Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK tervezési kérdések
 
Témaindító: Zenner, idő: Szept 20, 2007
Lapozás: OK   2 / 4
(#) vicsys válasza qtrica hozzászólására (») Dec 9, 2012 /
 
Mindent beállítottál? (Ha igen, a PDF nyomtatásnál van a laphoz igazítás bekapcsolva, amit ki kell kapcsolni)

Kép1.jpg
    
(#) qtrica válasza vicsys hozzászólására (») Dec 9, 2012 /
 
Megint köszönöm, de túl vagyok rajta. Mondom én nem az én napom a mai (na meg a vaksi szemem...).
(#) kirally hozzászólása Aug 4, 2014 /
 
Sziasztok!
Nem tudtam eldönteni, hogy az erősítős topikba, vagy ide írjak, de úgy döntöttem ide írok.

Olyan problémám lenne, hogy egy gitár erősítő-torzító nyákját készítem, és hogy melyik a jobb megoldás? A teli földet alkalmazni, vagy csillagpontosan?
Illetve, hogy van még +2db 4700µF-os kondim, hogy azt érdemes-e még rá tenni, vagy nem javítana már semmit?
Előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2014

gitar.LAY
    
(#) fatzolaa válasza kirally hozzászólására (») Aug 4, 2014 /
 
Szia,
1.) Én a teli földre szavazok.
2.) Ha jól láttam akkuról és hálózatról is megy, igaz? Az akkunak jót tehet, ha berakod a plusz kondikat, de nagy jelentősége szerintem nincs.
(#) kirally válasza fatzolaa hozzászólására (») Aug 4, 2014 /
 
Szia!
Igen, akkuról is, akkor beteszem azt a két kondit is, és teliföldes lesz.
Köszönöm!
(#) holex hozzászólása Aug 7, 2014 /
 
Sziasztok. Megterveztem életem első NYÁK-ját.
Vetnétek rá egy pillantást, hogy kell-e valamin változtatnom? Különösen érdekelne a jobb oldalon lévő DC-DC konverter, mert ahogy utánaolvasgattam, ott még a vezetősávok hosszának is jelentősége van.
Köszi!

nyak.png
    
(#) BarnaPili válasza holex hozzászólására (») Aug 7, 2014 /
 
A kapcsolás ismeretében könnyebb lenne nyilatkozni(vagy csak én nem ismerem fel?),A vezetősávok áram és feszültségviszonyai miatt lenne jelentősége.Egyébként szép terv
István
(#) holex válasza BarnaPili hozzászólására (») Aug 7, 2014 /
 
Köszi!
Egy mikrokontrolleres keltetőgép vezérlő lesz (pont akkora a mérete, hogy a tetejére illeszkedjen az 20x4-es LCD kijelző. Ami jelentősebb áramfelvétel lesz az a fűtés, a fenti MOSFET kapcsolja, ott vastagabbra is hagytam a vezetősávot, itt maximum 3,5 A lesz, a másik az a bal oldalon lévő párásító ventillátor, ez a tápot is innen is innen kapja, maximum 0,5A-t vesz fel. Az összes vezetősáv 24 mil-es, kivéve a MOSFET drain-jén lévő.
(#) kaqkk válasza holex hozzászólására (») Aug 7, 2014 /
 
A kontrollerhez a programot is te írod? Ha igen akkor a kontroller lábkiosztásának változtatásával sok átkötést ki tudnál spórolni , kis túlzással egyoldalasra is összehozható pár egyszerű átkötéssel vagy 0 ohmos ellenállás felhasználásával A dc dc konvertert 180 fokkal elfordítva rövidebb lehetne a vezetősáv a konverter és a kontroller közt .
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2014
(#) holex válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 7, 2014 /
 
Köszönöm a javaslatokat, a konvertert megfordítottam, tényleg jobb így.
Tudom, hogy a kontroller felső lábsora meg a tüskesor között nagyon sok az átkötés és akár meg is spórolhatnám, de azért csináltam így, mert sajnos az LCD-nek a kivezetései pont fordított sorrendben vannak, mint ahogy nekem optimális lenne. A kontroller felső lábsorán jobbról balra PC6, PD0, PD1, PD2, PD3... stb így vannak a kivezetések. Az LCD-n meg az adatbitek sorrendje nem jobbról balra, hanem balról jobbra van, a program meg sokkal egyszerűbb úgy, hogy kiteszem a fél bájtot a portra amit ki akarok írni, mint úgy, hogy millió bitművelettel megfordítsam a bitek sorrendjét. Az LCD vezérlő lábaira szintén ez vonatkozik. Így kicsit kuszább a NYÁK, viszont a program hatékonyabb.
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2014
(#) zenetom hozzászólása Aug 20, 2014 /
 
Sziasztok!
A lötstop rétegnél Ti mekkora távolságot használtok a réz, és a lakkréteg széle között?
A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2014
(#) Alkotó hozzászólása Jan 18, 2015 / 1
 
Gerber témában próbálok tudáshoz jutni. Ebbe a -szinte halottnak tűnő- témába irányítottak, remélem itt kapok tanácsokat. Olyan hivatkozásokat szeretnék, ahol megtudom mi is a gerber formátum lényege, mik a jellemzői, és főleg miért éppen ehhez ragaszkodnak a panelgyártók. Magyar nyelvű irodalmakat keresek.
Saját kutakodásom sem volt teljesen eredménytelen. Találtam egy olyan irományt, ami sok-sok gyártástechnológia kifejezést definiál, azokhoz elvárt értékeket társít, és sok-sok dologban eligazít. Én érdeklődve olvasgattam, ajánlom nektek is belepillantani. Többek között az is benne, hogy a gyártó fogadja pl. a PDF-formátumot is, de előnybe részesíti a gerbert.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 18, 2015 /
 
Tanulmányozásom első lépéseként egy SprintLayout-al készült panel gerbereit nyitottam meg (csak a rézoldalt, alkatrész feliratot és furatfájl). Ezeket tanulmányozva próbálom kitalálni mi lehet a gerberség lényege.
1. A Normál nézeten egymáson látjuk a rétegeket. Itt takarják egymást, tehát ami felül van, az elfedi az alatta lévő rétegeket. Szinte bármilyen formátum tudhatja ezt.
2. A transzparens nézet már egészen más. Az előző kép "felületeinek" itt csak a kontúrjai vannak. Azt vélelmezem, éppen ez a gerber lényege, hogy vektorosan leképezi minden felület kontúrját, így az élek korlátlunul finomíthatóak. Kizárt minben pixelességből adódó hiba.
3. A középvonalas nézet is érdekes. Itt a vonalaknak csak a középvonala látszik, amihez szinte biztosan hozzá van rendelve a vastagság mint tulajdonság. A szigetek kontúrját alkotó vonalaknak is csak a középtengelye látszik.
4. A színkevert nézet az átlathatóságot segíti, könníti az ellenőrzést, mert semmi sincs elfedve. A különböző színek találkozásánál egy kevert szín jelenik meg. Ötletes.

Tudom, ezek csak különböző nézetek, de számomra betekintést enged a gerber lelkébe. Azért lehet ez jó, mert egységesen elterjedt, és nagy pontossággal képes leírni a felületek tulajdonságait. Az pedig már csa hozzáállás kérdése, hogy a forrszemeket, és a vonalakat is felületeknek tekintsük, épp úgy mint a szövegekeket felépítő vonalkákat is (ez is jól látszik a transzparens nézeten).
(#) niedziela válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 18, 2015 /
 
Gyártó szubjektive azt fogad amit akar, de "komoly" gyártók akik adnak a minőségre és a felesleges reklamáció elkerülésére gerberből dolgoznak.
Azért mert a gerber formátum egy ipari szabvány formátum, ezért a berendezések is ezt támogatják. Ezek a fájlok koordinátákat tartalmaznak amivel egyértelműen le van írva a panel rajzolata, plussz nagy felbontást tud. Hasonló a G kódhoz, a CNC sem pdf-ből dolgozik, bár biztos van hozzá valami ügyesség És visszatérve az elejére aki pdf formátumot fogad az sem pdf-ből gyárt, hanem a pdf-t konvertálja gerbernek ami okozhat torzulást
Tehát nagyvonalakban ezért használják, mert ez egy szabvány, tehát kötött, nincs belőle 100 féle, és az RS-274X tartalmazza a vektorok és aperturák adatait tehát teljes egészében pontos.
(#) Sinike hozzászólása Márc 2, 2015 /
 
Üdv.
Volna egy nyák, amit szeretnék legyártani, de a lézerem igen gyenge, csíkokban kihagy - tán a festék kevés..?..
Van itt valaki, aki segítene, és kinyomtatná nekem a PCB-t Esztergom vagy környkén? Hálából adok jópár műnyomó papírt! Jelenleg nem tudok rááldozni, 7000 Ft körül van egy tuner...

Köszönöm!!!
(#) steelbird válasza Sinike hozzászólására (») Márc 2, 2015 /
 
Szia!
Nincs egy nyomda a közelben?
Nálunk az itteniben 10 Ft -ért nyomtatnak egy A4 -es oldalt feketében.
(#) Sinike válasza steelbird hozzászólására (») Márc 2, 2015 /
 
Szia.
Sajnos nyomda nincs, vagy nem tudok róla. Ahol pedig vállalnak nyomtatást lézerrel, oda nem vihetek saját műnyomó lapot. Ők meg csak saját papírra nyomtatnak..
(#) steelbird válasza Sinike hozzászólására (») Márc 2, 2015 /
 
Kár, a nyomdákban használnak műnyomót, ott ki is nyomtatják rá. Nekem ők adták legutóbb még a műnyomó papírt is.
Nézz körbe, hátha mégis van ott valahol.
A nyomtatódból pedig valószínűleg kifogyott a toner. Még talán egy-két jó nyomat készíthető vele, vedd ki és kicsit rázogasd meg a toner tartályt.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2015
(#) Sinike válasza steelbird hozzászólására (») Márc 2, 2015 /
 
Az OFFra: Természetesen megtörtént....
(#) Hp41C válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 2, 2015 / 1
 
Sajnos későn és sajnos angolul:
Gerber file format
Originally, Gerber used a subset of the EIA RS-274-D format as standard input format for its
vector photoplotters.
(#) Alkotó válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 2, 2015 /
 
Köszönöm, próbálok belenézni.
(#) tiborjan hozzászólása Márc 20, 2015 /
 
Üdv!

Valaki esetleg tudna nekem egy nyákrajzot készíteni ha ideje engedi, a mellékletben csatolt kép alapján? Aktív hangváltót építettem próbapanelra, és szeretném egy sima egy oldalas nyákra is felvasalni. Eagle-el próbálkoztam de inkább kevesebb mint több sikerrel. Illetve hátha más is hasznát venné egy ilyen 24db/oktávos 2-utas aktív hangváltónak. Mellékletben a program is az értékek számolásához.
(#) ktamas66 válasza tiborjan hozzászólására (») Márc 20, 2015 / 1
 
Rajzoltam egyet vitaindítónak (snookernézés közben ). Lehet még rajta javítgatni, csak első körös.
(#) tiborjan válasza ktamas66 hozzászólására (») Márc 20, 2015 /
 
Összekötötted ám a kellemest a hasznossal! Engem meggyőzött!
(#) tiborjan válasza ktamas66 hozzászólására (») Márc 20, 2015 /
 
Csak a + és -V miért megy rá egy kondin keresztül a testre?
(#) ktamas66 válasza tiborjan hozzászólására (») Márc 20, 2015 /
 
A táp szűrése sosem árt. Ha hosszú a tápvezeték talán még egy elko sem ártana. Én csak két kötést rajzoltam át területté, de a többinél is lehet, legalább kevesebb rezet kell lemarni. De nem akartam sokat dolgozni rajta, mivel nincsenek a kezemben az alkatrészek, hogy tényleg jó-e így.
(#) tiborjan válasza ktamas66 hozzászólására (») Márc 20, 2015 /
 
Aztán menet közben megvilágosodtam bocsi, hogy az szűrésre van. Csak máshova képzeltem el. Abszolút jó. Amint megvagyok vele felteszem az eredményt.
(#) tiborjan válasza ktamas66 hozzászólására (») Márc 24, 2015 /
 
Megépítettem. Tesztelve. Működik szépen mindkét fele. Ha valaki szeretné nyugodtan utánépítheti.
(#) ktamas66 hozzászólása Aug 3, 2015 / 1
 
Én ez alapján szoktam számolni.
(#) Alkotó válasza ktamas66 hozzászólására (») Aug 3, 2015 /
 
Tanulságos ajánlás. Ez az első olyan irodalom, ami világosan állást foglal a témában.
Rövid tanulmányozás után, eszembe jutott néhány apró felvetés.
1. Nem említi melyik szabványról van szó, csak elegánsan "a szabvány által ajánlott értékek"-re hivatkozik.
2. Számomra szokatlan a tengerszint feletti magassághoz kötni az értéket. A belső rétegek esete világos, hiszen oda nem jut be semmilyen levegő. De egyenlőre tanácstalan vagyok, a külső rétegek környezeti levegőjének nyomása és sűrűsége (ez függ a magasságtól) milyen összefüggésben van az ő vezetőképességükkel.
Halvány emlékeim szerint, mikor még én jártam suliba, a levegő páratartalma alapján próbáltak következtetni az elvárható átütési szilárdságára, és éppen az okozta a gondot, hogy nem lehetett pontosan (és még nagyjából sem tudni) mekkora az a legrosszabb eset, amivel számolni érdemes.
3. Ehhez képest, nagyjából 2 szeres biztonsági tényezőt jelent az általam használt 1mm/100V egységes megközelítés. Figyelembe véve a panelgyártás maszek módszereinek estleges hibáit, illetve a forrasztáskori szintén esetleges szennyeződéseket, még mindig jónak érzem az én ajánlásomat is.
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2015
Következő: »»   2 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem