Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kábeli zűrzavar, avagy a drótok, alkatrészek hatása a hangra
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   42 / 79
(#) akos11 hozzászólása Nov 18, 2015
Üdv tejesen feltűnt azért is írom, mostmár gyakorlati példákat várok.
(#) mineral válasza akos11 hozzászólására (») Nov 18, 2015
Nem adod fel... Akkor én megosztom veled az enyémet. A Hangja kicsit érces de elég részletező is egyben. Raul Midon Raul Midon szájtrombita szólójától (04:00-tól) a lelkem felszisszen. A trombita rezes hangja az egész rendelkezésre álló teret betölti. És mivel a fürdőben is vannak hangszóróim inkább ott hallgatom. Mert zuhanyzásnál a pára jót tesz neki. A CiszDúr sokkal de sokkal jobban szól.
A kábel típusa: H03VVH2-F 2*0,75mm2 adatlapját mellékelem. A kábelt egyébként csak ajánlani tudom. Nálam remekül "muzsikál".
(#) akos11 hozzászólása Nov 18, 2015
Köszi kb ilyen amit adtak gyárilag a cuccokhoz ennél jobbat szertnék.
(#) Alkotó válasza akos11 hozzászólására (») Nov 18, 2015
Nem tudni kinek/kihez szólsz, mert a "válasz" gombot nem használod.
Nem követem a témát, de a képen lévő kábel sok célra teljesen rendben van, sokkal jobb mint az átlagos (kicsit sem olcsó) kábelek többsége.
Képről a keresztmetszetet nem tudom megítélni, de pl. szimmetrikus jeltovábbításra ideális a felépítés, és ha elegendő a keresztmetszet, akkor akár hangszóró kábelnek is bátran ajánlanám.
(#) akos11 válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 18, 2015
Üdv 2.5Nmm es igen ez már 10.000ft métere. Ezüstözött. Tápkábelnek való.mivel 3db ér van benne.
(#) Taki33 válasza akos11 hozzászólására (») Nov 18, 2015
Szia!

Azért én ajánlanám figyelmedbe, hogy ez nem a Profi hangtechnika fórum, nem is értem miért nem keresel az interneten egy a témának megfelelő fórumot. Egyébként egyéni véleményem szerint mindennek van egy egészséges mértéke, e fölött én már valami másra gondolnék. Ezek után, hogy neked melyik kábel lenne jobb, nehéz lenne megmondani.
(#) szamóca válasza akos11 hozzászólására (») Nov 18, 2015
A "hallók" pl az AVX fórumon gyülekeznek. Ott annyi féle, fajta választ fogsz kapni, hogy azt sem tudod végül fiú leszel vagy lány. Vannak bolti kábelek, önjelölt guruk kábelei, és csináld magad témák, persze mindenkinek saját teóriája, és rajongótábora van. Ott a te helyed.
A Nmm, az Newton-milliméter, a nyomaték mértékegység.
A négyzetmilliméter, az mm2a terület mértékegysége.
(#) akos11 válasza szamóca hozzászólására (») Nov 18, 2015
Ott 50millás cucok vannak nem a mi 10eft kábelről folyik a vita
Ott 1 méter kábel 200.000ft
(#) elektroncso válasza akos11 hozzászólására (») Nov 18, 2015
Csak egy halk megjegyzés, én abban a kábelben sem kék, sem zöld-sárga vezetéket nem látok így az nem lehet szabványos hálózati kábel! Attól, hogy 3 szál drót van benne attól még nem lesz tápkábel! Arról nem is beszélve, hogy a képet nézve avatott szemnek feltűnik, hogy a szigetelések is sokkal vékonyabbak mint az igazi hálózati kábeleknél.
A képeden látható kábel inkább egy jó drága árnyékolt vezérlő illetve jeltovábbító kábel. Nekünk is van itthon hasonló, 1mm2-es 3 sodrott érpárt tartalmazó árnyékolt kábel. Ez vezérlő kábel pl. frekvenciaváltókhoz.
(#) Ge Lee válasza akos11 hozzászólására (») Nov 18, 2015
Azért nincs értelme a kérdésednek, mert:
- tízből 7 ember eleve marhaságnak tartja a dolgot,
- a maradék 3-ból mindegyik mást fog mondani, amihez mereven ragaszkodik,
- ott a 11-edik, aki tudja a "tutit", de nem fogja elmondani mert akkor nem tudja eladni neked horror áron,
- aztán legvégül ha erre a kérdésre másoktól szeretnél választ kapni akkor régen rossz, mert az olyan mintha azt kérdeznéd hogy melyik vallást javasoljátok nekem, vagy melyik csajt, vagy melyik legyen a kedvenc kajám, stb.

De ha már elektronika, hangok, meg fül akkor egy példát is mondok. Volt egy gyári csöves erősítőm régebben, amit csak úgy kaptam, akkoriban Quad-ot hallgattam. Meghallgattam ezt is, illetve összehasonlítottam a Quad-dal, aztán betettem a tárolóba a többi kacat közé. Majd idővel valaki szólt hogy megvenné, eladtam neki vas árban, amennyit súlyra nyomott. Madarat lehetett volna fogatni vele, és dicsérte hogy milyen jó hangja van. A Quad-nak a nyomába sem ért, és akkor a zaját meg a torzítását még figyelmen kívül hagytam. Ennyit erről.
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 18, 2015
Lementem a pincébe, és lefényképeztem neked az itthon talált két féle árnyékolt vezérlő kábelt. Mellékelem a képeket. Egyik sem HI-FI felhasználásra készült, hanem ipari vezérlésre!
U.i.: Ja , és ezeknek a kábeleknek 500V a maximális feszültségük!
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2015
(#) szamóca válasza akos11 hozzászólására (») Nov 18, 2015
Hát kérem, a jót meg kell fizetni. Erről szól, erre épül az egész hányendizmus.
Most komolyan, nem gondolod, hogy itt a racionálisabb gondolkodású fórumon, ahol a "hallók" aránya 1;60-hoz, majd megmondják a tutit? Nem kaptál még eleget?
Olcsón, házi módszerekkel akarsz versenyre kelni a monokristályos, teflon szigetelésű, többszörösen árnyékolt, vákuumban húzott, olaj-karbon adalékban úsztatott, millás kábelekkel?
Ez nem fog menni. Egyébként van ott házi készítésű kábeles téma is. Az más kérdés, hogy azokat ott kissé lenézik az "igazi" hányendesek.
(#) akos11 válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 18, 2015
Köszi ezzel már lehet egy egyszerű kínai tápkebel nél jobbat csinálni.
főleg ha 2,5mm2 a kersztmetszete.
(#) elektroncso válasza akos11 hozzászólására (») Nov 18, 2015
A három eresnek 0,75mm2 a keresztmetszete. Nem tudom, hogy Magyarországon hol lehet ilyen kábeleket kapni, körül kell nézni (én felvidéki vagyok, nem ismerem a magyarországi boltokat).
A kábel keresztmetszetét a terhelő áram és a hossz határozza meg.
(#) szamóca válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 18, 2015
Árnyékolt vezérlőkábel. Az iparban pl. frekiváltós alkalmazásoknál használatos zavarvédelmi célból. YSLCY 300/500 V (-JZ, -OZ, -EB)
(#) nagym6 hozzászólása Nov 18, 2015
Én akkor hiszem el a minőségi összehasonlítást, azaz minősítést, ha a zenekar élő hangja, és a hangrendszer -ugyanezzel a valamikor rögzített zenével- van egymással összehasonlítva szabadban. Tehát ott a zenekar, mellette a hangrendszer, és váltva szól egyik, másik, zenekar azt játssza, amit a hangrendszer.
Gyanítom, ha nem látni melyik szól, lennének sokan, akik a zenekari élő hangot kritizálnák.
(#) szamóca válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 18, 2015
Ott nincs mit minősíteni.
"Az audiofília nem betegség, csupán egy olyan krónikus elégedetlenség tünete, mely a hangreprodukciós rendszerekről tévesen kialakított képzetekből fakad"
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2015
(#) nagym6 válasza szamóca hozzászólására (») Nov 18, 2015
Ott az etalon, az élő hang, ahhoz képest.
(#) elektroncso válasza szamóca hozzászólására (») Nov 18, 2015
Én tudom. visszább írtam is.
(#) kameleon2 válasza akos11 hozzászólására (») Nov 18, 2015
Sok megoldást láttam házi kivitelben. Próbálkozz a különböző fonatokkal elsőként. Sajnos ezekhez is megfelelő minőségű táp és ellenoldali csatlakozó kell, különben az lesz a szűk keresztmetszet. Egy jobb tápdugó eléri az 50.000Ft-ot is. Azonban nem szabad szem elől téveszteni az életvédelmet sem. A Kettős szigetelés ebben az esetben nem vicc. Lehet kísérletezni többféle szövetharisnyával is. Mindegyiknek más a hatása, kapacitív összetevője. De hiába beszél az ember... Ha egy lakótelepi MM falas hálózaton próbálkozol - az zsákutca lesz. Érdemes a lapos, párhuzamos tápkábelekkel is kísérletezni. Főleg, amelyiknél középen fut a védőföld.
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2015
(#) Tonybacsi hozzászólása Nov 19, 2015
Hello Mindenki!

Kivételesen nem foglalok állást (hallók/nem hallók)...DE!

Ne felejtsük el, bármit is változtatunk egy hangrendszerben, legyen az kábel, vagy alkatrész, legyen az bármilyen árban (olcsó/csilliárd) azt azért tesszük, mert szeretnénk az általunk hőn áhított "ideális" (és ez nagyon szubjektív...) hangzást/hangképet megváltoztatni. Hogy ez a saját, adott rendszerünkben hogy sikerül, azt csak a meghallgatás dönti el. Lehet jobb, lehet rosszabb. Mindenképp kísérletezni kell.

És itt ez a lényeg!

Mindenki más egységet szemel ki magának, van aki a kábeleket cserélgeti, van aki az alkatrészeket, vagy esetleg mindkettőt, és természetesen mindenki más árfekvésben gondolkozik.
Én úgy gondolom ez egyfajta "hangtuning".

A már meglévő rendszer "tuningolása".
A már meglévő rendszer jobbá/más hangzásúvá tétele.

Ez lehet az egyszerű/olcsó/saját készítésű eszköztől, a méregdrága (mert hát az a biztos...illetve az biztos...) vásárolt termékig minden. Ehhez nem is kell (eleinte) különösebben zsebbe nyúlnunk.
Kezdjük kis lépésekkel, és ha "megízleltük", akarom mondani meghallottuk a különbséget (szebbet/rosszat mindegy) utána lehet jobban belemélyedni.

A lényeg hát nem az, hogy ki milyen drága, milyen sodrott, milyen formájú, milyen színű, milyen szagú alkatrészt cserél/épít be a már meglévő cuccába - hanem, hogy hallja a különbséget is!

Én úgy érzem itt van a "két tábor" közti különbség!

Van aki gyakorlati úton kísérletezik (és ha szerencséje van hallja is a különbéget), és van aki tudományos úton próbálja magyarázni a számára érthetetlen dolgokat.

A kábelek, alkatrészek hangja, akár van - akár nincs - számomra sokkal érthetőbb mint pl. a világegyetem nagysága: VÉGTELEN?
(#) kameleon2 válasza Tonybacsi hozzászólására (») Nov 19, 2015
Egyetlen ponton szállok csak vitába. Az évek hosszú során megtapasztaltam, hogy egy egységnyi minőség előállításához adott pénz-érték párosul. Hogy ez pénz, vagy idő, az valóban mindegy. De az kizárt, hogy egy adott minőség, egy adott nívó eléréséhez mondjuk tizedannyi pénzt kelljen felhasználni. Ilyen még a mesében sincs. Ez önámítás. Legalább annyira, ólomból aranyat előállítani a sufniban felállított alkimista műhelyben. Hobbiból és kedvtelésből persze lehet kínlódni, de a siker nagyságrendje is ehhez a kategóriához fog tendálni sajnos. Rézből sem lehet ezüstkábelt fonni.
(#) Gery78 válasza akos11 hozzászólására (») Nov 19, 2015
Szia!
Ezt a kábel dolgot úgy kell csinálni, hogy mindent be kell dugni a konnektorba és meghallgatni hogy szól a készülék vele. Többféle anyagot, ezek kombinációit, és szigetelést is kipróbálhatsz a lehetőségek tárháza igen széles. Aztán kiválasztod ami a fülednek a legjobban tetszik. Most hiába írnánk meg neked, hogy vegyél öregített ezüstöt és csinálj belőle drótot, mert lehet hogy nem fog tetszeni, mert a füledhez mondjuk az OFC réz áll közelebb és az tetszik jobban. Szóval próbálgasd ki, aztán válassz ízlésednek megfelelően. Én például Litze huzalból készítettem kábelt, hasonlót mint az Emanation, de mindenhová nem lett jó. Összekötő kábelnek remek, de hangfalkábelnek például nem jó. Pedig nagy meló volt megcsinálni, és szerettem volna azt hallani, hogy ez lett a világ legjobb kábele, de be kellett ismernem egy másikat meghallgatva, hogy mégsem olyan jó. Vagy például a CD játszómnak nem érdemes kicserélni a hálózati kábelét, (pedig próbáltam) mert csak rontok vele a hangon. Ott van egy jó kis gyári OFC kábel, és egy jól kitalált rendszer, és bármit próbáltam csak rontott a hangzáson.

Az meg szerintem nem igaz, hogy egy kitűnő és élethű hangú High-end rendszeren az ember megutálja a zenét és a lemezeit. Ha az ember eléri azt ami a fülének a legjobban tetszik, akkor nagyon is szívesen hallgat zenét azon az összeállításon. Az meg szerintem nem baj, ha például hallani, ahogy az orgonista levegőt vesz, mert attól még emberközelibb lesz a zene. Legalábbis nekem ez a véleményem.
(#) akos11 válasza Tonybacsi hozzászólására (») Nov 20, 2015
Üdv igazad van ez tökéletes hozzászólás pont ezt szeretném én is.
(#) akos11 válasza Gery78 hozzászólására (») Nov 20, 2015
Üdv te is jól látod a dolgokat.
(#) Mayan hozzászólása Nov 20, 2015
Ebbe a kábelmizériába szerintem azért veszélyes belemenni mert utána állandóan azon fogsz agyalni hogy most melyik a jobb, hogyan lehetne jobb, mit kéne még kipróbálni, meghallgatni. Vagy belemagyarázod hogy most ez a jobb, de holnap már máshogy hallod, vagy épp nem is hallod és az idegesít. Állandóan a részleteket fogod fülelni, hogy na itt ez meg az jobban hallatszott, stb. Nem fogod élvezni már a zenehallgatást, mert figyelni kell... és hát akkor éppen a lényeg vész el, amiért az egészet csináljuk. A jó zene egy vérgagyi rendszeren is át tud jönni és lehet nagyon szórakoztató és élvezetes, és boldoggá tesz. A másik véglet, hogy hiába van egy több millió Ft értékű rendszered, mégis mindig idegesít valami benne és változtatgatni akarsz rajta - nem tesz boldoggá mert csak újabb problémákat okoz. Nekem ez a tapasztalatom sok-sok év hifizgetés után.
(#) Mayan hozzászólása Nov 20, 2015
Még ami eszembe jutott hirtelen e témában az Huszti Zsolt egy régi elmélkedése a "drótokról", pedig ő már elég sokat látott a hifiből, beillesztem ide:

"A kábel mint olyan nem valami bonyolult dolog.
Egyszerű logikával, netán paraszti ésszel belátható, hogy kb. úgy
viszonyul a komplexitása mondjuk az erősítőhöz, mint egy egysejtű az
elefánthoz. Mégis nagy őrület lett, elsősorban persze hifis körökben.
Igaz, akár a műszakiak, akár az egyszerű zenehallgatók ezzel a
bolondériával sokat kezdeni mind a mai napig nem tudnak, de a Heed
termékek elsősorban hifi kereskedőkön keresztül kerülnek el a
közönséghez, még egyelőre alapvetően a hifis közönséghez. Márpedig ott a
kábel: fétis. És mivel minden igyekezet ellenére a kábel azért
alapvetően nem tudna beleszólni egy rendszer reprodukciós képességébe,
ezért más nem marad, sok gyártó és guru olyan kábeleket kezdett el
készíteni amik mégis bele tudnak. Azaz inkább elrontják, elrondítják
mindazt amit nem feltétlenül volna feladatuk elrontani - már ha egyszerű
kábelek lennének. De mert valamiféle elvárás lett, hogy halljon valami
figyelemfelkeltőt a nagyérdemű, ezért csak az az út járható, hogy
trükkök sorával elrontsák azt, ami eredendően egész jó volt. Aztán majd
lesz akinek az a "pirosasan színezett" lesz a tetsző, lesz akinek a
"zöldessárga", a lényeg az, hogy legyen valamiféle (bármiféle)
különbség. Egyes esetekben odáig is elmennek, hogy a készülékeket
illesztik el egymástól (illesztetlenség) és akkor a kábel egyébként nem
számító jellemzői is teret nyernek. Egy a lényeg, csináljon valamit az a
szerencsétlen kábel, bármi áron! Így aztán persze nem csoda, hogy van
különbség ott, ahol nem volna nagyon szabad legyen. Igaz, még így is
sokszor nehezen különválasztható a pszichoszomatikus hatás a valóstól,
továbbá még az elrontott vezetők sem a zenei attribútumokba szólnak bele
alapvetően, de amíg csak felszínes tonális különbségekre figyel a
hobbisták zöme, addig ennyi éppen elég. (Továbbá a hit is nagy úr,
akinek manifesztálódott a Megváltó, annak a logika és az ész érvek már
ördögtől való gonoszságok, ez azonban már egy külön fejezet.)"
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2015
(#) Ge Lee válasza Mayan hozzászólására (») Nov 20, 2015
Ezzel úgy ahogy van egyet is értek, leszámítva a Megváltó kérdést, mert annak az égvilágon semmi köze sincs a hithez, az észhez meg pláne.
(#) Mayan válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 20, 2015
Szerintem Zsolt a Megváltót itt átvitt, hifis értelemben írta, pl. hogy valaki olyannyira rajong mondjuk a Shunyata kábelekért hogy az neki az isten.
(#) akos11 válasza Mayan hozzászólására (») Nov 20, 2015
Üdv egy hifista mindig fejleszt tesztel állandóan mert mindig van jobb.De ésszerű határokon belül tudod a változatosság is gyönyörködtet. Néha elég egy kis dolog is hogy valami jobb legyen lehet 5cm el odébb teszed a hangfaladat és csodák csodák csodájára jobb lett a hangzás. Te sem éled le egy asszony mellett az életedet.
És a meglévő asszonyt is mindig formálod javítod hogy jobb legyen.
Következő: »»   42 / 79
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem