Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő
 
Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   484 / 607
(#) lukacsp válasza reloop hozzászólására (») Ápr 27, 2014 /
 
Alapból nekem is a külön szekunder a koncepció. Kíváncsiságból azért ki fogom próbálni közös tápról is, csak be kell majd vinnem a paneleket ha készen vannak a munkahelyemre, ott vannak komoly trafók (2 kVA és felett). Érdekel, hogy működik 4-5 csatorna, és a tápfelezés ilyen módon.
(#) szikorapéter válasza reloop hozzászólására (») Ápr 27, 2014 /
 
Nemigazán vág ide de kicsit laikus módon de rákérdezek: ezzel az egyszerű kapcsolással a TDA7294-es erősítőnek megvan oldva a szimetrikus tápfeszültség,úgy hogy féloldalas transzformátorral tápláljuk? Nemigazán értem hogyan működik. Elnézést az értetlenkedés miatt. És köszönöm előre a segítséged.

Reloop.jpg
    
(#) reloop válasza szikorapéter hozzászólására (») Ápr 27, 2014 /
 
Szia! Ez kimondottan a híd kapcsolásához készült. Mindössze egy némileg terhelhető féltápfeszültséget hoz létre. Ha már van egy ilyen pontunk, akkor célszerű ezt a testnek tekinteni.
A mesterségesen létrehozott test felől nézve szimmetrikus azért a tápfeszültség.
Valóban egy, osztatlan szekunder tekercset igényel.
A normál kapcsolás aszimmetrikus tápja hasonló, csak ott más a puffer elrendezés: Bővebben: Link.
(#) lobbooo válasza reloop hozzászólására (») Ápr 27, 2014 /
 
Ez tetszik! Ez most elméletileg hány relét tud kezelni? Ahogy elnézem ez a megoldás egy-egy 47kohm-os illesztéssel, egy kétáramkörös relén keresztül egy sztereó híd párat képes egyszerre figyelni, de mindkettőtt lekapcsolja, ha az egyikkel van valami gond, ami nálam tökéletes lenne költséghatékonyság szempontjából, mivel öt csatornát kellene figyelni. Be lehet párhuzamosan kötni a reléket, mondjuk két két áramköröst és egy egy áramköröst? Vagy esetleg külön kell 3 áramkör?
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2014
(#) szikorapéter válasza reloop hozzászólására (») Ápr 27, 2014 /
 
Az 1N4148-as dióda helyére 1N4007-es is jó? Mert akkor nekiállok egy kis építésnek.
(#) zotya1983 válasza lukacsp hozzászólására (») Ápr 27, 2014 /
 
Szép munka a panel és úgy az egész. Talán ráveszem magam én is a vasalásra,na nem a Berki félére Hanem a Reloop+Alkotó féle hídkapcsira.
(#) reloop válasza lobbooo hozzászólására (») Ápr 27, 2014 /
 
A védelemre kötött egységek számával arányosan csökken az érzékenység. A jó csatornák kimeneteiről hozott 47k ellenállások leosztást végeznek a hibajel számára. Az ötcsatornás erősítőnél 3V körül alakul a tiltási szint, ami szerintem kielégítő, mert a hiba esetén úgyis egyenesen a tápra fekszik a kimenet. A MOSFET-re tucatnyi relét is köthetsz, az nagyon bírja
Ha nagyon kifinomult megoldást szeretnél akkor a három tranzisztorból álló DC figyelőt külön készíted el minden csatornához, és a kimeneteiket párhuzamosítod úgy mint itt láthatod.
(#) lobbooo válasza reloop hozzászólására (») Ápr 27, 2014 /
 
A kifinomult lenne az igazi. Akkor ugy értsem, hogy a T4 (BC182), T5 (BC182), a T9 (BC212), a C14 (47uF), és az R20 (100kohm) -ból kell 5db-ot készíteni és párhuzamosan bekötni a T6 (BC182) után? Ez annyiban jobb, hogy alacsonyabb egyenfeszültség ( tehát annál a verziónál, ha egy ilyen kör van 5db 47kohm-al leosztva az öt csatornának, ami 3V körül szedál ) kikerülése esetén is lekapcsolja a kimenetet? Az 5db 10A vagy 16A-es relé meg egyszerre lekapcsol, ha bármelyikkel gond van?! Ez nagyon tetszene így! Nem vagyok nagy paneltervező, de megpróbálom megtervezni a panelt, de segítenél majd benne, esetleg a finomításokban? Igazából még sose terveztem táp panelen kivúl mást, no meg néha átrajzoltam ezt azt... Esetleg egy kapcsolási rajzot készítenél 5 relével meg az öt figyelővel, már az is sokat segítene, persze, ha csak nem gond?!
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2014
(#) reloop válasza lobbooo hozzászólására (») Ápr 27, 2014 /
 
Rendben, lerajzolom
(#) lobbooo válasza reloop hozzászólására (») Ápr 27, 2014 /
 
Köszönöm!
(#) Alkotó válasza lobbooo hozzászólására (») Ápr 27, 2014 /
 
Ha többszörözöd az egyenfigyelő részt, és a reléből is több darabot használsz, akkor már megfontolandó, hogy a maradék néhány alkatrészt is érdemes lenne többszörözni. Másképpen fogalmazva, alig kerülne többe, ha 5 db független védelmet készítesz, mert a relé a legnagyobb költség. Ekkor is elég 1 táp az 5 védelemnek, de így a csatornák külön-külön reagálnak, ha 1 esetleg meghibásodik, akkor még a többi vígan engedélyezve van.
(#) lobbooo válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 27, 2014 /
 
Teljes mértékben igazat adok neked, de sajnos most nem vet fel a pénz, ezek az alkatrészek már igy is adottak, és most minden száz forintot megfogok, igazából az nem lenne gond hogy egyszerre lekapcsolja, mert egy házimozi erősítő és ha egy elmegy a többit se tudom használni, csak a hangfalakat óvja meg mert egy vagyonba kerülne a javításuk. Most szeretném átalakítani és lenulláztam a keretet, hűtőborda csere, táp átalakítás, nagy munka lesz.
(#) reloop válasza lobbooo hozzászólására (») Ápr 27, 2014 /
 
(#) Justo hozzászólása Ápr 30, 2014 /
 
Sziasztok!
A d-audio által forgalmazott link alatt található kit-ről mi a véleményetek?
tda7294

Esetleg azt megtudnátok mondani, hogy 775mV bemenő jelnél mennyi lehet kb a kimenő teljesítmény, mert a leírásban 1-2V szerepel bemeneti jelként.?
(#) bencikusz válasza Justo hozzászólására (») Ápr 30, 2014 /
 
Tökéletes a kit. Évek óta van ilyenem, nyúztam hangosításkor is monitor hangfalak meghajtására. Az erősítése a visszacsatolástól függ.
(#) pont válasza Justo hozzászólására (») Ápr 30, 2014 /
 
A d-audio által forgalmazott AMP-04 (is) a jó minőségűek közé tartozik. A kimenő jel arányos a bemenő jellel, a szobai hallgatásnál nem probléma a 775mv, de meglehet növelni az erősítést ellenálláscserével, vagy lehet elé egy mini előerősítőt választani.
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2014
(#) zotya1983 válasza Justo hozzászólására (») Ápr 30, 2014 /
 
Én megépítettem a 05 ös D-Audiós kitet,professzionális kétoldalas lyukgalvanizált lötstop "technologiás" nyák,
Teljes kivezérlésnél is alacsony THD,magas érzékenység a gyári bemenőellenállással is.
8 és 16 ohmon sem változik szinte semmit a kivezérelhetőség,én egy videoton erősítő tápjával
építettem valakinek meg sztereóban,és mindkét oldalon bőven kijön 80 watt környéke torzítatlan tiszta hangzással.Ajánlom!
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2014
(#) lukacsp válasza zotya1983 hozzászólására (») Ápr 30, 2014 /
 
Köszönjük a véleményt!

Idézet:
„Teljes kivezérlésnél is alacsony THD”


Konkrétan milyen kivezérlésnél, és mennyi a THD? Csak azért kérdezem, mert ez így elég marketingesen és parasztvakítósan hangzott. A "fülre" dolgot mellőzzük, mert fülre jellemzésnél max. annyit lehet mondani: szerintem jól szól. Feltételezem, hogy ha szkópod nincs, akkor torzításmérőd sincs.

A magas érzékenység mit jelent, és mióta érdeme bármely végfoknak?
(#) Justo válasza pont hozzászólására (») Ápr 30, 2014 /
 
Sziasztok!
Elsősorban szetetném megköszönni mindenkinek a válaszát!

Annyit szeretnék még kérdezni, hogy melyik és milyen értékűre kell az ellenállást cserélni? Ha megkérhetlek megjelölnéd a link alatt található képen?
Kép
(#) reloop válasza Justo hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Szia! A 2-es és a 14-es láb közötti ellenállás (most minden bizonnyal 22k) értéke arányos a jelerősítéssel. Nagyobb érték - nagyobb erősítés, és fordítva.
A képen közvetlenül a TDA7294 mellett, balra valószínűsítem.
Csak indokolt esetben módosítsd, többnyire pont így jó.
(#) zotya1983 válasza lukacsp hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Hidd el hallom amit kell szkóp nélkül is. Igazad van persze műszeres mérés bla bla..Legjobb erre a fül az sosem csapott még be.Magas THD t is épp úgy meghallom teljes kivezérlésnél mondjuk 0 db bemenő jellel. (Jó tudom nem biztos hogy pont ott van a vége).
(#) reloop válasza zotya1983 hozzászólására (») Máj 1, 2014 / 1
 
Zotya! Azt, az egyébként teljesen helytálló megállapítást, hogy nagy hangerőn is alig hallható az erősítő torzítása, nem szükséges olyan műszaki kifejezésekkel alátámasztani, melyek jelentésével nem igazán vagy tisztában. Péter teljes joggal tett észrevételt.
Ha meghallgatás alapján nyilatkozol, az épp olyan értékes tapasztalat mint a mérési eredmény! Köszönet jár érte ha megosztod a téma olvasóival. Viszont úgy korrekt, ha annak megfelelően is fogalmazol.
Nekem ez a 0 db a halálom, jelentése nulla darab
Ilyesmit akarhattál írni.
(#) Justo válasza reloop hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Rendben, Köszönöm!
(#) Az Isti hozzászólása Máj 1, 2014 / 1
 
Sziasztok!
(NAGYON amatőröknek, mint én és a szakiknak akik röhögni akarnak)
Hidalt kapcsolással kísérletezgettem, nem ment és itt kértem segítséget. Igaz a panelt minimálisan átrajzoltam, Reloop megnézte az erről készült képet, de nem talált hibát.
A túlzott óvatosságnak és a Null elektronikai tudásnak köszönhetően egy marék IC-t nyírtam ki...
Aztán 2 nap fórum olvasgatás után rájöttem, mekkora ökörséget csináltam.
Féltáp... Nagyon ügyesen a táp és az erősítő közé beraktam 3 kapcsolót, biztos ami biztos alapon.
+ test - Ez nem is lett volna baj, ha egyszerre kapcsolom fel őket De szépen óvatosan ahogy kell, én egyesével csináltam. test, mínusz... és a plusz felkapcsolása előtt már durrant is. Jónak kell lennie alapon IC-k ki, újak be. Táp rá, villanás pukk.
A harmadik kísérlet után lett világos mire mondták itt többen azt, hogy meghal az IC, ha a féltáp elmegy. Az egy IC-s változatnál nem "óvatoskodtam" MERT ANNAK MÁR TÉNYLEG JÓNAK KELL LENNIE és azóta is szól.

Oké-oké, ez így hosszúra sikerült, és nem tudom, van-e mekkora marhaságot csináltam oldal itt. .......de talán tényleg van rajtam kívül is olyan, akinek semmilyen elektronikai végzettsége nincs, de lelkesen építget.
És köszönöm a segítségeteket!
(#) blasz válasza Az Isti hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Szia ezen nem nevetünk, hanem okulunk.Én is csináltam marhaságot,gerjedt egy végfokom,állandóan egy bizonyos hangerőnél,és félóra után jöttem rá,bekapcsolva van a mikrofon a hangszóró mellett.Tanultam belőle,kidobtam a mikrofont az ablakon.
(#) zotya1983 válasza reloop hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Reloop! Értelek én,ezért is írtam hogy a műszerezettség is nagyon fontos eleme a hobbielektronikának,de sajnos szkóp híjján csak a fülemre hagyatkozom,és néhány multiméteres mérésre.Köszönöm a javítást ígérem ezentúl dB így írom Nagyon sokat köszönhetek már neked segítség terén.
A kezdeti döccenők óta mikor is felrobbantottam 2 db ic-t ráadásul kitben azért azóta olvasgattam a fórum témákat,és kezdek rájönni bizonyos dolgokra amiről eddíg sejtésem sem volt.Nagyon sok mindenről most sincs de igyekszem és tanulok tőletek szakiktól.
Van hogy kinevetem saját magam mekkora badarságot írtam pár lappal előrébb,de ezért ne kövezzetek meg,köszönöm
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2014
(#) Justo hozzászólása Máj 2, 2014 /
 
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy a TDA7293-as IC az ugyan olyan jó mint a TDA7294-es IC?
Mi a különbség közöttük?
A két KIT között variálok: 1 kit 2 kit
(#) reloop válasza Justo hozzászólására (») Máj 2, 2014 /
 
Szia! A TDA7293 több szolgáltatást nyújt. Ebben az alkalmazásban közömbös melyiket választod.
(#) Justo válasza reloop hozzászólására (») Máj 2, 2014 /
 
Rendben. Köszi! És mi a véleményed erről a KIT-ről?
(#) reloop válasza Justo hozzászólására (») Máj 2, 2014 /
 
Ezt is hibátlannak ismerem, bár személyesen még nem találkoztam vele.
Itt volna ez is, a kolléga tapasztalata: Bővebben: Link
Következő: »»   484 / 607
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem