Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?

Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1184 / 1714
(#) lesliewednesday válasza Csongi_ hozzászólására (») Máj 26, 2014 /

Kapcsolása válogatja, de tud az váltóáramú fogyasztót is árammal ellátni, ha az egyenirányító híd elé teszed a fogyasztót. Azért a fúrógépnél még érhet meglepetés. Próbáld ki, mielőtt véglegesíted. A Graetz híd nem fért volna rá a panelre vagy inkább a hűtőbordára? Kompaktabb lenne.
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2014
(#) Csongi_ válasza lesliewednesday hozzászólására (») Máj 26, 2014 /

Hosszu tavom az egyeniranyito es tirisztor tul sok hot termelne nagyobb fogyasztas mellett, ami a hutobordanak mar sok lenne. Beepitem majd dobozba, ott lesz hely mindennek.
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2014
(#) vicsys hozzászólása Máj 26, 2014 / 1

Szerintem elég jól sikerült eltalálnom az elválasztó pontok színét.

DSCN0002.wmv

(#) vicsys válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 26, 2014 /

Sajnos a kamera nem adja vissza ezt a zöldeskék színt... Bugyikék, hol jár az eszed?
(#) Johnny0004 válasza vicsys hozzászólására (») Máj 26, 2014 /

Szerintem kicsit erős, zavaró (persze élőben lehet más).
(#) Sanyi220v válasza kérdező hozzászólására (») Máj 28, 2014 /

Szép munka, de a fordított polaritás elkerülése érdekében bele lehetett volna tenni egy 24V os relét egy diódával ami fordított polaritás esetén simán kikapcsol a nélkül hogy az aksit rövidre zárná vagy a készülék tönkre menne.
(#) kérdező válasza Sanyi220v hozzászólására (») Máj 28, 2014 /

Igazából van benne biztosíték, de a relé jó ötlet.
(#) sargarigo válasza juhila hozzászólására (») Máj 28, 2014 /

Látványosan szebb lett mint volt! Ilyenkor talán a jól végzett munka öröme is fizetség

Azért a biztosíték nem mindég olyan biztos! na de te tudod. ha már ilyen szépen megcsináltad megérdemelné még azt a kis törődést.
(#) kérdező válasza Sanyi220v hozzászólására (») Máj 28, 2014 / 1

Megkapja a relét.

Sok sikert hozzá!
(#) pont hozzászólása Máj 29, 2014 /

Talán most már a végleges megoldásnál járok a PLC kimenet sokszorozó (portbővítő) projektemmel. Ez a megoldás egy kimenetet (és egy bemenetet) használ, elvileg bármennyi kimenet vezérlésére. A mellékelt képen egy nyolc kimenetes változat van. És bedobozoltam a TTL, Quartz-os, multiplexel-es frekvenciamérőmet
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2014
(#) Kari55 válasza pont hozzászólására (») Máj 29, 2014 /

Eredeti a "dobozolás!"
(#) efraim válasza Kari55 hozzászólására (») Máj 29, 2014 /

Pap und Dekly System
(#) pont válasza Kari55 hozzászólására (») Máj 29, 2014 /

Sajnos mostanában nem fog sor kerülni rá, hogy készülékké összeállítsam , megy polcra a többi várólistás kapcsolás közé. Ezek a "fránya" panelek gyorsabban készülnek mint, hogy győzném a dobozolást....
(#) pjg válasza pont hozzászólására (») Máj 29, 2014 /

De ismerős ez a dolog.
(#) kameleon2 válasza pont hozzászólására (») Máj 29, 2014 /

Szia! Pontosan mit is csinál ez a PLC portbővítő? miről kapja a vezérlést? Buszról? Nem teljesen tiszta....
(#) kérdező hozzászólása Máj 29, 2014 /

Nem nagy dolog, de ötletnek jó. Egy kis izzó kiégett, kicseréltem piros LED-re.
(#) Sanyi220v válasza pont hozzászólására (») Máj 29, 2014 /

Ez aztán az stabil bedobozolás! a működéshez gratulálok, de kicsit csunyácska lett.
(#) Gafly válasza kérdező hozzászólására (») Máj 29, 2014 /

Ügyes
Azért én húztam volna egy szigetelő csövet az ellenállásra, bár ha a LED lába hozzáér a testhez, még nagy baj nem történik, csak nem fog világítani.
Illetve ha váltóramról megy, akkor egy dióda is kellene bele.
(#) kérdező válasza Sanyi220v hozzászólására (») Máj 29, 2014 /

Ez nem az inverter.
Ez egy akkumulátortöltő, nemrég kaptam hibásan. Az egyenirányító szakadt volt, és kiégett az izzó. Rendbe hoztam, szépen működik.
Egyébként műanyagbúrában van a dolog, nem érhet semmihez.
(#) Sanyi220v válasza kérdező hozzászólására (») Máj 29, 2014 /

Én nem a te bejegyzésedre írtem.
(#) pont válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 29, 2014 /

Ennek a kapcsolásnak két része van. Egy számláló-kiírató egység(74193-74193), és egy vezérlés (555-4017). A vezérlő egység egymás után kapcsolja be-ki a resetet a számlálón, utána a PLC egyik bemenetére jelet ad, hogy kezdheti kiküldeni a kapcsolni kívánt portoknak megfelelő impulzusszámot, és utána jelet ad a számlálónak a "kiíratásra". Például, ha be akarjuk kapcsolni mondjuk a második és harmadik relét(ezek az ic B és C kivezetésére vannak kötve ami ugye decimálisan 6) először a 74193-as ami a számlálást végzi kap egy resetet, utána a plc küld 6 impulzust az "alsó" 74193-asra ezen H lesz B és C, ezután a "felső" 74193 kap egy load jelet, átveszi a szinteket kapcsolja a reléket, megszűnik a load jel, jöhet a következő kör. Vagy ha nyolc relét akarunk bekapcsolni akkor 255-öt küld a Plc. 5000 hz-el küld a PLC, az 555-öst 200ms-ra állítottam, tehát a három periódus, plusz egy 800ms, ennyi idő kell amíg egy kapcsolás létrejön. Nem is az volt már a lényeg, hogy minél kevesebb kivezetés felhasználásával érjek el többszörözést, hanem a korábbi kísérleteimnél bár a hardware működött, túl bonyolult programrész kellett a PLC-re írni a működtetéshez. Ezen hat blokkal tudom megoldani és az ehhez szükséges "órajel" sem a PLC fut az csak kap egy jelet egy bemenetre akkor küldi a jeleket.
(#) kameleon2 válasza pont hozzászólására (») Máj 29, 2014 /

Értem. Szóval multiplexer és demultiplexer.
(#) tkovacs hozzászólása Máj 29, 2014 / 9

Üdvözletem minden Fórumozónak!

Én ezt építettem, csak egy picit régebben 1988-ban!
Pakoltam egy kicsit és előkerült az első saját fejlesztésű mikroszámítógépem és gondoltam megosztom veletek hátha mond valakinek még valamit a processzora. Ez egy 6510-es CPU és akinek rémlik valami, hát igen ez volt a Commodore 64-ben is.
Nálam minden a C64-el kezdődött el amikor is az az ötletem támadt, hogy egy ilyen processzorral csináljak egy mikrogépet. Akkoriban még minden perifériát külön IC valósított meg. Hol voltak még akkoriban a mikrovezérlők! A panelt sem számítógépen terveztem hanek kézzel csőtollal rajzoltam napokig.
És hogy mi volt benne?
- 16 KB RAM (2x6264)
- 8K ROM (2764)
- 24 port IO (2x8255)
- timer, counter (8253)
- USART (8251)
- 16 karakkteres HP display
- 6510 CPU 1MHz órajellel
(#) pont válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 29, 2014 /

Nem egészen. Itt minden "kimenet" a kettes számrendszer egy-egy helyi értékén elérhető, a PLC ebből alakít egy decimális számot (impulzussorozatot), az áramkörben egy bináris osztó visszaalakítja binárissá így lehetővé téve, mindig az összes kimenet egyidejű kapcsolását akár ki vagy be.
(#) kameleon2 válasza tkovacs hozzászólására (») Máj 30, 2014 /

Ennek a technikatörténeti múzeumban lenne a helye. Nem volna kedved felajánlani a "Magyar fejlesztések" közé? Tudnék egy utat abba az irányba, főleg, ha még a doksik is előkerülnének ..
(#) sooty válasza tkovacs hozzászólására (») Máj 30, 2014 /

Mindig is csodáltam azokat, akik homebrew comupterre "vetemedtek". Anno egy z80 alapú gépet láttam TIL-311-es kijelzőkkel. Ezzel a procival és kijelzővel a tied akkoriban szuper masina lehetett. Mi lett volna célja? Mi van a ROM-ban, saját fejlesztés?
(#) tkovacs válasza sooty hozzászólására (») Máj 30, 2014 /

A hardvere és a szoftvere is teljesen saját fejlesztés. Az epromjában egy olyan program fut, amely nemcsak a billentyűzetről hanem a soros portjáról is elfogad parancsokat, amelyekkel a teljes memória és priféria regiszterek olvashatóak és írhatóak. Az assebler intel hexa állományát könnyen át lehet alakítani olyan parancssorokra, amely irja a ramot, majd utána lehet rögtön futtatni.
A célja tulajdonképpen a tanulás volt. Jó pár áramkört csináltam hozzá a cél csak az volt, hogy meg tudom e csinálni. Emlékszem, hogy az 1200-es ladámba egy trabant átfolyásmérőjét beletéve láthattam a kijelzőjén a pillanatnyi fogyasztást és az átfolyó mennyiséget. Használtam még négyszőgjel generátornak, frekvenciamérőnek meg amit éppen akkor kitaláltam rá.
(#) kadargeri hozzászólása Máj 30, 2014 /

Ez nagyon fura kis gépezet lehet, főleg ha még működőképes. A mai "szuper számítógépek" mellett az elbújhat mégis egyedi és te csináltad, manapság egy ilyen gépnek nagy értéke lehet. Ez egy kincs őrizd meg jóll mert valaha valaki vagyonokat fizethet ezért. Ügyes vagy
Következő: »»   1184 / 1714
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem