Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Infrasorompó
 
Témaindító: hasutas22, idő: Ápr 27, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 5
(#) zlanczky hozzászólása Aug 4, 2011 /
 
optikai lencséket stb honnan szereztek? nagy (>10 m) távolságra már kell, tudtommal!
(#) ZsoltiD hozzászólása Dec 30, 2011 /
 
Sziasztok!

Szeretnék egy ismerősünk kertjébe infrasorompókat telepíteni. A neten több terméket is megnéztem, viszont maradtak megválaszolatlan kérdések számomra.
Szóval az lenne a kérdésem, hogy ha pl egy ilyen sorompót vennék, akkor milyen gyakran lennének vakriasztások? Gondolok itt pl arra, hogy 'beleesik' egy szálló falevél a sugár útjába (mivel jelen esetben mindkét sugár közel van egymáshoz). Vagy télen sűrű hóesésnél.
Vagy ilyenkor két adó-vevő csomagot kell vennem, és elhelyezni egymás alá 50cm-re (és megoldani úgy, hogy ha mindkettő infrasorompónál bizonyos időintervallumon belül van szakadás, akkor riasszon)?

Akinek van tapasztalata vagy ötlete, hogy ilyen esetekben mire kéne figyelni (infrasorompó-telepítésnél), és az előbb említett problémát hogyan kell orvosolni, az légyszi írjon!

Előre is köszönöm!
Zsolti
(#) poros válasza ZsoltiD hozzászólására (») Dec 30, 2011 /
 
Szia.
Igen egy falevél, hóesés, erős pára is okozhat vakriasztást. Csak fedett helyre telepítsd ha tudod. Ha ez mégsem megoldható,inkább válasz mozgásérzékelőt ami kisállat "védett". Árban még olcsóbb is mint egy infra páros.
(#) ZsoltiD válasza poros hozzászólására (») Dec 30, 2011 /
 
Köszi az ötletet.
Azzal az a baj, hogy az egész kertet (határokat) nem tudom tetővel lefedni. A mozgásérzékelő meg 30-40 méterig nem visz el. (amúgy az miért jó, hogy odaírják, hogy 2 sugaras, mikor majdnem egymás mellett van a kettő?)
Valamilyen megoldás csak kell, hogy legyen.

Zsolti
(#) poros válasza ZsoltiD hozzászólására (») Dec 30, 2011 /
 
Nem egymás mellett vannak csak a képen. Egymással szemben kell felszerelni őket a megadott ható távolságon belül. Nagyon pontosan, az enyém csak 7 méteres ott is nehéz volt megtalálni a sugarat. Azt még nem is írtam,hogy az erős,közvetlen napsugárzás is okozhat téves riasztást.Ismerek tükör reflexeset is ott egy fényvisszaverő prizmát kell a sugár útjába tenni. Az egyszerűben szerelhető mert nem kell a vezetéket oda vinni csak az infrához. Most hirtelen nincs más ötletem. esetleg mozgás érzékelős kamera? De abban egyáltalán nem vagyok járatos.
(#) ZsoltiD válasza poros hozzászólására (») Dec 30, 2011 /
 
Persze, azt tudom, úgy értettem az egymás melletti sugarat, hogy 2 lencse van egymás felett az adóban és a vevőben is (innen jön a két sugaras). A beszerelési leírásában olvasható, hogy a két lencse között található egy 'kis tükör' (célzó lencse), ami az optimális elhelyezést, pozicionálást segíti. Ha a tükör közepén látni a másik oldali egységet, és kivillan egy zöld(OK) led, akkor jó a pozicionálás. Enélkül nagyobb távolságokat (100-200 métert) baromi sok ideig kéne állítgatni.
Tahát magyarul ezzel az eszközzel kb 5 cm-es sávot (mert az adóban és a vevőben a két lencse egymástól 5 cm-re van, és ezért nem látom értelmét az efféle 'kétsugaras' kivitelnek) tudsz védeni a kertben, ami alatt simán átbújsz, vagy átugrod.
Az általad említett fényvisszaverős prizmával meg megint csak az a gond, hogy ha 30 métert akarok áthidalni, akkor a fényvisszaverőig, és még onnan vissza kell, hogy jöjjön az infrasugár. Tehát dupla akkor utat kéne megtennie.
Én úgy csinálnám, hogy 2 ilyen szettet kéne venni (1 adó+1vevő+1adó+1vevő), és egymás alá beszerelni a két rendszert (1 falra egymás alá a két adót 50 cm-re, a szemben lévő falra egymás alá a két vevő 50 cm-re). Külön csinálnék hozzá egy egységet, ami akkor kapcsol egy relét [ez megy a riasztóközpont felé], ha mindkét egységen 1-2 mp-en belül van szakadás. (tehát a két szakadás közötti idő 1-2 mp-en belül van)

De nem hiszem, hogy 50-100 méteres távolságot hozzáépített cuccokkal oldanák meg azok, akik ténylegesen riasztószerelésekkel foglalkoznának.

Mindenesetre köszönöm az ötleteidet!
(#) Remci válasza ZsoltiD hozzászólására (») Dec 30, 2011 / 1
 
Szia!

Teheted kültérre, szálló falevél nem fog vakriasztást eredményezni.Hóesés sem szokott,maximum ha a hó ráfagy a külső burkolatra.Bár ez ellen lehet védekezni,vannak olyanok amikben beépített fűtés van.Mondjuk a nagy köd szokott inkább problémát okozni,de mindig nagyobb hatótávú sorompót kell telepíteni mint a védett terület. Azt meg teheted hogy két 2 sugaras sorompót teszel egymás alá, de akkor olyanokat amiket szinkronizálni lehet,vagyis az egyik adója nincs hatással a másik vevőjére.Beállítani a sorompón lévő tükörrel tudod nagyjából, de van a vevőn két kis lyuk, ott tudod mérni a feszültséget ami a jó beállításhoz kell.A telepítési útmutatóban le van írva hogy x m-nél hány voltot kell mérned ha jó a beállítás.Akkor nem lesz gond.A prizmást meg felejtsd el,ott több a vakriasztás.
(#) poros válasza ZsoltiD hozzászólására (») Dec 30, 2011 / 1
 
Valószínűleg a dupla sugár miatt nem okoz gondot a hóesés és a falevél. Mivel kimenet csak egy van. . Egyenlőre próbáld csak egy infrával. Az után amit Remci írt én azt tenném. Az enyémek elé tetem vízvezeték csőből egy kis dizájnos árnyékoló kalapot. Ez védi a közvetlen rá hulló esőcseppektől és hótól.
(#) Remci válasza poros hozzászólására (») Dec 30, 2011 /
 
Így van. Szokták még csinálni azt is hogyha csövön van a sorompó, akkor tesznek rá egy műanyag csövet tetőtől talpig( Pl útszéli jelzőkaró ) ami a sorompónál ki van vágva úgy hogy csak a sugár lásson ki.Így nem olyan feltűnő hogy ott lehet valami.Elő szokott még fordulni hogy pár év múlva a napsütés hatására(persze a gagyibbaknál), a sorompó burkolata elöregszik és egy nagyobb villám fénye vakriasztást okoz.De ez ritkán van.
(#) poros válasza Remci hozzászólására (») Dec 30, 2011 / 1
 
Nem is gondoltam ,hogy infrából már ekkora választék van. Az árak is ott vannak.Bővebben: Link.
(#) Remci válasza poros hozzászólására (») Dec 30, 2011 /
 
Hát igen,lehet válogatni
(#) ZsoltiD válasza Remci hozzászólására (») Dec 30, 2011 /
 
Rendben. Köszönöm a hozzászólásokat. Megpróbálkozom az egy szettes megoldással. Ha az nem megy, akkor az egymás alattival.

Zsolti
(#) Remci válasza ZsoltiD hozzászólására (») Dec 31, 2011 / 1
 
Szia!

Az egy szettes megoldás is megy,csak ne tedd túl magasra.Azt azért tudni kell,hogy az infrasorompó csak arra jó hogy nagyobb dolgokat ( autó,traktor stb ) észrevétlenül nem lehet rajta kivinni. Viszont aki ismeri az simán át tud bújni alatta és kisebb dolgokat át adogat. Ilyenkor lehet kombinálni még kültéri mozgás érzékelővel,párat szétszórva erre-arra. De csak akkor ha nincs nagy testű kutya a telepen ami vakriasztást tud okozni.
(#) ZsoltiD válasza Remci hozzászólására (») Jan 1, 2012 /
 
Rendben, akkor megpróbálom így.
Ebben a leírásban az szerepel, hogy az áramfelvétel max 40 mA, viszont azt nem írták oda, hogy ez csak a vevőre, adóra, vagy együtt a kettőre (összegükre) vonatkozik.
Ez azért fontos, mert ha 100 méterre viszem a központtól, akkor nem mindegy, hogy milyen keresztmetszetű kábelt veszek.
Továbbá a tápfeszültség igénynél 13.8V~24V DC-t írnak, viszont, ha elmegy az áram, és 12V-os zselés akkumulátorról működik a rendszer, akkor nem lesz baj? Vagy amit írtak, az most optimális, minimum követelmény?.?
(Szeretem, amikor egy manualban ilyen egyértelműen vannak leírva a dolgok... vagy csak nekem nem egyértelmű, az is lehet.)
(#) Remci válasza ZsoltiD hozzászólására (») Jan 1, 2012 /
 
Szia!

100M-re használj erősített kábelt, ami azt jelenti hogy Pl 4x0,22+2x0,5. A 0,5-öst használhatod a tápnak,a 0,22-t pedig a kontaktusnak. Vagy ha van rá lehetőség, akkor tehetsz ki neki egy segédtápot (szabotázs védett dobozba tápegység+aksi ) Mi hosszabb távra általában 3x4/06-os telefon földkábelt szoktunk tenni,ha kell akkor duplázzuk az ereket. Ha elmegy az áram, akkor sincs baj mert a riasztó központ aksija ugyan úgy ellátja tápfeszültséggel a sorompót.Ja, de most látom hogy 0,5-ös vezetékkel 12v-on 300m-ig viheted. Telepítési útmutató.3.pont
(#) ZsoltiD válasza Remci hozzászólására (») Jan 1, 2012 /
 
Szia!
Igen, ezeket én is láttam a leírásban. Csak én olyan vagyok, hogy szeretem tudni azt, hogy egyes értékek a leírásban, miért/hogyan jöttek ki.

De levonom a következtetést a leírás egyes részeiből:
- Mivel a maximális vezetékhosszaknál (a táblázat szerint) a 0.5mm^2 keresztmetszetű vezetékeknél 300m a megengedett távolság 12V-os egyenáramú táplálásnál, ez azt jelenti, hogy: (I*ró_réz*vezetékhossz_oda_vissza)/keresztm=(0.04*0.017*600)/0.5= 0.816V feszültségesés
- Tehát ha nekem csak 100 m-es távolság kell, és a max feszültségesés 0.816V->
(0.04*0.017*200)/0.816= 0.16 mm^2 keresztmetszet.
- Tehát a 0.22mm^2 keresztmetszetű vezeték simán jó kéne, hogy legyen. Jól gondolom?
Zsolti
(#) Remci hozzászólása Jan 1, 2012 /
 
Szia!

Jó lehet,csak duplázd meg.Mi így sosem szoktuk számolni,alapból szoktuk látni hogy mi elég,mi nem. Ha a vezeték keresztmetszetet egy kicsit túlméretezed az sose baj.A falba is inkább egy szállal több csövet teszek mint kéne,mert ki tudja hogy mit hoz a jövő és később lehet hogy már nehezebb korrigálni.
(#) ZsoltiD válasza Remci hozzászólására (») Jan 1, 2012 /
 
Igen, ebben igazad van. Jobb a jövőre is gondolni. Na de 0.16 és 0.22 között is már nagy különbség van szerintem.
(#) jocka0012 hozzászólása Máj 29, 2012 /
 
Üdv!Infrasorompót szeretnék építeni.Az az elméletem , hogy egy 555-össel astabil módban 36 khz-es frekvenciát előállítok amit egy infra ledre kapcsolok és ezzel az infraleddel szemben van egy TSOP , és ha ez megszakad , logikai kapuk segítségével akkor kapcsolna egy relét , ez mennyire kivitelezhető?(kezdő vagyok , tudom , hogy sok kit van meg hasonlók , de én direkt , tanulás céljából akarom saját magam megépíteni)
(#) dobiedvin hozzászólása Jan 17, 2013 /
 
Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy az alábbi linken látható infrasorompó csak az akadály megjelenésekor bekapcsol egy pillanatra, vagy érzékeli az akadály megszünését is?

Infrasorompó
(#) frisstamas hozzászólása Jún 3, 2013 /
 
Sziasztok!
Segítségeteket kérem: keresek olyan hobbi szakembert, aki infrasorompós jelet fel tud dolgoztatni számítógéppel és kapcsolni tud vele egy softwaret. A programot is meg kellene írni, bár az igen egyszerű.

Feladat:
1. adott egy infrasorompó
2. áthaladáskor a számítógépen egy stoppert kell elindítania
3. 2. pár infrasorompó szakításakor meg kell a stoppert állítani

(a stoppernek század másodperces pontossággal kell számolnia).

Minden meg van hozzá, csak a kapcsolás és a szoftver hiányzik.

Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) giringy hozzászólása Okt 13, 2013 /
 
Sziasztok,

látom több infrasorompós topic is van, remélem nem gond, hogy ebbe írok.

A problémám a következő lenne: Megépítettem a csatolt képen látható kapcsolást. Elméletileg BPW40-et és LD271-et használtam hozzá. Azért csak elméletileg, mert a helyi kereskedő állítólag CQY99 és LD271 infra ledet árul, az adatlapjuk szerint az előbbi kék az utóbbi pedig füstszínű, én meg víztisztát kaptam. Közben ahogy az adatlapokat böngésztem azt is kiszúrtam, hogy a BPW40 740nm-en a legérzékenyebb, a két led peakje pedig 950nm-en van, de ez még a kisebbik probléma.

A kapcsolást jobb híján egy kínai próbanyákon dobtam össze bontott alkatrészekből valami rettenet módon, ennek ellenére tökéletesen működött. A fototranzisztor és a led egymással párhuzamosan álltak és egy irányba néztek, kb. fél méterről tenyérről visszavert fényre szépen kapcsolta a kimenetet a komparátor.

Pár napja terveztem nekik egy boardot ezúttal már mindkét csatornát használva, szépen beültettem mindent, de nem megy. Ha bármit a kapuk elé egy centire tartok a komparátor bemenetén maximum 3-4 század voltot esik a feszültség, elemlámpával a fototranzisztorba világítva viszont mindkét kapu szépen kapcsol. Nem tudom elképzelni mi lehet a probléma, az egyik kapu ledje és fototranzisztora a gányolt áramkörről lett levéve, de akár azt a kettőt akár a frissen vásároltakat rakom vissza rá most az a panel is ugyanígy viselkedik A ledek világítanak, 17.5mA áram folyik rajtuk.

Valakinek esetleg van ötlete? Nagyon köszönöm előre is

infrakapu.gif
    
(#) steing hozzászólása Feb 16, 2014 /
 
Sziasztok,

segítséget szeretnék kérni, adott egy infra kapu(SICK WL27-2F430 ) amit jelenleg használok, minden rendben van is vele, csak nagyon drága. emiatt gondoltam, hogy hátha találok itt egy kapcs. rajzot amivel kiválthatnám.
a lényeg az lenne, h kb.8m-t (4-4m oda vissza prizmáról) kellene tudnia és egy sima 3-5Vos jelet kiadni ha szakadás van. külterületen van, napsütést bírnia kéne. tudna valaki segíteni?

köszi
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2014
(#) steing válasza steing hozzászólására (») Márc 6, 2014 /
 
Sziasztok,

megpróbálom az 1-es hozzászólásban linkelt sorompót megépíteni.

lenne pár kérdésem a hozzáértőknek.
1, a kézzel berajzolt kondi az IC melyik lábára megy?
2. itt a hstore-ben nem kapni az adó/vevő párost. Melyikkel helyettesíthetetem?
3. ha 2dn adó ledet építek be,azzal növelhetem a hatótávot? ha igen kell-e a 470ohm-os ellenállást csökkentenem?

köszi, előre is.

azt tudja valaki, h kb. hány méterre működhet ez?(napsütésben)
(#) steing hozzászólása Márc 11, 2014 /
 
Megpróbálom még egyszer, bár mintha senki sem olvasná ezt a topikot...

megépítettem, de nem megy.. 12Vról ha rámérek a vevő lábára akkor 0-1Vos feszt mutat, ha letakarom akkor 6V. de az ic(NE5534) 3as lábán kb. 0.3V a változás ilyenkor, a 6os lábon meg kb 0.1V.

Mit kell mérnem/látnom, hogy tudjam legalább az IC jól működik?


köszi
(#) Droot hozzászólása Ápr 23, 2014 /
 
Sziasztok!

Egy infrasorompót szeretnék készíteni, kb. 1.5m lesz az adó és vevő között. Egy kisállatra (macskára) kell beindulnia.
A választásom a TSOP4840 vevőre és a TSAL5100 infra LED-re esett.
A kérdésem az, hogy ha a LED-et a vevővel szembe állítom és a LED-et folyamatosan 40kHz-n villogtatom, akkor a vevő kimenete folyamatosan alacsony szinten lesz, amint belemegy a kisállat egy pillanatra alacsony szintre kerül. Cél hogy a napfény ne zavarja be az eszközt.
Szükséges bármilyen szűrő, vagy elég csak egy LEDtartó a LED-nek egy kis műanyag dobozban a vevőnek pedig a vevő oldalán egy lyuk, ahol be tud világítani?
(#) steing válasza Droot hozzászólására (») Ápr 23, 2014 /
 
helo, folyamatos 40kHzes jelre nem fog működni a TSOP. a 40Khz az csak a vivő freki, a leirásban benne ven, hogy milyen megszakitásokkal kell jönnie a jelnek.
(#) nagym6 válasza Droot hozzászólására (») Ápr 23, 2014 /
 
A TSOP4840 tartós 40kHz jelre tartósan alacsony szintre vált. Meg a legtöbb hasonló infra vevő modul is. Nekem így működnek 5-6 féle is. A vevő naptól legyen árnyékolva, akkor jó lesz. Tehát amíg a macska megszakítja a sugarat, a TSOP alacsony szinten lesz.
(#) Sebi válasza steing hozzászólására (») Ápr 23, 2014 /
 
Nem vettem észre, hogy itt mozgás van...
Lássuk az áramkör működését: 555 astabil, párszor 10kHz-en járhat, melyet az infra-LED kisugároz. BPW40 veszi a jelet, 100k-s munkaellenállásán ugyanaz a négyszögjel van, mint az 555 kimenetén. 47nF leválasztja az egyen-komponenst (pl látható fény okozta DC szintváltozást) és IC2 erősíti a jelet, ami még mindig ugyanaz (freki, négyszög) a kimenetén. D1,D2, meg a két elkó feszültség-kétszerező egyenirányító, a kimeneti DC nyitja T1-et, ami húzva tartja Re1-et - míg a beérkező fényimpulzusok elegendő nagyságúak.
Összesítve: elég primitív megoldás, de működőképesnek látszik. Sokat ne várj tőle: pucér adó és vevő max 1-2 méterig lehet jó, infraszűrő a vevő oldalon sokat dobhat rajta. Ugyanígy javít a csőbe helyezés - bármi más, ami a látható fény okozta "vakulás" ellen dolgozhat.
(#) steing válasza Sebi hozzászólására (») Ápr 24, 2014 /
 
köszi szépen, mára már addig jutottam az ismeretim bővítésében, h ezt már értem

abban esetleg tudsz segíteni, h a fennt emlitett 47nF kondi mekkora frekin működik? vagy hol nézzek utána, h milyen arányban van a freki nagysága/ kondi méret? épitettem több kapcsolást, de a TSOPXX-es a legstabilabb. napon is megy 8-10m-t, de pl a 36kHzes jel a mit a TSOPkér ennél a rajznál már nem megy. ha csökkentem a frekit akkor eccer csak működni kezd es is, de oszcilloszkop hiányában nem tudom, h hol...

visszatérve erre a kapcsolásra, nekem ez nem jött be, napon leül hamar, hiába takarom... de lakáson belül sem megy 2-3mnél többet. ami pozitiv benne, h lehet lézerdiodával is használni, mig a tsopxx nem annyira érzékeny 650nm-en... viszont lakáson belül infrával minden erölködés nélkül megy 10-15mt is akár...

mellékelem a rajzokat, ennél jobbat nem találtam(eddig )
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2014
Következő: »»   2 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem