Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szervó vezérlés
 
Témaindító: drbubo, idő: Nov 23, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   11 / 12
(#) Massawa válasza diablo hozzászólására (») Szept 24, 2015 /
 
Nem, ezek tudnak gyakran többet is fordulni mint a 360 fok, de nem forognak, hanem csak követik a beadott vezérlöjelet. Azaz el tudod forditani pl. 360 fokkal, de csak ugy, ha a kezelöszervet is elforditod annyival. ( vagy beprogramozva valami elforditja annyi fokkal). De ott megáll, ha nem jön uj parancs. Pl. ha vitorlát mozgat, akkor felcsavar egy kötelet majd ott tartja.a szervok mindig proporcionálisan mennek, azaz ki kell küldened egy parancsot hova forduljon pl. 720 fokot, és ezt meg teszi. Olyan parancs nincs,, hogy egyfolytában forogjon. Azt elvben meg tudod tenni (ha tud ennyit ez a szervo), hogy forudljon el 1260 fokkal ( ez 3,5 fordulat), de a ezt fix sebességgel fogja megtenni.
(#) diablo válasza ktamas66 hozzászólására (») Szept 24, 2015 /
 
És lehet kapni áttétellel egybeépített léptetőmotort? Kellene egy hosszabb tengely is a végére mint amilyen a legtöbb áttételes DC motoron van. Home-made áttétel bütykölés nem játszik.

Massawa: A kulcs szó a fix sebesség! Mert akkor az nem jó nekem, változtathatónak kell lennie. Köszi. De ettől függetlenül rendelek már egy ilyet összeismerkedés céljából.
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2015
(#) Massawa válasza diablo hozzászólására (») Szept 24, 2015 /
 
Nem tudom mire kell, de ha csak a 3,5 fordulat számit, akkor egyszerübb sima DC motorral dolgozni - egyszerübb kezelni, legfeljebb egy vagy 2 szenzor fog kelleni a pontos poziciokra.
Természetesen kaphato áttételes léptetö motor is (1:64), ráadásul olcso is (korábban volt rola szo), de az macerásabb.
(#) diablo válasza Massawa hozzászólására (») Szept 24, 2015 /
 
A 3,5 fordulatot csak példának hoztam fel, fogalmam sincs hogy mennyi kell, lehet 20 fordulat. Egy mini daru féleség lesz egyébként. Nem nekem kell, nekem csak a vezérlést kell megoldanom. És kellene tudni, hogy mikor van fent és mikor van lent a horog. És külső érzékelőt nem lehet beiktatni, tehát a motoron kell lennie valamilyen jeladónak amiből a mikrokontroller számolhat. Max. felül lehet egy végállás kapcsoló, de az még nem elég ahhoz, hogy tudjam meddig kell leengedni. Egy encoderes motorral nem lenne gond, főleg ha elemről folyton menne az mcu, így ha kézzel elállítod akkor is tudná a jelenlegi pozícióját. Csak hogy kb. 5000Ft a legolcsóbb nagy áttételű encoder-es dc motor ebay-en és ezért gondoltam az olcsóbb RC szervókra is.
Ilyen áttételes létetőmotort tudsz linkelni pl. ebay-ről? Érdekelne saját célra.

Találtam egyet, bár elég pici .
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2015
(#) Massawa válasza diablo hozzászólására (») Szept 24, 2015 /
 
Ez igy nem fog menni, mert szinte kizárt, hogy a motor mindig egyformán tekeri fel a kötelet ( lehet az bármi). Még a valoságban is van egy érzékelö fent a gémnél, ami lekapcsolja a motort, ha oda feljut a macska.
Egy szoval- az ötlet nem jó.

Csinálhatsz 2 kis csomot a kötélre, vagy egy-egy csepp alufestékkel csillogossá teheted amit egy optikai érzékelö figyel.
Ha 2 csomot csinálsz a kötélre, és azt átvezeted egy kis hurkon ( tü fokán) azok el tudnak mozditani egy kis kapcsolot ami neked lekapcsolja az adott irányba a motor forgását ( ettöl egyszerübbet ki sem lehet találni.)
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2015
(#) Massawa válasza diablo hozzászólására (») Szept 24, 2015 /
 
Hazai boltokban is elöfordul az android kitekhez illeszthetö. (~2500ft)
(#) Massawa válasza diablo hozzászólására (») Szept 24, 2015 /
 
Itt egy vázlat. Ha letekeredik a kötél a dobrol a közelebbi csomo billenti át a kpacsolot, ha meg feltekeri, akkor meg a macska közeli csomo billenti vissza a kapcsolot. Nem tudom milyen nagy a modell, de a kapcsolo karja akár 2 miniatür nyomogombot is nyomogathat, aminek a jelét egy flip-floppal feldolgozva a motor blokkolására használod. Ellenkezö irányban DC motor esetén egy-egy dioda áthidalja a blokkot.

image.jpg
    
(#) diablo válasza Massawa hozzászólására (») Szept 24, 2015 /
 
Igazad van, bár nem kell olyan precízen megállnia fent, csak nagyjából. Most kaptam az infót, hogy a leengedés meg kézzel történik gyorsan, azaz szemmel kell figyelni hogy mikor van lent és ráakasztani a tárgyat a horogra. Csak az emelés lesz nagyon lassú, ezért elég annak a végét jelezni. Még akár időzítéssel is talán meglehetne oldani előzetes mérések alapján... De ha változik az emelési magasság akkor tény, hogy végálláskapcsoló kell.
Megkaptam a motor sebességét is, 1 RPM-nek kell lennie az alsó határnak. Még jó, hogy a mechanikát nem nekem kell megcsinálni.
Köszi a rajzot, jó ötlet!
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2015
(#) Massawa válasza diablo hozzászólására (») Szept 24, 2015 /
 
Te tudod, de alapbol soha nem a motor fordulatszáma mérvado ilyen esetben, hanem a kötél mozgása - ami a dob méretétöl függ. Pl. 1cm-s dob 1RPM esetén percenkét 3,14 cm-t fog moccanni, ami még a kis modellnél is nagyon kevés.
(#) diablo válasza Massawa hozzászólására (») Szept 25, 2015 /
 
Jól számolsz, pont ilyen lassú emelési sebességre van szükség. Nem játék daru lesz. Vegyi laborba lesz a szerkezet, részleteket nem tudok.
(#) Peter65 válasza diablo hozzászólására (») Szept 25, 2015 /
 
Egy fontos adatot nem adtál meg, mekkora nyomatékre van szükség.
Ami nekem eddig lejött, azok alapján szerintem is inkább léptető motorral kellene megpróbálnod. Az alábbi adatlapon lévő motor az Ebay-en olcsón megvehető, de azét ez sem ipari kivitel:
Bővebben: Link
A nyomatékát lehet egy kicsit fokozni, ha a unipolárisról átalakítod bipolárissá, ha szükséges.
Egyébként szerintem nem rossz elgondolás a motor tengelyéről visszaszámolni a zsinór pozícióját, ha a feltekerés rendezetten történik. A dobba bele kell marni a zsinór helyét (vagy egy megfelelő menetemelkedésű csavarra feltekerni), és akkor csak a zsinór nyúlása miatt kell időnként kalibrálni az eszközt.
(#) diablo válasza Peter65 hozzászólására (») Szept 25, 2015 /
 
Nem tudom pontosan mit kell majd emelni vele, de én azt vettem le, hogy csak pár grammos alkatrészekről lesz szó. A lényeg, hogy állandó sebesség kell neki. És mivel nagy az áttétel és kicsi a súly, szerintem sebességszabályozásra sincs szükség. Van már egy 3000:1-es DC motor, előbb megpróbáljuk azzal és egy végálláskapcsolóval...
(#) Pali79 hozzászólása Okt 16, 2015 /
 
Sziasztok!
Most ismerkedem a szervó vezérlésekkel. PIC-kel állítom elő a vezérlő jelet, egyenlőre próbából annyit csináltam, hogy először 1,5ms-os jeleket kap pár másodpercig, aztán 1ms-ost, aztán 2ms-ost. Azt olvastam, hogy jobb a jeleket folyamatosan küldeni, hogy a szervó tartsa a pozíciót. Működik is rendesen, de a 3 állásból kettőben folyamatosan remeg a motor, de az egyikben teljesen csendes. Ez hiba?
(#) foxi63 válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 16, 2015 /
 
Szia!
A vezérlő jelek közötti szünet nem lehet több 20ms -nál.
üdv.: Foxi
(#) Pali79 válasza foxi63 hozzászólására (») Okt 16, 2015 /
 
Szia!
Elméletileg nem is több, de majd megnézem.
(#) Pali79 hozzászólása Okt 16, 2015 /
 
Méregettem picit. A periódus idő a szkóp szerint 19,56ms, az egyik jel 1,02ms, a másik jel 1,51ms, a harmadik pedig 2,02ms. Az adatlap szerint ennek -90°, 0°,+90° kellene lennie, de nem megy csak 45°-ra mindkét irányba. Az miért lehet?
Adatlap
(#) nagym6 válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 16, 2015 /
 
Ha remeg a motor, akkor nem pontosan azonosak az egymás utáni impulzushosszak, azok rángatják, kis mértékben. Nagyon kis eltérések is számítanak.
Én szervóim 1-2ms alatt összesen 90 fokot fordulnak, azaz +-45fok. Talán 1ms alá és 2ms fölé kellene menni, nem tudom.
(#) Pali79 válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 16, 2015 /
 
Majd megnézem, hogy mennyire pontosak az impulzusok, de az elfordulás jobban piszkálja a csőrőm. Az adatlap ezt írja: Position "0" (1.5 ms pulse) is middle, "90" (~2ms pulse) is all the way to the right. "-90" (~1ms pulse) is all the way to the left.
(#) nagym6 válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 16, 2015 /
 
Némi leírás a szervókról: Bővebben: Link
Ha stabilan azonos pozíciókra áll be azonos impulzusoknál, akkor az olyan szervó amit csinál, azaz +-45fok, talán nem ahhoz való a leírás.
Szkópon már nem láthatóan kicsi impulzushossz ingadozás még szervó mocorgást okozhat. Nem biztos, hogy szkópon ez kiderül, nagyon érzékenyek a szervók picike impulzushossz változásra.
(#) proba válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 16, 2015 /
 
Ez nem pontosan igaz.A szervóban van egy potenciométer, annak a helyzetét figyeli, ezért hajlamos a zizegésre. Vettem egy digitális szervót, az a jel megszűnte után az utolsó pozíciót igyekszik tartani, de az is zizeg, jel nélkül is. (egyszerűen lehet túl olcsó, így a túllengések kiküszöbölésére lehet már nem futotta.)
(#) nagym6 válasza proba hozzászólására (») Okt 16, 2015 /
 
Nekem Robbe analóg szervók vannak zömében, azok abszolút zizegésmentesek, áramfelvételből is látni, de ehhez precízen stabil impulzushosszak kellenek. Van néhány noname is azokat nem figyeltem, nem gondoltam, hogy mocoroghatnak. Majd megnézem kiváncsiság kedvéért.
(#) Massawa válasza proba hozzászólására (») Okt 16, 2015 /
 
Tisztességes táp kell hozzá. A szervok akkukhoz vannak "szoktatva", a hálozati tápok harmatgyöngék, föleg a sima stabilizátorosak. Min 3-4A-s kapcsitáp kell hibátlan müködéshez.
(#) Pali79 hozzászólása Okt 17, 2015 /
 
Sok érdekesség felvetődőtt itt. Az tény, hogy olcsó szervóim vannak. Mindössze 750 Ft-ot fizettem érte. Atáp gyengesége is érdekes felvetés. Csak a pic programozó saját tápjáról próbáltam.
(#) Massawa válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 17, 2015 /
 
Teljesen mindegy milyen a szervod ( olcso vagy drága) ha a tápod gyenge. Az akkuk beksö ellenállása nagyságrenddel kisebb mint egy egyszerü hálozati tápé, emiatt zümmögnek, söt mozognak, ha igen rossz a táp.
(#) Pali79 válasza Massawa hozzászólására (») Okt 17, 2015 /
 
Megpróbálom majd egy combosabb tápról meghajtani.
(#) Pali79 válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 17, 2015 /
 
A PIC ugyanazt azon a programon meg végig újra és újra, elméletileg nem lehet eltérés az impulzusok között.
(#) Massawa válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 17, 2015 /
 
Menni fog, én is ezzel bajlodtam, amint kicseréltem 6A-s tápra egyböl rendbe jött minden. ( ez ugy 6-8 szervohoz elég, de egy sem megy, ha a táp kevesebb mint 3A-t tud -pl a LED szalagok 3-4A-s tápja kimondottan rosszul müködik ilyen esetben.
(#) Massawa válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 17, 2015 /
 
A zizegés nem az impulzusoktol van, hanem mert a szervo elektronikája nagyokat kortyolgat az áramforrásból, és ha ilyenkor a feszültség egy kicsit is megrezzen, akkor a belsö komparátor nem találja a helyét. ( a poti többnyire a + és a - közé van kötve és onnan veszi a visszacsatolást).
(#) Pali79 válasza Massawa hozzászólására (») Okt 17, 2015 /
 
Igazad van! Meghajtottam labortápról én egyből egy hangja sincs!
Viszont az elfordulást továbbra sem értem, hogy miért csak 45°-ot fordul. Vagy ez ilyen?
(#) Pali79 hozzászólása Okt 17, 2015 /
 
Srácok! Lehet láma a kérdés, de mi különbség a digitális és az analóg szervó között?
Következő: »»   11 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem