Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   278 / 399
(#) Zosi válasza reloop hozzászólására (») Dec 30, 2014 /
 
Szuper köszönöm akkor jöhet a nagyobb borda és a nagyobb hangerő.
(#) dB_Thunder válasza Zosi hozzászólására (») Dec 30, 2014 /
 
Haj!
T7-nek a munkaellenállása nem a T8 hanem a marék 1k/2w ellenállás. Ezért nem melegszik.
(#) Zosi hozzászólása Dec 30, 2014 /
 
Az, hogy mennyire szépen szól függ a tekercseken?
(#) Zosi válasza Zosi hozzászólására (») Dec 30, 2014 /
 
Mert nem volt most itthon huzalom, és egy régi másfajta quadból szedtem ki a tekercseket, ami 20-as átmérőjű testen kb fele annyi menetszám volt tekerve... Nemtudom megfogalmazni hogyan szól de nem valami szépen hallgattam már más féle quadot de összehasonlíthatatlan a kettő.
(#) mikolinac hozzászólása Dec 31, 2014 /
 
Sziasztok! Segítség kellene!
Van egy quad 405-ös erősítőm és a probléma a következő:
Nincs hang a kimenetem.
Tápot megkapja: +-50V
Az ic TL071CP,ő is megkapja a tápot. 4-7 láb 30V,4-6 láb 16,6V . Esetleg hol mérjek mit mérjek? Mi lehet a baj?
Ha az előerősítőn felnyomom a hangerőt akkor zúg de a bemenő jelet nem adja le,mintha nem is lenne rákötve,de nem kábelhiba...
(#) reloop válasza mikolinac hozzászólására (») Dec 31, 2014 / 1
 
Szia! Ha átjön a Quad-on az előerősítő zaja, akkor a hasznos jelnek is át kéne. Keresd a hibát az előerősítő előtt!
(#) mikolinac válasza reloop hozzászólására (») Dec 31, 2014 /
 
De ha az előerősítő nélkül rákötöm a bemenő jelet akkor sincs kimeneten hang
(#) reloop válasza mikolinac hozzászólására (») Dec 31, 2014 / 1
 
A bemenőjel hibája ebben az esetben is felmerülhet.
Ha kap tápot az erősítő, a kimenetén 0V körüli az egyenfeszültség, valamint kizárható a gerjedés akkor az erősítő jó eséllyel működőképes. A jel útjában esetleg még a bemenetnél lehet zárlat, szakadás. A jelforrást más készülékkel le tudod ellenőrizni?
Pont tegnap dobtam ki egy nem túl márkás jack-RCA kábelt, mert mozgatásra zárlatos volt, kollégám pedig a hangsugárzóvezetékében észlelt rejtélyes szakadást Érdemes az erősítőn kívül is szétnézni.
(#) djhans válasza reloop hozzászólására (») Dec 31, 2014 / 1
 
Mostanában lehet kapni hangszórókábelből és árnyékolt kábelből olyan silányat hogy acél huzal és nagyon vékonyan rá van gőzölve réz. Forrasztáskor simán lejön, alig lehet forrasztani. Arról nem beszélve, hogy pár év alatt a szigetelésen keresztül is elrohad a kábel (rozsdásodik.

Egyébként nevetni fogsz, de megint nekikezdtem egy 2X40-es Quad-nak.
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2014
(#) mikolinac válasza reloop hozzászólására (») Dec 31, 2014 /
 
Igazad volt az RCA csatlakozóban volt a gond! Nem is gondoltam volna mert mikkor kimértem multiméterrel sípolt,de mikkor bedugtam az RCA csatiba (az erősítőn) akkor gondolom hogy a tüskéje kicsit meggörbült és ennyi elég volt neki hogy ne érintkezzen....
(#) mikolinac válasza djhans hozzászólására (») Dec 31, 2014 /
 
Köszi a segítséget meglett a hiba...
(#) 769gregory válasza c_jani hozzászólására (») Dec 31, 2014 /
 
Szia! Én a 2sc5200-t vettem quad felújításhoz, ez tökéletesen bírja a tápfesz. Drágább, mint a BD, de biztonsággal üzemel. (XIII. ker.Kerekes u 15ben vettem).
(#) c_jani válasza 769gregory hozzászólására (») Jan 1, 2015 /
 
Szia!
Köszönöm!
A következő rendeléskor dobatok a csomagba.
BÚÉK!
(#) ngyzoli hozzászólása Jan 2, 2015 /
 
Sziasztok! Már régebben építettem két Urbános panelt.Előtte az "alap,rádiótechnikás"volt meg,az,amelyből létezik két,ill.három tekercses verzió,de ezeket hirtelen felindulásból elajándékoztam... az új,bár tökéletesen működik,mintha nem szólna úgy,mint a régi panel.Kevésbé dinamikus,kevésbé telt,kevésbé eleven,nem drasztikus a különbség,de észlelhető.(sajnos direktben már nem tudom hasonlítani,az ajándékozás,és az építés között több hónap telt el).Ez létezhet..?? Másnak hasonló tapasztalata ezzel?
(már régóta a polcon pihent,nemrég elővettem--kis csalódás ért)
(#) zimi1991 válasza ngyzoli hozzászólására (») Jan 2, 2015 /
 
Én is tapasztaltam ezt!
SAjnos az át dolgozott quad rosszabul szól!
(#) 769gregory válasza ngyzoli hozzászólására (») Jan 2, 2015 /
 
SZia!
Én az itt közzétett Alkotó-Ludwig verziót is megépítettem. Annak nagyon tetszik a hangja.
Szerintem nagyon dinamikus hangja van. Meglepődtem amikor először élesztettem.
Az Urbánost nem volt alkalmam hallani, csak a régi van (abból 2db sztereó), és ez a 200W-os mod, ebből is 2 sztereót építettem.
(#) ngyzoli válasza zimi1991 hozzászólására (») Jan 3, 2015 /
 
Igen...pedig annak idején jelentős újításként harangozták be.Most cseréltem én is benne végtranyót,más változtatást nem látok ésszerűnek-ezen.
(#) ngyzoli válasza 769gregory hozzászólására (») Jan 3, 2015 /
 
Nos,a Ludwig-os módolást én is nézegettem,talán még ez a legéletképesebb.Az Urbános panelt nem akarom bántani,túl sűrű a beültetése,és kicsik a forr-szemek,tutira nem bírná a "gányolást",viszont(!!),meg lehetne oldani a régi,Rádiótechnikás panelon,olyanon,amit anno elajándékoztam.Néhány helyen kellene vezetősávot vágni,plusz átkötni,jó-jó,nem lenne ipari műremek,de a változás ellenőrzésére megfelelne.Tökéletesen.Nyilván a szimpla végtranzisztor maradna,de minden más módosítás keresztülvihető egyébként.Ha hoz akkora javulást,hogy megéri,megépíteném véglegesre,valami hozzáillő nyomtatáson.
(#) ngyzoli hozzászólása Jan 3, 2015 /
 
Jutott eszembe egy másik dolog,és ezzel elsősorban az igazi Quad-fanokhoz fordulnék,főleg azokhoz,akik rendelkeznek szimulátor-progival,mégpedig:nem-e lenne érdemes egy olyan módosítást megpróbálni,hogy az A-osztályú rész áramát feljebb tornázni,mondjuk úgy másfél,max. kétszeresére.Ezáltal rosszabb bétájú végtranyóknál sem fogyna el a meghajtó bázisáram,az a pár watt veszteség meg úgyse számottevő,már ha ilyen kaliberű végfokot épít az ember.Mondjuk,lemodellezni először szimulátoron,és ha a gép azt mondja-oké,mehet,ki lehetne próbálni egy kész,stabil készüléken.Egy-két (néhány?) ellenállás változtatásával valószínűleg megoldható lenne,de egyedül nem merek egy ilyennek nekifogni.Szerintetek? halott ötlet..??
(#) Ge Lee válasza ngyzoli hozzászólására (») Jan 3, 2015 /
 
Vissza kell olvasni 1-2 évet a topikban.
(#) ngyzoli válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 4, 2015 /
 
Igazad van,pont ezt teszem.Néhány évet kihagytam,sajnos.Bár konkrét ajánlásba-erre vonatkozólag-még nem futottam bele.
Amúgy nálam pont nem a teljesítmény felsrófolása lenne a cél,-az amúgyis,több,mint sok...
(#) ngyzoli válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 4, 2015 /
 
ÜDV!
Nekem nem volt bajom a Quad-dal,a legelsőt kivéve mindig indult,és hozta az elvárt paramétereket,és hangot.Most a Ludwig-os módosítás kapcsán tértem vissza rá,azt ugyanis jobbnak mondják/tartják elődeinél.Erre lennék kíváncsi legújabban...
Sok leírásnak utánaolvasva,mindenütt visszatérő hibaként említik az A-osztályú rész viszonylag alacsony meghajtó áramát a végtranzisztorok tekintetében.És hát az az 50mA tényleg nem sok.Talán ez a kapcsolás egyik achilles-sarka,ill én is ezt tartom fő problémának.És a Ludwig-os módosítás is érintetlenül hagyja éppen ezt a részt.Az is igaz viszont,hogy ez a gond csak határterhelés közelében,és alacsony hangszóró-impedanciáknál jelentkezik jórészt.Mint fentebb is írtam,a minőség/stabilitás javítása lenne a fő irány nálam.Ezért agyalok egy ilyen "módoláson".
Az alap-melegedés nyilván nagyobb lenne,de gondoljuk meg;50mAx90-100V,az 4-5W-ot jelent mindössze.Ez még nem annyira vészes,és komolyabb hajtásnál a dumper-fokozat disszipációja úgyis a többszöröse lesz ezen értéknek.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2015
(#) reloop válasza ngyzoli hozzászólására (») Jan 4, 2015 /
 
Szia! Az 50mA nyugalmi áram csak a negatív tápoldali kompozit darlingtonnak szabna határt, abban viszont van bőven erősítési tartalék. A pozitív oldalon az A osztályú meghajtó tranzisztor a szaturációs feszültségéig vígan ki tud nyitni még alacsony bétájú dumperrel is.
A Ludwig modifikációban a dumper tranzisztorok a megosztott áram miatt lineárisabb tartományban üzemelnek, talán ettől érezhető jobbnak.
Annak idején engem sem hagyott hidegen a kérdés. Gyakorlati haszna viszont nem mutatkozott.
A Quad tervezőiben megbízhatunk annyira, hogy ami tökéletesítési lehetőség ebben az áramkörben rejlik, azt a módosítások során kihasználták.
(#) ngyzoli válasza reloop hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Oké,érvelésed meggyőző,-és köszönöm a választ! Tudásszintem amúgy se elegendő arra,hogy ilyen színvonalú kapcsolásba belenyúljak,-főleg segítség nélkül.max annyit tudnék tenni,hogy kipróbálok egy konkrét ajánlást.Viszont a Ludwig-osra kíváncsi lennék,úgy néz ki,összejön.Tudok szerezni egy pár működő panelt,még a régi,háromtekercses,Rt-s verzió,és ezt fogom átalakítani.A különbségre,és főleg annak mértékére vagyok kíváncsi.Mondjuk,van egy sejtésem az eredményt illetően,de ne kiabáljam el...
Eredeti ajánlás szerint,4végtranyóval lesz megépítve,mivel a válaszból kiderül,hogy ez lényegi része a módosításnak.Nekem az Urbános van bedobozolva,annál is inkább izgalmas a téma,mert ezt tartják a leggyengébbnek.Már csak idő kell hozzá...
(#) Ollika12 hozzászólása Jan 5, 2015 /
 
Sziasztok!Segítséget szeretnék kérni.Még középiskolai tanulmányaim alatt(20 év) több Quad 405-ös erősítőt építettem.Most nosztalgiából szeretnék építeni egy erősítőt újra.A fiam használná kisebb hangosításokhoz több utas rendszerhez mély-közép hangszórók hajtásához.Mivel most nincs lehetőségem nyákot készíteni a kit-eket nézegettem.Így találtam rá a Giantsound GPA-100 erősítőmoduljára.Van valakinek tapasztalata erről a Quad erősítő verzióról?Esetleg van valami más jó verzió?
Segítséget előre is köszönöm
(#) janika002 válasza Ollika12 hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Szia!
Én rendeltem tőlűk annó modulokat és koppanásgátlót is, igaz én ONS tranyókkal szereltem át utána nagyon strapabíró terméket gyártanak!A végek 2N3773 meghajtó BD244C legtőbb kondi WIMA rajta szép igényes munka, PA célokra strapabíró!
Én ezt építettem a moduljaikból!
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2015
(#) Justo válasza Ollika12 hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Hello! A Giantsound-al kapcsolatban a tapasztalatom az, hogy megrendelés után még 4 email, 1 telefonhívás, 1 sms küldése kellett, hogy megkapjam a cuccot. De profi!
"Legyen tánc"
(#) Ollika12 válasza janika002 hozzászólására (») Jan 6, 2015 /
 
Szia!
Köszi a gyors választ.Az erősítőd gyönyörű szép munka.Úgy gondolom ezt választom én is bár a kapcsolatfelvétellel nekem is vannak problémáim(dec.27.-én irt érdeklődő levelemre még a mai napig nem kaptam választ).Ezért is fordultam a fórumhoz információért.
(#) Ollika12 válasza Justo hozzászólására (») Jan 6, 2015 /
 
Hello!
Az első tapasztalatom nekem is ez sajnos ,két hete várok egy válaszlevelet pár feltett kérdésemre az erősítővel kapcsolatban.A mai napig hiába...
Ha egyszer elkészül a Quadocska akkor aztán biztosan lesz tánc.
(#) Alkotó válasza Ollika12 hozzászólására (») Jan 6, 2015 /
 
Biztosan van kivétel, de a kitteket forgalmazó helyektől nem illik műszaki jellegű témában érdeklődni. Ők éppen annyit tudnak, ami a honlapjukról elérhető, ők is ott nézik meg (amit te is látsz).
Következő: »»   278 / 399
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem