Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2573 / 3945
(#) cupika97 válasza aramis hozzászólására (») Jún 3, 2015 /
 
Nem vett valamelyik szomszédod új csengot?
(#) aramis válasza cupika97 hozzászólására (») Jún 3, 2015 /
 
Nem minden a régi,
(#) lukacsp válasza Gj hozzászólására (») Jún 3, 2015 /
 
Szia!
Én is rápörögtem már erre a témára egyszer, a következtetés proli007 véleményével vág egybe. A valóságban tenziométer és LOD használatos a mérésre.
Néztem, hogy kereskedelemben kapható-e földnedvesség távadó. Nem kapható. Földnedvesség kapcsolót árulgatnak, de öntözéstechnikával foglalkozó ismerős azt mondta nem megbízhatóak. Akkor gondoltam megtaláltam a piaci rést, majd én gyártok ilyet. Építettem egy egyszerűt, a földbe helyezett elektróda pár egy darlington bázisosztójában volt. Eredmény: nem lehetett üzembiztosra beállítani, csak akkor kapcsolt ha már tocsogott a víz a földben. Építettem egyet PIC-el, egy kondit feltöltöttem, majd a földbe helyezett elektróda pár ellenállásán sütöttem ki periodikusan. Ilyenkor a kisütési idővel ~ arányos a kisütő ellenállás. Ezt sem lehetett beállítani, sőt még olyat is tapasztaltam, hogy az elektródák közti föld "polarizálódott" - látszólag ugyanolyan állapotban lévő föld esetén (egy cserépedényben) fél óra alatt a kisütési idő háromszorosára nőtt.
(#) Dav123 hozzászólása Jún 3, 2015 /
 
Sziasztok!

Potméter cserével kapcsolatban kérnék segítséget, van egy Logitech Z523 típusú hangrendszerem, amiben recsegett az egyik, így garanciában kaptam egy új rendszert, viszont ez miatt a régit nem akarom kidobni. Kiforrasztottam végül a recsegő potmétert ( hangerőszabályzó ) és a másikat (mély hangszínszabályzó ) is, amit azóta sikerült tönkretenni úgyhogy az helyére is új kellene..
Utóbbival talán nem lenne gond, mert találtam Ebayen ehhez hasonlókat, viszont a hangszínszabályzó potiba van kapcsoló is. Képeket mellékelek róluk.

Hangszínszabályzó: B503
Mély h.: B50K

Köszönöm.
(#) nedudgi válasza Dav123 hozzászólására (») Jún 3, 2015 /
 
(#) nedudgi válasza Vertexel hozzászólására (») Jún 3, 2015 /
 
Igen. A gond ott kezdődhet, hogy az UHF tartományban általában kisebb feszültséget/áramot elviselő példányok akadnak.
(#) teszti hozzászólása Jún 3, 2015 /
 
Sziasztok!

Egy átlagos kézi multiméter mennyit fogyaszthat kb?
(#) nedudgi válasza teszti hozzászólására (») Jún 3, 2015 /
 
ICL7107 adatlapja. A legtöbb olcsó multiméterben ilyen van.
(#) Gj válasza lukacsp hozzászólására (») Jún 3, 2015 /
 
Jól látom, hogy a tenziométerek több 10eFT-os árakat képviselnek?
Nincs valami olcsóbb megoldás? Felőlem 10% tolerancia is belefér.
A Topi féle megoldás mennyire működik jól?
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2015
(#) proli007 válasza teszti hozzászólására (») Jún 3, 2015 /
 
Hello! Az "átlagos multiméterben" 7106 van és 2mA körüli fogyasztású. De létezik 7126-os IC is (nem ezekben) aminek fogyasztása csak 100uA. (Persze kiegészítő konverterek nélkül..)
(#) kt hozzászólása Jún 3, 2015 /
 
Sziasztok.
Lehet hülye kérdés, de egy okostelefonból kiszedett processzort hogyan tudok használni az én áramkörömben ?
(#) gernerakos válasza kt hozzászólására (») Jún 3, 2015 /
 
Kb. sehogy.
(#) kendre256 válasza kt hozzászólására (») Jún 3, 2015 /
 
Sehogy. Kiszedni sem tudod... Ha ki tudnád szedni úgy, hogy használható maradna, akkor nem tetted volna fel ezt a kérdést sem...
(#) Gj hozzászólása Jún 3, 2015 /
 
Üdv!
Az ilyen fajta spirál kábelek miért kerülnek ennyibe, ha csak 2m az egész?

Valamit félrenézek? Mert ahogy én értelmezem, 2m kéteres spirál kábel bruttó kb. 10eFt, amikor látni 4eres spirál telefon kábelt ugyan itt TME-n, pár száz forintért, pedig még hosszabb is.
(#) nedudgi válasza Gj hozzászólására (») Jún 3, 2015 /
 
Az árnyékolt kábel mindig húzósabb.
(#) lukacsp válasza Gj hozzászólására (») Jún 3, 2015 /
 
Azt biztosan meg tudja különböztetni az a kapcsolás is ha tocsog a víz a földben vagy csontszáraz. Azt tapasztaltam, hogy a kettő közti tartomány mérésében van a "tudomány".
(#) usane hozzászólása Jún 4, 2015 /
 
Tud valaki logikai P-FET-et ami elbír 1.5A-t és nem SMD hanem mondjuk TO220?
Nem baj ha nem logikai, csak menjen 4.5-5V-al.
(#) motanflo válasza killbill hozzászólására (») Jún 4, 2015 /
 
Boccs,elfelejtettem,ezer bocsi....Samsung Series 6 UE55H6600SV 139cm (55 Zoll) 3D 1080p HD LED
(#) usane válasza usane hozzászólására (») Jún 4, 2015 /
 
Köszönöm, találtam.
(#) vizor hozzászólása Jún 4, 2015 /
 
Üdvözlet mindenkinek!

Az alapfelállás: vásároltam a DECT vezeték nélküli telefonomba egy új NiMH akkut. Teljesen egyforma a régi és az új akku, az új is gyári, rendes boltból vettem. Kiveszem a régit, bedugom az újat, felrakom töltőre, 10 perc múlva még semmi reakció, de tűzforró a készülék. Kiderült, hogy az akku lengőcsatlakozójában gyárilag felcserélték a két pólust! A csatlakozó nem dugható be véletlenül se fordítva, olyan alakja van. Átcseréltem a drótokat, a telefon megúszta, most éppen tölti magát, látszólag rendesen működik az új akkuval.

A kérdéseim: mennyire károsodhatott az akku a 10 percnyi fordított polaritású töltéstől? Hatással lesz ez a kapacitására? Az élettartama nem annyira izgat, csak az, hogy csökkent-e a várható üzemideje? Ha igen, ki lehet ezt majd formázni belőle? Vissza nem vihetem, sose hiszik el, hogy fordítva voltak a drótok a csatlakozóban.

Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) nagym6 válasza vizor hozzászólására (») Jún 4, 2015 /
 
Csak a próba mondja meg. Nem tudni, talán nem is sültek ki károsodás szintre az akkuk, ha gyárilag tele voltak. De ha átpolarizálódtak, akkor visszapolarizálódnak, és tényleg csak próba tudja mi lett velük. Nem biztos, hogy tönkrementek.
Esetleg a töltő áramkör is károsodhatott. Mérni kellene töltőáramot, és töltési végfeszültséget.
Vagy hosszabb töltés után akku hőmérséklet ellenőrzés. Meleg nem lehet.
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2015
(#) vizor válasza nagym6 hozzászólására (») Jún 4, 2015 /
 
Köszi a választ!

A telefon jelenleg működik rendesen. Töltés közben nem tudok mérni a töltő-bölcső kialakítása miatt. Amikor rájöttem, hogy felcserélte a gyár a drótokat a csatlakozóban, rámértem az akkura és a névleges feszültsége volt benne, polaritáshelyesen. Most azt jelzi, hogy a töltés kész, vonal van, menük működnek. Most megnéztem, teljesen hideg a készülék.

Akkor ezek szerint csak a próba mondhatja meg, csökkent-e az akku kapacitása/üzemideje. Mondjuk nem lesz nehéz, bármelyik családtag képes egy óránál tovább telefonálni, átalánydíjas vonalas előfizetés. Pont azért vettem az akkut mert a régivel már csak 10-20 percet lehetett beszélni, új korában 1 óra fölött volt.
(#) snowboarder hozzászólása Jún 5, 2015 /
 
Sziasztok! Első éves mérnökhallgató vagyok és szénné ég a pofám hogy nem vagyok képes egy egyszerűnek tűnő dolgot kiszámolni. Remélem ti tudtok segíteni és elmagyarázni mi a helyes megoldás. Előre is köszönöm.

Szóval az alapötlet az hogy készítek egy távirányítható kis elektromos kocsit. A lényeg hogy elbírjon 200 kilót, ezt két elektromos motorral szeretném megoldani. És itt máris gondban vagyok.
Ki szeretném számolni hogy mekkora motort kell beszerznem (hány wattosat).
Az egyik alapozó tantárgyból érintőlegesen vettük a motorokat és a teljesítményüket.
A hasznos teljesítmény egyik képlete a P(haszn) = M * omega
M a nyomaték, omega pedig a szögsebesség.
A szögsebesség a fordulatszám függvénye, ezzel nincs gondom. Annál nagyobb problémám van a nyomatékkal.
A kiskocsin a terhet pont a két motor meghajtása fölé helyezem.
Ekkor (x-síkra vetítve) az erőkar nulla (egy síkba esnek) ezért a nyomaték is nulla. És itt meg is állt a tudományom... sajnos nem tudom hogy hogy vezessem át az általam szállítani akart max 200 kg-t ezen képlet nyomaték részébe.
Hol rontom el? Egyáltalán jól akarom használni a képletet?
A segítséget előre is nagyon köszönöm!
(#) pucuka válasza snowboarder hozzászólására (») Jún 5, 2015 /
 
Mire kell a nyomaték? A tömeg gyorsítására a tervezett sebességre, és a gördülési ellenállások legyőzésére. Úgyhogy nem is olyan egyszerű a kérdés, mint gondolnád. A 200 kg tömegű "kis" kocsi, már nem is olyan kis kocsi.
Légy türelemmel, ez azért nem elsőéves feladat.
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2015
(#) snowboarder hozzászólása Jún 5, 2015 /
 
Ezt magamnak csinálnám. Nyilván megoldható úgy is hogy beszerzek két kerekesszékes motort és kész. Abban reménykedtem hogy itt majd valaki elmagyarázza hogy valójában miről szól ez a képlet (ha már a tanár nem tudja). Nem gondoltam hogy egyszerű, de abban reménykedtem hogy kapok egy iránymutatást arra hogy mivel és hogyan érdemes számolni...
Köszönöm
(#) pucuka válasza snowboarder hozzászólására (») Jún 5, 2015 / 1
 
A tanár biztos tudja, csak ahhoz még sokmindent tudni kéne, hogy ki tudd számolni a szükséges motor teljesítményt, (mechanika, géptan) amit még feltehetően nem tanultatok. Valószínűleg csak példának mondta, hogy nyomatékosítsa, hogy nem hiába való a képletek megtanulása. (nem ismerem a mai tanmenetet, azt sem írtad, hogy milyen szakos vagy, vagy leszel)
Ha a kérdésed nem csak elméleti, akkor elég bonyolult a számolás menete, alapvetően kell tudni, hogy mekkora maximális erőre van szükséged az adott tömeg megindításához, és mozgatásához. Ezzel kezdődik minden, tőled függ, mit hanyagolsz el, mit veszel figyelembe.
Ebből, és a motor fordulatszám nyomaték görbéjéből kiszámolhatod a motor szükséges teljesítményét, amit nyilván nagyobbra kell választanod, hogy szabályozni is lehessen. Az egy szem képletedben ez a nyomaték, és a (szög)sebesség. Azt is tudni kell, hogy milyen típusú motort kívánsz alkalmazni, mert minden fajta motornak mások a fordulatszám nyomaték jellemzői, ráadásul ez nem egy állandó érték. Ehhez még hozzájön a szabályozás mikéntje.
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2015
(#) lukacsp válasza snowboarder hozzászólására (») Jún 5, 2015 /
 
Az indítástól a névleges sebesség eléréséig E=(1/2)*m*v^2 energiát kell közölni a járművel (idealizált eset).
A gyorsításhoz szükséges nyomaték és teljesítmény is függ attól, hogy mekkora gyorsulást várunk el a szerkezettől: F=ma=m*(dv/dt), P=E/t.
t=1sec, v=1m/s, m=200kg esetén:
F=200*1/1=200N, amiből a kerék r sugarától függő nyomaték lesz M=Fxr alapján, mondjuk 10cm sugarú kerék esetén M=200*0,1=20Nm. P=(0,5*200*1^2)/1=100W-ot kell leadjon a motor a gyorsítás közben.

Persze a való életben van gördülési ellenállás, veszteség, stb. Ez amit írtam csak végletekig egyszerüsített elméleti megközelítés.
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2015
(#) snowboarder hozzászólása Jún 5, 2015 /
 
Köszönöm szépen a fenti gondolatokat. Így már jobban összeáll a kép! Köszönöm még egyszer. Akkor két db 200W-os motor bőven jó lesz.
Köszönm!
(#) pucuka válasza snowboarder hozzászólására (») Jún 5, 2015 /
 
Nem bőven, talán. Az általad említett kerekesszékben 2 db 350 W -os külső gerjesztésű egyenáramú motor van, és a max sebessége 5-6 km/ó.
De számold ki, úgyis ahhoz kértél segítséget.
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2015
(#) snowboarder hozzászólása Jún 5, 2015 /
 
Köszönöm a segítséget!
Következő: »»   2573 / 3945
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem