Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CB rádió
 
Témaindító: csikosgabi, idő: Máj 16, 2006
Lapozás: OK   49 / 67
(#) mikrokapcsolo válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 22, 2015 /
 
Ezek jók lesznek, nem kell kisebb híd, a kondi miatt. Egyik csati sem jó hozzá, adok hozzávalót, ha jössz. Van egy feleslegben.
(#) gernerakos válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Márc 22, 2015 /
 
Rendben, akkor marad a greatz! Köszönöm, hogy adsz csatlakozót is, meg természetesen a rádiót is!
(#) gernerakos hozzászólása Márc 29, 2015 /
 
Üdv!
Tegnap, hála Mikrokapcsolonak, megvettem az első CB-m, egy President Walkert. Ma felállítottam egy kezdetleges dipólt, hogy legalább hallgatózni lehessen. Eddig csak szlovákokat (vagy valami hasonlóan értehetetlen nyelven beszélő népet) fogtam, de csak AM-en. FM-en is vannak adások, hallani, hogy valaki beszél, minimális térerő is van, de értreni nem lehet. Pedig nem is vagyok annyira közel Szlovákiához, csupán pest északi végén, Dunakeszin. De itt van egy kilóméterre az M0-ás autopálya, ott kéne magyar kamionosoknak lenniük.
Az antennám, egyenlőre csak egy szerencsétlen dipól a teraszon, két szék és a rádió közé kifeszítve. Koaxom sincs még, így az antenna közvetlen a rádióból jön. Adni még nem mertem, mert SWR mérő híján nem tudtam behangolni az antennát, bár szerintem nem lehet olyan rossz, mert a fél hullámhosszt betartottam, így áganként 2,64m hosszú az antenna.
Ha van RF gain a rádión, azt hogy érdemes tartani?
(#) kendre256 válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 29, 2015 /
 
Ne is adj azzal a dipóllal, míg meg nem mérted, akármilyen is lehet... Épület, talaj közelsége rettenetesen el tudja hangolni az antennát, bármilyen hosszúsággal is rossz lehet az állóhullámaránya.
(#) gernerakos válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 29, 2015 /
 
Eddig kibírtam hogy ne adjak. Viszont ha véletlenül benyomódik az adásgomb a mikrofonon, akár csak egy pillanatra, annyi idő alatt leéghet a végfok?
TDA2003 van benne, ez végezné adáskor a modulációt is? Mert ha igen, az jó, mert ha ne adj' isten leégetném, akkor viszonylag olcsó lesz a cseréje, amire remélhetőleg sosem lesz szükég.
(#) kendre256 válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 29, 2015 /
 
Elég gyorsan tönkre tud menni, ha nincs valami védelem benne. A TDA2003 hangfrekis végfok, az antennára a teljesítményt valamilyen nagyfrekvenciás tranzisztor küldi ki, az szállhat el rossz antenna esetén.
(#) gernerakos válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 29, 2015 /
 
Igen, ez egy b1135-ös, ilyet bizony nem kapni minden sarkon.
Ez a rádió nem annyira öreg, szerintem ebbe van védelem, de kit tudja..
(#) pucuka válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 29, 2015 /
 
Nincs benne semmi védelem. A védelem Te vagy, ne nyomd meg az adásvétel kapcsolót. Arra az "antennára" amit fabrikáltál, a hullámhosszra (rezonanciára) méretezésen túl, még valamilyen szimmetrikus/asszimetrikus illesztőre (transzformátorra) is szükséged lenne.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2015
(#) Kera_Will válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 30, 2015 /
 
Idézet:
„Eddig csak szlovákokat (vagy valami hasonlóan értehetetlen nyelven beszélő népet) fogtam, de csak AM-en. FM-en is vannak adások, hallani, hogy valaki beszél, minimális térerő is van, de értreni nem lehet. Pedig nem is vagyok annyira közel Szlovákiához, csupán pest északi végén, Dunakeszin. De itt van egy kilóméterre az M0-ás autopálya, ott kéne magyar kamionosoknak lenniük.”


AM esetén az érthetetlen szövegeket akár SSB üzemmód is okozhatja.
Csatornát nem írtál de ha az a 36-40 körül volt akkor valószínűleg SSB-ben kamionos forgalom lehetett.De nincs kizárva persze egyéb szomszéd országból hallható állomás is.
Sok sikert a CB-dhez !
(#) elektroncso válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 30, 2015 /
 
Szerintem ha van rá mód (záró nyomógomb) akkor kösd ki a rádióban, vagy a mikrofonban az adás-vétel váltó nyomógombot és akkor ha véletlenül megnyomódik nem kapcsol adásra a rádió, hiszen a nyomógomb továbbra is szakadás. De arra figyelj, hogy nem bontó kontaktú-e a nyomógomb, mert akkor ha kikötöd azonnal adásra kapcsol a rádió és biztos halál. Illetve láttam már olyan CB-t amiben egy kis paneldarabot kihúzva nem kapott tápot a RF végfok (Béka szedte szét). Csak óvatosan odafigyelve! Sok szerencsét.
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 30, 2015 /
 
Itt a rádiód szervizkönyve: President Walker
Ha jól néztem, de ellenőrizzétek akkor a CB mikrofonjában a jelölt helyen ha megszakítod a vezetéket akkor a rádió nem tud adásra kapcsolni. De mindenképp ellenőrizzék a nálam jobban hozzáértők.

fggd.JPG
    
(#) gernerakos válasza Kera_Will hozzászólására (») Márc 30, 2015 /
 
Pontosan a 34-es csatrorna volt.
Volt olyan is, hogy a beszédet tisztán lehetett fogni, meg ha tudnék szlovákul, akkor valószínűleg érteném is.
De olyan is volt, amikor én is SSB-re gyanakodtam, mert hallani akkor is lehetett, meg a térerő is nagy volt, de feltűnően hiányzott a hang fele, ami az SSB hatása.
(#) gernerakos válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 30, 2015 /
 
Erre én is gondoltam, valószínű megcsinálom, nehogy leégjen a végfokom.
(#) pucuka válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 30, 2015 /
 
Az M2 (M0) nincs messze tőletek, ott lehet szlovák nyelvű forgalom.
(#) gernerakos válasza pucuka hozzászólására (») Márc 30, 2015 /
 
Az M2-n több, mint valószínű, hogy van Szlovák forgalom.
Korábban írtad, hogy dipól antennáknak kell illesztő trafó. Ezeket nevezeik Balun-nak? Ilyet hogy kell készíteni?
Meg elkezdtem magam beleásni a rádióm működésébe. Ebben a rádióban ugye B1135-ös rf tranyó van, ami ( azt hiszem) megegyezik a 2sb1135-tel. Viszont mindként tranzisztor csak 10MHz-ig jó, de ezek a rádiók 26-27 Mhz környékén működnek. Hogy lehet akkor 10 Mhz-s a rf végfok tranzisztora? (Vagy valamit nagyon félrenéztem)
(#) Kera_Will válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 30, 2015 /
 
Amennyiben tesztelni szeretnéd . hogy szól az SSB adás AMben akkor ezeken a rádókon megteheted: Rövidhullámú web radio
másik RH web radio
Az amatőr sávon 90%-ban SSB módban forgalmaznak alul a gombok között találsz AM üzemmódot is. Magyar állomásokat 3600-3630 KHz körül keressél vagy 7093KHz.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2015
(#) pucuka válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 30, 2015 /
 
Amíg nem ismered ki magadat a kapcsolási rajzon 100 % biztosan, addíg csak nézegesd. A 2SB az többnyire kisfrekvenciás, vagy kapcsoló tranzisztor. A nagyfrekvenciás tranzistorok 2SC -vel kezdődnek.
Az RF vége 2SC2078E (erre vigyázz nagyon, könnyen tönkremegy, drága is, ha egyáltalán beszerezhető.
A meghajtó: 2SC2314F, 2SC941TM-Y (ez is spec válogatott tranzisztor)
(#) gernerakos válasza pucuka hozzászólására (») Márc 30, 2015 /
 
Nézegetem én, nekem még eléggé bonyolult, de pár dolgot már megismerek rajta.
Én azért gondoltam, hogy a B1135-ös a meghajtó, mert ez van hűtőbordán, meg ki is nézném belőle a 4W rf teljesítményt.
Tehát ha leégne a rádió, akkor a 2SC2314-et és a 2SC941TM-y-t kéne cserélni? Először viszont meg kéne találni őket a rajzon. Nem mintha leégettem volna rádiómat, csak job felkészülni a legrosszabra is.
Az SWR mérőkkel, jobban mondva az antennák behangolásával is van kérdésem. Tehát ha először csatlakoztatom az a antennàt-SWR mérőt, és a rádiót, ugye akkor az SWR mérő mutat egy bizonyos értéket. Ahhoz hogy behangoljam az antennát, adásba kell kapcsoljam a rádióm, de mivel az antenna hangolatlan, ki tudja, mekkora az SWR. Így gondolom le is éghet a rádió, és hangolni csak ezután tudok. Tehát lesz egy leégett rádióm, meg egy behangolt antennám. Vagy hogy kell ezt pontosan csinálni?
(#) pucuka válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 30, 2015 /
 
Az SWR mérő működése:
A tanulás idejére praktikus lenne egy 50 ohm -os műterhelés készítése. (meg egyébként is)
Ezt elkészítheted egy pl. üres májkrémes konzervdobozból, az aljába beleforrasztasz egy amphenol (UHF) dugót, a középpső erére ráforrasztasz 4 vagy 8 db 2 W -os ellenállást, úgy, hogy a párhuzamos eredője 50 ohmot adjon. A másik végét a konzervdobozhoz forrasztod, lehyező szerűen.
Az SWR mérőre csatlakoztatod a műterhelést az antenna felőli oldalra, a műsik végét egy UHF - UHF csatlakozóval ellátott 20 - 30 cm koaxal a rádióhoz kötöd.
Adásra kapcsolva az iránykapvsoló FWD állásában potencióméterrel végkitérést állítasz, a kapcsolót REV állásában leolvasod az SWR -t.
Ezután lecseréled a műterhelést az antennára, és megismétled a műveletet. Ha az antenna teljesen ismeretlen, akkor célszerű az antenna és a rádió közé 3 - 6 dB csillapítást iktatni, így a végfokod némileg védve lesz.
Ezután addig állítod az illesztést, amíg minimumot nem találsz, majd a továbbiakban lehet az antenna hosszát állítani, ha már az SWR -t 1:5 alá sikerült tornázni. Ha 1:2 -t elérted, kiveheted a csillapítót, és állíthatod finoman.
Ahogy látod nem túl egyszerű, igényel még néhány sedédeszközt, de nem lehetetlen. Jó antennát nem könnyű csinálni, egyszerűbb megvenni.
(#) gernerakos válasza pucuka hozzászólására (») Márc 30, 2015 /
 
Rendben, köszönöm , hogy leírod részletesen. Arra én is gondoltam, hogy inkább veszek egyet, minthogy építsek. Az a biztos.
És itt jön be a baj, hogy mindegyik antennának kell ellensúly, amit nincs hova rakni. Potenciális villámhárítót sem akarok a házunkból csinálni. (Vannak ilyen lefeketethető, lehúzható antennák?) 5M hosszú szárítókötél sem kell a szüleimnek a kertbe. (Dipól) A legjobb talán a Yagi típusu antenna lenne, az ki is lehetne rakni valahova, kevésbé villámhárító, akár még építhető is.
(#) pucuka válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 30, 2015 /
 
Én kezdő létedre erősen lebeszélnélek antenna építéséről. Ahhoz nagyon sokat kéne tudni róluk. Az egyszerű utánépítés sem mindig sikeres. Vevő antennának még csak csak, de adáshoz az más tészta, igen sok ismeretet igényel. (meg drága műszereket)
Aműgy a kész antennát szabad térbe kell helyezni, minél magasabbra a környezetéhez képest, annál kevésbé befolyásolja a paramétereit, és annál messzebre is "lát".
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2015
(#) gernerakos válasza pucuka hozzászólására (») Márc 30, 2015 /
 
Nem akarok egyenlőre antennát építeni, pont ezek az okok miatt. Ha lenne egy olyan antenna, aminek nem kellene ellensúly, az még jó is lehetne, mert az csak egy pálca, amit meg lehetne csinálni a leengedhetőre.
(#) kendre256 válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 30, 2015 /
 
Az ellensúly nélküli antenna olyan, mint a kerék nélküli autó. Nem megy...
A BRG annakidején csinált 160 MHz-re ellensúly nélküli antennát. Jó tulajdonsága volt, hogy nem ment tönkre tőle a végfok, és akár Trabantra is fel lehetett volna szerelni. És ezzel végére is értünk a jó tulajdonságainak...
(#) pucuka válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 30, 2015 /
 
Igen, lehet ellensúly nélküli antennát is készíteni, de az sem egyszerű. A BRG -ben is négy mérnök foglalkozott a fejlesztéssel, igen jól felszerelt laborban.
(#) gernerakos válasza pucuka hozzászólására (») Márc 30, 2015 /
 
Mindjárt gondoltam, hogy ellensúly nélküli antenna nincs. A yagi típusú antenna lenne a legmegfelelőbb, de olyat meg nem nagyon kapni. Legfeljebb TV-hez, de az meg nem CB, így ez sem lesz jó. Vagy marad a rendes antennna, csak ilyen Kiviszem ha rádiózok, behozom ha nem módban... Meg mindig behangolom.
Visszatérve a műterhelésre: Csak annyi a lényeg, hogy az eredő ellenállás 50Ohm legyen?
(#) lacusska hozzászólása Márc 31, 2015 /
 
Kedves Gernerakos! Ha kedvet kapsz mégis az antennakészitésre, akkor van itt egy garnitura rajzom a Hy-gain PENETRATORRÓL, annak alapján én készitetem mér kb 60-70 db antennát, tehát a rajz és a konstrukció jó, nem különösen bonyolult, de me kell szerezni hozzá a csöveket, a megfelelő átmérőkkel. Ugy lett összepróbálva hogy a szabványos vásárolható méretü csövekből készitettem el. Az sajnos "hibája" jhogy ennek is vannak ellensulyai de az elkerülhetetlen. én 1982 ben szereltem fel egyet magamnak és 2011 ben került leszerelésre, épületfelujitás miatt, aztán nem tettem vissza, de leszereltem megtisztitottam és eladtam, ma is müködik. a csövek anyaga AlMgSi beszerezhető Köbányán a kereszturi uton van egy alu kereskedés. Sajnos van benne két db müanyag szigetelő amit esztergálni kell, próbáltam müanyag lemezből is elkésziteni (textilbakelit, de nem az igazi. Ha antenna gondod , vagy CB gondod van szóljál, segitek. Én 30 évig javitottam CB rádiókat, de sajnos a rádiótelefon megjelenésével együtt " kiment divatból illetve nagyon kevés javitás jött.
Üdv Lacusska
(#) gernerakos válasza lacusska hozzászólására (») Ápr 1, 2015 /
 
Hello! Kedvem az lenne, csak felszerelésem nincs. Meg most azért, hogy építsek egy antennát, azért nem akarok egy rakás drága műszert venni. Antennával az gondom, hogy nem igazán tudom hova rakni. Kertben nincs hely, háztetőn meg villámvédelem. Valami olcsó, nem túl nagy antennát (max 2m ) kéne szereznem, ami nem mágnestalpas.
(#) pucuka válasza gernerakos hozzászólására (») Ápr 1, 2015 /
 
Pont az antenna építéshez kellenének drága műszerek. Ezek híján jobb, ha veszel. Persze egy minimális (SWR mérő) akkor is szükséges, a beállításhoz. A villámvédelemtől meg nem kell annyira tartani. De el kéne döntened, rádiózni akarsz, vagy félsz a villámtól.
A kettő igencsak üti egymást.
(#) gernerakos válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 1, 2015 /
 
A villámoktól nem félek, csak tisztelem őket, mert nem kis energiát hordoznak, aztán ha az én rádiómon keresztül akarna leföldelődni, az nem lenne jó.
Most néztem, van ereszcsatonára rögzithető antenna tartók. Ez lehetne egy alternatív megoldás, de az ellesúlyozás gondolom még mindig nincs megoldva. Azt pedig az ereszen kifejezetten nehéz lenne megoldani, meg ott a tető, ami rontja a csatorna hatásfokát.
Szóval, szerintem marad az, hogy veszek készen egy nem mobil, hanem stabil antennát, és ha rádiózok, akkor kitelepülök a kertbe, felállítom az antennát és mehet.
(#) Kera_Will válasza gernerakos hozzászólására (») Ápr 1, 2015 /
 
Régebben volt egy leírás RH (14 MHzre az legalább 5 méter volt mint sugárzó elem 27 megán ez csak 2.5 méter lesz) vertikális antennára aminek a talpa egy "libikóka" volt.
Amikor használták akkor a talpán lévő beton ellensúly súly által függőlegesen állt.
Mikor pedig nem volt rá szükség akkor pedig lefektették a földdel párhuzamosan.
Az ellensúlyt pedig alátámasztották.
Ezt az elvet bevethetnéd Te is .
A " libikóka " 2 db kb.: 1méteres csőből / zártszelvényből állhat amik közé 1 tengely van erősítve azon tud elfordulni a vertikált tartó cső / pecabot .
Olcsó kínai 6-8-10 méteres pecabotokat is lehet találni.
Ezek teleszkópikusak , Így össze csukhatóak 1 2 méteres darabba is.
A felső 2,5 - 3 méteres szakaszra elég felerősíteni a sugárzót és az ellensúlyokat.
Esetleg csak 1 nyitott dipolt ami függőlegesen áll.
Persze ehhez kell egy balluntranszformátor is.
Pl: lég ballun kell 15-30mm átmérőjű közötti vízvezeték cső ami 15 20 cm hosszú ,6 db csavar M3, M4 (rézből talán jobb persze drágább picit) alátétek , forr fülek anyák stb apró szerelékek.
3*100-150 cm hosszú 1 - 1.5 mm átmérőjű CuZ (Zománc szigeteléssű réz vezeték) ha nincs akkor ekkora fali UTP kábel darabból kifejtett 3 szál drót.Ezt kell feltekerni triffilárisan a PVC csőre.
A 6 darab csavar pedig a vezeték végeket köti össze.
Bővebb leírás RT 90 vagy 90 ÉK ben van ,majd csatolom később.
A vertikális dipól szárak hossza kb.: 2.5 m le s fel így 5 méter körül lesz .
8-10 méteres pecabotra kényelmesen elhelyezhető lesz.
A dipol szárak bármilyen vastagabb szigetelt vezetékből lehetnek.
A gyors és egyszerű telepítés rögzítés miatt elég ha 6-8 db kábel gyorskötöző "zipzárat" használsz .Ha le/fel kell szerelni akkor a kúpos botról/ra könnyedén fel/le lehet húzni a vezetéket szépen maga alá tudja szorítani.
(igen lehet szenes pecabotot is találni és ezen aggódni , hogy az elrontja a sugárzó dipolt. )
Következő: »»   49 / 67
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem