Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális forrasztóállomás
Lapozás: OK   40 / 94
(#) McAdams válasza Szammer hozzászólására (») Aug 3, 2014 /
 
Kisebb felületen egész jól működik, de nagyobbakon nem igazán... szerintem a vasaló sem tökéletes valószínűleg "túl okos". A levilágítós már működik. Igaz nem ledekkel hanem napfénnyel, de szuper. 45mp levilágítás 1 perc hívás és már lehet is maratni.
(#) McAdams hozzászólása Aug 13, 2014 /
 
No hát vannak fejlemények. A panelek kész vannak nagy örömre, és meg is vettem mindent de 3,3k fekvő potmétert és jó méretü 20k heli-t sem találok. Valaki tud segíteni, hogy hol van ilyen?
(#) orcika70 válasza McAdams hozzászólására (») Aug 14, 2014 /
 
A 3.3k helyett 2.5k megfelelő, a 20k poti helyett 10k az R31 is 10k.
(#) erik001 válasza McAdams hozzászólására (») Aug 14, 2014 /
 
20K Heli potméter
A 20k heli potméter HQ-tól van, a kettő darab 3.3K poti helyére 4.7k potmétert raktam amit régi Videoton TV paneljáról bontottam ki tökéletesen működnek.
(#) McAdams válasza erik001 hozzászólására (») Aug 14, 2014 /
 
Okka! Köszönöm !
(#) McAdams hozzászólása Aug 16, 2014 /
 
Kész van a lényeg. De most olyat láttam amilyet nem szerettem volna. A kijelzőn vagy nem jelenik meg semmi és világít a tizedespont vagy 600-900 között mutat mindenfélét és semmire nem reagál.
ugyanakkor a 4001-es diódák utáni kondik melegednek
Pedig annyira igyekeztem. Valakinek van esetleg ötlete?
(#) McAdams hozzászólása Aug 19, 2014 /
 
Kiderült a turpisság. Rossz volt egy alkatrész (78L08) kifüstölt. Az ágán kicseréltem a kondikat Meg a 4db IC-t. Most ott tart a dolog, hogy működik, de a páka hőmérséklete nem jelenik meg a kijelzőn. Ha nincs a páka bedugva akkor 970 fokot ír ki. Ha be van dugva akkor maxra fűti a pákát és a kijelzőn 000 van, akár hova állítom. A páka thermoelemeének ellenállása mérhető a csatlakozó forassztásnál. Elképzelhető, hogy a jel nem ér el az LM324hez vagy már nem tudom. Egy pár alkatrészt még cseréltem de nem segített. Kérem ha olvassa valaki akinek mond valamit Attila kapcsrajza az segítsen légyszi! Köszi!
(#) proli007 válasza McAdams hozzászólására (») Aug 19, 2014 / 1
 
Hello! A páka helyett tegyél egy 24V-os izzót, a Termoelem helyett meg egy feszültségosztót. (A +5V tápra, egy 1k poti után egy 4,7k/22ohm osztót.) Ekkor vizsgálhatod a mérés és a páka működését. Ha "K" típusú hőelem van a pákában, annak hőmérsékleti együtthatója 40,6uV/°C. Vagy is pld. 300°C esetén az 12mV feszültséget ad.
(#) McAdams válasza proli007 hozzászólására (») Aug 19, 2014 /
 
ŐŐŐŐ lehetne ezt magyarul? Mint tudod én gépész vagyok és ezt még csak kostolgatom.
Igazából a pákánál mérhető az ellenállásváltozás csak erről nem értesül a ..... valami. Apropó már annyira kapkodtam hogy az új CD4066-ot fordítva tettem be és bekapcsoltam. Ettől ez tönkremehet? Bár gondolom ettől még a kijelzőn mennie kellene a hőmérsékletnek.
(#) proli007 válasza McAdams hozzászólására (») Aug 20, 2014 / 1
 
Ha valamit meg akarsz javítani, akkor óhatatlanul ismerni kell némi dolgot. És mérni, és mérni. Én csak azt írtam le, hogy a páka fűtőbetét, és a hőérzékelőt hogyan lehet próba mérésre helyettesíteni. Egyik egy lámpa amin látod hogy fűtene, a másik pedig egy mV-os feszültség forrás, amivel a hőérzékelőt lehet szimulálni. (Három alkatrész.)
- Ha a CD4066-ot fordítva teszed be, megpusztulhat. A pákánál pedig nem ellenállás változás van, mert ehhez a kapcsoláshoz hőelem érzékelő tartozik. Annak ugyan van kis értékű ellenállása, mert alapból ez két különböző minőségű fém összehegesztésével képezik, de a hőfokra nem az ellenállása változik, hanem a feszültsége. Ez a 40,6uV/°C. Ha neked hőelem (TC) helyett ellenállás hőmérséklet érzékelés (RTD) van a pákádban, akkor ez az áramkör nem megfelelő hozzá.
- A kijelzőhöz menő feszültség, akár a páka hőmérséklete, akár a beállítandó hőfokkal arányos feszültség minden esetben a CD4066-on keresztül jut el a műszerhez..
(#) McAdams válasza proli007 hozzászólására (») Aug 20, 2014 /
 
Értem. Köszönöm! A CD4066-ot megnéztem hogyan működik lassan kezdem érteni az elvet. Pláne ilyen segítséggel!!!! Valószínü, hogy akkor a páka nem lesz jó nekem..... de megméregetem. Köszönöm még egyszer! A fejleményekkel majd jelentkezem!
(#) McAdams válasza McAdams hozzászólására (») Aug 21, 2014 /
 
Köszönöm szépen a segítséget! A CD4066 foglaltának a lábait át kellett "melegíteni" és beindult a kicsike. Pedig elsőre is egész jól nézett ki a forrasztás. Valóban a méregetés segíttett Köszönöm szépen a segítséget! Már dobozolom
(#) Balaa16 hozzászólása Aug 30, 2014 /
 
Üdv! Szerintetek mi a különbség e között és e között az áron túl?
(#) McAdams hozzászólása Szept 2, 2014 /
 
Üdv mindenkinek! Esetleg valaki már gondolkodott az Attila86 féle állomás beállított hőmérsékletének külön kíírásásán?
(#) Massawa válasza Balaa16 hozzászólására (») Szept 2, 2014 /
 
Nem ismerem egyiket sem de a sokéves tapasztalat alapján 2-3 nagy különbség szokott elöfordulni:

1. A páka hegyek minösége - hogyan tartja az ont, mennyire cundérosodik és az élettartama.
2. A páka melegedésének a karakterisztikája (milyen gyorsan/lassan melegszik).
3. A cserehegyek tipusválasztéka, és elérhetösége.

(Sajnos egyik sem olvashato ki rendszerint semilyen katalogusból.)
(#) proli007 válasza McAdams hozzászólására (») Szept 2, 2014 /
 
Hello! Ez aztán nem nagy kaland. Két műszeráramkör kell, az egyiket a C1-re, másikat a C22-re kell kötni. (A két kondi feletti áramkörök meg elmaradhatnak..)
(#) McAdams válasza proli007 hozzászólására (») Szept 2, 2014 /
 
Helló! Az 7107 alapkapcsolását készítsem el és a C22-őt a 31-es lábra kössem?
(#) proli007 válasza McAdams hozzászólására (») Szept 3, 2014 /
 
Ugyan azt készítsd el, amit Attila, mert az alapkapcsolás 200mV érzékenységű, itt pedig egy osztóval (1Mohm/150k) meg van növelve a bementi feszültség lehetősége. (Egyébként is egyforma érzékenységre kell készíteni, mert ugyan arra feszültségre, ugyan azt a hőfokot kell, hogy mutassa mind kettő..)
(#) McAdams válasza proli007 hozzászólására (») Szept 3, 2014 /
 
Rendben köszönöm!
(#) Szabroly34 hozzászólása Szept 3, 2014 /
 
SZIASZTOK! Szeretnék kérni egy kis seggitséget ha lehet! Adott egy ki belezett SAL állomás csak a tok nincs meg más minden müködik is! Kaptam nem rég egy ipari hőfok szabályzot (-200-1000c) Ezt szeretném bekötni hogy a vazérlő vezérelje a höfokt az állomás gyári panelja helyett. Meg lehet ezt oldani valahogy!
Előre is köszönöm!
Piros fekete 24v
Sárga fekete10v
Megpróbáltam csak lefüstöltem az egész pákát!
(#) vottokar válasza Szabroly34 hozzászólására (») Szept 3, 2014 /
 
Szia! Adsz a vezérlőnek direkt 230V-ot 16-17 lábon. (védővezetőt 18-on bekötve)
A vezérlőben SW206-os kapcsolót 2-es állásba (K típus) állítod.
Beállítod a kívánt paramétereket. (gépkönyv alapján)
A páka hőelem kimenetét 11-12-es lábra kötöd polarítás helyesen.
A trafód piros vezetékét a vezérlő 10-es lábára kötöd. A vezérlő 9. es láb megy a páka fűtésvezetékére. A trafó fekete vezetéke a páka másik fűtésszálára megy.
Ez csak gyors próbára jó, én nem igazán használnám a relés kimenetet direktben a fűtőáram kapcsolgatására.....
De szerintem ez tipikus ágyúval verébre megoldás szerintem....
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2014
(#) Szabroly34 válasza vottokar hozzászólására (») Szept 3, 2014 /
 
Köszönöm tudom hogy verebes! Nem tudnál valami jobb megoldást!
(#) Balaa16 válasza Massawa hozzászólására (») Szept 3, 2014 /
 
Köszönöm a választ, sajnos ezeket tényleg sehonnan sem lehet megtudni, csak tapasztalatból.
(#) vottokar válasza vottokar hozzászólására (») Szept 4, 2014 /
 
Szia! Pontosan miért is akarod a SAL állomást lecserélni és mire is?
Idézet:
„Adott egy ki belezett SAL állomás csak a tok nincs meg más minden müködik is!

Szóval én úgy értelmezem (mondd, ha rosszul), hogy volt egy doboz nélküli SAL forrasztóállomásod pákástól, trafóstul, szabályzóstul)
Idézet:
„Megpróbáltam csak lefüstöltem az egész pákát!”

Tehát az omron ipari vezérlőre való rákötéskor valamiképp a pákát tönkretetted.
Ha jó volt minden, akkor minek kísérleteztél? Ha csilivili digitális kijelzést szerettél volna, akkor értem, bár szerintem ennek a pákának tökéletesen megfelel a saccométerrel felvett skála a potméter körül, de ez az én véleményem.
Ha így történt, akkor neked először egy új pákára van szükséged. 2-4 ezerért kapsz is valami ilyesmit. (és maradt akkor az eredeti állomásodból egy hálózati trafód)
Ezután az előző kis leírásomat követve, gépkönyv tanulmányozva megpróbálhatod beüzemelni az omronnal a szabályzót. Most ahogy nézem, először azt kell kideríteni, hogy a te E5-AX-A szabályzód milyen kimenettel is rendelkezik. (a fényképből sajnos nem derül ki) Lehet relés, szilárdtest relés, áramkimenetes, feszültségkimenetes 12V, 24V, NPN, PNP) és ez a fényképeden szereplő adatokból nem derül ki. Ettől függ páka kapcsolókörének leendő kialakítása...
Bocsánat ha néhol okoskodóra sikerült a hangnem. Nem szándékoztam "észt osztani"
(#) Szabroly34 válasza vottokar hozzászólására (») Szept 4, 2014 /
 
A vezérlőnek volt baja hol vezérelet a pákát hol nem de sose ment a páka 200fok felé másik kölcsön állomásal 100% volt a páka. Páka már van! Tud mindent amit leirtál! Csak a mikro kapcsolakat kell kapcsolgatni ide oda! Multi méteres hömérővel tökéletesen működik szépen vezérel mindent. Ki be türés határ és hasonló dolgok.
(#) Massawa válasza Balaa16 hozzászólására (») Szept 4, 2014 /
 
Miután a minap bedobta a törülközöt a 40 éves Wellerem, és még nem tudtam rendbehozni kaptam kölcsön egy másik pákát (nem akarok nekik reklámot csinálni), de ég és föld a különbség a Weller javára.
Annak a hegye forró ennek meg mindene, csak a hegye taknyol (nem meleg eléggé). Hiába van rajta csili vili display meg miegymás, a páka hegye köszönö viszonyban sincs a beállitott értékkel.
Majdnem 50 fokkal kell feljebb tekerni, hogy megfelelö hömérsékletü legyen. Ilyenkor meg már gözölög a páka nyele, de a hegy hökapacitása annyira silány, hogy még a gyantától is lehül legalább 40 fokot. Azaz ujra várni kell mire ujra forrasztani lehet.
(A legszomorúbb, hogy ez sem egy olcso páka, csak egy kicsivel olcsobb, mint a Weller, és elég nagy reklámot vernek neki).
(#) vottokar válasza Szabroly34 hozzászólására (») Szept 4, 2014 /
 
Akkor ha jól értem van 12V feszültségkimenete is. Állítsd arra, és vezérelj vele egy nullátmenetes optotriakot, majd egy triakot, hasonlóan ahogy a linkelt rajzon is van.
De szerintem még célszerűbb megépíteni az egész állomást vzoole kolléga tervei alapján. (utólagos engedelmével felrakom) A trafód jó hozzá, és az alkatrészigénye is jelentéktelen. Valamint többféle pákához adaptálható..
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2014
(#) mate_x hozzászólása Szept 13, 2014 / 1
 
Sziasztok!
Itt vannak a megépítéshez szükséges fájlok arról amit tegnap felraktam(Bővebben: Link)
Simpi: Sajnos a hidegponti hőmérséklet változásáról nem csináltam mérést, csak programozás közben néha rámértem, hogy tényleg azt méri-e amit kellene, és rövid időn belül 25 °C-ról felment 30 °C-ra.
(#) rockersrac hozzászólása Szept 25, 2014 /
 
Sziasztok! A Mate_x féle pákaállomáshoz elég egy 50VA teljesítményű trafó? Mert van egy ilyenem, amin van 24 meg 5v ac kimenet, de nem tudom elég lesz-e a teljesítménye a solomon pákához, és a vezérlőhöz együtt...
(#) Droot hozzászólása Szept 27, 2014 /
 
Sziasztok!

Max6675-öt próbálok éleszteni, több kevesebb sikerrel.
Innen merítettem ihletet, ezt a kódot is használtam miután a sajátommal csak 0-kat és néha 0xff-et olvastam ki, később ezzel a kóddal is.
Van valami ötlete valakinek.
Ebay-ről már érkezik a másik ic, de szerintem kicsi az esély hogy gyárilag rossz legyen az ic.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2014
Következő: »»   40 / 94
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem