Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Sztereó DAC
 
Témaindító: meszattila, idő: Ápr 10, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   56 / 99
(#) csigabiga1 válasza Buvarruha hozzászólására (») Okt 16, 2015 /
 
Miért is "gyagyik"? Mire gondolsz konkrétan?

Ezt nem én írtam és fogalmam sincs ki hamisította oda:
"Kezdetben ne "hangfal" bemérést csinálji, hanem a xmos-nak ellenőrizd azt átvitelét és THD-t is mérhetsz sima PC-vel is, ha van egy értelmes hangkártyád, vagy ADC-d."

Hogy mérjek meg egy digitális jelet sima PC-vel meg hangkarival?
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2015
(#) Buvarruha válasza csigabiga1 hozzászólására (») Okt 16, 2015 /
 
Az analóg jelet mérd te, frekvenciamenetet, hogy jó helyen vág-e és nem-e csillapít stb. Az egy digitális hangváltó tulajdonképpen nem?
(#) csigabiga1 válasza Buvarruha hozzászólására (») Okt 16, 2015 /
 
NEM. Az egy 8+ csatornás asszinkron USB receiver (XMOS) I2S kimenettel. Mit mérjek azon? Max. jittert lehetne ha lenne hozzá műszerem... A hangváltást/eq-t a PC-vel csinálom. Pont ezért kell a sokcsatornás fogadó!

Analóg jelet csak a DAC-ok kimenete után tudok mérni, azt le is fogom (akár kikapcsolt eq-val, hogy a linearitást szépen lehessen látni). Te milyen progit használsz ehhez? RMAA?
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2015
(#) Buvarruha válasza csigabiga1 hozzászólására (») Okt 16, 2015 /
 
Ja értem, még rosszabb a helyzet, ha szoftveres a filter. Nyílván a DAC-ok kimenetét kell mérni, azt hallgatod. Ha meg EQ-t használsz akkor ne is várj linearitást. Nem értem már ezt az egészet...
(#) csigabiga1 hozzászólása Okt 16, 2015 /
 
Mit nem értesz? Hogy hogy van felépítve a rendszerem? Szerintem már leírtam többször is, de:

PC, szoftveres hangváltás/EQ (eqAPO - DS vagy JRiver MediaCenter - ASIO) - USB2.0 -> USBStreamer - I2S (8ch) -> DAC (8ch) - analóg jel (8ch) -> végfok (6 ch) -> LXmini

EQ nyilván kell különben nem lesz lineáris a hangfal átvitele.
Ez pl. a magas csatorna, csak hogy el tudd képzelni...
Utána az mért átvitele a hangfalnak.
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2015
(#) csigabiga1 hozzászólása Okt 16, 2015 /
 
Egyébként most pofára estem, mert ASIO-val egész jól szól valamiért...
(#) Buvarruha válasza csigabiga1 hozzászólására (») Okt 16, 2015 /
 
Ja értem már, hát ettől a megoldástól ne is várj csodákat. Az aktív hangváltásnak akkor van értelme, ha rendesen van megcsinálva az ilyen EQ-s összehángálástól ne várj jó eredményt. Szerintem többre mennél egy rendes hangkártyával ASIO-val, bár, ha tudja az Xmos az ASIo-t hardveresen akkor az is jó és inkább passzív hangváltóval. Az első "tweeter filt" grafikont nem tudom értelmezni az mi? az LX mini nevű kép melyik? Mert, hogy nem akusztikai mérés az biztos.
(#) tompi2006 válasza csigabiga1 hozzászólására (») Okt 16, 2015 /
 
Idézet:
„- vagy lehet csak szoknom kell, és tudomásul venni hogy a felvételek nagy része nem minöségi rendszereken / rendszerekre lett keverve?? -”


Szerintem az utóbbi lehet a megoldás. A stúdiók többsége nem valószínű, hogy képes kiszolgálni a jobb rendszerek/rendszered minőségét. Megszokod és jó lesz.

De, hogy ne legyen teljesen OFF. Minőségi hang a PC-ből leválasztás nélkül szinte esélytelen. Nézz meg egy 1k négyszögjelet úgy, hogy be van rakva isolator az I2S vonalba, meg úgy, hogy nincs és csodálkozz.
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2015
(#) Buvarruha válasza tompi2006 hozzászólására (») Okt 16, 2015 /
 
Miféle leválasztás, miféle izolátor?
(#) tompi2006 válasza Buvarruha hozzászólására (») Okt 16, 2015 /
 
Digital isolator pl.: IL715, ISO7240, SI8640
(#) csigabiga1 válasza Buvarruha hozzászólására (») Okt 16, 2015 /
 
Már miért ne várnék csodákat? Dehogynem....

Az első kép (tweeter) az a magas csatorna szimulált szűrő jelleggörbéje.
A második kép (LXmini) az saját akusztikus mérés biza, ARTA-val és WM61A mikivel (jó bevallom: 1 oktávos simítással, de a tonális egyensúly megállapítására tökéletes). De kapsz egy 1/3-os mérést is csak hogy lásd...

Passzív váltó felejtős, irreális ebben az alkalmazásban!!
Bővebben: Link

tompi2006: Ez az isolator dolog érdekelne, miért is jó az elméletileg és gyakorlatilag??
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2015
(#) tompi2006 válasza csigabiga1 hozzászólására (») Okt 16, 2015 /
 
Azért jó mert elméletileg és gyakorlatilag galvanikusan leválasztod a DAC-ot az USB interfésztől, amivel elméletileg csökkented a jitter-t és pluszban gyakorlatilag a pc táp kapcsoló üzemű zaját.
Ha még egy szép és drága (pl.: CRYSTEK) alacsony zajszintű oszcillátort is beiktatsz amivel reclock-olsz, akkor gyakorlatilag is csökkentheted a jitter-t. Persze ezek előtt szerintem készíts rendes táp ellátást a DAC-nak és részemről nem erőltetném az adapterezgetést sem a DAC IC-nél. Nem mindegy, hogy az adapterre forrasztod fel vagy az alap PCB-re?
(#) Buvarruha válasza csigabiga1 hozzászólására (») Okt 16, 2015 /
 
Ja, hogy vissza van mérve a frekvenciamenet és azt korrigálja szoftveresen. Ájááj, így már értem az átvitelt, csak az a baj, hogy 3cm-el arrébbdölveülve, már a közelében sem lesz. Így valóban nem oldható meg a passzív hangváltó, de az ilyesmik annyira meg vannak múkolva, hogy a végeredmény túlságosan mű lesz.
(#) Buvarruha válasza Buvarruha hozzászólására (») Okt 16, 2015 /
 
Félreértés ne essék, biztos érdekes, meg is hallgatnám, de úgy vettem észre, hogy az ilyen digitális korrigálás elméletileg jó, de annyira bele van nyúlva a zenébe digitálisan, hogy nem tudom elképzelni azt, hogy visszaadná az eredetit.

Amúgy adatlap és a netes leírás szerint a Jittert növeli az izolálás ( furcsa is volt, hogy csökkentené..) de a digitális zajokat csökkenti. Nem tudom én SRC4192-vel mintáztatok át és kipróbáltam néhány jóféle oszcillátort és nem volt túl meggyőző attól is csak nőtt a zaj és a jitter, főleg, hogy a DIR9001-nek nagyon alacsony a jittere önmagában. Ami zaj belekerült ezek után, az biztos, hogy nem a PC-ből jött, nem tudom elképzelni, hogy ennek lenne bármiféle értelme, a koax-ot trafóval választom csak le, de alapban optikát használok aminél alapban adott a leválasztás, viszont sokkal jitteresebb is (vevőtől függően).
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2015
(#) tompi2006 válasza Buvarruha hozzászólására (») Okt 16, 2015 /
 
Két külön dologról beszélünk. Az I2S forrás nem azonos az SPDIF-el. Kétkedve fogadom, hogy az optikai átvitel jobb lenne a szeparált vezetéken vezetett data és külön-külön órajelekhez képest. A másik, hogy viszel át 8 csatornát optikai kábelen? Amúgy szerintem abban egyetérthetünk, hogy a forrás és a DAC IC közben bárhol a galvanikus leválasztás több előnnyel jár mint a bevitt jitter miatti hátrány. A DIR9001 4 eurós árába nem tudom hogy tudnak jobb belső órajelet integrálni mint egy 30-40 eurós külső oszcillátor, de nem próbáltam se magában se külső órajellel.
(#) Buvarruha válasza tompi2006 hozzászólására (») Okt 16, 2015 /
 
Nem is mondtam, hogy azonos lenne az I2S-el és sehogy sem viszek át 8 csaotrnát optikán (illetve de, tömörítve, de az most mindegy is). A DIR-ben nincs belső órajel, hanem PLL-el álítja vissza az órajelet az SPDIF-ből. Lett volna lehetőségem 10K-s crystek oszcillátorra, de nem akartam annyit rászánni, főleg, hogy nem biztos a jó eredmény, inkább csináltam generátort HCU04-el amivel a zaj 20Khz fölé került.
Amúgy nem értek egyet azzal, hogy bármiféle jelentősége lenne a digitális vonalon annak a minimális digitális zajnak, mert elképzelni sem tudom és mérni sem tudtam, viszont a jitter hátrányát elég egyértelműen mértem THD és IMD-formájában is. Optikai kábellel átmintázás nélkül majdnem a kétszere lett a torzítás a koaxhoz képest, viszont átmintázva ez a jelenség megszűnt, sőt mindkettőn csökkent a torzítás (és ugyanannyi), de új dolog jött a zaj (nem hallható, mérhető).

Ha annál az XMOS cuccnál nincs is leválasztva, szerintem ez a legkissebb problémája az egésznek, ha azt le is választanám az az USB-nél lenne.
(#) tompi2006 válasza Buvarruha hozzászólására (») Okt 16, 2015 /
 
Annál az XMOS cuccnál ami USB 5V-ról kapja a tápot szerinted csak kicsi digitális zaj jön az USB GND-n keresztül ? Próbáltad a koaxot trafó nélkül PC-ről? Bizonyos vagyok benne, hogy nem találtad volna nyerő megoldásnak. A Csiga problémájára nem megoldás a DIR. Mondjuk ez a szoftveres hangváltó dolog szerintem is több sebből vérzik, a végére ott fog tartani, hogy a műtét sikerült a beteg meghalt. Én is nézegettem, de én mozi processzor építéshez nem sztereóhoz. Az egészhez hozzátartozik, hogy én piszok kezdő vagyok ebben a témában, de legalább lelkes .
Persze igazad van, hogy nem ez a legnagyobb problémája a koncepciónak, de szerintem jelentős.
Még akár a pattogás is jöhet a PC-miatt.
Ha igazán jó hangot szeretnénk kapni nincs mese áldozni kell az alkatrészek jó minőségére. A 7805 pl szerintem nem a jó minőség záloga. A shunt tápomban a Dale ellenállás többe került konkrétan. Persze a marha drága cuccok nyilván nem garantálnak mindenképpen jó hangot.
(#) Buvarruha válasza tompi2006 hozzászólására (») Okt 16, 2015 / 1
 
A digitális áramkörök tápja még az ami picit túl van spilázva szerintem, ott is próbálgattam mindenféle megoldást, összevissza tákoltam és ment rendesen nem mértem különbséget. A digitális és analóg tápot külön trafóról, külön szekunderről, majd teljesen ugyanarról a tápról járatva sem mértem az égvilágon semmi különbséget, persze ehhez kell a jól megtervezett tápegység. A koax trafós és nem trafós változata között sem hallható, sem mérhető különbség nincs. A pattogás például ugyanúgy bejön leválasztástól függetlenül, ha nincs jól tervezve/illesztve a koax. Sőt, levalasztva amikor a kapcsitápos gyári erősítőre menet közben rádugtam a DAC-ot resetelődött a DAC IC és mivel digitálisan vezérelt (PCM1792) max hangerőn üvöltött, mivel az az alapbeállítás , míg leválasztás nélkül nem csinált ilyet, ugyanis a PC földelte a DAC-ot, így meg " lóg a levegőben" az egész áramkör! Annyi előnyben vagyok, hogy nagyonsokmindent kipróbáltam már, a DAC-om mostani verziója már vagy a hatodik és kitapasztaltam az ilyesmiket. Az egyetlen netes netes mítosz ami egyértelműen mérhetően igaz az az optikai átvitel magasabb jittere, az tény, de ez is olyan, hogy gyári denon erősítőből bontott vevőnél alig mérhető, míg a TME-ről rendelt valami cliff-nél igencsak magas..
(#) csigabiga1 válasza tompi2006 hozzászólására (») Okt 19, 2015 /
 
Nem mindegy, mivel:
- a nyákokat nem profi céggel gyártatom, hanem házi üzemmódban készülnek. Egyszerüen nem volt kedvem kísérletezni olyan vékony vezetöcsíkokkal. Vettem inkább kész adapter lapocskákat, ami lötstoppal is el van látva. Még soha nem forrasztottam ilyen SSOP IC-t, de így sikerült...
- mivel ez életem elsö DAC projektje, mindenképp cserélhetöre akartam. Ha esetleg elszúrok valamit a panel tervezésekor, nem menjen kukába az IC, vagy ne kelljen gyökölnöm a kiforrasztással.
Amit csinálni tudok (ha véglegesednek a dolgok), hogy az adapter lapocskát fixen beforrasztom a tüskesorral, azaz kiveszem a panelen lévü hüvelysort. Így csak forrasztott kontaktjaim lesznek a panelen. De meglátjuk....
(#) csigabiga1 válasza Buvarruha hozzászólására (») Okt 19, 2015 /
 
A 3cm költöi túlzás, de tény hogy nem mindegy hol van az ember a szobában. A Linkwitz konstrukciók pedig egyébként pont a "frekvenciafüggetlen iránykarakterisztika" jelszó alatt készülnek.

Ez a jelenség egyébként irreleváns abból a szempontból hogy aktív avagy passzív váltónk van-e. Csak a "doboz" fizikai elrendezésböl eredö sajátossága!

Nem kell agyonmúkolni, de bizonyos korrekciók szükségesek:
- mélytartomány kiterjesztése
- bizonyos rezonanciák csökkentése
- a szabadon (teljesen nyitottan) sugárzó hsz. korrekciója (akusztikai rövidzár miatt)
- stb.

A végeredmény olyan amilyenre csinálod...
Viszont passzív módon nem tudod megoldani, mert:
- nagyon rossz lesz a sugárzód hatásfoka
- túlzottan sok és adott esetben nagy méretü alkatrész kell -> drága, helyigényes, rugalmatlan, jelentös komplex terhelés az erösítönek, stb.

A jövö mindenképp digitális, ha tetszik ha nem. A mai megfelelöen gyors processzorok (adott esetben célprocik) ezt lehetövé is teszik megfelelö számítási felbontás mellett (>= 32bit), pl.:
Bővebben: Link

A DAC dobozomat akkorára méreteztem, hogy ha arra adnán a fejem elférjen egy ilyen a Streamer és a DAC panelek között az I2S jelútban. Ezzel ki lehetne iktatni a PC-t mint DSP egységet.

-moderálva-
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2015
(#) csigabiga1 válasza tompi2006 hozzászólására (») Okt 19, 2015 /
 
Át lehet vinni 8 csatornát optikai kábelen, az USBStreamer tudja az ADAT protokollt is ami ezt lehetövé teszi. Bővebben: Link
(#) csigabiga1 válasza tompi2006 hozzászólására (») Okt 19, 2015 /
 
Semmi baj nincs a szoftveres hangváltással, kitünöen müködik!

Amit próbálok majd még, hogy a Streamer nem az USB-röl kapja az 5V-ot, hanem külön tápot csinálok neki a dobozban. Tehát csak az adat érpár jön a PC-töl.

Azt viszont nem tudom, a testet ezáltal leválaszthatom, vagy az kell az adatátvitel potenciálrögzítéséhez? Ismeritek ennyire az USB protokollt?
(#) csigabiga1 válasza CIROKL hozzászólására (») Okt 21, 2015 /
 
Írhattad volna hogy innen van a rajz...
Bővebben: Link
(#) CIROKL válasza csigabiga1 hozzászólására (») Okt 21, 2015 /
 
Ugyan ez de nekem nem innen származik ...
(#) csigabiga1 hozzászólása Okt 26, 2015 /
 
Csak egy kérdés:
ki milyen programmal méri a rendszere átvitelét?
(#) Alkotó válasza CIROKL hozzászólására (») Okt 29, 2015 /
 
Ezt a panelt én terveztem? Már régen volt, de nagyon ismerős.
(#) CIROKL válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 29, 2015 /
 
Nem tudom ki tervezte , màr én beültetve kaptam.
(#) q765 hozzászólása Okt 30, 2015 /
 
Sziasztok!

Szükségem lenne egy olyan egyszerű kapcsolásra, ami S/PDIF ből egyszerű analóg jelre alakít.
Egy Gitár effekt pedáljáról egy ilyen csatlakozón keresztül lehet levenni a különböző fokozatok után a jelet. Digitálisan állítható a kijelzőjén, hogy a S-pdif -re melyik fázisban kapcsoljon.
Bocsánat, ha nem megfelelő témában kérdezem.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2015
(#) csigabiga1 válasza q765 hozzászólására (») Okt 30, 2015 / 1
 
Bocsánat, de ez nem egyértelmü...! (bár én nem vagyok zenész)

"S/PDIF ből egyszerű analóg jelre alakít"
Az egy S/PDIF benenetü DAC, ilyet találsz szép számmal készen is (pl. eBay).

De gyanítom hogy itt nem erröl lesz szó!?

Ezeket nem igazán tudom értelmezni:
"effekt pedáljáról egy ilyen csatlakozón keresztül lehet levenni a különböző fokozatok után a jelet"
"S-pdif -re melyik fázisban kapcsoljon"
(#) q765 válasza csigabiga1 hozzászólására (») Okt 30, 2015 /
 
3 fokozatban "effektel" a pedál digitálisan. A 3 fokozatok között vehető ki a jel az optikai csatlakozón keresztül, és köthető PC-re. Állítólag nincs drájver hozzá. Semmi hókuszpók.
Normál jel a három fokozat után vehető ki, és húzható tovább a keverőre.

Tanácsoltam, hogy először próbálják bekötni sima hifire. Ha ott működik, akkor lehetne nézelődni. Ez így nekem is sejtelmes.
Következő: »»   56 / 99
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem