Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   582 / 840
(#) fongab válasza BBoyBen hozzászólására (») Nov 15, 2014 /
 
Szia
Én ezt a rajzot, igen csak átgondolnám. Ha rövidzárba van, kb.: 400W füt el.
Ezért én inkább az Alkotó féle előválasztó, kapcsolos megoldást, javasolnám. Bővebben: Link

De ha mindenképp fúteni akarsz akkor, itt van egy, ami márt át van alakitva a te igényeidnek Bővebben: Link
A kapcsolásba könnyeben lehet az áram korlátot állítani a kezdetén ott a 723IC.
Igaz több alkatrész, de ez csak az előnyére válik, a kapcsolásnak.

üdv.
(#) scooby_ válasza fongab hozzászólására (») Nov 15, 2014 /
 
Ezzel se kell mindenképp fűteni. Párszor már leírtam: Attila86 kapcsolóüzemű előszabályzójával ez is tökéletesen üzemel.
(#) Hetope válasza BBoyBen hozzászólására (») Nov 16, 2014 /
 
50v/6A ! Na ezeket az értékeket 2n3055-el nem lehet betartani ! Talán 4-6 darab BD 249-el.
(#) Monster02 hozzászólása Nov 18, 2014 /
 
Helló! A napokban megépítettem a dokumentumban lévő tápegységet. Következő problémám van vele, Feszültséget 1.3-24ig tudom szabályozni de áramerősséget semmilyen irányba. A kapcsolási rajz alatti feszültséget végig mértem A-tól a D-ig rendben van . Az E 2.3V , F-től a K-ig minden oké . Az L 8,4V nálam. M-N megint rendben van. Ami sajnos nem volt itthon az a 5,6V zener dioda , helyére 5,1V zener-t tettem, nem hinném hogy befolyásolja a működést. Ötleteket várom.
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2014
(#) kadarist válasza Monster02 hozzászólására (») Nov 18, 2014 /
 
Szia!
Mekkora terhelést kötöttél a kimenetre?
(#) Monster02 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 18, 2014 /
 
Egy 12V 50W Izzó a műterhelés.
(#) kadarist válasza Monster02 hozzászólására (») Nov 18, 2014 /
 
Az túl nagy terhelés, mert ez a táp max 2A-t tud. Addig javítgasd az áramszabályzó részt, amíg az L ponton be nem áll a megfelelő feszültség.
(#) BBoyBen hozzászólása Nov 20, 2014 /
 
Sziasztok!
Először is köszönöm szépen az illetékeseknek, akiktől a kapcsolás származik ill. az egyéb dokumentációk. Alkotó 2.7.4.-es labortápjához listázom az alkatrészeket. Megvan a dokumentáció is a számolások mikéntjéről. Olyan kérdésem volna, hogyha én 7A-re méretezem, de csak pl. 2A-es trafóval használom, az okoz-e gondot?
(Van egy 2A-es trafóm, viszont a 7A-es toroidot később veszem meg hozzá, ezért kérdezem)
(#) Csongi_ válasza BBoyBen hozzászólására (») Nov 20, 2014 / 1
 
Ha az aramkorlat 2A-re lesz beallitva, hogy annal jobba ne terheld a trafot, akkor rendben lesz.
(#) Monster02 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 20, 2014 /
 
Helló! Kicseréltem a 5,1V zener diódát , 5,6V -ra . Az r7 ellenállás 8,2k és a H ponton meg van a 1,1V . Van áramszabályozás de a potméter fordítva működik, össze vissza szabályóz, mind 2 végállásba 2A van. középen 1,5A. Ez mitől lehet ?
(#) proli007 válasza Monster02 hozzászólására (») Nov 20, 2014 /
 
Hello! Alapvetően nem cserélgetni, hanem mérni kell. Ha a P2-őn beállított feszültség magasabb, mint ami az R12-R13 ellenálláson esik, akkor az IC2 kimenete (6-osláb) Magas szinten van. Ekkor a Led sötét.
Ha P2 feszültsége kisebb, akkor az IC2 kimenete lecsökken arra a szintre, ahol a Fet már zár. Itt beáll egy egyensúlyi állapot, a Led jelez.
Vagy is áramkorlát alatt a P2 csúszkafeszültsége megegyezik R12-R13 feszültségével.
De van egy sejtésem, hogy nem az az IC van a tápodban, ami be van tervezve..
(#) Monster02 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 20, 2014 /
 
Én is méréssel vizsgálom , amúgy tl071 van benne.
Igen jó is írtad hogy a 2db 4,7 k ellenálláson 1V -esik 2A-on. És a potméter P2 a 3-mas lábra 1,1V jelenik meg. És a P2 élőt 8.2k ellenállás van.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2014
(#) proli007 válasza Monster02 hozzászólására (») Nov 20, 2014 /
 
Na, a TL-t el lehet felejteni, az a hiba. Annak bemenete nem mehet le a GND-re, mert átfordul a kimenete.
(#) dB_Thunder válasza proli007 hozzászólására (») Nov 20, 2014 /
 
Ott a pont Proli mesternél!
Engem is megszívatott már!

Jó lenne kiíratni egy moderátorral ide a fejlécbe, hogyha a megépített áramkör nem működik, akkor először a módosításokat legyenek szívesek megírni!!
(#) szabolcsx hozzászólása Nov 23, 2014 /
 
Sziasztok. Kísérletezek egy tápegységgel. Saját tervezés. Megépítettem breadboardon. Működik. Áramkorlátozó kapcsolás is van benne. Az is működik. De néha, mikor terhelés nélkül rövidre zárom a kimenetet, akkor nem. A legtöbb esetben jól működik. Mikor épp nem, kb 6-7 amperre megy fel a kimenő áram, attól függetlenül, hogy mire volt állítva az áramkorlát. Az áramkorlátot jelző LED is kigyúl. Nem jövök rá, mitől lehet a baj. Az R8-as, 5 ohmos ellenállás a rajzon fogyasztó szerepét tölti be.
(#) szili83 válasza BBoyBen hozzászólására (») Nov 24, 2014 /
 
Mekkora feszültség mellett?
Mert ez akár lehet nagyon nagy is ami veszteséghő eldisszipálása problematikus lehet.
(#) fkx válasza szabolcsx hozzászólására (») Nov 24, 2014 /
 
Csak tippelek. Szerintem a tranzisztorokból felépített műveleti erősítőd reteszelődik időnként. Az un. reteszelődés az opampoknál ismert jelenség, ill. léteznek reteszelődésmentes opampok is (olvass utána), többnyire túlvezérléskor, a bemeneti tranzisztor B-C diódájának kinyitásakor bekövetkező fordított előjelű működés okozza. Esetleg ha Q23-bak adsz egy néhány kohmos bázisellenállást az segíthet - de nem garantált. Lehet, hogy már sérült is a tranyó. Tehát tranyócsere + bázisellenállás....
Mondjuk elvi gondok is vannak: az áramgenerátorok ilyen kialakítása, csak ICn belül működik jól, azonos lapkán kialakított félvezetőkkel. Diszkrét elemekből felépítve produkálhat nagyon fura hibákat, ezt a részt nagyon át kellene gondolni és tervezni.
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2014
(#) pucuka válasza szabolcsx hozzászólására (») Nov 24, 2014 /
 
Az a gond, hogy a tápegység kimenőfeszültsége szabályozással készül. A szabályozásnak pedig lehetnek stabilitási gondjai (hurokerősítés válasza egy extrém terhelés változásra). Gondolom, mikor "tervezted", erre odafigyeltél, és meghatároztad a stabilitás feltételeit is. A reteszelődés csak egy dolog, nemkevésbé fontos.
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2014
(#) szabolcsx válasza fkx hozzászólására (») Nov 24, 2014 /
 
Szia. Köszönöm a válaszod. Kicseréltem a tranzisztort és tettem egy 4.7k-s bázisellenállást. Úgy néz ki működik a dolog. Az áramgenerátorok és a műveleti erősítők tranzisztorait béta szerint összeválogattam. Nem tudom, erre érted-e az azonos lapkán kialakított félvezetőket?
(#) szabolcsx válasza pucuka hozzászólására (») Nov 24, 2014 /
 
Gyakorlatilag ez az első projektem. Inkább PIC-el foglalkoztam idáig. Úgy fogtam bele, hogy fogalmam sem volt az egészről. Csak kell egy tápegység. Aztán keresgéltem, mik a lehetőségek s úgy született ez. Szóval még nagyon gyerekcipőben jár a dolog, de sokat tanultam idáig belőle a tranzisztoros kapcsolások működéséről. És a főbb cél az, hogy a végén majd ne vakarjam a fejem, ha írtok egy olyant, hogy reteszelődés, mert idáig fogalmam sem volt róla, hogy ilyesmi létezik
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2014
(#) fkx válasza szabolcsx hozzászólására (») Nov 27, 2014 /
 
Nem erre értem, a tranyók együttfutásához édeskevés az hogy egy adott munkapontban, ahol a műszer mér egyezik a bétájuk. Ha a teljes üzemi tartományban egyező lenne, még akkor sem lenne jó, mert a félvezetőlapkák azonos hőmérsékletét nem tudod biztosítani, ami viszont pl. egy ICn belül többnyire adott. Persze lehetne játszani és emitter ellenállásokkal biztosítani az együttfutást, de.... eleve nem jó az irány. Nem egy opampot illetve annak a kapcsolástechnikáját kell lemásolni. Erre a fenteken túl még számos okot lehetne felsorolni. Inkább ki kellene használni, hogy különálló alkatrészeink vannak, pl. lehet egyszerű és egymástól független áramgenerátorokat építeni, tehát olyanokat amiknek nincs egymásra-hatásuk. Vagy lehet pl. gyári opampot használni, aminek nincsenek olyan nyűgjei mint ennek a kapcsolásnak, és nem fog annyi váratlan, most éppen nem jelentkező hibát produkálni.
(#) pucuka válasza szabolcsx hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Ha szükséged van egy tápra, akkor kezdetnek építs egy egyszerű tranzisztorosat. Ebben a topikban is találhatsz mintát. Elsőre kár bonyolítani, a tranzisztorosban nincs olyan probléma hogy reteszelődés, meg túl gyors a szabályzás, meg egyebek. Jól lehet használni, és kész.
Ha kunsztolni akarsz, az persze más kérdés, lehet a tranzisztorok helyett (az áteresztő szabályzt kivéve) OPampokat használni, de akkor már vigyázni kell az erősítésekkel, a szintekkel, kettős táplálást illik alkalmazni, stb, különben jönnek elő a stabilitási, felakadási problémák.
És mint említettem, a mikrovezérlővel történő szabályzás az már meglehetősen bonyolult, nem is maga az áramkör, hanem a szoftvere.
Tanulmányozd Giants fórumtárs munkásságát ebben a topikban. Többen fel sem fogták mit alkotott, de sokat tanulhatsz belőle a digitális szabályozás technikából.
(#) bbatka válasza pucuka hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Sajnos olyan helyre töltött fel mindent, amelyről már törölték. Pedig engem is érdekelt volna.
(#) szabolcsx válasza pucuka hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Elsőnek ezt akarom megépíteni. A PIC-es vezérlés lényegében a potenciométereket váltaná le DAC-al. Ott már műveleti erősítőket fogok használni.
(#) pucuka válasza szabolcsx hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Nehezíted az életed, biztos szereted a kihívásokat. Drukkolunk, hogy hamar legyen tápegységed.
(#) pucuka válasza bbatka hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Szerintem tudatosan, mert igen komoly munkát végzett, és az eredményeit nem akarta "csak úgy" közprédává tenni, mint ahogy láttuk már nemegyszer. Ezzel együtt én is sajnálom.
(#) pjg válasza pucuka hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Az a topic a nesze semmi fogd meg jól kategória.
(#) pucuka válasza pjg hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Mert tipikus példája a szétoffolásnak, ahogy ez is kezd arrafelé haladni.
(#) CIROKL hozzászólása Dec 13, 2014 / 2
 
Mai termés Alkotós panel .
(#) scooby_ válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 13, 2014 /
 
Ezt is magadnak készíted?
Következő: »»   582 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem