Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   372 / 577
(#) gkari válasza gkari hozzászólására (») Okt 17, 2015 /
 
Oppardon, ezt ticseboy-nak szántam.
(#) kameleon2 hozzászólása Okt 17, 2015 / 2
 
Hogy mire jók a fórumtársak! Az aprók között találtam BBB fórumtársunkra, aki meg szeretett volna szabadulni felesleges fonalaitól, ami a lányomnál kötött ki. Most elmentünk a kötés, horgolás kiállításra és mit látok? Olyat amiről itt írtátok páran, hogyan is lehetne megoldani.. Konkrétan a régi készülékekhez a szövetborítást a hálózati zsinórokra. Volt itt már cipőfűző stb. Hát íme egy megoldás, a kötőmalom. A befűzés egyszerű, egyetlen szál fonallal dolgozik amit csővé köt össze.Használható hozzá melírozott fonal, de gyanítom, kis trükkel több fonalból is képes csövet fűzni. Már csak rá kell húzni a kábelre. Használjátok egészséggel!
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2015
(#) küzmös Gergely válasza havranarpi hozzászólására (») Okt 18, 2015 / 2
 
Akkor viszonylag közel vagyunk egymáshoz.. Én is román rádiót hallok a kábeltévé sávok közti hangyafoci "mögött". S a román kettest még egy darabig adják is földről.. igaz ahhoz is kell egy (Tokaj26-os) Orion UE100 ,amit régen a Mtv2 vételéhez adtak.

Én kábeltévén nézem néha a Dunához hasonló egynormás kütyüket.. csak egy ballun kell, meg egy hangmodul eleje.
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2015
(#) Latya hozzászólása Okt 19, 2015 /
 
Üdv mindenkinek!

Van egy ilyen Matador EMP 25 tipusú elektronikus orgonám és nem tudom hogy hol és mekkora tápfeszt kell neki adni. A harmadik képen talán látszik hogy hiányzik belőle valami. (gondolom a tápegység)

Nem tudja valaki hogy hova kössem a tápot? Ill. hogy mekkora kell neki? Semmit nem találtam róla a neten.

Előre is köszi!
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2015
(#) kameleon2 válasza Latya hozzászólására (») Okt 19, 2015 /
 
Szia! Az általam ismert orgonák bele 5V-IC-kkel volt tele. Azzal nem lőssz mellé- De Ha lenne valami közeli felvétel az áramkörökről... talán egyszerűbb lenne. Sokat segít a kondenzátorok feszültségtűrése, amik a tápcsatlakozó környékén vannak. A felhasznált áramkörök típusa. Műveleti erősítők például kettős tápfeszültséget igényelnek általában például +-15V-ot. Milyen csatlakozón kapta a tápot? Akkor van gáz, ha nem csak a táp hiányzik.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2015
(#) thehunter válasza Latya hozzászólására (») Okt 19, 2015 /
 
Üdv. Ez még germánium tranzisztorokkal készült. Az elődjei (pl EMP2) 4,5V ról mentek. Pár képet itt is találsz róla. (http://sgerasimuk.blogspot.hu/2012/12/matador-emp3-3-chorige-transistororgel.html)
(#) Janó bácsi hozzászólása Okt 20, 2015 / 9
 
Üdv mindenkinek. Még júniusban építettem egy csőmérőt, amit akkor itt részletesen publikáltam. Akkor írtam arról, hogy meg fogom építeni új "műszer" formájú, kicsit modernebb változatban is. Két hónapja csinálgatom, most lett annyira kész, hogy már működik, lehet írni róla. Az elv, meg a rajz azonos, csak pár apró dolgon változtattam. A cél az volt, hogy az előlap nem lehet nagyobb egy A4-es lapnál, így a feliratok számítógépen tervezhetők, és egy ezüst kartonra kinyomtathatók. lettek. Ezért két foglalat kimaradt, ezeket majd átalakítóval lehet a kosarasba bedugni. Egy helyett két műszert kapott, helytakarékossági okokból fekvő elrendezésűt. Így mérni lehet a fűtő áramot is, bekapcsoláskor rögtön látszik, nem szakadt-e a fűtőszál. Nagyon érdekes látni ahogy a cső melegszik, csökken a fűtőárama, növekszik az anódáram, stb. Két szkóp kimenetet is kapott, egyik a rács, másik az anód kimenetre van köve, így egy kétsugaras szkópon egy ernyőn látható a bemenő, és kimenő jel, vagyis a cső gyakorlati működése. Maga a keret egy horganyzott lemezből hajlított "szögvas" 12x12mm. Ebből lett először összeforrasztva, majd pontosítás után össze is szegecselve. A vékony anyag ellenére meglepően stabil lett az egész, igaz jól merevít a szerelőlap, meg az előlap is. Az előlap 3 részes, egy alu előlap, egy nyomtatott karton és egy plexi borító lap. A többi a képeken.
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2015
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 20, 2015 / 13
 
A nyomtatott előlap Antal baráton műve, neki ezúton is köszönet. Most már csak egy burkolatot kell csinálnom hozzá. Folytatom a képeket:
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2015
(#) Atosbacsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 20, 2015 /
 
Ez igen! Nagyon szép munka!
(#) Nemtudhatod válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 20, 2015 /
 
Fogadd őszinte elismerésem, a munkásságod nem marad nyom nélkül, még ezer év múlva sem!
(#) kameleon2 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 20, 2015 /
 
Már csak egy sorozatszámot kellene kapnia és mehetne szégyen nélkül a régi, jó, magyar műszerek mellé a polcra! Bár ma is így, ilyen alapossággal készülne el minden eszköz! Gratulálok! Szép munka, jár a mancs!
(#) ticseboy válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 20, 2015 /
 
Elájúltam! A többit elmondták az előttem kommentelők.
(#) Latya válasza thehunter hozzászólására (») Okt 21, 2015 /
 
Köszi, ezeket a képeket megtaláltam, de az a zavarbaejtő helyzet van, hogy nincs meg melyik vezeték mi. Ahogy nekem sikerült felderíteni a táp kivezetéseket a táp pozitív a bekapcsoló gombra megy(gondolom) a negatív pedig az erősítő panel puffer kondijainak a negatívjára(gondolom). Namost ahogy a képeken is látszik a két vezeték össze van kötve, toldva barmolva. Itt akkor az van amit én sejtek, hogy szét kell válasszam a kéket a pirostól? A panelra a vélt negatív már zöld/piros csíkosként megy. Ennél jobb képeket sajna nem tudok csinálni. A kondik aha jól nézem 25V-osak? Mindenhol máshol 3V-osak vannak, az mit jelent?
(#) kameleon2 válasza Latya hozzászólására (») Okt 21, 2015 /
 
Az a szürke színű kék barna kábel árulkodó. A hálózati feszültség direktben ment bele? Akkor a táp egyértelműen hiányzik és nem mindegy milyet teszel bele, mert életveszélyes lehet egy burkolatlan IP0-ás táp használata. Ha 25 V-osak a legnagyobb kondenzátorok, gyanús, hogy 12V körüli lehetett a tápfeszültség, de lehetett több feszültség is, nem csak egyféle. A feketére égett ellenállások nem túl bíztatóak. Én megkeresném az első panelt, ahová a táp bejut és leválasztanám a többiről, természetesen előtte leírva mi hol volt. Annak az egy panelnek adnék feszültséget csak. Ha van - márpedig van - a tranzisztoroknak bázis, emitter vagy kollektorellenállásuk - esetleg osztó - érdemes kiszámolni 2-3 feszültségen mekkora áramok jönnének ki? Mivel nem bonyolult kapcsolás, megérne kis visszarajzolást, és egy egyszerű szimulációt, minden működik-e és hogyan. De a leggyorsabb, ha kap először 3V-ot, aztán mérés, ellenőrzés. A piros és kék vezeték gyanús, hogy csak azért lett összetekerve, hogy ne kalimpáljon benne. Az biztos, hogy csak részegységenként próbálnám ki, mert ha egyszerre kapna rossz tápfeszültséget minden - az elég sok bajt okozna.
(#) zolika60 válasza Latya hozzászólására (») Okt 22, 2015 /
 
A 0775-ös számú képen azt látom, hogy a kondi ki van pukkanva. a mellette levő germánium tranzisztor is elég betegnek néz ki. Mielőtt bármilyen feszültséggel próbálkozol, ezeket ellenőrizd. Azt a panelt rajzold vissza, vagy fotózd le a NYÁK alját is.
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2015
(#) Totottkaposzta24 hozzászólása Okt 23, 2015 / 2
 
Na mit szóltok? Ez egy Aiwa tp60 szuper mini szalagos magnó.Majdnem akkora mint egy compact casette! Természetesen müködik.
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2015
(#) Latya hozzászólása Okt 24, 2015 / 1
 
Köszönöm a válaszokat, kipróbáltam az elsőre 3V-os majd 5V-os módszert és működik. Igaz van pár gomb ami kontaktos, meg kicsit hamis, de jó minden. Azok a kondik nincsenek kipukkanva, csak a külsejéről levált a fólia szigetelés. Az ellenállások is épek, csak szerintem valamikor túl lett hajtva. A Tranzisztorok is jók, csak szerintem megkezdte a tokozást az idő. Még egyszer köszönök minden építő jelegű hozzászólást! Jó hogy vagytok!
(#) joci válasza Totottkaposzta24 hozzászólására (») Okt 25, 2015 /
 
Gyönyörű darab! Tudnál feltenni róla jó minőségű képeket? honnan sikerült szert tenni rá? Eladó?
(#) Massawa válasza Totottkaposzta24 hozzászólására (») Okt 25, 2015 / 2
 
Ilyent lǎttǎl:
A szalag szintén 1/8"-s - azaz azonos méretü mint a kazetta szalagja. A gép is csak pár cm-rel nagyobb mint a kazetta doboza.

image.jpeg
    
(#) Janó bácsi hozzászólása Okt 25, 2015 / 10
 
Befejezésül: Kész vagyok a csőmérővel, be van "csomagolva" , kapott egy festett alu burkolatot.
És itt van egy videó a működéséről, használatáról. Üdv.

https://www.youtube.com/watch?v=RJVDYU2Sy54
(#) kameleon2 válasza Latya hozzászólására (») Okt 26, 2015 /
 
Kíváncsi lennék a hangjára! Biztosan szépen szól. A lényeg, hogy most már van mind dolgozni és szépen rendbe lehet tenni.
(#) Totottkaposzta24 válasza joci hozzászólására (») Okt 26, 2015 / 1
 
Már elég sok sok éve van meg. Az eladót nem tudom meg keresni neked.egy videó
A videó nem az enyémről készült.És persze egy kép:

AIWATP60.jpg
    
(#) Tomi94 hozzászólása Okt 29, 2015 / 1
 
Üdv mindenkinek!
Költözés-pakolászás közben a HiFi tornyom régi Dual lemezjátszójáról félig levált és meghajlott az előlapi díszléc. Van erre módszer, hogy minél jobban helyrehozható legyen? Ragasztani egyértelműen kell, de a fő kérdés igazából az, hogyan lehetne kiegyenesíteni, a gyűrődéseket eltűntetni róla. Gondolom, le kell fejtenem az egészet róla, és csak azután lehet vele bármit is kezdeni?

kép 004.jpg
    
(#) leberbali válasza Latya hozzászólására (») Okt 29, 2015 /
 
Szia!

Tápegységet azért nem találsz benne, mert ez elemes.
Ott a gumiszalag alatt lakott az elem.
Itt egy rövid leírás róla:
http://vermona.de/htm/matador.htm
(#) Totottkaposzta24 válasza Tomi94 hozzászólására (») Okt 29, 2015 /
 
Azt meg hogy?Szedd le a dísz lécet.Guragass végig rajta valami hengerszerűt amíg a gyűrödések el nem tünnek. Azután rakj rá valami nehezet(lexikon,helyes írási kézi könyvek stb.)Ha sikerült ragazd vissza!Nekem sikerült. Az én kérdésem pedig az hogy a régi tvket (pl.junoszt,orion)át lehet-e alakítani úgy hogy vegye most is az adókat?
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2015
(#) kristikoma válasza Totottkaposzta24 hozzászólására (») Okt 29, 2015 /
 
A tévés kérdést kifejtenéd részletesebben? Mert nagyon nem mindegy, hogy mit akarsz nézni.
(#) fecameca válasza Totottkaposzta24 hozzászólására (») Okt 29, 2015 /
 
1. A "Királyi" (közszolgálati) csatornák nálunk (Telekom) továbbra is nézhetők analógon a kábelben. 2.: Teszel rá video bemenetnek egy RCA csatlakozót. Nálam a VL100- nak a kontraszt poti két szélére van bekötve, a legtöbb DVD lejátszónak van RCA-s videó kimenete, a hangnak ugyanazt a hangerő potira. Gondolom, a Junoszty sem különb, ugyanúgy megoldható. Lengőkábel, vagy megfúrod a házat, te döntesz. Az RCA-s kábeleddel már használható lesz a legtöbb set-top box-hoz a tévéd, a mienken például RCA-s kimenet is van, de ha véletlenül nem lenne rajta, árulnak átalakítókat többek között euro-scarthoz is.
(#) fecameca válasza Totottkaposzta24 hozzászólására (») Okt 29, 2015 / 1
 
Rosszul írtam: Mindenképp a szinkronleválastó fokozat elé kell bekötni a video bemenetet, ez Junosztynál a Kt 17-18 mérőpont a kapcs. rajzon.
(#) Totottkaposzta24 válasza fecameca hozzászólására (») Okt 29, 2015 /
 
Jó köszi szerzek egy működót és megcsinálom.Talán nem fog nekem gondot okozni.
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2015
(#) Jubilate hozzászólása Nov 2, 2015 /
 
Üdv!
Shiljalis 401 ds szovjet kistévének a fut a képe, valami átmegy de elvan csúszva, arra gondoltam kondi problem lehet de nem tudom melyik részén kezdjek hozzá
Nem földi sugárzásról próbálom amúgy, kábelről megy videomagnóról az nem lehet hibaforrás

DSCF8985.JPG
    
Következő: »»   372 / 577
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem