Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műanyag doboz készítés
Lapozás: OK   2 / 3
(#) Szebence hozzászólása Márc 15, 2011 /
 
Sziasztok!

Az előttem írt hozzászólás kb 2,5 éve íródott, de bízom benne, hogy nyitott fülekre, azaz szemekre talál újra a topic.

A kérdésem az lenne, hogy milyen módszerrel lehet otthon műanyagot öteni? Kifejezetten műanyagról lenne szó és nem műgyantáról. Rengeteg,de tényleg óriási mennyiségű műanyag hulladékom van, rengeteg szétbontott műszaki cikk műanyag dobozai stb... Szeretném megolvasztani és formákba önteni...
Keresgéltem neten, de nem találtam semmi érdemleges információt. Találtam ey fórumot, de ott is műgyantával foglalkoztak, illtve ezt a pár HSz-t elolvastam, viszont arról nem esett szó, hogy házi körülmények között mikre lenne szükség és hogan lehetne kivitelezni?
(#) KTobi válasza Szebence hozzászólására (») Márc 15, 2011 /
 
Először is öngyújtóval gyújtsd, meg az egyik ilyen "műszaki cikk műanyag dobozai" sarkát. Szerintem nem fog se meglágyulni, se égni. Ezek általában hőre keményedő műanyagok, tehát egyszer használatos. Esetleg be lehet darálni valamibe, de újraönteni nem.
(#) Szebence válasza KTobi hozzászólására (») Márc 15, 2011 /
 
Értem!
Arra gondoltam, hogy pl hőlégfúvóval felmelegítve + valami adalékanyaggal kiegészítve újra folyékony állapotba lehetne őket hozni és újra fellehetne haszosítani őket. Vagy ha nem is, akkor legalább egy nagy vagy több kisebb tömbbe kiönteni őket.

Szerk.: Azt nem tudom, hogy öngyújtótól ég-e, de próbaképp egy kisebb darabot bedobtam a cserépkályhába és megfolyt teljesen és viszonylag nagy lánggal égett. A kérdés, hogy égés nélkül lehet-e olyan állapotba hozni, hogy "follyon".
Nincs hőlégfúvóm, külömben már kipróbáltam volna, viszont ha ilyen módon újralehetne hasznosítani, akkor vennék, feleslegesen nem akarok.
(#) Szebence válasza KTobi hozzászólására (») Márc 15, 2011 /
 
Az előbb fogtam egy optikai meghajtó fém borítását ráraktam a gáztűzhelyre, majd raktam bele egy műanyag fogaskereket. Megolvasztani tehát meglehet, a kérdés, hogy mit kellene hozzáadni, hogy öntehő legyen? Mert ez így csak olvad, de nem folyik.
(#) KTobi válasza Szebence hozzászólására (») Márc 15, 2011 /
 
Ami így megolvad, azt ki bírod önteni, természetesen préssel. Mármint egy présen belül megolvasztod, és a mintába belefújod.
(#) CIROKL válasza Szebence hozzászólására (») Márc 15, 2011 / 1
 
Házilag nehézkes lenne ehhez gép kell amivel a megolvasztott műanyagot a formába öntöd .
Bővebben: Link
Ezt fröccsöntésnek hivják , de van egy másik eljárás is amit extrudálásnak hivak.
(#) Szebence válasza KTobi hozzászólására (») Márc 15, 2011 /
 
Értem!

Köszönöm a válaszokat! Egyelőre csak elméletben tájékozódom, a gyakorlati tevékenységek most felfüggesztettem, sok a dolgom, csak közben gondolkodom ennek a megoldásán, megvalósításán is.
(#) Szupervigyor hozzászólása Aug 2, 2011 /
 
Sziasztok!
Engem is érdekel a műanyagöntés,fröccsentés.
Elkezdtem kísérletezni,műanyagnak a PET palackot választottam,van belőle itthon elég.egy régi villanyrezsó,egy hőelem és már kész is a terv.Odatettem melegedni a műanyagot,olyan 350C° környékén meg is olvad(mV alapján számoltam.).Ekkor szép karamell színűvé változik egész könnyen keverhető,eddig mosolyogtam milyen jó lesz öntögetni mindenfélét.
NO DE:
kikapcsoltam,félretettem,mikor kihűlt érdekes agyag színe lett,ami nem is lett volna baj,de olyan könnyen törik mint a ropi:/
Amúgy meglehetősen nagy hőkapacitással rendelkezik,sok idő még felmelegszik,lehűl.
Esetleg mi más műanyagfajtával érdemes még kísérletezni???
(#) Medve válasza Szupervigyor hozzászólására (») Aug 2, 2011 / 1
 
Hello, sajnos az ujrafeldolgozott műanyagoknak jellemzője a ridegség, próbálj meg granulátum alapanyagot szerezni. Nem lesz könnyű.
(#) norby_torok válasza Medve hozzászólására (») Aug 2, 2011 / 1
 
Hello. En nem akarok beleszolni a muanyag ontesbe de ha volna ismerosotok aki a reklam szakmaban dolgozik ( feny reklamok , betuk, kazettak ) vagy ha ismertek ijen ceget akkor nezetek be hozzajuk es kerjetek toluk ( forex , comatex ez a megnevezes romanul van sajnos a magyar megfeleoet nem tudom ) ijen muanyagot. En dolgoztam ijen cegnel itt aradon es csinaltam magamnak egy par dobozt konyu vagni es ragasztani is majd ha lesz idom teszek fel kepeket is.
Orulok ha segithettem valakinek.
(#) Szupervigyor válasza Medve hozzászólására (») Aug 2, 2011 /
 
Helló,
Azt hiszem megvan milyen granulátum kell az újrafelhasználáshoz:
http://www.youtube.com/watch?v=rXP2jQFVidA
Ezek szerint nincs más módszer a polietilén újrafelhasználására:
"A PET granulátumhoz automata mixerrel újrahasznosított PET pelyhet kevernek.Az újrahasznosított műanyag veszít fizikai tulajdonságaiból,ezért ennek az aránya maximum 10% lehet."
Úgy néz ki ez a módszer zsákutca.A COMATEX-et meg csak cégnévként találom mindenhol.
Hmm,nincs valami más anyag ami olcsó,önthető,és ha megszilárdul elég kemény(mint a PET palack vagy a bakelit)?
(#) Medve válasza Szupervigyor hozzászólására (») Aug 2, 2011 / 1
 
Szerintem ezzel ne foglalkozz. Házilagos módon véleményem szerint nem érhető el használható eredmény. A gyakorlatban ugyanis granulátumból indulnak ki, pontos hőmérsékleten megömlesztik, majd némi nyomás mellett, a formaüregbe préselik, aminek a hőmérséklete szintén nem mindegy. Ha szereted a kihívást, próbálkozz a melegragasztó pisztoly lőszerével.
(#) Szupervigyor válasza Medve hozzászólására (») Aug 2, 2011 /
 
Bezonyám rájöttem hogy ez egy egyoldalú technika.
Arra is gondoltam(a ragasztópisztolyos) de elég drága alapanyag hogy abból öntsek formát.
Találtam mást is:Sok régi Ezermester újság van a szekrényben,az 1976/6-os számba meg is találtam az ide illőt(Műanyag "heggeszés" oldószerrel).Mi lenne ha eloldanánk?Bár ennek több macerásabb része van.
1)El lehet-e az egészet (vagy jó részét) oldani és öntögetni?
2)'76 rég volt már,azóta itt az Unió és szabályai,lehet hogy azóta az oldószerek tiltólistára kerültek.
A PET palack tuti zsák utca (PoliEtilén-Tereftalát,a Poli Etilének nem oldhatóak)
Hát...majd kísérletezek alapanyag függvényében.
(#) kaqkk válasza Szupervigyor hozzászólására (») Aug 2, 2011 /
 
Én régen hungarocell -t oldottam acetonban (igaz hogy csak ragasztónak használtam de lehet hogy kisebb dolgokat önteni is lehetne belőle
(#) Szupervigyor válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 3, 2011 /
 
Pontosabban az újrafelhasználásáról.
Téma indítója: vtsoftware
Első hozzászólásában(#129939):
Idézet:
„Tud-e valaki módszert hogy hogyan és miből lehet otthon házilag csinálni műszerdobozt.”

Kicsivel később azt írja(#129967):
Idézet:
„Viszont a műanyag öntés érdekel igazán.”

Egyenlőre nem igazán tudom hogy lehet műanyagot önteni,de jött egy tipp,véleményt kérek mit gondoltok a megoldásról:
Tapétaragasztó+újságpapír majd a végén lakk.Azaz van egy formád,arra ráraksz egy réteg újságpapírt,azt lekened tapétaragasztóval,a többi újságpapírt beáztatod tapétaragasztóba,majd ecsettel rásimítgatod, ezt sokszor megismétled.Ha megszáradt lakkal lefújod,azt mondják elég strapabíró konstrukció lesz belőle,mondjuk nem csodálom,azért egy füzetet se egyszerű széttépni,hát még ha tele van ragasztózva.
Én azt mondom bevállhat! DE a puding próbája az evés majd holnap elszaladok cuccért,van itthon elég újság és akkor kísérlet.Addig várom a véleményt.
(#) Macsek71 válasza Szupervigyor hozzászólására (») Aug 3, 2011 / 1
 
Ezt a ragasztós-újságpapíros technikát felénk ( úgy emlékszem) papírmasé néven emlegették ... Ragasztótól függően elég tartós dolgokat lehet készíteni belőle ...

Itt jön egy ötlet : ha a régi műanyagokat ledarálnánk, megfelelő ragasztóval lehetne ilyesmit keverni belőle ...
(#) Szupervigyor válasza Macsek71 hozzászólására (») Aug 4, 2011 /
 
Tetszik ez az ötlet is.Gyerekesnek tűnhet a kérdés,de milyen ragasztóval érdemes ezt ragasztani?Biztos jönne a válasz:hát természetesen műanyag ragasztóval.Nos 2 dolog:
1)Drága a műanyag ragasztó(vagy én nem találtam olcsóbbat)
2)Legtöbbre rá van írva:nem alkalmas PE anyagok ragasztásához.
Avagy ezek a ragasztók (gondolom) úgy működnek mint a Műanyag "heggeszés" oldószerrel.Jó,lehet hogy csak én alapozok a PE(T) anyagokra,viszont ekkor egy jó dobozhoz,bármi tárgyhoz "bevizsgált" műanyag kell avagy tudjuk mivel dolgozunk,de ha már nem PE(T) anyag akkor ki kéne nézni a listából mi az oldószere,az hátha olcsóbb.
Sok műanyag dolog van itthon,hát ez egy másik kísérlet.
Viszont ma még elugrok 1-2 fajta tapétaragasztóért összegyűjtök itthon többféle papírt(sőt textilt is be kéne vonni a kísérletbe meg ami még eszembe jut),aztán ha megszáradt csapkodni a falhoz,hogy mit bír.
Többi műanyaggal majd később.
(#) albinolynx hozzászólása Aug 4, 2011 / 1
 
Régen foglalkoztam műanyag hegesztéssel, pontosabban motoridomok javításával. ABS névre hallgató műanyagot anyagában-, anyagával lehet hegeszteni pákával.
Talán érdemes lenne körüljárni ezt is.
(#) Szupervigyor válasza Szupervigyor hozzászólására (») Máj 18, 2012 /
 
Néha nagyon megfeledkezem azokról a témákról amihez már hozzászóltam. Az újságpapír+tapétaragasztó ötlet nagyon jó, csak nem masszív műszerdobozokhoz (rugalmasak a belőle készített dobozok). DE már 3-5 rétegből készített kisebb dobozok bírják tartania bennük lévő dolgokat, azaz nem kell több ezer forintért nagyobb dobozokat venni. Csináltam egy 15 réteges dobozt is ami - az leszámítva hogy több mint egy hét alatt szárad ki - 300x150x150-es és szélén fogva 10-15 kilót simán elbír. A legolcsóbb halenyves tapétaragasztó is megfelel, azt híg puding állagúra kell bekeverni a doboz külsejét vagy belsejét kikenni, aztán mehet rá sorban a tapéta kötésben, minél több a réteg, (exponenciálisan) annál nehezebben szárad ki, viszont annál tartósabb. Az újságpapír mint alapanyag is ki lett találva. Próbálkoztam mással is (nyomtatópapír,WC papír,újságpapír+géz,stb.) de nem volt olyan strapabíró mint a újság magában. Abból is a nem műanyagozott verziót célszerű használni, ragasztásnál ecsettel addig kell kenegetni amíg meg nem szívja meg magát a papír. Így a nagyobb tárolódobozokra nem kell több ezer Ft-ot kiadni,csak egy kell amit lehet Ctrl-C ,Ctrl-V egyszerűséggel másolgatni. Ezóta ha doboz kell, inkább másolom mint veszem. Viszont a műszerdobozra még mindig nincs tuti megoldásom, legutoljára fából készítettem ill. mindig abból ami van itthon.
(#) KTobi válasza Szupervigyor hozzászólására (») Máj 18, 2012 /
 
Volt szerencsém papírból tekert, kartonnak kinéző, L profilhoz. ~3centis oldallal, majd egy méter hosszú, hát azt hittem vas. Nem volt teljesen merev, de nagyon erős volt, fűrészel kellett darabolni, olyan 5mmes falvastagságnál.
(#) kameleon2 hozzászólása Feb 28, 2013 /
 
Kicsit haldoklónak tűnik a téma, de a 3D nyomtatókhoz nagyon jó, tekercses alapanyagokat lehet kapni, és simán lehet olvasztani, sőt 50$ körül magát az olvasztófejet is megveheted.
(#) Bandusek hozzászólása Márc 1, 2014 /
 
Sziasztok!
Próbálkoztam házi fröccsöntéssel, ami egyáltalán nem lehetetlen.
Viszont arra fel kell készülni, hogy nagyon időigényes és macerás!
Konkrétan Villtesz "csöcsgomb" átvilágítható nyomógombját készítettem el ezzel a módszerrel.
Csak fehér színben sikerült belőle beszerezni tehát úgy döntöttem, hogy házilag elkészítem hozzá az eredetileg gyártott színeket is, a megfelelő alapanyagokból:
- vörös: gázöngyújtó töltő kupakja
- zöld: ásványvizes, üdítős kupakok, Trabant függőcsap persely
- narancs: vödrös cigarettadohány teteje
Mindez 2-3 mm vastag csíkokra vágva.
Az eredmény a képeken:
(#) Bandusek hozzászólása Márc 1, 2014 / 1
 
Felrakok pár képet magáról a szerszámról is, amely elkészítése a legpepecsebb része az egész dolognak.
Nagyon fontos itt a méretpontosság, egytengelyűség, a műanyaggal érintkező felületek tükrös felülete, továbbá az, hogy ezeket a felületeket minden "fröccsöntés" előtt bekenjük egyfajta szeparátorral. Erre a célra szilikonzsírt vagy szilikonolajat használhatunk, ennek köszönhetően tudjuk kiszedni lehűlés után a kész darabot a szerszámból. Itt meg se próbáljunk lágyforrasztott kötéseket alkalmazni, szerszámunk a melegtől szét fog esni. Használjunk csavar -illetve hegesztett kötéseket.
A felmelegítéshez 600W-os aluházas melegszendvicssütőt használtam.
A hőmérsékletet (nálam a fűtőszáltól való távolságot) és a megolvasztás -illetve egyéb műveletek időit sok-sok próbálkozással lehet belőni.
Az előző hozzászólásom első képén például a két vörös gomb közül az egyik "még nem jó", avagy egyenetlenül olvadt meg az anyag és nem töltötte ki a tetejét, az alsó pedig "már nem jó", tehát az olvadék túlhevült és besötétült, buborékos lett.
Summa summarum; nem lehetetlen a házi műanyagfröccsöntés, viszont nagyon idő -és munkaigényes, és az első munkadarab biztos nem lesz jó. De lehet hogy a tizedik sem.
Akinek viszont ideje - türelme engedi próbálja ki nyugodtan, nem egy lehetetlen dologról van szó!
(#) kérdező hozzászólása Márc 1, 2014 /
 
Nem vagyok oda a műanyagért, mindig is utáltam, bár engem igazából a bakelit készítése érdekelne. Arra gondolok, hogy a fenol+formaldehid polikondenzációját hogyan lehet házilag véghezvinni? Ha a két anyagot összekeverem, megkeményedik, és kész?
(#) zolika60 válasza Bandusek hozzászólására (») Márc 1, 2014 /
 
Minden tiszteletem az elszántságodnak, de én csak befestettem volna a fehéret és kész.
(#) granpa válasza kérdező hozzászólására (») Márc 1, 2014 /
 
Olvasd el a bakelitgyártást pl. a Google-n.
(#) Bandusek válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 1, 2014 /
 
Köszönöm szépen! Sajna a festék hamar lekopik, főleg az oldalán
(#) zolika60 válasza Bandusek hozzászólására (») Márc 1, 2014 /
 
Ha csak nem olyan agresszív fajta. hogy bele egye magát a műanyagba.
(#) IKEnovice válasza albinolynx hozzászólására (») Okt 8, 2015 /
 
Hello!

Hol lelhet korrekt áron táblásan beszerezni ABS-t? Egy helyen pl HIPS-t javasoltak helyette, elméletileg hasonló a megmunkálhatósága.
(#) kaqkk válasza kérdező hozzászólására (») Okt 9, 2015 /
 
A bakelit hőre keményedő műanyag , szerinted ez mit jelenthet ??
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem