Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   49 / 196
(#) szamóca válasza hg6dab hozzászólására (») Máj 3, 2016 /
 
Maga a rotor több tízezret foroghat, egy felső-maró pl. akár harmincezer környékén. A kihajtás a sarokcsiszolónál és kézi fúróknál jócskán áttétellel (elektronikusan) csökkentett, de pl a NYÁK-fúróknál áttételezés nélkül a kimenő fordulat szintén harmincezres, vagy akár e-feletti tartomány. A házi NYÁK-bigyók 8-20e. között.
Faiparban a barkácsgépek szintén inkább kommutátoros motorral hajtottak, amik több tízezres fordulattal pörögnek, és áttételezéssel csökkentik a megmunkálási sebességre a fordulatukat.
Általánosságban tehát a kommutátoros gépek elég nagy fordulatszámon mennek.
Éppen most csapágyazom a felsőmarómat, amiben a csapágy egy idő után bemelegszik, és megszorul. A felső fordulata ennek pl. 25000/min.
(#) zolika60 válasza Massawa hozzászólására (») Máj 3, 2016 /
 
Nem látom, hogy írtál volna fordulatszámot hozzá.
(#) Alkotó válasza hg6dab hozzászólására (») Máj 3, 2016 /
 
Töprengtem a felvetéseden, de nem jutott eszembe olyan körülmény, amihez jó lenne tudni a forgórész fordulatszámát. Miért szeretnéd ezt tudni?
Gondolatom szerint a szerszámot hajtó tengely fordulatának ismerete több információt jelenthet. Ez pedig könnyen mérhető (ha van erre alkalmas eszköz).
(#) Mircsof hozzászólása Máj 3, 2016 /
 
Sziasztok!
Ezzel a képpel szeretném megköszönni a véleményeiteket/tapasztalataitokat, amivel hozzájárultatok a döntéshez.
Ez az új nyák "gyártósor" a műhelyben! A fúró az kifogástalan, az állvány hát nem dicsérném agyon... sőt. A szán szerkezete jó, a többit meg majd faragom ahol kell... Bár ennyi pénzért lehetne valami minőséget is árulni..

CAM00431.jpg
    
(#) Massawa válasza Mircsof hozzászólására (») Máj 3, 2016 /
 


Jo, csak a furogépet nem ott és ugy kell befogni. A nyakára ( ahol kijön a tengely) csináltass egy perselyt és azzal fogd be. Még stabilabb és precizebb lesz az egész szerkezet.
(És még kevesebb furot fog törni. ).
(#) Mircsof válasza Massawa hozzászólására (») Máj 3, 2016 /
 
Jó meglátás, és igaz is, de egyenlőre nem mocorog. Majd ha megkapja a végleges tápját amivel 18V-ig lehet majd szabályozni akkor lehet szükség lesz rá. Egyenlőre 12V tápfesszel nem rezeg..
(#) Alkotó válasza Mircsof hozzászólására (») Máj 3, 2016 /
 
Kényelmetlen lesz állva furkálni. Mert gondolom a macsekot nem fogod felkelteni.
(#) zoly15 válasza Mircsof hozzászólására (») Máj 3, 2016 /
 
Nekem is majdnem ugyan ilyen gépem van, csak nem fordulatszám szabályozós.
Én készítettem az állványt hozzá, az állvány egy Festo munkahenger lett, aminek van 2Db líneális, megvezetése.
A "sín" az golyó csapágyazású.
A munkahengerben az a jó ,ha a megfelelő oldalát zárom le, nem kell rugó, visszahúzza saját magát
(#) Mircsof válasza zoly15 hozzászólására (») Máj 3, 2016 /
 
Jól néz ki! Frappáns gondolat a nyomást kihasználva felemeltetni a fúrót! Gratt!
(#) Mircsof válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 3, 2016 /
 
A kép nem a műhelyben készült, maradnék a forgószékben való fúrásnál ha egy mód van rá. A macsek macskákra nem jellemző módon bizonyos kereteken belül jól nevelt, és tudja mikor kell onnét leugrani, majd vissza...
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2016
(#) Alkotó válasza zoly15 hozzászólására (») Máj 3, 2016 /
 
Ebben az összeállításban, ha eltekintünk a "légrugótól", akkor milyen szerepe van a munkahengernek? Feltevésem szerint, a két lineáris vezeték önállóan is megoldja az állvány funkciót.
(#) Alkotó válasza Mircsof hozzászólására (») Máj 3, 2016 /
 
A mi cicánk is odaenged a székre, csak aztán jön az ölembe vissza, ahol ismét elhelyezkedik.
(#) zoly15 válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 3, 2016 /
 
Különösebb szerepe nincs, csak egybe van építve a líneális megvezetéssel, ez volt a MÉH telepen
(#) zoly15 válasza Mircsof hozzászólására (») Máj 3, 2016 /
 
Köszönöm!
Olyannyira fölemeli ,ha hirtelen elengedem a kart felpattan az asztalról
(#) Alkotó válasza zoly15 hozzászólására (») Máj 3, 2016 /
 
Remek felismerés és a lehetőség kihasználása. (Felénk egyre inkább elértéktelenedik a MÉH telep, már alig van értelmes holmi.)
(#) zoly15 válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 4, 2016 /
 
Köszönöm!
Csak megtetszett, aztán pár hét múlva meg lett a feladata.
1-2 havonta engedni kell bele levegőt, mert ennyi idő alatt a karmantyú ennyit átenged.
A megvezetés elég stabil, mondhatni kottyanás mentes.
Simán lehet vele fúrni a 0.2-es fúróval is
(#) hg6dab válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 5, 2016 /
 
Alkotó ;zolika60 ;Massawa - köszönöm a válaszokat. Egyrészt azért voltam kíváncsi a fordulatszámokra, mert ha kis méretű motorral akarnak nagy nyomatékot elérni, akkor nyilvánvaló, hogy nagyobb fordulaton állítják elő a szükséges teljesítményt, amit a megfelelő fordulatra áttételeznek. Ezért is, meg persze a feladatok szükségletei miatt is nem lehet ezen gépek forgórész fordulata ugyanolyan. Az apropót meg egy körfűrész elnyíródott tengelyvége adta.
(#) Massawa válasza hg6dab hozzászólására (») Máj 5, 2016 /
 
A körfürész egyike azon kivételeknek, ahol a elöfordul, hogy nincs áttétel ( föleg az olcsobb gépekben). Ezért oda relativ alacsony fordulatu motor kell. Minden más kéziszerszámban ( kivéve a Dremel féle gépeket meg a marogépet) van ilyen vagy olyan áttétel.
A motorok fordulata inkább nagy - akár 10-18000 ford/perc, ez a fordulatszám alig jo valamire a marogépen meg a flexen kivül. A lassubb fordulatszámhoz viszont nagyobb átméröjü motor kell, igy mindig egy sereg kompromisszumot kell kötni.
(#) Alkotó válasza hg6dab hozzászólására (») Máj 5, 2016 /
 
Halványak az emlékeim, de úgy rémlik, ezeknél a motoroknál a valós fordulat éppen végtelen lenne, ha nem lenne veszteség, ellenállás, meg súrlódás. Még ezekkel együtt is nagyon magas, és órási mértékben változik a terhelés hatására. Aztán ahogy csökkenne a fordulat, ugrásszerűen megnő az áram, ami ismét igyekszik visszagyorsítani. Részben ezért van viszonylag vastag huzalból tekercselve a forgórész. És a szénkefe kopás is a nagy áram, és a nagy fordulat miatt sokkal intenzívebb.
A daraboló fűrészekben (és pl. a fúrógépekben is), általában úgy oldják meg a lassítást, hogy a motor kb. 6-8 mm-es tengelyére közvetlenül kerül egy csavart fogazás, ami aztán 40-50 mm-es kerékhez csatlakozik, ami már közvetlen a szerszám tengelyén van. Ennek a megoldásnak több előnyei is van, de óriási a vékony motortengely koptató igénybevétele. Ezek keménysége és kopásállósága kulcskérdés az élettartam szempontjából.
(#) nagym6 válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 5, 2016 /
 
Idézet:
„óriási a vékony motortengely koptató igénybevétele. Ezek keménysége és kopásállósága kulcskérdés az élettartam szempontjából.”

Valamikor jó régen volt az Evig kis piros barkács fúrógép, ehhez egyéb feltétek. A körfűrészt rátéve, azzal jól terhelhető volt, és 5 perc alatt elkopott a forgórész tengelyvégébe mart csavart fogazás. Ennyire "kulcskérdés az élettartam szempontjából".
(#) Massawa válasza nagym6 hozzászólására (») Máj 6, 2016 /
 
Akkor a hajdani NAREX megoldása fényévekkel volt jobb. Ott a furogép tengelyén egy kb 4 mm széles bevágás volt amibe a feltétek illeszkedtek ( elég sokfajta volt). Egyiket sem sikerült tönkre tenni.
(#) nagym6 válasza Massawa hozzászólására (») Máj 6, 2016 /
 
Mondok jobbat. Fűnyíró, hátsó kerekeit is hajtja ékszíj, és egy hajtóművön keresztül. A hajtóműben a csigahajtás fogaskerekei a leglágyabb alumíniumból készültek. Ez nem elkopott 2 óra alatt, hanem mint a gyurma, alakváltozást szenvedett, a fogak elvékonyodtak, elfeküdtek. Ilyet még nem láttam, de szerintem senki sem. Egy ügyes gyurmázós ember vissza tudta volna alakítani a fogprofilokat, olyan puha anyag volt.
(#) Massawa válasza nagym6 hozzászólására (») Máj 6, 2016 / 1
 
A vad kapitalizmusban mindenki azt gyárt amit sikerül, azután reklámmal és egyébb eljárásokkal tesz rola, hogy a nagyérdemü akár sorba is álljon a sz@rért...... Napokig lehetne sorolni az ilyen meg hasonlo büntetteket, de akit elcsiptek, az az egekbe fogja dicsérni a remek vételt (és igyekezni minél hamarabb tuladni rajta).
Erröl szol ma a világ....
(#) Robid válasza Massawa hozzászólására (») Máj 6, 2016 /
 
Közben folyik a jajveszékelés a környezetszennyezés miatt , mikor az egész világ ipara nagyrészt olyan terméket gyárt, ami rövid időn belül a kukába kerül.
(#) Gafly hozzászólása Máj 17, 2016 /
 
Lassan összeáll, talán a hétvégén már ki is lehet próbálni.
Hálás köszönet az eddigi segítségekért
(#) BarnaPili válasza Gafly hozzászólására (») Máj 17, 2016 /
 
Ez mi lesz? Egy villanydelejes forgony?
(#) Gafly válasza BarnaPili hozzászólására (») Máj 17, 2016 /
 
Késtámasz faesztergához.
A menesztővel vannak még gondjaim, most még szárad a műgyanta, aztán meglátjuk élesben...
(#) granpa válasza BarnaPili hozzászólására (») Máj 17, 2016 /
 
Végül is, jó a sejtés! Csak máshol forog.
(#) Alkotó válasza Gafly hozzászólására (») Máj 17, 2016 / 1
 
Pánikba estem mikor megtudtam mi lesz ez. Ugyan nem tudom mekkora gépről van szó, illetve a célfeladatot sem ismerem, de a késtartó milyensége jelentős szerepet játszik a faesztergálás biztonságában. Én ezt nem érzem megfelelően stabil eszköznek.
Nem gondolom példaértékűnek a saját megoldásomat, de magam építettem, egyszerű eszközökkel, és igyekeztem jól meggondolni mit és miért alakítok ki rajta. Sajnos nem találtam semmilyen gyári mintát, ezért kellett önmagamból meríteni, de sok éve remekül helyt áll nálam.
Poros a gép, ezt nézd el, nem rég csiszoltam, és az nyomot hagy mindenen. Az 1-2 képen maga a tartó látszik, a 3-ason pedig kifordítottam neked, hogy érzékelhető legyen az állíthatóság. A vezetőlap ferde elhelyezése is találomra történt, de oltári nagy ötlet volt, nagyon kényelmes az elől lévő kezem megtámasztásakor, csak javasolni tudom.
Legyél megfontolt, mert a faesztergáláskor előfordulnak nem várt nagyságú erők, amik okozhatnak problémákat bőven.
(#) Gafly válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 18, 2016 /
 
Igazad van a munkavédelmi szempontok előtérbe helyezésével

Klasszikus "ruszki barkácsgép" hiányzó darabjait pótolom, nem iparilag termelek vele.
Kollégámnak van "gyári" darab, szerinte ez nagyságrenddel "masszívabb".

Tűreszelőt benyelezni, szerintem megfelel...
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2016
Következő: »»   49 / 196
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem