Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Geiger-Müller számláló (hobbi)
Lapozás: OK   29 / 52
(#) Collector válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 18, 2013 /
 
Ellenállás az kell, ha maradunk a bipoláris tranzisztoroknál.
(#) szikorapéter válasza Collector hozzászólására (») Dec 18, 2013 /
 
Mekkorát szükséges odarakni? 470ohm Elég?
(#) Collector válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 18, 2013 /
 
Igen, az elég.
(#) szikorapéter válasza Collector hozzászólására (») Dec 18, 2013 /
 
Akkor csak hogy fentlegyen a végleges kapcsolás is itt a kész változat.
(#) GPeti1977 válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 18, 2013 /
 
Biztos jó a rajz? Az 555 4-es lábát egy ellenállással fel kell húzni tápra, lehet de a tranzisztor kollektorát is a 4-es lábra kell kötni de ebben nem vagyok biztos lehet a rajz szerint is jól (?) szabályoz. Ide jobb lenne egy UC3845 .
(#) szikorapéter válasza GPeti1977 hozzászólására (») Dec 18, 2013 /
 
Az 555-nek tényleg nincs felhúzva a 4-es lába a tápfeszültségre,de a szabályzás szimulátorban jól működött nekem a kijövő feszültség szimulátoron belül max 743V -ra jött ki.
(#) Laslie74 válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 18, 2013 /
 
Az enyém 9/230-assal megy ugyanúgy tökéletesen, talán a fogyasztásban lenne mérhető az eltérés. Aki optimalizálni akarja egy-két plusz sokszorozó taggal kiegészítve kompenzálhatja a különbséget.
(#) havranarpi hozzászólása Dec 19, 2013 /
 
Sziasztok!
Érdeklődnék ,hogy valaki tudna-e nekem adni adatlapot egy MC-7 GM csőre?
Mert sehol sem találok
(#) gerenk válasza Csillagnyee hozzászólására (») Dec 19, 2013 /
 
Sajnos a mutatós deprez műszer nagyon érzékeny része a készüléknek, helyettesítése eredeti
formában nem lehetséges. Javítása házi körülmények között nagyon nehéz, a lengőkeret felfüggesztése
nem tekercsrugóval hanem torziós szalagrugóval van megoldva. A skála sem egyszerű, a méréshatár váltása egy hatszögletű skáladob forgatásával történik.
Megoldás lehet eredeti hiányában egy ugyanolyan érzékenységű mérőműszer beépítése és ahhoz az összes
méréshatárnak megfelelő egyedi skála elkészítése.
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2013
(#) Laslie74 válasza gerenk hozzászólására (») Dec 19, 2013 /
 
Nincs is sok értelme a műszert helyettesíteni, a legalsó méréshatáron is csak épp megmozdul, a többit meg csak atomcsapás esetén tudnád használni. A legértelmesebb amit tehetsz vele, hogy az S1-es diódát felhasználod a fejből egy RT-ben közölt detektor építéséhez. Én már 3 db-ot összeraktam, és tökéletesen működik. Video
(#) Laslie74 válasza havranarpi hozzászólására (») Dec 19, 2013 /
 
Képet fel tudnál rakni?
(#) havranarpi válasza Laslie74 hozzászólására (») Dec 19, 2013 /
 
Bővebben: Link
Itt látszik de nincs adatlap.Ugyan úgy mint az MC-4 csak kisebb
(#) Laslie74 válasza havranarpi hozzászólására (») Dec 20, 2013 /
 
Ja igen ez a kis érzékenységű csősorozat. Háttérmérésre alkalmatlan, nagy méréstartományú műszereknél második csőnek rakják be. Feszültségre mindegyik CM cső azonos paraméterekkel bír.
(#) havranarpi válasza Laslie74 hozzászólására (») Dec 21, 2013 /
 
Akkor az MC-7 megegyezik az MC-4-el?
(#) Laslie74 válasza havranarpi hozzászólására (») Dec 22, 2013 /
 
Elektromos paraméterekben igen. A különbség a szondafal csillapításában szokott lenni egy sorozaton belül.
(#) havranarpi válasza Laslie74 hozzászólására (») Dec 22, 2013 /
 
Tehát akkor a beállítani kívánt feszültség egyező
(#) Laslie74 válasza havranarpi hozzászólására (») Dec 23, 2013 /
 
Igen. A működését meg UV-fénnyel vagy napfénnyel tudod ellenőrizni.
(#) szikorapéter hozzászólása Jan 11, 2014 /
 
Helló. Egy olyan kérdésem lenne hogy megépítettem ezt a kapcsolást,amit már itt korábban kitárgyaltunk,de amikor a 100K-s potmétert elkezdem tekerni egy darabig semmi utánna szép halkról előjön a kattogás kb 20Hz-es freqvenciával és utánna ha még feljebb tekerem ez így marad. Olvastam itt amit írtatok és azt írta az eggyik kollega hogy ezeknek 20-30 másodpercenként kéne kattani 1-et. Nemtudom hol a hiba. A csövem működési feszültsége 740-800V között van (MC-4). Elméletileg annyinak meg kell lenni ha a kattogás hallható nem? Remélem tudtok segíteni nem jövök rá hol a baj. Köszönöm a válaszokat. Még annyi tapasztalat,ha a cső közelében hívást indítok 1-2x kattan egy erősebbet,de ha lerakom vagy valami onnanstól ujra semmisem.
(#) szikorapéter válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 11, 2014 /
 
Elméletileg az írták a kapcsoláshoz hogy 270Hz-freqvenciával transzformál és azt jut ki a cső felé. Nekem valamiért a hangszórón 82Hz-es freqvencia helenik meg és csak akkor szünik ha a potmétert letekerem (nincs megfelelő feszültség a csövön).
(#) szikorapéter válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 11, 2014 /
 
Elnézést még valami. Azóta kivettem a csövet,a helyére pedig multimétert kötöttem. Bekapcsoltam de a multiméter az istennek nem ment 257V fölé,holott elvileg nennek az áramkörnek 700-at is kéne tudnia adni. És a másik felfedezés,ha van benne cső,ha nincs attól még a zúgó hang ugyanúgy megvan benne,tehát ez a tápáramkörre gyanakodtam,aztán beraktam párhuzamosan egy 10nF-os kondenzátort a táphoz és csönd lett. De viszont így ha berakom a csövet akkor megint elkezd zúgni.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2014
(#) Collector válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 12, 2014 /
 
A multiméter nem egyenlő a GM csővel. Igazából multival rá sem szabadna mérned, mert a belső ellenállása egész biztosan egy nagyságrendbe esik a nagyfesz táp belső ellenállásával. Az üresjárási feszültséget úgy tudod lemérni, hogy feltöltetsz a táppal egy relatíve nagy kapacitású nagyfesz elkót, majd erre hirtelen rámérsz multival, és rögtön leolvasod az értéket. Vagy beszerzel valami irtózatos nagy Gohmos belő ellenállással rendelkező feszültségmérőt. A hangszóró búgása természetes, pláne ha jó közel van bármiféle nagyfesz vezetés, megszórj az erősítőfokozatot, de természetesen a sokszorozóból is jöhet. Ezt elég nehéz megszüntetni, ha csak a hang zavar, akkor az erősítőnél is lehet szűrést készíteni.
(#) szikorapéter válasza Collector hozzászólására (») Jan 12, 2014 /
 
Feszültségszűrése van az erősítő fokozatnál+még van ott egy 150nF os kondenzátor is. Az előbbiekben leírtam hogy a tápfeszültséget megszűrtem,így ha a GE cső hiányzik az áramkörből akkor a búgás elmarad és csönben van a hangszóró,csak ha közelhajolok hozzá akkor hallani valami kis zúgást. De ha bent van a cső akkor meg olyan mintha egy számítógép alaplap folyamatosan 105Hz-es hangot adna ki magából,így sajnos alig hallani meg ha sugárzást jelezne a műszer. Ezt szeretném valamilyen módon orvosolni,hogyan tudnám ezt megtenni? Szűrés a nagyfeszültségű táp után? Mert én arra gondoltam hogy van a trafó és van utánna még a sokszorozó és azon keresztül az a zaj amivel a trafó működik átjön,mind kiköt a csövön és ezzel eggyúttal a végerősítőn. Ezt esetleg lehet a kimenő táp + oldala és a GND közt egy 1000V-os 10nF-os kondenzátorral orvosolni?
(#) Collector válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 12, 2014 /
 
Egy ilyenhez kissé komolyabb szűrő kell, a kondenzátor inkább a hasznos jelet szűri, mint a búgást az erősítőnél. A kondinak a táp után kell lennie.
(#) szikorapéter válasza Collector hozzászólására (») Jan 12, 2014 /
 
Akkor a szűrést hogyan tudom megoldani a nagyfesz-táp után?
(#) Laslie74 válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 13, 2014 /
 
A 10Mohm elé rakhatsz egy kondit. pl fotoflash.
(#) szikorapéter válasza Laslie74 hozzászólására (») Jan 13, 2014 /
 
Az elbírja a 800V körüli feszültséget?
(#) Laslie74 válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 13, 2014 /
 
2db sorba. De nem hiszem hogy kell akkora kapacitás, csak poén volt. 1 mikró/ 1000V elég oda. Én 470nanót raktam elég volt. A barna nagy orosz kondi az. Egy IH-12 dobozába építettem bele.
(#) szikorapéter válasza Laslie74 hozzászólására (») Jan 13, 2014 /
 
Mien típusú csővel üzemel neked? Esetleg egy hangfelvételed van róla hogy mennyiben hasonlít az enyémhez? Az enyém egy régi jó nagy darab szovjet cső: MC-4. Ha jól olvasom a leírását akkor működik: 720-780V között,inpulzusok 200V-osak. A többit nem tudom elolvasni pedig van hozzá teljes gyári papír .
Szerk.: Még annyit hogy az miben változtat hogy nálad a sokszorozó részben 400V-osak a kondenzátorok,míg az enyémben csak 250V-osak?
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2014
(#) Laslie74 válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 13, 2014 /
 
Ebbe ZP1400 van 530V-ra állítva. Ott még nyugodt a háttérjele. Ha túl sokat adsz neki akkor háttérsugárzásra is sűrű a jel, ha túl alacsonyat akkor meg érzéketlen lesz. Meg kell nézni hány beütést ír háttérre és ahhoz belőni a csőfeszt, majd tesztelni forrással.
(#) szikorapéter válasza Laslie74 hozzászólására (») Jan 13, 2014 1 /
 
Sajnos nincsen forrásom. Lehet hogy ennyit amennyi a csőnek kell a kapcsolásom elő sem képes állítani .Ezeknek alapvetően kéne valamennyit kattani nem? Mert ha berakom a szűrőkondit,akkor csak kíváncsiságból is bekapcsolva hagyom és leellenőrzüm,hogy csinál-e eggyáltalán valamit.
Következő: »»   29 / 52
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem