Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanymotor bekötése
 
Témaindító: kozmaj, idő: Jún 28, 2006
Lapozás: OK   205 / 344
(#) proli007 válasza gerleimarci hozzászólására (») Okt 31, 2015 /
 
Általában rá van írva, mint erre.. De mérete és kapacitás aránya is árulkodó. A színe meg az élettartamára utal..
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2015
(#) kadarist válasza gerleimarci hozzászólására (») Okt 31, 2015 /
 
Tehát kapacitív LED-meghajtás. Így már érthető. A 100µF felettiek általában elektrolitkondenzátorok, amik nem bírják a huzamosabb üzemet, ők csak indításra használhatóak.
(#) gerleimarci válasza kadarist hozzászólására (») Nov 1, 2015 /
 
Csak 10-20µF körül kell. Olyan kicsibe van indító, mert nem szeretnék olyat kifogni?
A használt üzem kondenzátorok mekkora eséllyel lehetnek rosszak? Már láttam ilyenből hibásakat, de azokon látszódott is, el voltak durranva.
(#) avatar2007 hozzászólása Nov 1, 2015 /
 
Sziasztok tegnapi nap már egy problémám megoldódott az imi villanymotorommal kapcsolatba most az lenne a kérdés hogy hogyan tudnám megfordítani a forgás irányt ?

Előre is köszönöm .
(#) erdgab válasza avatar2007 hozzászólására (») Nov 1, 2015 /
 
Szia!
Először azt kéne tudni,hogy a főfázis és a segédfázis tekercse azonos e,meg kell mérni ellenállás mérővel.Vedd le a fekete és a túloldali kondi vezetékét,majd mérj ellenállást a motor középső kivezetéséhez viszonyítva a két szélső kivezetés között.Ha azonos akkor a kék és a kondi vezetéke marad,a feketét cseréld meg a kondi másik vezetékével,elvileg működhet.
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2015
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Nov 3, 2015 /
 
Éppen ma hívott az egyik falubeli, hogy a ma kiszállított 3fázisú hasogatója fordítva forog. Helyreállítás után kipróbáltuk. Nem akarta feltenni az ághelyes ~30 cm átmérőjű diófa tuskóját, hogy azt úgyse bírja szétvágni. 4 késsel (kereszt) nem is. Kettébe simán szétroppantotta. Délután az összes göcsörtös, ághelyes félrerakott tuskót szétszedte, amit már nem győztek fejszével, ékekkel széthasítani. Akár fél m hosszban is.
(#) erdgab válasza erbe hozzászólására (») Nov 4, 2015 /
 
Azóta én is döntöttem,megvettem egy 6,5 tonnás hasítót,2,2kW/230V motor van rajt.Simán indul a 16A bés automatáról,bírja a terhelést is,hasít rendesen,eddig minden jó.
(#) Indilaca hozzászólása Nov 4, 2015 /
 
Sziasztok!
Kis segítséget kérnék egy indítófázisos aszinkron motor bekötésével kapcsolatban. Ez tulajdonképp egy köszörű, azzal a tipusú billenőkapcsolóval, amely a seg. fázist csak a felpörgés idejére tartja áram alatt, mint egy nyomógomb, elengedve visszabillen, a főfázis tekercsnek az átbillentett tumbler kapcs . biztosítja a folyamatos feszültséget. A gondom az, hogy leégett a motor, s áttekercselés után nincs színekkel jelölve, melyik a főfázisú tek. és melyik a seg.fázisú tekercs. Jól gondolom e, hogy a vékonyabb keresztmetszetű (nagyobb ellenállású) tekercs a segédfázisú, magyarán ezt kell a nyomógombra kötnöm?
Köszönettel:Indilaca
(#) erdgab válasza Indilaca hozzászólására (») Nov 4, 2015 /
 
Szia!
Jól gondolod.
(#) Indilaca válasza erdgab hozzászólására (») Nov 4, 2015 /
 
Szia!
Köszönet a tömör, célirányos válaszért!)
(#) Rommel73 hozzászólása Nov 14, 2015 /
 
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni a következőkben:
380/220v-os 1,2kw-os 6-vezetékes, kompresszor motorját kötöttem át 220V-ra 80-mikrós üzemi kondival.
Ez eddig jól is van szerintem, működik rendesen, de terhelés alatt nem tud elindulni, búg.
Nagyobb kondival elindul de nagyon felmegy az amper, ami az adattáblán szereplő érték duplája.
A kérdés hogy, indító relével és indító kondival megoldható? Mekkora kellene és milyen, ezt hogyan tudom meg? Megköszönném ha segítenétek!!
Köszönettel: Rommel
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2015
(#) tankerman16 hozzászólása Nov 14, 2015 /
 
Üdv!

Adott egy 2.4V-os, 340mW-os DC motorral szerelt kézi masszírozó készülék, amely motorja nem akar indulni, csak ha megtekerem kézzel a tengelyt. Elektronikai tanulmányai már jócskán kikoptak a fejemből, így segítséget kérek, hogy hogyan lehet megoldani, hogy önállóan elinduljon?
(#) kadarist válasza Rommel73 hozzászólására (») Nov 14, 2015 /
 
Indítókondenzátor is kell, amit csak a felpörgés idejére kapcsolsz rá. Válassz egy 100µF körüli típust, a pontos érték nem számít.
(#) tankerman16 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 14, 2015 /
 
ezt hogy lehet megvalósítani. "mit csak a felpörgés idejére kapcsolsz rá" mert mint írtm, az elektronikai ismereteim eléggé megkoptak
(#) proli007 válasza tankerman16 hozzászólására (») Nov 14, 2015 /
 
Hello! Vagy a motor a hibás és akkor a kommutátorról leszakadt egy tekercs. Vagy kicsi a feszültség/áram indulásnál. A 340mW csak névleges, indulás pillanatában ez akár a tízszeres is lehet. De mit lehet ilyen kis teljesítménnyel masszírozni?
(#) Rommel73 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 15, 2015 /
 
Az indító relé milyen legyen, bekötése?
(#) dbase válasza Rommel73 hozzászólására (») Nov 15, 2015 /
 
Működik a mechanikus lefújója? Eredetileg 380V-ról is le volt próbálva h nagy nyomáson a tartály el tud e indulni a motor.
(#) kadarist válasza Rommel73 hozzászólására (») Nov 15, 2015 /
 
Túl nagy választék nincs a relék között, olyat vegyél, amilyet kapsz. Szerencsére a bekapcsolási áramerősség állítható a rugós rész átakasztásával.
Bővebben: Link.
Bekötési rajzok a neten fellelhetőek.
(#) Rommel73 válasza dbase hozzászólására (») Nov 18, 2015 /
 
380v-on hibátlanul működik.
(#) Rommel73 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 18, 2015 /
 
Megoldottam, 8A relé 160-200-as kondi, tesztelem. Köszi!
(#) lencse1 válasza lencse1 hozzászólására (») Nov 19, 2015 /
 
Ez nem a kétsebességes, de ez is jó lett

1779_001.pdf
    
(#) laacika hozzászólása Nov 19, 2015 /
 
Sziasztok.
Épitettem egy korongcsiszolót,rádobtam egy orosz 360w os aszinkron motort ami 2800 at pörög,gyengécske lett igy lecseréltem egy 800w os mosógépmotorra sajna semmi teljesitménybeli jevulást nem érzek,hogy lehet ez mikor több mint duplája a W?NEM ÉRTEM.
(#) mindenes hozzászólása Nov 27, 2015 /
 
Üdv mindenkinek!
Némi információra lenne szükségem az alábbi villanymotor bekötéséet illetően. Egy 3 fázisu motorról van szó amit 1 fázisra szeretnék kötni. Az adattábla szerint 380 és 660V ra lehet kötni delta illetve csillag kapcsolásban. A motor korábbi tulajdonosa azt mondta hogy használta a motort indító (vagy?üzemi kondenzátorral ) 230 ról aminek az értéke már nem ismeret a bekötése ugyszintén. Infókra lenne szükségem a kondi értékét illetően . Egy 5,5kW motorról van szó. Bármi info érdekel, a válaszokat előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2015
(#) vdani hozzászólása Nov 27, 2015 /
 
Üdv Mindenkinek!

Egy háromfázisú villanymotorhoz (fűrész) szeretnék hosszabbítót készíteni. A falon lévő dugalj 4 pólusú, a motornál lévő csatlakozó pedig 5 pólusú. A falon lévőnél amennyire meg tudtam nézni a három fázis (3 fekete vezeték) és a 0 (kék) vezető van bekötve, tehát védőföldelésem nincs. A motornál azonban csak a 3 fázis van bekötve és a védőföldelés egy csavarral a motorházhoz erősítve, tehát itt a 0 nincs használatban. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben nekem elég a 3 fázist odavinni a motorhoz? Nem nagy gond az, hogy a védőföldelés nincs bekötve? Mivel földelésre nincs lehetőségem, a motornál lévő lengőcsatlakozóban pedig a 0 nincs bekötve sehova, ezért gondolom azt nem kell odavezetnem. Remélem a kérdésem érthető volt. Korábban már készítettem 3 fázisú csatlakozót, de ott mindkét oldal 5 pólusú volt, ezért nem kellett ilyenek miatt aggódnom.

Válaszotokat előre is Köszönöm!

Üdv: Dani
(#) ha9pi.feri válasza vdani hozzászólására (») Nov 27, 2015 /
 
Szia!
Ha hosszú életű akarsz lenni, ne próbálkozz védőföld nélküli bekötéssel! Ki kell építeni egy szakember segítségével!
(#) Tomi111 válasza vdani hozzászólására (») Nov 27, 2015 /
 
Üdv! A dugaljban a 4. vezeték a védőföld!! (szabályos bekötés esetén) 4 pólusú dugaljban 3 fázis és védőföld van. Nulla csak az 5 pólusúban van. Így egy négyeres kábellel bekötheted a fűrészt, viszont így az 5 pólusú dugvilla nem szabályos, legjobb lenne lecserélni 4-esre.
(#) vdani válasza Tomi111 hozzászólására (») Nov 27, 2015 /
 
Üdv!

Először is Köszönöm a válaszokat!

Őszintén erre én is gondoltam, de a kék szín kissé összezavart, és mivel villanyszerelő kötötte be ezért nem voltam biztos benne. De most sikerült elérnem telefonon és azt mondta, hogy az a 4. vezeték mehet a motor földjéhez, így bekötöm és holnap kipróbálom, remélem jó lesz.

ha9pi.feri: Még fiatal vagyok, ezért éreztem szükségesnek, hogy rákérdezzek.

Még egyszer Köszönöm! További szép estét!

Üdv: Dani
(#) attys71 hozzászólása Nov 27, 2015 /
 
Üdv! Asegítségeteket kérném. Eszterga gépet szeretnék meghajtani 230v-ról. A kérdésem az lenne,hogy 230v 2.2Kw-os egyfázisú villanymotor megfelelne rá vagy inkább más megoldást javasoltok? Most egy220/380v -os 2.2Kw-os motor hajtja kondenzátoros megoldással de elindítani nem bírja terhelés alatt(nyomaték nincs).Köszönöm a segítséget!
(#) Ge Lee válasza attys71 hozzászólására (») Nov 27, 2015 /
 
Nem tudni mekkora az eszterga, mert az enyémen egy 0,75kW-os van és lazán viszi. Amíg nem dogozik a kés addig ott nem igazán van terhelés sem, esetleg ha olyan váltó van benne ami nagyon fogja a meghajtást. Lehet hogy csak a kondi rossz. Minden esetre a 3 fázisúnak jóval nagyobb nyomatéka lesz induláskor, bár abból is az újabb alu házas lapos kivitelűek azok amiknek brutális indítónyomatékuk van.
Ha pl. felteszünk ugyanarra a gyalugépre egy 2,2kW-os nagyon régi, meg egy szintén 2,2kW-os új kivitelű motort, akkor a régivel 4-5s mire felpörög a tengely, az újjal meg ahogy be van kapcsolva szinte azonnal teljes fordulaton forog, néhány tized másodperc alatt felpörgeti.
(#) Ge Lee válasza attys71 hozzászólására (») Nov 27, 2015 / 1
 
Azt elfelejtettem hogy ilyen esetben szoktak párhuzamosan kötni a kondival egy másikat egy nyomógombon keresztül az indítás idejére (amíg felpörög), utána elengedik a gombot és csak a másik kondival megy tovább.
Következő: »»   205 / 344
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem