldásban, hogy a mérő egység és a kiértékelő (AVR) teljesen külön van választva. Tehát alap esetben az előző teljes értékűen működik ez utóbbi nélkül is. Azonban nem tetszett az ott alkalmazott NAND kapukból kialakított jelformáló és a szimpla diódás egyenirányító sem. Valamint tekintettel arra, hogy a GM csövek jelentős része 400V-os anódfeszültséggel működik, ezért a kapcsoló tranzisztor emitterében lévő beállító poti helyett én egy Zener diódákból kialakított visszacsatoló lánccal állítom be a 400V-ot, amit feszültség többszöröző állít elő. A Zener diódák variálásával szinte tetszőleges érték beállítható kb. 580V-ig. A 10MOhm-os ellenállás SBM-20 cső esetén 4,7MOhm-ig csökkenthető, az ajánlásokban ez az anódellenállás érték található. Zener visszacsatolás esetén a HVTP anódfeszültség ellenőrző teszt kimenetnek sok értelme nincs, azonban a biztonság miatt érdemes bent hagyni. Az ellenállás sor értéke 99MOhm, illeszkedve a legtöbb 1MOhm belső ellenállású DVM-hez. Így a mutatott érték a tényleges anódfeszültség százada lesz. (tehát pl. 406V esetén 4,06V).
A NYÁK a L...exben kapható G1816 készülékdobozhoz lett tervezve, annak 153x90x30 mm-es mérete kényelmesen kezelhető készüléket eredményez.
Amint elkészült a mű képeket is rakok majd fel.
(#) Collector válasza soskajoska hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /
 
Ennek a tápja borzalmasan rossz hatásfokú lehet, boost konverterrel ekkora feszültségkülönbséget előállítani csak nagyon veszteségesen lehet (értsd 99% veszteség kb.).
(#) soskajoska válasza Collector hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /
 
Az alapötlet a MAXIM tervezőitől származik. Itt megtalálod az eredeti cikket. Mivel micropower alkalmazásról van szó (azaz a kivett teljesítmény kb. 10mW) a feszültség háromszorozónak köszönhetően pedig nincs 150V-nál nagyobb tüskére szükség, így a hatásfok még az elviselhető 60-75% közötti. Persze a kapcsolóelem helyén MOSFET-et használva ez még javítható egy kicsit.
Bár természetesen egy flyback megoldás ennél energiatakarékosabb. A fordítva bekötött hálózati trafót azonban el kell felejteni, hiszen azok néhány 100 Hz felett már óriási veszteséggel működnek (hiszen lemezmagosak), az általam felrakott kapcsolásban pedig kb. 15kHz-en rezeg az 555 astabil.
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2014
(#) Shance válasza soskajoska hozzászólására (») Ápr 24, 2014 /
 
Hello!
 
Nemrégiben kezdtem én is foglalkozni ezzel a számlálóval. Én ugyanúgy építettem meg, ahogy az oldalon található,de csak az AVR részét. A tápegység és a 74ACT14 része nekem se tetszett. Viszont látom ,hogy Te módosítottál rajta itt-ott. Például kihagytad a 100nf-os kondit a 4-es lábnál,és az AREF lábat felhúztad 5V-ra. Szerintem ugyanazt a tápegységet használjuk ami erről az oldalról származik.
Látom,hogy ezen is módosítottál,gondolom a frekvencián emeltél. Én ezt is alapon hagytam,így 5V-ról,visszacsatolás nélkül 470V-ot ad. Ezelőtt Radu számlálóját építettem,meg aminek sajnos van egy elég nagy hibája. Nagyobb beütésszámnál a programja jelentősen belassul. Elöszőr azt hittem,hogy ez nem probléma,legfeljebb tovább kell várni a kijelzett értékre,de nem így van.A 1-es képen látható rádiumos óramutató kb:15000 CPM-el bír. Radu számlálója ezt 25000 CPM-nek számolja (2-es kép). Ekkora beütésnél az 5 másodperces periódusok már kb:8 másodpercre nyúlnak,így a számláló már a 8 másodperc alatt beérkezett impulzusokkal számol,mintha csak 5 másodperc alatt érkeztek volna be. Már az amerícium mérésénél is,ami az SBM-20-as csőnek kb:900 CPM,1 perc alatt kb:6 másodperc késésben van a számláló,így tulajdonképpen csak normál háttérsugárzásnál használható.
Azonban ez a számláló mentes a belassulásoktól,az 5 másodperces periódus valóban annyi. Stopperrel mértem.A 3-as képen az látható,hogy a tápegység,és a számláló gond nélkül meg birkózik a 180000 CPM-el duruzsoló Krypton-85-el.
(#) soskajoska válasza Shance hozzászólására (») Ápr 24, 2014 /
 
Úgy van ahogy mondod. Valóban azt a tápot terveztem be és a hatásfok növelése miatt emeltem a frekvencián egy keveset. Radu számlálójával nekem is hasonló tapasztalataim voltak, bár én csak egy régi russzki repülős órával próbáltam ki (világító számlap és mutatók). Ráadásul a csövet egy MASTER-1 orosz doziméterből szereltem ki és vissza a teszt idejére.
Az viszont érdekelne, hogy hogyan tehetnék szert "komolyabb" tesztanyagra?
Következő: »»   30 / 52
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem