Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Időszakosan ráz a fürdőszobai csap
Lapozás: OK   5 / 6
(#) Golfdva hozzászólása Nov 28, 2010 /
 
Szép Estét!

Előre bocsátom,hogy nő vagyok ha nem is szőke de nő ,tessék már konyhanyelvre is lefordítani,hogy mi van akkor ha a zuhany/vízcsap csipked,főként ha van egy apró sérülés,vagy egy érzékenyebb bőrfelülettel érintkezik a gégecső.
Köszönöm szépen.
(#) zolika60 válasza Golfdva hozzászólására (») Nov 28, 2010 /
 
Nagy valószínűséggel kezd tönkremenni a fűtőbetét a bojlerben. Firelé pedig nincs.
(#) Golfdva válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 28, 2010 /
 
Köszönöm a gyors választ!
Gondolom akkor víz leereszt.......betét csere és örül a család.
Nem fenyegetőzöm,de visszatérek és beszámolok a csere kimeneteléről....feltéve ha nem tesz magáévá az elektronyosság.
Köszönöm,további szép estét!
(#) proba válasza Golfdva hozzászólására (») Nov 28, 2010 /
 
Azért azt ne nagyon kapkodd el.Normális gáz víz meg egyéb csőhálózat földelés nélkül simán előfordul teljesen jó bojler esetén is.(sőt valószínű hogy csak szidni fog a család mert jó volt a bojler .)
Ha ilyen bajod van hívj egy villanyszerelőt és építtesd ki azt a vezetékhálózatot ami ezeket a csöveket összekötözi megfelelő vastagságú vezetékkel . ( Bár utólag ez elég macerás is lehet) Illetve eldönti hogy a bojlered jó vagy nem (tippelném jó de az ellenőrzés nem árt).
(#) zolika60 válasza proba hozzászólására (») Nov 28, 2010 /
 
Jó bojler nem ráz.
(#) gyepes948 hozzászólása Jan 9, 2014 /
 
ellenőriztesd, hogy a 0 vezeték és a védőföld nincs-e összecserélve
(#) VIM válasza gyepes948 hozzászólására (») Jan 9, 2014 /
 
Szia! A dátumot is tessék figyelni!
(#) Golfdva válasza proba hozzászólására (») Jan 10, 2014 /
 
Nem kapkodtam el ) már mint a választ
A betét is ludas volt,de egy dugalj is ami egy körön volt...nekem így mondták....valami föld vagy mi....szóval úgy döntöttünk,hogy ujra lesz húzva az összes vezeték.
Kérdés ehhez,lehet a padláson gégecsőben elhozni a fővezetéket?
Köszönöm.
(#) Bakman válasza Golfdva hozzászólására (») Jan 10, 2014 /
 
Ha már újra lesz vezetékezve minden, Fi-relét mindenképpen rakass be, olcsóbb, mint egy élet. Zuhany alatt haltak már meg holott kiderült, ők is érezték már előtt e a csipkedést.

Konkrétan milyen fővezetékre gondolsz?
(#) Ge Lee válasza Bakman hozzászólására (») Jan 10, 2014 /
 
Van egy ismerősöm aki túlélte a kádban, de csak azért mert az nem volt bekötve a földelőrendszerbe, így kisebb áram folyt. Ha be lett volna kötve ahogy ma csinálják (vagy előírják), akkor már biztos hogy nem él...
(#) Golfdva válasza Bakman hozzászólására (») Jan 10, 2014 /
 
Na*,átadom a páromnak mert Ő csak jobban érti.
Tiszteletem!Vagy jobban értem vagy sem
Az órától/ig teljesen újat mert mint az kiderült aluvezetékek is vannak a rendszerben és ha jól láttam a dobozokban csak összetekerve és szigetelőszalagozva vannak a vezetékek.
Gondolom nem kis munka lesz ezért merült fel a gerincvezeték elhozatala a padláson és onnan leágazva minden egyes lakrészbe.Sajnos vannak olyan szobák is ahol álmenyezet van.Régi építésű kő,tégla,vályog a ház,így a padlással csak egy a fenttartásom ,hogy egy esetleges egér vagy valami nagyobb szörny nem fogja a vezetékeket elrágni?Gondolom mindenből újat kell telepíteni /mérőóra szekrény/.
400v is van,sőt néha ennél több is,közel vagyunk a trafóhoz...
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2014
(#) Bakman válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 10, 2014 /
 
Mármint az mentette meg az életét, hogy nem volt földelve a kád? Nem értem mi volt a szerencséje.
(#) Bakman válasza Golfdva hozzászólására (») Jan 10, 2014 /
 
A mérőóra szekrény cseréje keményen zsebbenyúlós, azt gondold meg alaposan. Nem feltétlen kell kicserélni, én tuti hagynám a fenébe. A dologban az a pláne, hogy az áramszolgáltató is kell, mivel a szekrényben vannak olyan részek, amelyekhez nem nyúlhatsz hozzá. Kelleni fog egy teljes kikötés, átszerelés, majd visszakötés. Az elsőt és az utolsót csak a szolgáltató csinálhatja meg. Gondolhatod, hogy nem 100 Ft-os kiszállási díjat számolnak fel (plusz ki- és visszakötési díj (és még amiről nem is tudunk perpillanat), késnek két napot, addig nincs áramod...). Előírják, hogy költöztesd ki a mérőórát a kerítésbe (+ 100 000) stb.

Amennyiben ilyen vegyes a vezetékezés, tényleg csináljatok újra mindent. Ha van elektromos boyler, akkor két Fi-relé fog kelleni.
(#) granpa válasza Golfdva hozzászólására (») Jan 10, 2014 /
 
Nem kell riadozni a padláson vezetéstől; van hozzá megfelelő szerelvény, egyszerűbb, gyorsabb a szerelés. Egerek, és egyebek (tetőjavító, stb.) nem tudnak kárt tenni benne.Anyósomék padlásán, a terményhordástól kezdve, szinte minden előfordult, sosem volt meghibásodás. De a nagybátyámnál se; télen minden nap egeret fogtak a csapdák. Ahogy tanult kollégánk írta, hagyd ki a szolgáltatót (hacsak nem nyertél a lottón). A tűzhely sosem lesz 'fullra' járatva, elég ha az elé teszel megfelelő kismegszakítót. Természetesen elosztva 3 fázisra. A mérőn a főbizti el fogja bírni. Az új(jól méretezett) vezeték erősen ajánlott. Ha már új szerelés, mindenhova külön kismegszakító (ne menjen el egyszerre több helyről/mindenhonnan a stromm), világítás, erőátvitel(dugaljak), nagyfogyasztók (tűzhely, bojler, műhely) mindig külön.
(#) szamóca válasza Bakman hozzászólására (») Jan 10, 2014 /
 
Szerintem úgy gondolják, hogy vagy a víz nem vezető, a kád pedig csak a földelőrendszerbe galvanikusan iktatva válik az áramkör részévé.
(#) Golfdva válasza Bakman hozzászólására (») Jan 10, 2014 /
 
Igazatok van,nagyon hatékonyan tudtok érvelni a szolgáltató felől)
Mi a neve ennek a padláson futó szerelvénynek?A vezetéket úgy választottam-volt egy kis felújítás az egyik részen-,hogy a 400 az 2.5 a 250 pedig 1.5 sodrott rézvezetékekkel lett megcsinálva gondolom ez elég lesz a továbbiakban is vagy a gerincvezetéknek legyen izmosabb?Nagyon nem használjuk a 400-t de ha már van akkor maradjon,ki tudja mikor kell és annak egy új bekötése szintén vagyonokba kerül ha jól tudom.
(#) Bakman válasza Golfdva hozzászólására (») Jan 10, 2014 /
 
A keresztmetszet a terhelhetőséget határozza meg. Nem nagyon csinálnak háztartásokban, "gerincvezetéket". 10 A-re biztosítva mehet minden, 1,5 mm2-es vezetékkel (MCU, MBCU, nem tudom, miért jobb a sodrott), a nagyobb fogyasztóknak pedig külön táplálás 2,5 mm2-es vezetékkel (pl. mosogatógép, tűzhely, boyler). Ha van három fázis, akkor érdemes azt a lakásban szétosztani.
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2014
(#) granpa válasza Golfdva hozzászólására (») Jan 10, 2014 /
 
Én még (ha jól emlékszem) Mű I.-el (vastagfalú cső, doboz) szereltem legutóbb. Régen AP (acél-páncél)-lal, de olyan már nincs. Villanyász boltban megmondják most mi van hozzá. Egyesek szerint 240V-os dugaljakhoz inkább 2.5-es (terhelés-függő; általában elég a 1.5-es). Világításhoz 1.-es. Személy szerint jobb szeretem a tömör vezetékes szerelést (könnyebb kötni). 2.5-es gerinc elég, hacsak nincs nagyon nagy fogyasztó, vagy nagy távolság. A (3x)400V-ot meg kell becsülni, szépen szét osztogatni a házban, és mindig van villany.Nálam rendszeresen csak egy fázis megy el(mindig ugyanaz), csak átkapcsolok a másikra, és minden megy tovább. A szolgáltató elismerte a hibás hálózatot, de több mint 10! éve nem javította ki; pedig olyan, hogy egyik fázis mindig magasabb a többinél (10-30V-al), a rossz elosztás(uk), vagy trafójuk miatt.
(#) fecameca válasza Golfdva hozzászólására (») Jan 10, 2014 /
 
Sziasztok! Nem akartam volna beleokoskodni, de nálunk ugyanez volt. A nulla vezeték összekötése a védőfölddel az szabályos? Vagy az előző tulaj kókányolta meg így, amikor rájött, hogy szakadt az áramszolgáltató nulla vezetéke. Ha bekapcsoltunk egy nagyobb fogyasztót, akkor minden rázott, még a kerti csap is, mert a védőföldön keresztül kapta meg a nulla helyett a 0-át. Azóta minden újra lett szerelve, természetesen a szolgáltatóval hozattuk helyre a bekötést. Azt hiszem lett fi relé is, mert a szolgáltató csak akkor tesz fel 36 A-es mérőt, ha az is van, és minden rendben. Na nem konkrétan az én lakásom, de a családban volt, segítettem is a felújításnál, de a végénél már nem voltam jelen, de valószínűleg leellenőriztették szakemberrel, mert mint mondom, órát is cseréltek a végén.
(#) Bakman válasza fecameca hozzászólására (») Jan 10, 2014 /
 
Szabályos, sőt, szabványos is bizonyos hálózattípusokban ha szakszerűen csinálják. Az előző tulaj pedig örüljön, hogy nem történt tragédia.
(#) _JANI_ válasza Bakman hozzászólására (») Jan 10, 2014 /
 
Idézet:
„AZ EPH-ba (földvédelembe) az épület összes szabadon érinthető fém felületét be kell vonni. (kád, zuhanytálca....stb)”
(Földelés:_Link_ , EPH:_Link_ (Egyen Potenciálra Hozás) Érintésvédelemi szempontok szerint. )

Sajnos szabvány írja elő. Ez hogy jó-e vagy sem egy másik kérdés...
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2014
(#) Bakman válasza _JANI_ hozzászólására (») Jan 10, 2014 /
 
A szabványos alatt a betáplálásnál összekötöttet értettem. Tudom mi a különbség a nulla, a védőföld és az EPH között.
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2014
(#) gyuszo hozzászólása Nov 22, 2014 /
 
Az, hogy időszakosan ráz a fürdőszobai csap ettől is lehet, ami a képen látható. Egy társasház esetén , ha a védőföldelés a vízvezetékre van rákötve ilyen hiba még agy másik lakótól is átjöhet.
Ezt ki lehetne védeni azzal, hogy a vezérelt ( bojler ) áramkör is FI-relével lenne felszerelve.
A kisebb szivárgó áramra is az kioldana és nem következne be a baj.
Elég hozzá egy kis szivárgás, vagy pára, hogy ilyen kialakuljon.
De hasonló helyzet alakulhat ki egy automata mosógép fűtőszála körül.
Ezért fontos a FI-relé. ( 0,030 A = 30 mA )
A kismegszakító a kisebb szivárgó áramra nem kapcsol le, 10-16 A-es kismegszakítón átfolyó nagy áram csak a készüléket teszi tönkre. Ha eléri a zárlati áramot, akkor old le, de ekkor már nagy a baj.
(#) berobbantam válasza Golfdva hozzászólására (») Nov 22, 2014 /
 
Szia
Én is hasonló átalakításon gondolkodom.A szolgáltatót nagyvonalúan kihagyomNálunk 3x 25 amper a nappali és 16 az éjszakai áram.Meg volt 4 olvadó bizti még a mérőnél.80-ban készült akkor így csinálták.Vezetékek 2.5-es mmfal alu.A keresztmetszet nem gáz,de kezdenek a kötések is megégni.Szóval apránként cserélek.Egy 3 méteres szonda az óránál egy a hátsó udvarba.A műhelyhez hátrahúztam egy 5x6-ost ami kapott egy 3 fázisú 16 amperes megszakítót.A két földelő szonda ennek a földelő szálával össze van kötve.Hátul egy 30 miliamperes fi relé,a fogyasztóknak megfelelő kismegszakító.Van cirkula világítás hegesztő dugalj.Egy 5x6-ost felhúzok az emeletre is majd.Az előtérbe teszek egy kiselosztó szekrényt.Külön kör a dugaljaknak és a világításnak.A szobákat majd úgy csinálom ahogy következik a festés.festés előtt lecsövezek,leválasztom az adott helyiséget a régi hálózatrol és átkötöm az emeleti elosztóra.A konyha is kap egy 5x4-es gerincet.villanytűzhely van plusz mikró és még egy két apróság.A legnagyobb meló a földszint lesz.Ott minden mm fallal megy.Sokat kell rombolni.A két bolyler kap egy fi relét és külön külön egy egy 10 amperes kismegszakítót.Ennek 3x4-est akarok húzni.Aztán ha ez mind megvan a mérőszekrényből kidobom az olvadó biztosítékokat és a gerincek kapnak 1-1 16 amperes 3 fázisú kimegszakítót.Ez a terv.Csak idő kell neki.Elég sok a villany anyaga is nem futja még az egész ház kifestésére is egyszerre.A padláson szereléssel semmi gond nincs.Én szimulan csövet használok erre.Sokkal erősebb mint a gégecső és könyebb vele bánni mint a mű1-essel.Biztos lesz akinek nem tetszik majd ez az elgondolás de azért így lesz
(#) gyuszo válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 24, 2014 /
 
Idézet:
„A padláson szereléssel semmi gond nincs.Én szimulan csövet használok erre”

Gondolom a Symalen csőre gondolsz, amit aljzatbetonba kell fektetni.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2014
(#) draco31 hozzászólása Júl 30, 2016 /
 
Hello!

Nagyjából 2 hete nálam is elkezdett csipkedni a fürdőszobában a fürdőkádnál lévő csap. Falun lakom, kertes házról van szó. 10 éve épült a fürdő a jelenlegi állapotra. Akkor fater elmondása szerint a kád le lett földelve. A csipkedés csak abban az esetben áll fent, ha a kádban van az illető, és úgy ér a csaphoz. Ha kint áll a kád mellett, akkor nem csipked a csap. Más csaptelep nem csinálja ezt, csak így a kádban állva a kád csapja. Valaki azt mondta, hogy kapcsoljam le a villanybojler biztosítékát, de akkor is megvan ez a jelenség. Átalakítás nem történt a házban, egyszer csak elkezdte. Lehetséges lenne, hogy a kád földelése adta meg magát? Egyszer próbáltam már azt, hogy a csapot és a kádat összekötöm vezetékkel, de ez nem hatott semmit. Mit lehetne tenni?
(#) Bakman válasza draco31 hozzászólására (») Júl 31, 2016 /
 
Műszerekkel ki lehet deríteni, honnan ered a potenciálkülönbség. Az sincs kizárva, hogy egyéb hibás fogyasztó miatt ráz a csap.

Amit te is meg tudsz tenni az az, hogy amikor ráz, akkor a lakásban az összes fogyasztót kihúzod/lekapcsolod és ellenörzöd a csipkedést. Ha megszűnt, akkor egyenként kapcsold vissza a gépeket és minden visszakapcsolásnál ellenörzés.

Hozzáteszem, nem egy bolondbiztos/biztonságos megoldás az ellenőrzésre a csíp/nem csíp módszer, jobb lenne szakit hívni.
(#) gyuszo válasza draco31 hozzászólására (») Júl 31, 2016 /
 
Elég hozzá a párától átnedvesedett fal a fürdőszoba közelében, egy kapcsoló, konnektor , felújításkor bennhagyott régi bermann cső ( acélpáncél-cső ), amihez hozzáér egy vezeték és már meg is van a baj. Hívj egy villanyszerelőt, mielőtt nagyobb baj nem lesz. Fi-relé felszerelése biztos szükséges lesz, a leírtak alapján valószínűleg nincs.
(#) Gafly válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 31, 2016 /
 
Nagyon igazatok van, és nem véletlenül.
Idézet:
„nem egy bolondbiztos/biztonságos megoldás az ellenőrzésre a csíp/nem csíp módszer,”

Nekem a kedvencem a fórumról az, amikor "az asszony panaszkodott hogy bizsergést érez zuhanyzás közben. A nyelvemmel megérintve a csapot, én is érzem"
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2016
(#) VIM válasza draco31 hozzászólására (») Júl 31, 2016 /
 
Szia! Azt írod. hogy:
Idézet:
„Falun lakom, kertes házról van szó. 10 éve épült a fürdő a jelenlegi állapotra.”
és
Idézet:
„Átalakítás nem történt a házban, egyszer csak elkezdte.”
Akkor ez a dolog a kötések lazulására vezethető vissza a régi vezetékhálózaton a lakásban. A mostani fogyasztók teljesítménye messze meghaladja az "akkoriét" és a kötések mára már nem biztosítják a velük szemben támasztott elvárásokat és kimelegednek, aminek átmeneti ellenállás lesz a vége, amiből potenciálkülönbség fog adódni és ami a legrosszabb, a nulla vezetőn. Elsőnek a földelési pontot kell megnézni, hogy megfelelően van e a kötés kialakítva, majd a lakáselosztón keresztül, minden kötődobozt újra át kell nézni lazulás után kutatva. Nem egyszerű mutatvány lesz kideríteni, hol van a laza kötés.
Következő: »»   5 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem