Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális fényképezőgép - fotózás (villámok, zivatarok)
Lapozás: OK   20 / 22
(#) KTobi válasza zozee0214 hozzászólására (») Aug 7, 2014 / 1
 
Nem ellenőriztem, de két kontakt van, egy a fókuszra és fénymérésre, másik az elsütésre. Autófókusz reménytelen, átteszed az objektívet manuálfókuszra, a fényképezőn a tárcsát átcsavarod M-re és beállítod kézzel az expozíciós értékeket. Ezek után ha csatlakoztatod a távkioldót, nem fog várni az autófókuszra és a fénymérésre, hanem rögtön készíti a képet.
(#) zozee0214 válasza KTobi hozzászólására (») Aug 7, 2014 / 1
 
Hát az oké, hogy két kontakt van, és az áramkör ezt a kettőt összekötve egyszerre süti el a gépet. Tudtommal M állásban is van fénymérés (ez nem biztos). De a specifikáció szerint, ha ez egyszerre történik, akkor lassabb az exponálás, mintha a fénymérés már zárva lenne (félig lenyomott exponáló gomb), és csak exponálni kellene a villám érkezésekor. Nem nagy a különbség, de hát a villámnál számíthat. Azt kellene imitálni, mintha félig lenyomná az exponáló gombot és úgy várná a villámlást.
Remélem érthető, hogy mit akarok elérni.
(#) KTobi válasza zozee0214 hozzászólására (») Aug 7, 2014 / 2
 
Akkor egy másik 555össel késlelteted az villám jelét és az adja a fókuszt. Tehát villám után kicsivel fókusz, majd a következő villámnál kép.

Fénymérés van Mben is, de nem számolja belőle az értékeket. Így nem is vár rá elsütéskor.
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2014
(#) zozee0214 hozzászólása Aug 24, 2014 / 1
 
Sziasztok!

Sikerült megépíteni a villám kioldót, de mostanra állás közben lemerült a 9V-os elem. Létezik, hogy elkötöttem valamit, vagy szükséges egy kapcsolót beépíteni? Egyébként szépen üzemelt.
(#) BEMcorp válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 10, 2015 / 1
 
Ááá, nem poros az. Túlságosan tömörítve van a jpg (illetve a minőség le lett húzva 50-70% alá). Csak a kontúroknál 'poros'...
(#) sastas01 válasza pont hozzászólására (») Jún 10, 2015 / 1
 
Fehér papírlap, két asztali lámpa két oldalról. Kevés árnyék és elég fény lesz. A vakut meg úgy tudod kiküszöbölni, ha nem szemből "telibe" fotózod, hanem kicsit ferdén, "profilból". Utána pedig vágd méretre a képet és úgy nézd meg a méretét. Így általában bele szokott férni a 2 mb-ba...
(#) zenetom válasza pont hozzászólására (») Jún 10, 2015 / 1
 
Én azt tapasztaltam, hogy nappal, mikor süt a Nap, akkor lehet jó képeket csinálni, alacsonyabb minőségű fényképezőkkel/telefonokkal. A szobában lehet akármilyen világítás, sose fogsz jó minőségű képet kapni, csak ha van elég napfény.
(#) kameleon2 válasza pont hozzászólására (») Jún 10, 2015 / 1
 
Kiegészítésként... Pár helyen leírtam már, de fontos apróságok. Bármilyen jó is egy fotó, a mai gépek túlzottan nagy méretű képeket készítenek. Webre elegendő bőven a 96dpi 800x600 jpg. Ez bőven belefér a fórum 2MB-os tartományába. Csak tájékoztatásul a képek minőségével kapcsolatban: 201dpi (150lpi) nyomdai minőség. 6MB fájlméret - elegendő egy europlakáthoz. 3MPixeles kép elegendő egy jó minőségű A4-es címlapfotóhoz. 6000dpi amit a levilágítók tudnak. Ez bőven tökéletes egy nyákhoz. A képeket például Xnview programmal lehet "butítani"
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2015
(#) Gafly válasza pont hozzászólására (») Jún 10, 2015 / 1
 
Van róla könyv is, de itt a zanza változat. Használd egészséggel mindannyiunk örömére
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2015
(#) pjg válasza Gafly hozzászólására (») Jún 10, 2015 / 1
 
Hozzá tenném, ha háttérnek nem fehér, hanem zöld színt választunk akkor kiválóan kihasználhatjuk a Greenbox technika előnyeit. A jobb szoftverek alkalmazzák.

green.jpg
    
(#) Travolta válasza pjg hozzászólására (») Jún 10, 2015 / 1
 
Amennyiben nincs zöld szin a témában....
(#) pjg válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 10, 2015 / 1
 
Arra ott a régi Bluebox.
Ha kék szemű az a pók akkor van egy kis kehe. Átlátszik majd a szem.
(#) zsolt58 hozzászólása Aug 10, 2015 /
 
Láttam ezt a cikket!
És azt szeretném megkérdezni hogy
Idézet:
„nikon coolpix s2800 purple”
-al lehet-e?
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2015
(#) Alkotó hozzászólása Aug 30, 2015 /
 
Csak részben fotózás, inkább tudományos érdekesség, mert a képen lévő látvány után érdeklődöm.
A gördeszka pályánk reflektorainak fényében sok-sok bogár cikázik, amit le is fotóztam (más közeli lámpáknál csak 1-2 bogár van). Keresem a magyarázatát annak, hogy miért ilyenek a bogarak? Számos más lámpa fényében is néztem őket, de ott szó sincs ilyen "stroboszkóp-szerű" megjelenésről, olyan mintha kukacok tekeregnének, és a gyűrűik tagoltsága is látszana.
Azt tételezem fel, azért vonalszerű a bogarak mozgása, mert az exponálási idő alatt, ezt az utat repülik be (jó gyorsak). De nem tudom a biztos választ, miért nem folyamatos a repülési nyomvonaluk.
Akinek van tippje, vagy biztos válasza, azt szívesen olvasnám.

háttér.jpg
    
(#) nagy hoho válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 30, 2015 /
 
Szia Alkotó!
A jelenség okát szerintem a lámpa 50 Hertz-es villogása okozza amit az emberi szem nem vesz észre. Például a munkahelyeken, ahol fénycső világítás volt a háromcsöves armatúrákat úgy kötötték be, hogy egy armatúrán belül a fénycsöveket nem egy fázisra kötötték így a villogás kevésbé vette igénybe a szemet. Persze ez az én aktív koromban volt, 30 - 40 éve.
Üdvözlettel: nagy hoho
(#) szeg76 válasza zsolt58 hozzászólására (») Aug 30, 2015 /
 
Barkácsolás nélkül nem, és szerintem utána sem volna benne sok köszönet.
Keress inkább olyan típust, ahol egyrészt gyárilag is van lehetőség távkioldó csatlakoztatására, másrészt van lehetőség az expozíciós paraméterek állítására és az objektív kézi fókuszálására.
(#) Massawa válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 30, 2015 /
 
Az ok amit Nagy Hoho topiktárs is leirt. A hosszu exp idö alatt a higanygöz vagy LED lámpák sokszor megvilágitják a bogarakat igy azok egy kigyot rajzolnak a képen. Probáld meg villanofénnyel.
(#) Alkotó válasza nagy hoho hozzászólására (») Aug 31, 2015 /
 
Hasonló okra gondoltam, ezért is említettem a stroboszkóp hatást.
Az bizonytalanít el, hogy itt nem egy "normál" fényerőről van szó, hanem nagyon erős, térvilágításról. Ilyen esetben, akármi is hozza létre a fényt, gondoltam volna valamilyen "tehetetlenségre", ami áthidalná a hálózati frekvencia villogását.
Illetve ha már villogás, akkor felmerül bennem a kétség, hogy mikor sötétben (mesterséges fénynél) attrakcióznak a srácok, akkor ha ezt kamerával rögzítik (erre szinte mindig sor kerül), szintén szakadozott felvételt tudnak csak készíteni?
(#) Massawa válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 31, 2015 /
 
Elvben igen, ha csak egy fényforrás világitja meg öket és hasonloan hozzád ezt egy hosszu exp. idövel teszik. Ök azonban a pillanatot rögzitik igy vakuval dolgoznak, vagy videokamerával ami igyekszik magát a fényre szinkronizálni.
Ha ugy fényképeznék magukat mint te a bogarakat, akkor aligha lenne éles a kép.
Van egy másik trükk is a fényképezéshez, amikor villanofényt és hosszu expozicios idöt használnak ( SL ). Ilyenkor a személy a vakufényben éles lesz, a háta mogött meg látszani fognak a tagolt mozgások. ( nyilván, hogy állványról kell dolgozni önkioldoval)
(#) Collector válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 31, 2015 /
 
Egyébként itt az is szerepet játszhat, hogy ezek a lepkék is periodikusan mozgatják a szárnyukat, és olyankor jócskán megváltozhat a visszavert fény. De inkább a világításnál jelentkező 100Hz-es villogás itt a fő okozója ennek szerintem.
(#) Alkotó hozzászólása Aug 31, 2015 /
 
Köszönöm a válaszokat.
Nem akartam ennek nagy feneket keríteni, de kimondottan tetszettek a "transzformers-be" illő "kukacok a képen.
(#) Alkotó hozzászólása Máj 12, 2016 /
 
Kihalt a téma, de itt kell kérdezzek. Nekem sem technikám, sem hozzáértésem nincs a fotózáshoz, de szándékom van a jó képek készítéséhez. Ennek érdekében próbálkoztam egy "kör" világítással, amit egy hajlított neoncsővel hoztam létre. Szemre az eredmény nagyon jó, semmi zavaró éles árnyék, szórt fény mindenhol.
De mikor mindezt fényképezőn keresztül (ez esetemben egy sima telefon) is megnéztem, akkor nem túl gyorsan haladó zebrasávokat láttam, amik a képeken is ott vannak. Így használhatatlan, pedig jól ki gondoltam, meg dolgoztam is vele.
Kuka, vagy létezik villogásmentesítő megoldás?
Ha nem javítható a dolog, akkor mivel tudok fotózáshoz alkalmas fényt előállítani? Olyan mértékű fényre vágyok, amihez már nem kell vaku.
Egyébként a felbontással nem lenne baj, kellően részletgazdag a fotó, még a sot32 feliratai is remekül kivehetőek (a vezetősávok 0,4 mm-ek).
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2016
(#) Massawa válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 12, 2016 /
 
Cseréld ki a fénycsövet egy LED szalagra, amiböl egy gyürüt csinálsz.
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 12, 2016 / 1
 
A világító alkalmatatosságnak vagy tehetetlensége legyen (izzószál), vagy egyenáramot kapjon. Házilag egyszerűen elkészíthető kis tárgyakhoz egy softbox. Kartondoboz megfelelően kivágva, az oldalai helyettesítve pausz vagy hasonló papírral.

softbox.jpg
    
(#) zolee1209 válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 12, 2016 / 1
 
Amennyiben a fényképező egy telefon, beállítási lehetősége csekély. A csíkok eltávolításához szükséges lenne növelni a záridőt. Ezt telefonon (sajátomból kiindulva) a fényérték növelésével lehet elérni, viszont az így elkészített kép túl világos lehet. Ennek kompenzálására egy sötétítő szűrőre lenne szükség (ND filter) a telefon elé. A másik megközelítése a dolognak, hogy a fénycsövet, már amennyiben lehetséges, valamilyen vékony papírral körbetekerni. Ezzel csökken a kibocsátott fény, ami a telefont hosszabb záridőre kényszeríti a jól exponált kép készítéséhez. Lehet próbálkozni a fénycső kapcsolóüzemű meghajtásával, amennyiben most nem azzal megy. A nagyfrekvenciás hajtás következtében ezek a csíkok már csak akkor látszódnak (nálam), ha közvetlenül a fényforrásra figyel a telefon.
(#) Alkotó hozzászólása Máj 12, 2016 /
 
Köszönöm a tippeket, megfontolom mindet, és próbálom megtalálni a saját utamat a fények világában.
(#) Gafly válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 12, 2016 /
 
Ahogyan elmondták:
- Ne villogjon: Természetes fény, nagy tehetetlenség, egyenáram.
- Softbox (lánykori nevén "átmenet mentes háttér" (kevésbé tudományosan hajlított fehér papír, gyűrődés mentesen, lepedő, stb.).
- Vaku sem gond, nem baj ha rendesen meg van világítva a tárgy.
- Állvány, hogy ne mozduljon be (vagy legalább időzítés, hogy amikor megnyomod, legalább akkor ne ).
Ennél többet szerintem nem kell tudni...
(#) Alkotó válasza Gafly hozzászólására (») Máj 12, 2016 /
 
Ezek remek gondolatok, csak feltételezik az eszközök létét. Nálam még csak a szándék van meg, de ez éppen elég a rajthoz álláshoz.
(#) Alkotó válasza Massawa hozzászólására (») Máj 12, 2016 /
 
Kipróbáltam egy darabka led-szalagot (kb. 15 cm). Ez ismeretlen valami, talán melegfehérnek mondanám, ami inkább sárgás fényt jelent, és DC12V-ról megy, be van jelölve hol lehet elnyiszálni. Egészen egyszerű valami, led és előtét ellenállás van látszatra csak a szalagban.
De a lényeg, ennek alig van valós fénye. Na jó, azért sötétben irányfénynek jó lenne, de fotózáshoz megvilágításnak aligha. Esetleg 10 m valahogy feltekerve.
Nem a megfelelőt találtam meg a próbához? Van ebből másmilyen, ami jobban használható lenne?
Vagy csak rosszul közelítem a kérdést?
(#) Massawa válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 12, 2016 /
 
Én 6 ill 24 LED-t használok eddig teljesen megfelelt (6drb 13000 lumenes fehér LED a videofelvételekhez deritésre) a 24-t szabályozva meg makrofelfételekhez kb 50cm távolságig. Ettöl nagyobb távolságra már komoly fénytechnika kell.
Ne feledd a fényképezéshez alapbol fény kell... És annak az ereje a távolság négyzetével csökken!
Következő: »»   20 / 22
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem